10 situri arheologice apropiate de Romania, care merita vizitate

Esti pasionat de tot ce inseamna istorie, iar vizitele in astfel de locuri iti aduc o satisfactie aparte si un motiv in plus pentru a calatori? 

Daca te numeri printre cei care au explorat aceasta latura a tarii noastre, iar nume precum Sarmizegetusa Regia, Histria, Enisala, Capidava, Rupea, Cetatea Rasnov, alaturi de multe altele, nu iti sunt straine, e posibil ca ideile de mai jos sa-ti surada. 

Gasesti in acest articol 10 propuneri de situri arheologice din tari straine, insa apropiate de Romania, pe care ai putea sa le vizitezi relativ usor, pentru a-ti hrani setea de cunoastere, iar la noi pe site o multime de oferte tentante pentru  vacante Bulgaria, vacante Grecia si vacante Turcia!

1. Amfiteatrul Roman din Plovdiv, Bulgaria 

Orasul Plovdiv a fost Capitala Europeana a Culturii in 2019 si este considerat a fi cel mai vechi oras locuit intr-un mod constant din intreaga Europa, argument ce ar putea sa-ti trezeasca interesul pentru o vizita scurta aici, nu-i asa? 

Vei gasi orasul Plovdiv in zona de centru-sud a Bulgariei, la circa 150 de kilometri de Sofia. 

Amfiteatrul Roman este cel mai vizitat obiectiv al orasului si dateaza din secolul al II-lea, fiind ridicat, se pare, in timpul domniei imparatului Domitian. Privelistea pe care o ai de aici catre oras este fermecatoare, mai ales daca esti suficient de inspirat incat sa mergi sa-l vizitezi aproape de ora apusului. 

Poti vizita Amfiteatrul Roman zilnic, intre orele 09.00 – 18.00 respectiv pana la ora 17.30 in sezonul rece. Vei plati pentru intrare 5 leva/adult. 

Distanta Bucuresti Plovdiv este de 389 de kilometri, asadar, ia in calcul in jur de 5 ore si jumatate petrecute pe drum, daca mergi cu masina. 

Gasesti la noi pe blog un articol dedicat exclusiv acestui oras din Bulgaria:  Plovdiv, Bulgaria. Ce trebuie sa stii despre capitala culturala a vecinilor bulgari

2. Termele Romane din Varna 

Daca planuiesti o vacanta in zona litoralului bulgaresc si vrei sa imbini relaxarea cu pasiunea ta pentru istorie si situri arheologice, poti face o vizita la vechile bai publice ale orasului Odessos. Un detaliu fascinant despre aceste terme romane este faptul ca ar fi fost construite pe nu mai putin de 7000 de metri patrati. 

Si aici vei plati 5 leva/adult pentru intrare si vei putea sa le vizitezi, in sezonul cald, intre orele 10.00-17.00. Termele Romane din Varna sunt de regula inchise in zilele de duminica si luni. 

Sa nu uitam ca in Necropola din Varna a fost descoperita cea mai veche comoara de aur din lume, care ar fi datat din perioada 4.600 – 4.200 i.Hr. 

Planuiesti sa ajungi in Varna si vrei sa petreci o zi intreaga pentru a explora orasul? Ti-ar putea fi util articolul: Despre Varna, Bulgaria. Plaje, atractii turistice si ce mai poti sa faci intr-o zi aici

Distanta Bucuresti-Varna este de 266 de kilometri, cu iesire din tara pe la Giurgiu-Ruse. 

3. Ruinele cetatii de la Capul Kaliakra, Bulgaria

Tot in zona litoralului bulgaresc sta asezat si Capul Kaliakra, considerat o adevarata capodopera a naturii. Capul Kaliakra este un promontoriu lung de aproximativ 2 kilometri, localizat la circa 57 de kilometri de Vama Veche. 

Fie ca alegi sa-ti petreci vacanta pe litoralul bulgaresc, poate intr-o statiune relativ apropiata de Cap Kaliakra, precum Albena sau micuta Kavarna, fie ca alegi sa faci o scurta plimbare de jumatate de zi cu plecare de pe litoralul romanesc, aceasta locatie te va surprinde in primul rand prin frumusetea naturii care o inconjoara. 

Mai mult, locul e invaluit in mister si legende, iar odata ajuns pe fasia de pamant stancoasa, poti observa ruine ale unor ziduri vechi, ruinele unei biserici construite in secolul al XIV-lea, dar si un mic muzeu cu exponate arheologice. Taxa de intrare este de circa 3 leva/persoana. 

Iti recomandam sa arunci o privire si pe articolul: Cap Kaliakra, Bulgaria – un loc cu peisaj de poveste si legende

Distanta Bucuresti-Capul Kaliakra este de 322 km, daca vii direct, pornind pe Autostrada Soarelui. 

4. Orasul vechi Nessebar, Bulgaria

Partea veche a orasului Nessebar este inscrisa in patrimoniul mondial UNESCO, iar pentru iubitorii de istorie, Nessebar poate fi considerat o atractie in intregime, asta pentru ca gazduieste o multime de vestigii care pot fi bifate chiar si intr-o singura zi. 

Dintre acestea, iti reamintim zidurile vechi ale cetatii, Moara de vant, bisericile vechi de aici printre care Biserica Sfantul Stefan, Biserica Sfantul Salvator, Biserica Hristos Pantocrator, Biserica Sf. Ioan Botezatorul, Biserica Sfanta Parascheva, dar si ruinele Amfiteatrului sau Muzeele de Arheologie si Etnografic. 

Daca simti ca ai nevoie de mai multa informatie cu privire la acest loc, poti accesa articolul: Despre Nessebar Bulgaria – una din cele mai importante atractii a litoralului bulgaresc 

Distanta Bucuresti Nessebar este de 341 de km, cu iesire din Romania pe la Giurgiu-Ruse. 

5. Termele din Burgas, Bulgaria

Cunoscut si sub denumirea de Aquae Calidae – Thermopolis, acesta este locul in care poti vizita in prezent ruinele bailor romane vechi de circa 2000 de ani. La ora actuala, aici functioneaza un complex turistic, cu bai restaurate. Aquae Calidae este localizat la aproximativ 15 kilometri de centrul orasului Burgas. 

Insula Sfanta Anastasia se afla la o scurta plimbare cu barca de aproximativ 35 de minute de Burgas – un alt loc cu o istorie aparte, unde vei putea admira o bisericuta si un far. 

Citeste mai multe informatii despre acest oras de pe litoralul bulgaresc in articolul: Despre Burgas Bulgaria. Ce poti sa faci si ce e de vazut

Distanta Bucuresti Burgas, pe traseul cel mai scurt (Giurgiu-Ruse) este de 313 kilometri. 

6. Orasul vechi Sozopol, Bulgaria

Vrei sa-ti indrepti atentia catre un loc mai pitoresc de pe litoralul vecinilor bulgari, insa cu o insemnatate istorica la fel de importanta? Poti alege sa faci o scurta vizita in Sozopol, mai ales daca planuiesti o vacanta in zona de sud a litoralului. 

In Sozopol poti admira ruine ale zidurilor vechi, turnul cetatii, case traditionale vechi construite din piatra si lemn, insa si foarte multe biserici si capele. Printre cele mai importante se numara Catedrala Sfantul Chiril si Metodie. 

E foarte probabil ca in cazul in care decizi sa te indrepti catre Sozopol sa-ti treaca pe la ureche si numele Castelului Ravadinovo. Trebuie sa tii cont insa ca acesta nu este o cladire veche, asa cum poate ti-ar putea sugera in prima instanta aspectul sau, ci o constructie recenta, ridicata incepand cu anii 90. 

Gasesti la noi pe blog si un articol dedicat exclusiv orasului Sozopol: Despre Sozopol Bulgaria, orasul artistilor de la Marea Neagra

sozopol bulgaria

7. Situl arheologic Dion, in apropiere de Paralia Katerini, Grecia

Localizat la est de Muntele Olimp, situl arheologic Dion poate fi alegerea potrivita pentru tine in cazul in care planifici o vacanta la greci, aproape de casa. 

Situl este desfasurat pe o suprafata de aproximativ 150 de hectare, iar locatia in sine reprezinta subiectul unor dese excursii optionale cu plecare din zona Paralia Katerini. 

Considerat un sanctuar dedicat in timpul Greciei Antice lui Zeus, Dionul ar fi fost distrus in intregime de un cutremur in secolul al V-lea d.Hr.  Biletele de acces costa 8 euro/persoana. 

Te-ar putea interesa si: Top excursii optionale din Paralia Katerini, Grecia. Care sunt cele mai vizitate atractii din apropierea statiunii

Distanta Bucuresti Paralia Katerini este de aproximativ 750 de kilometri, asadar vorbim deja de un drum de circa 10 ore, daca vrei sa ajungi aici cu masina. 

Grecia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Grecia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!

8. Castelul Platamonas, langa Muntele Olimp, Grecia

Tot in apropiere de Paralia Katerini vei gasi si Castelul Platamonas, ridicat intre anii 1204-1222, intr-un loc strategic, pe unul dintre dealurile inalte din apropierea malului marii. 

Biletul de intrare costa 3 euro/persoana, insa de regula, Castelul Platamonas poate fi vizitat si intr-un tur de o zi al celor mai importante atractii din intreaga zona, alaturi de situl arheologic Dion, oraselul Litochoro sau satul de munte Panteleimonas. 

Partea buna e ca te poti caza chiar in statiunea cu acelasi nume de pe Riviera Olimpului, daca esti interesat sa fii cat mai aproape de castel. 

Poti citi mai multe informatii despre acest loc aici: Vacanta in Platamonas, Grecia. Despre cazare, plaja si obiective turistice in aceasta statiune animata de pe Riviera Olimpului

9. Orasul Antic Efes din Turcia 

Vrei sa vizitezi unul dintre cele mai populare si impresionante situri arheologice din intreaga Turcie sau te pregatesti pentru o vacanta in zona Kusadasi si vrei sa imbini relaxarea cu obiectivele turistice? Orasul antic Efes este primul pe lista in acest caz, caci vorbim de unul dintre cele mai spectaculoase locuri de acest gen. 

Ridicat in secolul al XI-lea i.Hr, Efes gazduieste in prezent ruine ale Templului lui Hadrian, ale Odeonului, ale Bibliotecii lui Celsus (poate cea mai spectaculoasa constructie/fatada pe care o vei putea admira aici), strada Portului, dar si cateva mici ruine din Templul Zeitei Artemis. 

In sezonul cald, poti vizita Efes intre orele 08.00 – 19.30, desi iti recomandam ferm sa eviti orele pranzului si sa nu uiti sa iei cu tine o palarie si o sticla cu apa. 

Intrarea la Efes costa 120 de lire turcesti (in jur de 8 euro/persoana), insa de regula, turistii care viziteaza aceasta atractie aleg excursii optionale de o zi care includ opriri in mai multe locatii (Selcuk, Sirince, etc). 

Foarte aproape de Efes vei gasi si Casa Fecioarei Maria, dar si Castelul Selciuk, Basilica Sfantul Ioan sau satul Sirince. 

Acestora li se adauga bineinteles si siturile Didim, Priene si Milet, localizate relativ in apropiere, tot pe coasta Marii Egee a Turciei, prin urmare, un adevarat paradis pentru tine daca esti pasionat de situri arheologice.  

Distanta Bucuresti Kusadasi cu trecere pe la Canakkale este de aproximativ 1073 kilometri, asadar vorbim de circa 14 ore si jumatate de condus. Iti recomandam sa iei in calcul si o oprire de o noapte la jumatatea traseului. 

Gasesti mai multe informatii despre Efes in articolul: Excursie in orasul antic Efes. Totul despre Templul zeitei Artemis si alte vestigii importante din aceasta locatie

10. Mormintele de piatra din Fethiye – Amyntas Rock Tombs 

Vrei sa te aventurezi si mai departe de casa si tii neaparat sa bifezi un obiectiv cu totul diferit comparativ cu cele mentionate mai sus? 

E posibil ca mormintele de piatra din Fethiye sa te impresioneze cu adevarat, mai ales ca se afla in centrul unei statiuni de coasta absolut superbe. 

Obiectivul este inchis turistilor in zilele de luni, sambata si duminica, si poate fi vizitat in restul zilelor in intervalul orar 10.00-17.00. 

Distanta Bucuresti Fethiye este de 1307 kilometri, cu trecere pe la Canakkale, asadar in jur de 17 ore si jumatate de condus daca alegi sa vii cu masina pana aici. 

Daca esti tentat sa incerci aceasta destinatie, iti recomandam sa citesti si articolul: Despre vacantele in Fethiye, una dintre cele mai surprinzatoare statiuni turcesti de la Marea Egee

Concluzionand, exista o multime de locuri frumoase, incarcate de istorie, care pot fi vizitate relativ aproape de casa, iar daca vrei sa combini aceasta activitate cu o vacanta relaxanta la malul marii, cu atat mai bine, caci experienta ta va fi una completa din mai multe puncte de vedere 🙂 

Iti reamintim ca la noi pe site gasesti oferte tentante pentru destinatii din Bulgaria, Grecia si Turcia, cu o multime de optiuni din care sa poti selecta ce ti se potriveste mai bine, inclusiv alternative de cazare apropiate de majoritatea obiectivelor mentionate in acest articol.

Alte articole care te-ar putea interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?