Asigurarile de calatorie. Cate tipuri de asigurari exista, cand trebuie facute si de ce

Iti faci planuri de vacanta, insa ai vrea sa pui accent si pe o serie de masuri de precautie cu privire la siguranta ta sau la eventualitatea in care esti nevoit sa-ti anulezi rezervarile? Asigurarile necesare in cazul unei calatorii sunt de mai multe feluri, nu au caracter obligatoriu, insa sunt ferm recomandate, mai ales ca experienta ultimilor ani ne-a invatat ca lucrurile se pot schimba intr-o clipita, dar si ca sanatatea noastra este cea mai importanta. 

Daca urmeaza sa pleci intr-o calatorie si inca nu ai un raspuns la intrebarea “merita sa-mi fac o asigurare?”, noi te putem indemna spre un raspuns afirmativ. De ce? Pentru ca in eventualitatea unei situatii nedorite si neanticipate, in care ai nevoie de servicii medicale, interventii, spitalizare – costurile pe care le vei avea de suportat vor fi incomparabil mai mari cu cele pe care le presupune incheierea unei asigurari medicale. 

Asadar, chiar daca sansele sa te afli intr-o astfel de situatie iti par foarte mici sau te gandesti ca mergi totusi intr-o destinatie apropiata de casa si ca n-are ce sa se intample – tine cont si de cele mai mici riscuri, dar si de faptul ca spitalizarile si serviciile medicale pot fi extrem de scumpe, aproape oriunde te-ai duce. 

Asigurarea medicala de calatorie

Aceasta asigurare este cea mai frecvent incheiata si totodata asigurarea care acopera serviciile medicale in cazuri de urgenta. Pentru ca domeniul asigurarilor evolueaza de la an la an, vei intalni in cadrul companiilor mai multe tipuri de asigurari medicale pentru calatorii, respectiv:

Asigurarile medicale standard, care de regula acopera asistenta medicala in situatii de urgenta, transportul medical, repatrierea in cazul unei urgente medicale sau in cazul decesului. 

Asigurarile complete, care au incluse, pe langa serviciile unei asigurari standard, si o serie de alte beneficii, in functie de pachetul ales. Spre exemplu, exista polite care includ asigurarea bagajului, asigurari speciale pentru persoanele care practica sporturi extreme, asigurari pentru persoanele care calatoresc in scop de serviciu. 

Alte servicii de asigurare extra care mai pot fi incluse intr-o asigurare de calatorie completa mai pot fi si urgentele stomatologice, pierderea sau furtul documentelor de calatorie, etc. 

Le vei intalni sub denumiri precum Turist Plus Premium, Turist, eXtreme, si poti analiza detaliile fiecarui pachet in parte, aici. Asigurarile medicale se incheie, in mod evident, si pentru copii. 

Ce este important de stiut e faptul ca o asigurare medicala de calatorie se incheie inainte de plecarea in vacanta (recomandam cu minimum 48 de ore inainte) si va fi valabila pe durata vacantei tale.

Inainte sa alegi pachetul potrivit pentru tine, citeste toate informatiile si toate serviciile care sunt acoperite de respectiva asigurare si verifica daca ai completat datele corect, atat cele de plecare, cat si datele titularului. 

Pe acest subiect, te-ar putea interesa si articolul: Cum sa calatoresti in siguranta. Sfaturi si trucuri utile pentru o vacanta safe 

Asigurarea storno de calatorie

In functie de conditiile de anulare de care beneficiezi atunci cand faci rezervarea (fie pe cont propriu, fie prin intermediul unei agentii), aspecte pe care trebuie sa le citesti cu atentie inainte de a face plata, poti decide sa inchei suplimentar si o asigurare storno. 

Asigurarea storno de calatorie acopera riscul anularii vacantei tale in anumite conditii, prevazute in contract. 

Spre deosebire de asigurarea medicala de calatorie, asigurarea storno se incheie atunci cand achizitionezi respectivul pachet de servicii de vacanta. 

In general, o asigurare storno acopera costurile pentru cazare si biletele de avion in cazul in care esti nevoit sa anulezi respectiva calatorie din cauza unui motiv regasit in cele mentionate in conditiile politei. Acestea pot diferi de la o companie la alta si merita citite cu atentie, inainte sa achizitionezi asigurarea propriu-zisa. 

Cele mai des intalnite motive in urma carora iti poti recupera banii de vacanta prin asigurarea storno sunt accidentul grav, decesul unei rude de gradul I sau II, concedierea asiguratului, divortul, primirea unei citatii pentru prezentarea in fata instantei in perioada vacantei, etc. 

Asadar, e important de luat in considerare faptul ca o asigurare storno nu va acoperi pierderile financiare in cazul in care titularul se razgandeste in ceea ce priveste plecarea in vacanta, din alte motive decat cele care sunt trecute pe polita. Motivele anularii vacantei trebuie totodata sa fie demonstrate pentru ca banii sa poata fi recuperati. 

Spre deosebire de o asigurare medicala standard de calatorie, o asigurare storno este si ceva mai scumpa, in general in jur de 4-5% din valoarea respectivei calatorii, insa preturile variaza de la un asigurator la altul si pot depinde si de perioada de valabilitate, destinatia de vacanta si varsta titularului. 

Cum poti obtine despagubirea prin asigurarea de calatorie

Daca te afli in cazul mai putin fericit in care ai avut nevoie in destinatia de vacanta de servicii medicale, transport medical de urgenta si alte cheltuieli legate de situatiile medicale urgente, trebuie sa treci printr-o serie de pasi pentru a-ti putea recupera suma cheltuita. 

E bine sa ai mereu la indemana polita de asigurare incheiata pe numele tau, respectiv numarul aferent acesteia si numarul de telefon pentru asistenta de urgenta, in cazul in care ai nevoie sa suni la asigurator. Le poti lua cu tine fie printate, fie in format electronic, desi este oricum indicat sa le ai salvate pe telefon pentru a avea la indemana toate aceste detalii in situatii neprevazute. 

Suna la asigurator in maximum 48 de ore pentru a anunta problema ta (poti trimite si un email). Intereseaza-te, atunci cand inchei polita, care este termenul pana la care trebuie sa anunti asiguratorul in cazul in care te confrunti cu o astfel de situatie.  

Trimite pe emailul companiei de asigurari informarea ta cu privire la dauna si documentele doveditoare pentru despagubire. Si in acest caz, te sfatuim sa te interesezi care este politica asiguratorului tau, caci de la o companie la alta sau in functie de asigurarea pe care ai incheiat-o, termenul limita poate fi de la 5 la 30 de zile. 

Alte informatii utile despre asigurarile de calatorie

Exista multi turisti care se intreaba care este diferenta intre asigurarea medicala de calatorie si Cardul European de Sanatate. Acesta din urma poate acoperi o serie de servicii medicale, insa doar partial, caci acest lucru depinde si de politica statului in care te vei afla. In linii generale, Cardul European de Sanatate este descris ca fiind totusi o forma minima de protectie si poate acoperi servicii medicale oferite doar in spitalele publice din UE, Islanda, Norvegia si Elvetia. 

Mai mult, in cazul Cardului European de Sanatate, desi se poate apela la serviciul public de sanatate in cazul tarilor membre UE, e posibil ca timpul de asteptare sa fie mai mare sau disponibilitatea anumitor servicii medicale sa fie redusa. Repatrierile nu sunt acoperite, iar cardul trebuie prezentat fizic in unitatile medicale. Asadar, oricum ai pune problema, o asigurare medicala de calatorie este considerata mai safe. 

In prezent, iti poti incheia o asigurare de calatorie intr-un timp extrem de scurt, online. Poti face plata direct cu cardul, iar variantele de firme de asigurari sunt multiple. Noi iti putem recomanda sa verifici oferta de la Generali. Accesand acest link vei gasi si un calculator rapid pentru asigurarea potrivita tie, dar si informatii detaliate despre fiecare pachet de asigurare in parte. 

P.S: O polita de asigurare este considerata incheiata doar dupa ce plata ta a fost inregistrata, respectiv polita emisa fizic sau pe email-ul tau. In cazul in care ai achitat o asigurare, insa nu ai primit si polita, cel mai probabil acest lucru inseamna ca nu a fost emisa. 

Concluzionand, speram ca informatiile despre asigurarile de calatorie din acest articol ti-au fost catusi de putin utile, iar daca nu ai decis inca si care va fi destinatia urmatoarei tale vacante, te asteptam la noi pe site cu sute de propuneri pentru Bulgaria, Grecia si Turcia, din care sa poti selecta ce este pe placul tau.

Alte articole care te-ar putea interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?