Vacanta la ski pentru incepatori. 15 greseli des intalnite pe care e bine sa le eviti

Esti tentat sa-ti rezervi o vacanta la ski, insa te numeri printre cei care iau contanct pentru prima data cu acest sport si vrei ca experienta ta sa fie una cat se poate de reusita? 

E important sa tii cont de cateva aspecte inainte de a te aventura in tainele sportului alb si asta pentru ca siguranta ta trebuie sa fie pe primul loc.

Incepand cu destinatia aleasa intr-un mod neinspirat, perioada prea aglomerata in care mergi, echipamentul pe care-l alegi, dar si alte aspecte care pot face diferente notabile in reusita vacantei tale, vei regasi in acest articol 15 greseli des intalnite la cei care incearca acest sport pentru prima data. In acest mod, vei stii sa ocolesti astfel de situatii si sa te asiguri ca faci tot ce tine de tine ca experienta ta sa fie una memorabila. 

Totodata, la noi pe site gasesti si oferte tentante pentru vacante la ski in cele mai cunoscute statiuni ale vecinilor bulgari, respectiv oferte sejur Bansko, oferte sejur Borovets si oferte sejur Pamporovo, cu multe variante de hoteluri dintre care sa poti selecta ce ti se potriveste mai bine.

Iata care sunt cele mai comune greseli facute de cei care merg pentru prima data la ski:

1. Nu aleg o destinatie potrivita nivelului lor de pregatire

De cele mai multe ori, locul in care pui schiurile in picioare pentru prima data are o importanta aparte. De ce? Pentru ca daca statiunea respectiva de ski este potrivita mai degraba celor cu un nivel avansat de pregatire, e posibil ca mediul in care te afli sa nu te ajute prea tare, respectiv partiile sa fie prea abrupte sau prea dificile. 

De aceea, e bine sa te interesezi din timp care sunt cele mai usoare partii de ski din locul in care intentionezi sa mergi si daca respectiva destinatie este un loc potrivit pentru a te initia in tainele acestui sport. 

In Romania, gasesti partii potrivite pentru incepatori atat in Predeal, cat si in Poiana Brasov, Sinaia, Paltinis, Bucsin, Buscat, Cavnic, insa e bine ca inainte sa alegi o anumita locatie, sa te interesezi daca este zapada suficienta, daca partiile si instalatiile sunt deschise si, in mod evident, sa eviti perioadele aglomerate. 

In Bulgaria, pe de alta parte, dintre Bansko, Borovets si Pamporovo, ultima este destinatia cu cele mai line partii de ski, asadar cea mai prietenoasa cu incepatorii. 

2. Isi fac vacanta intr-o perioada foarte aglomerata 

E important ca primul tau contact cu acest sport sa aiba loc intr-un mediu cat mai safe si cat mai putin aglomerat. O partie lata si lina nu este tot ce-ti trebuie pentru o experienta cat mai placuta, pentru ca daca va fi plina de schiori, fie acestia tot incepatori sau chiar si avansati, e probabil sa nu te simti in elementul tau. 

Perioadele aglomerate sunt si cele in care stai mult la cozi pentru a folosi sistemele de tip ascensor de pe partii, asadar, incearca sa-ti rezervi vacanta poate in alt interval decat cel al sarbatorilor de iarna. De asemenea, in zilele de weekend, partiile vor fi mai aglomerate. 

3. Inchiriaza sau cumpara echipamente de slaba calitate sau nepotrivite, fara sa ceara opinia unui profesionist 

Multi dintre cei care incearca acest sport pentru prima data sunt atrasi fie de preturile mai mici ale unor centre de inchiriere, fie de aspect mai degraba decat de calitatea echipamentului in sine. Prin urmare, te sfatuim sa te orientezi catre un centru cu recomandari, review-uri pozitive si sa rogi personalul de acolo sa-ti ajusteze echipamentul/legaturile de clapari astfel incat sa fii in siguranta pe partie. 

In cazul in care vrei sa-ti cumperi echipamentul inainte sa pleci in vacanta la ski si sa nu fii nevoit sa-ti inchiriezi la fata locului, apeleaza la sfaturile unor profesionisti si nu cumpara ghidandu-te doar dupa aspect. 

4. Evita sa se inscrie la cursurile unei scoli de ski

O alta greseala des intalnita a unora dintre incepatori este ca nu se inscriu la cursuri de ski si incearca sa se aventureze direct pe partie, chiar daca au schiurile in picioare pentru prima data. 

Nu uita ca anumite greseli facute pe partie pot pune in pericol atat siguranta ta, cat si a celor din jur, iar cateva sedinte alaturi de un profesionist iti pot forma bazele aceastui sport si te pot ajuta sa inveti macar elementele de siguranta pe care sa te poti baza.

5. Nu-si fac rezervare din timp – atat pentru cazare, cat si pentru lectiile de ski 

In sezon, este mai mult decat limpede ca majoritatea spatiilor de cazare sunt ocupate, la fel si instructorii disponibili pentru cursurile de ski. 

O rezervare din timp iti poate garanta locul la hotel, iar faptul ca vei avea un instructor care sa-ti aloce timpul necesar este iarasi un plus. In unele cazuri, poti prinde chiar si oferte mai avantajoase daca faci rezervarea din timp. 

6. Nu se intereseaza daca pot achizitiona ski pass online 

Cozile interminabile de la casieria de bilete reprezinta un alt aspect mai putin placut al unei vacante de ski, mai ales in plin sezon. Ce nu stiu multi dintre incepatori este faptul ca multe dintre aceste skipass-uri pot fi achizitionate si online, astfel ca odata ajuns la destinatie si respectiv pe partie, nu vei mai fi nevoit sa iei in primire toata coada de la bilete. 

In unele statiuni de ski, exista automate care-ti printeaza rapid skipass-ul cumparat online, dupa simpla scanare a unui cod de bare generat dupa plata.

ski pass

7. Nu cunosc harta partiilor de ski din statiune si nici care sunt partiile, respectiv marcajele traseelor potrivite nivelului lor de pregatire

Unul dintre primele aspecte despre care ar trebui sa te informezi atunci cand alegi destinatia de ski sau atunci cand ajungi in respectiva locatie este reprezentat de harta partiilor.

Dupa ce ai depistat care sunt partiile potrivite nivelului tau de pregatire (respectiv culorile sau marcajele aferente lor) vei stii cu exactitate care este zona in care te poti aventura intr-o masura mai safe. 

8. Se aventureaza pe partie singuri

Una dintre regulile de baza in ceea ce priveste siguranta unui incepator pe o partie de ski este aceea de a nu se aventura pe partie singur, mai ales daca e vorba de o coborare mai dificila. Fie ca vorbim de instructorul tau de ski sau de un prieten mai avansat, e bine ca atunci cand pornesti pe partie ca incepator, sa ai pe cineva alaturi.  

9. Nu tin cont de regulile de baza ale sigurantei pe partie

De aceea sunt atat de recomandate cateva ore cu un instructor de ski sau o informare mai atenta asupra regulilor de baza in ceea ce priveste siguranta pe partie. 

Printre acestea se numara si a stii cum sa te opresti, a te asigura atunci cand pleci de pe loc, dar si altele, pe care le pot gasi in articolul: Cum sa schiezi safe. Top 10 reguli de care sa tii cont atunci cand te afli pe partie

10. Nu se imbraca intr-un mod corespunzator si nu poarta casca 

Pe langa schiuri, clapari si bete – toate alese intr-un mod corespunzator si potrivit dimensiunilor si pregatirii tale, casca de protectie ar trebui sa reprezinte o prioritate indiferent de nivelul de pregatire. Desi in trecut aceasta nu era considerata un element obligatoriu, in prezent se observa pe partiile de ski din ce in ce mai multe panouri care anunta ca purtarea castii de protectie este obligatorie. 

Nu uita sa o porti si tu, pentru ca, in anumite circumstante, te poate feri de accidentari grave. 

Totodata, printre greselile celor care merg la ski pentru prima data se numara si faptul ca nu imbraca pe partie hainele potrivite. Echipamentul de ski nu trebuie confundat niciodata cu jeansii, colantii, gecile de piele sau de ploaie, etc. 

11. Folosesc ochelari de soare in loc de ochelari de ski 

Desi arata poate mai cool, ochelarii de soare nu au ce cauta pe partia de ski atat timp cat ai schiurile in picioare si asta pentru ca nu sunt rezistenti la vant si risti sa ramai fara ei la prima coborare. 

Ochelarii de ski, prevazuti cu o banderola elastica la spate, care pot fi pusi peste casca de protectie, sunt ceea ce-ti trebuie atunci cand vrei sa schiezi.

12. Depun prea mult efort inca din prima zi, consumandu-si resursele 

In aceasta categorie se incadreaza cei foarte ambitiosi, care vor sa dea totul din prima zi, dar care uita ca daca-si suprasolicita corpul intr-un interval atat de scurt, risca sa nu mai poata da randament zilele urmatoare. 

Te sfatuim sa incepi cu 1-2, maximum 3 ore petrecute pe partie, si treptat sa cresti timpul, pe masura ce inveti si bazele acestui sport. 

13. Renunta prea repede la ideea ca pot invata sa schieze

E posibil ca prima zi sa nu fie asa cum te-ai asteptat sau sa nu rezonezi suficient de bine cu primul instructor pe care l-ai ales. Dar asta nu inseamna ca acest sport nu este pentru tine. 

Cu putina vointa si determinare, poti vedea ca a doua sau a treia zi sunt cu adevarat magice pe partie, chiar daca prima ta intalnire cu schiurile poate ca nu a decurs fix cum ai visat. 

14. Uita sa se asigure atunci cand pleaca de pe loc 

Multe dintre accidentele de pe partie se intampla si atunci cand o persoana pleaca de pe loc fara sa se asigure uitandu-se in spate, iar cel care vine din urma nu mai are timp suficient sa evite un impact.

Asadar, nu uita ca e de preferat sa nu ramai oprit in locuri cu vizibilitate redusa si sa te asiguri atunci cand vrei sa pleci de pe loc. 

15. Se aventureaza in zone periculoase sau fara marcaje 

Fie pentru ca nu cunosc regulile, fie din porniri teribiliste, anumiti schiori incepatori se aventureaza in locurile neamenajate, fara marcaje , punandu-si chiar viata in pericol. E important de tinut minte ca partiile unei statiuni de ski sunt marcate cu un anumit scop, respectiv acela de a delimita portiunile care sunt potrivite pentru practicarea acestui sport, in siguranta. 

Concluzionand, speram ca exemplele de greseli mentionate mai sus iti vor fi de folos daca si tu te numeri printre cei care vor sa incerce acest sport pentru prima oara. 

Mai mult, daca inca nu ai gasit destinatia de ski potrivita pentru tine, poti arunca o privire la noi pe site, caci vei gasi oferte tentante pentru vacante in Bansko, Borovets si Pamporovo, cu o multime de hoteluri din care sa poti selecta ce este pe placul tau!

Alte articole care te-ar putea interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?