Enterocolita in vacanta. Preventie, tratament si sfaturi utile pentru a gestiona cat mai bine situatia

Nu este un secret faptul ca vacantele de vara ne pot surprinde in cele mai placute momente cu evenimente total imprevizibile si deloc dorite precum enterocolitele, afectiuni frecvent intalnite atat in cazul copiilor, cat si in cazul adultilor, in mod special in timpul sezonului cald. 

Cauzele enterocolitei pot fi multiple, afectiunea fiind determinata de infectii diverse, insa pentru a evita pe cat posibil situatiile de genul si pentru a stii cum sa actionezi corect in cazul in care te confrunti cu un caz de enterocolita in vacanta, e bine sa ai in vedere cateva aspecte inainte de plecare. 

Discutam punctual mai jos despre o serie de masuri de preventie pe care le poti lua pentru a evita enterocolitele in perioada de concediu, dar si despre situatia mai putin placuta in care esti nevoit sa te confrunti cu aceasta afectiune.  

Ce este enterocolita si cum se transmite

Enterocolita apare cel mai des in timpul sezonului cald, tocmai pentru ca temperaturile ridicate sunt favorabile dezvoltarii anumitor bacterii, dar si alterarii alimentelor. 

Enterocolita poate fi de mai multe feluri, in functie de sursa care a declansat boala (bacteriana, parazitara, virala, cauzata de agenti fungici, toxica, mecanica) sau in functie de tipul de manifestare (acuta sau cronica). 

Contaminarea cu bacterii, virusuri sau alti paraziti care pot provoca enterocolita se poate realiza in mai multe moduri: prin ingestia de apa contaminata (de aceea, sunt foarte des intalnite enterocolitele la mare sau dupa vizitele la piscina), prin contact direct cu persoane sau animale infectate, prin intermediul mainilor murdare, prin consumul de alimente contaminate, etc. 

Simptomele enterocolitei pot include febra, varsaturi, greata, crampe in zona abdominala, dureri musculare, balonare, stare de oboseala, diaree, deshidratare. In general, simptomele sunt similare la copii si la adulti, cu un risc crescut de deshidratare in cazul copiilor mici (atunci cand apar lipsa udarii scutecelor si buzele uscate).

Indiferent de cauza, enterocolita trebuie tratata serios si tinuta sub control, pentru ca are capacitatea de a slabi organismul si de a-l deshidrata, asadar simptomele nu trebuie ignorate si nici tratate dupa ureche, ci la indicatia unui medic specialist. 

Cum poti sa previi cazurile de enterocolita cat esti in vacanta

Desi exista o multime de moduri si surse prin care poti intra in contact cu o bacterie/virus care provoaca enterocolita, preventia este si va ramane, intotdeauna, mai buna decat vindecarea.

  • Indiferent de locul in care-ti faci vacanta, respecta normele de igiena cat se poate de bine. Spala mainile cu apa si sapun inaintea fiecarei mese si dupa fiecare vizita la toaleta.
  • Poarta in geanta sau la indemana un mic recipient cu dezinfectant pentru maini. 
  • Mai ales in cazul in care pleci in concediu alaturi de copii, alege un loc cat mai sigur, cu recenzii pozitive din partea celor care i-au calcat pragul. Cauta poze reale de la fata locului, impresii ale clientilor despre restaurantul hotelului, despre calitatea preparatelor servite, etc. 
  • Incearca sa consumi alimente care au fost preparate termic, in mod special atunci cand vorbim de carne, oua, lapte. 
  • Evita preparatele de tip street food, daca acestea provin din locuri care nu par sa respecte toate normele de igiena. Uita-te la modul in care personalul serveste preparatele, daca exista dezinfectant, acces la apa, vitrine frigorifice in functiune, daca locul are recenzii bune, etc. 
  • Spala foarte bine fructele si legumele pe care le iei din supermarket, de la piata sau din alte magazine.

Ce sa faci daca te confrunti cu un caz de enterocolita in vacanta 

In cazul total nedorit in care se remarca simptome specifice enterocolitei, este foarte important sa actionezi corespunzator, insa diagnosticul corect poate fi pus doar de catre un medic, asadar nu te grabi sa te tratezi sau sa tratezi persoana in cauza din auzite, fara a avea opinia unui specialist.

Tine la indemana contactul medicului de familie si nu ezita sa-i soliciti opinia chiar si atunci cand te afli in vacanta. Doctorul de care apartii ar trebui sa cunoasca istoricul medical, eventualele alergii si astfel sa te indrume catre un tratament corespunzator. 

Mai ales daca simptomele persista, nu ezita sa soliciti consultul unui medic sau directii catre cel mai apropiat cabinet medical la receptia hotelului la care esti cazat. Personalul de la receptie te va ajuta in acest sens, insa e bine sa ai in vedere ca serviciile medicale pot fi contra cost, chiar daca esti cazat la un hotel cu regim ultra all inclusive. Din aceasta cauza, chiar daca nu este obligatoriu, este mai mult decat recomandat sa ai si o asigurare medicala de calatorie, aspect pe care-l vom dezbate putin mai jos. 

Medicul iti va pune cel mai probabil intrebari referitoare la sursele din care ai consumat alimente in ultima perioada, dar si referitoare la simptomatologie, pentru a pune un diagnostic corect.

Mai mult, daca simptomele sunt unele severe sau care nu cedeaza in urma unui tratament prescris de medic, e posibil sa fie nevoie si de analize de laborator sau chiar de o examinare a intestinului gros. 

Trusa medicala de urgenta pentru enterocolita

In trusa pentru vacanta este recomandat sa pui de acasa si cateva medicamente folosite in tratarea enterocolitelor, insa e de preferat sa faci aceasta aprovizionare respectand cu strictete recomandarile medicului tau de familie. In nicio circumstanta, nu este recomandat sa iei dupa ureche medicamente (mai ales din randul celor care se comercializeaza numai cu prescriptie medicala) si nici sa le dai copiilor sau altor persoane fara acordul medicului. Nu uita sa pui trusa medicala intr-un loc sigur, ferit de caldura si de umiditate si intr-un loc in care copiii nu pot ajunge la ea. 

Poti pune in trusa medicamente antivomitive, antitermice, antispastice, saruri de rehidratare orala, ceaiuri adjuvante in tratarea tulburarilor digestive, insa, atentie, mai ales in cazul copiilor, nu oferi medicamente decat sub indrumarea medicului si in dozele corespunzatoare, pentru ca exista cazuri in care unele medicamente (chiar si antidiareice) pot face mai mult rau decat bine.

Te-ar putea interesa si: Ce medicamente ar trebui sa ai la indemana atunci cand pleci in vacanta. Trusa medicala pentru situatii de urgenta , iar in cazul in care calatoresti alaturi de cei mici, e posibil ca informatia de aici sa-ti fie utila: Trusa medicala pentru vacanta cu copiii. Ce e recomandat sa contina daca pleci in concediu alaturi de cei mici

Regim alimentar pentru persoanele cu enterocolita 

In cazul in care ai de a face cu un episod de enterocolita, pe langa tratamentul medicamentos prescris de medic, este foarte important sa ai grija si de alimentatie. In cele mai multe dintre situatii, medicul iti va comunica si ce ai voie sa mananci, dar si ce este interzis pentru moment, insa in linii generale, vorbim despre un regim bazat pe:

  • orez simplu fiert
  • morcovi fierti
  • branza de vaci fara grasime
  • mere coapte sau fierte
  • paine prajita, grisine 
  • supa simpla de zarzavat (cu morcovi, pastarnac, radacina de patrunjel, telina) insa fara cartofi, rosii, etc. 
  • carne foarte slaba (curcan, pui) fiarta 

Regimul trebuie sa fie adaptat de catre medic in functie de varsta si de posibilele intolerante ale pacientului. In primele ore de la debutul bolii se recomanda o scurta pauza alimentara si o hidratare sustinuta, in cantitati mici spre moderate (apa plata, ceai neindulcit de menta,etc).

Nu se recomanda grasimile, preparatele prajite sau puternic condimentate, mezelurile, laptele, dulciurile, sucurile acidulate, dar nici fructele si legumele proaspete, pentru ca pot declansa iritarea mucoasei gastrice. Intoarcerea la o alimentatie obisnuita se va face treptat, mai ales in ceea ce-i priveste pe copii. 

Importanta asigurarilor de sanatate in vacanta 

Multi dintre cei care isi fac vacantele peste hotare in destinatii apropiate de casa au tendinta sa neglijeze aspectul asigurarilor medicale, tocmai pentru ca se gandesc fie ca nu are ce sa se intample, fie ca sunt aproape de casa in caz de urgenta, etc.

In eventualitatea unei situatii nedorite si care nu poate fi anticipata, ca de exemplu o enterocolita cu simptome destul de serioase sau oricare alta afectiune sau eveniment neplacut, e posibil sa ai nevoie de servicii medicale (de consultul unui medic, poate de spitalizare sau de interventii medicale), caz in care se vor ivi si costuri neprevazute. 

Serviciile medicale, spitalizarea si alte proceduri pot presupune costuri foarte piperate, aproape oriunde te-ai duce in lume, iar o asigurare medicala iti poate oferi certitudinea ca vei recupera aceasta suma. 

Asigurarea medicala de calatorie se incheie inainte de plecarea in vacanta si este valabila pe toata durata sederii tale acolo. Este recomandat ca inainte de achitarea asigurarii sa citesti toate datele, informatiile si serviciile care sunt acoperite de respectiva polita, sa verifici daca numele si toate datele au fost completate corect. 

Este bine ca in vacanta sa ai la indemana polita de asigurare (fie pe mail, fie printata), respectiv numarul acesteia si numarul de telefon pentru asistenta de urgenta. In cazul unui eveniment care necesita asistenta medicala, contacteaza asiguratorul cat mai repede pentru a anunta problema ta si, conform indicatiilor, trimite pe mail solicitarea ta, impreuna cu documentele doveditoare, pentru a fi despagubit. Se va deschide un dosar de dauna si vei primi banii cheltuiti inapoi, in functie de politica asiguratorului si in functie de conditiile mentionate in cadrul politei. 

Pe acest subiect, gasesti informatii mai detaliate in articolul: Asigurarile de calatorie. Cate tipuri de asigurari exista, cand trebuie facute si de ce

In loc de concluzie

Enterocolita este o afectiune foarte des intalnita mai ales pe timp de vara, cu sanse de vindecare in cateva zile daca tratamentul si regimul pe care le urmezi sunt unele corecte si prescrise de catre medicul specialist. 

Cu toate acestea, simptomele enterocolitei nu trebuie ignorate si nici tratate superficial odata ce apar, pentru a evita deshidratarea si agravarea starii de sanatate. Iti recomandam sa tratezi aceasta afectiune cu seriozitate, dar si sa tii cont de masurile de preventie si de incheierea unei asigurari medicale pentru calatorie.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?