Cum sa calatoresti in siguranta. Sfaturi si trucuri utile pentru o vacanta safe

Indiferent de destinatie si de durata, o vacanta vine la pachet cu mult entuziasm si beneficii, motiv pentru care unii dintre calatori sunt tentati sa nu puna atat de mult accent si pe siguranta lor intr-o astfel de experienta. 

Cu toate acestea, indiferent de cat de bucuros esti ca urmeaza sa pleci intr-o vacanta, e bine sa tii cont de cateva aspecte esentiale si sfaturi utile care au legatura cu siguranta ta cat esti plecat. Desigur, vorbim despre asigurari de calatorie, dar si despre modalitati prin care poti evita anumite neplaceri in vacanta, despre cum poti gestiona mai multe tipuri de situatii neprevazute, despre cum ai putea sa te pazesti de furturi in locuri foarte aglomerate si altele. 

Totodata, pentru ca ne recomanda experienta in organizarea de vacante frumoase, iti suntem alaturi si cu o multime de oferte sejur litoral Bulgaria, dar si oferte vacante Grecia si oferte vacante Turcia. Ti-am pregatit sute de propuneri, pe care le gasesti detaliate la noi pe site.

Importanta asigurarilor de calatorie si cate tipuri exista

Desi situatia pandemiei ne-a invatat ca e bine sa ne luam masuri de precautie, in continuare exista turisti care nu acorda atat de multa importanta asigurarilor de calatorie. Chiar daca aceste polite nu sunt obligatorii, ele pot fi mai mult decat binevenite in cazul in care te confrunti cu o situatie neprevazuta referitoare la sanatatea ta. 

De ce binevenite? Pentru ca poti scuti o cheltuiala foarte mare in cazul in care ai nevoie sa beneficiezi de un serviciu medical sau in cazul in care esti nevoit sa-ti anulezi vacanta dintr-un motiv bine intemeiat. 

Asigurarile de calatorie pot fi de doua feluri, dupa cum urmeaza:

  • asigurari medicale de calatorie
  • asigurari storno de calatorie

Asigurarile medicale de calatorie pot fi de mai multe feluri, respectiv pot oferi un pachet standard, sau pot oferi un pachet complet (care include si alte beneficii pe langa asistenta medicala in situatii de urgenta). 

Asigurarile storno de calatorie sunt acelea care pot acoperi costurile vacantei tale, in cazul in care esti nevoit sa o anulezi dintr-un motiv regasit in conditiile politei. 

Gasesti informatii detaliate despre toate tipurile de asigurari de calatorie, dar si despre cum anume se poate obtine o despagubire in acest sens, in articolul: Asigurarile de calatorie. Cate tipuri de asigurari exista, cand trebuie facute si de ce

Experienta de vacanta safe pentru cei care practica sporturi

Daca urmeaza sa pleci intr-o vacanta in care vei practica si anumite sporturi sau intentionezi sa calatoresti intr-o anumita destinatie tocmai pentru aceasta activitate (mergi la ski, mergi sa te dai cu parapanta, etc), e bine sa-ti iei o serie de masuri de precautie suplimentare. 

Spre exemplu, exista asigurari medicale de calatorie care includ si sporturi extreme. Poti consulta aici varianta celor de la Generali. 

Totodata, e important sa intelegi care sunt regulile sportului pe care urmeaza sa-l practici, sa te informezi de dinainte daca porti echipamentul potrivit, daca ai nevoie de un instructor, daca locul ales de tine e potrivit pentru pregatirea ta. 

Spre exemplu, cand mergi la ski pentru prima data, e bine sa iei in calcul daca statiunea pe care ai ales-o e potrivita si cu nivelul tau de pregatire, caci daca alegi un loc foarte aglomerat si cu partii abrupte, pentru avansati, iar tu nu ai schiat niciodata in viata ta, exista sanse ca experienta ta sa nu fie tocmai una de nota 10. La fel, echipamentul pe care-l vei purta trebuie sa fie unul de calitate, potrivit nivelului tau. 

Pe acest subiect, poti citi si: Cum sa schiezi safe. Top 10 reguli de care sa tii cont atunci cand te afli pe partie

Daca esti atras de sporturile extreme, la fel, e bine sa te pui in garda cu modul in care trebuie sa te pregatesti pentru o astfel de experienta, cele mai bune locuri in care poti face asta, dar si cele mai safe conditii. 

Te-ar putea interesa si: Zborul cu parapanta in Oludeniz, Turcia. Ce sa ai in vedere daca te tenteaza sa incerci aceasta experienta

Exemple de situatii neprevazute in vacanta si ce trebuie sa faci in astfel de momente

Conjuncturi neprevazute pot aparea oricand, chiar si atunci cand ne aflam in cele mai linistite si relaxante momente, in vacanta. De aceea, e bine sa fii pregatit pentru a putea reactiona corect si cat mai eficient in orice situatie. 

Din punct de vedere al experientelor neprevazute intr-o vacanta, noi, cei de la Travel Planner, iti putem spune ca exista situatii izolate in care se poate intampla:

  • sa intarzii la cazare
  • sa ai nevoie sa ramai mai mult la hotel, dupa ora de check-out stabilita
  • sa nu mai poti pleca in vacanta
  • sa iti pierzi documentele sau sa te trezesti ca sunt expirate
  • sa nu mai gasesti drumul spre hotel, sa te ratacesti prin destinatia de vacanta
  • sa uiti la hotel anumite lucruri
  • sa te imbolnavesti
  • sa nu te poti intelege cu localnicii 
  • sa existe o situatie de criza in destinatia ta de vacanta, pe parcursul sederii tale acolo 

In oricare dintre aceste situatii, dar si in altele, e bine sa stii de la inceput ce anume ai de facut, astfel incat, in momentul nedorit si putin probabil in care ti se poate intampla ceva de genul, sa stii cum sa depasesti cu bine intamplarea. 

Le gasesti pe toate explicate punctual in articolul: Cele mai frecvente situatii neprevazute intr-o vacanta si cum poti sa le gestionezi

Vacanta in siguranta pentru cei care calatoresc singuri

Din ce in ce mai multi oameni aleg sa calatoreasca singuri si asta pentru ca o experienta de genul vine la pachet si cu numeroase beneficii, precum dezvoltarea inteligentei emotionale, asumarea unor riscuri, dezvoltarea sentimentului de incredere in sine, cunoasterea de sine, responsabilizarea, imbogatirea bagajului cultural, alaturi de multe altele. 

Cu toate acestea, nu trebuie sa ne ferim sa spunem ca o vacanta de unul singur poate implica totusi si ceva mai multa atentie la capitolul siguranta. 

De aceea, e bine sa tii cont de cateva aspecte care ti pot asigura astfel tot confortul si siguranta necesare intr-o astfel de vacanta. Dintre acestea, cateva ar fi:

  • sa alegi destinatia vacantei in functie de posibilitati, dorinte si necesitati 
  • sa-ti faci o asigurare de sanatate
  • sa-ti stabilesti un program de vacanta
  • sa inveti sa fii mai comunicativ si sa ceri ajutor atunci cand simti ca ai nevoie
  • sa iei anumite masuri de siguranta (grija mai mare cu bunurile de valoare, actele, etc)
  • sa impachetezi inteligent bagajele de vacanta 

Poti citi mai multe despre toate acestea in articolul: 11 sfaturi pentru persoanele care calatoresc singure si beneficiile unei astfel de vacante

Cu masina in vacanta si lucruri care nu ar trebui sa-ti lipseasca la drum

Daca te numeri printre cei care aleg sa plece in vacanta cu masina, cu siguranta te vei putea bucura de o mai mare libertate de miscare odata ajuns la destinatie, dar si in drum spre locul in care iti vei petrece vacanta. 

Si, in mod evident, iti vei dori ca experienta ta sa decurga cat se poate de safe, atat pentru tine, cat si pentru ceilalti pasageri din masina. De aceea, e important sa te informezi din timp care sunt conditiile de calatorie din tara respectiva, atat timp cat vei alege sa-ti faci vacanta peste hotare, respectiv care sunt actele de care ai nevoie, care sunt regulile de circulatie, care este stilul de condus al localnicilor, etc. 

Printre lucrurile care nu ar trebui sa-ti lipseasca din masina atunci cand te pregatesti sa pleci la drum lung catre destinatia de vacanta se numara:

  • actele tale, ale pasagerilor si ale masinii 
  • kitul de siguranta auto
  • roata de rezerva
  • cureaua de tractare
  • cablurile de curent
  • unealta multifuntionala

Aceasta lista este abordata intr-un mod mai cuprinzator in articolul: 10 obiecte pe care ar trebui sa le ai in masina atunci cand pleci in vacanta, la drum lung

Modalitati prin care te poti pazi de furturi sau escrocherii in vacanta

Evident ca siguranta noastra in vacanta poate, in anumite momente, sa nu depinda exclusiv de noi, ci si de intentia mai putin onorabila a unora de a profita de anumite momente de neatentie sau naivitate. 

Cu toate acestea, mai ales daca urmeaza sa calatoresti intr-o zona unde rata criminalitatii este mai crescuta, e bine sa te pui la curent cu felurile in care escrocii incearca sa pacaleasca turistii, tocmai pentru a stii cum sa eviti sa devii victima unei astfel de persoane. 

Desi pare greu de crezut, escrocii au o multime de modalitati prin care vor sa comita inselatorii sau furturi. Dintre acestea, cateva dintre cele mai cunoscute sunt:

  • metoda inelului 
  • metoda celui care varsa intentionat bautura pe tine
  • metoda bratarilor gratuite
  • metoda celor care vand bilete sau bijuterii pe strada 

Lista este una lunga, iar explicatiile pentru felul in care decurg toate aceste metode de inselatorie pot fi citite in articolul: Cele mai cunoscute 10 modalitati prin care escrocii incearca sa pacaleasca turistii in vacante

Sigur ca sta si in puterea ta sa te feresti de situatiile de genul si sa-ti iei o serie de alte masuri de precautie prin care sa reduci riscul de a fi victima unui furt din buzunare in vacanta, iar printre acestea se numara si informarea corecta cu privire la destinatia ta, grija pentru lucrurile de valoare, supravegherea bagajelor, achizitionarea unui rucsac cu antifurt, etc. 

Le gasesti explicate punctual in articolul: Cum sa te pazesti de hotii de buzunare in vacante. 12 sfaturi utile de care poti tine cont

In loc de concluzie

Speram ca toate informatiile referitoare la siguranta ta in destinatia de vacanta sa-ti fie utile si experienta ta sa fie una lipsita de orice fel de neplacere. 

Si pentru ca noi avem o experienta de peste 14 ani in organizarea de vacante, iti reamintim ca pe site-ul nostru gasesti si unele dintre cele mai bune oferte de vacanta in destinatii apropiate de casa, precum Bulgaria, Grecia si Turcia, cu sute de optiuni din care sa poti selecta ce te avantajeaza mai mult!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?