Cu masina sau cu autocarul in vacanta? Avantaje si dezavantaje

Planifici o vacanta intr-o destinatie relativ apropiata de casa si inca te mai gandesti care ar fi modalitatea de transport ideala pana acolo? Ai vrea sa mergi cu masina personala, insa parca iti pare mai comoda calatoria cu autocarul, pentru ca nu vei fi nevoit sa conduci si sa fii atent la drum?

Gasesti in acest articol o serie de avantaje si dezavantaje pentru fiecare dintre cele doua modalitati de transport, urmand ca intr-un final sa-ti fie mai usor sa faci alegerea potrivita pentru tine. 

Nu in ultimul rand, iti reamintim ca la noi pe site gasesti unele dintre cele mai bune oferte pentru destinatii apropiate de casa, precum vacante litoral Bulgaria, vacante Grecia si vacante Turcia, astfel incat sa poti selecta ce este pe placul tau.

BINE DE STIUT: Travel Planner este o agentie de turism specializata pe rezervari hoteliere, iar ofertele pe care le vei regasi pe site-ul nostru fac referire exclusiv la serviciile de care vei beneficia la destinatie, prin urmare nu includ si transport. Datorita solicitarilor numeroase, Travel Planner poate oferi, la cerere, posibilitatea de a rezerva si transport cu autocarul. 

Daca doresti sa soliciti acest serviciu, poti lasa mesajul tau in cererea de rezervare, la sectiunea “Alte mentiuni”, sau intr-un mail trimis ulterior agentiei noastre. Iti vom putea oferi acest serviciu suplimentar contra cost doar daca ai o rezervare la unul dintre hotelurile disponibile in oferta noastra. 

Travel Planner are incheiate contracte cu firme de transport care pot asigura accesul pana la hotelul pentru care ai optat.

Avantajele si dezavantajele calatoriei cu autocarul 

Daca iei in calcul sa pleci cu autocarul in vacanta, fie pentru ca ti se pare mai comod, fie pentru ca esti constrans sa alegi aceasta cale, e bine sa iei in considerare urmatoarele aspecte. 

Avantajele unei calatorii cu autocarul sunt multiple, iar dintre acestea, merita sa le precizam pe urmatoarele:

  • Vei stii din start care este costul exact al drumului, prin urmare nu trebuie sa-ti mai faci calcule referitoare la pretul carburantilor, al vignetei si al altor taxe de drum 
  • Nu trebuie sa te mai ingrijorezi cu privire la regulile de circulatie ale tarii respective si nu vei mai avea grija actelor masinii. 
  • Nu va trebui sa mai aloci timp pentru a studia hartile, pentru a alege cele mai bune trasee si rute, pentru a te interesa care este starea drumurilor in tarile pe care urmeaza sa le traversezi, respectiv sa calculezi care este timpul pe care ar trebui sa-l faci pana la destinatie. De toate aceste lucruri se va ocupa soferul autocarului. 
  • Ai posibilitatea sa te relaxezi, sa citesti pe drum, sa te odihnesti, sa dormi, sa vorbesti la telefon si sa socializezi cu cei dragi sau cu partenerii de drum, iar in tot acest timp cineva va conduce pentru tine.
  • In ceea ce priveste o calatorie bine organizata, agentia de transport/de turism se ingrijeste ca in autocar sa existe asistenta turistica, astfel incat sa poti avea informatii referitoare la traseu, locurile pe care le vei strabate, locuri potrivite pentru pauze sau opriri la toaleta, etc. 
  • Daca urmeaza sa calatoresti singur, insa vrei sa ai companie pe drum, o calatorie cu autocarul, alaturi de un grup mai mare, poate fi binevenita si te poate face sa te simti mai in siguranta. 
  • Ai posibilitatea sa te bucuri mai mult de peisaje si de ceea ce vezi pe drum, decat daca ai fi la volan. 
familie in autocar

Dezavantajele unei calatorii cu autocarul trebuie luate, de asemenea, in considerare, atunci cand te pregatesti sa iei o decizie referitoare la transportul pana in destinatia ta de vacanta.

  • Calatoria cu autocarul poate dura ceva mai mult comparativ cu o calatorie cu masina. In primul rand, limitele de viteza difera, iar in al doilea rand, soferii de autocar trebuie sa urmeze un program bine stabilit si sa ia pauze la fiecare 3 ore. 
  • Nu vei avea aceeasi flexibilitate pe drum, ca in cazul unei calatorii cu masina, respectiv nu vei putea opri oriunde vrei si cand vrei si va trebui sa respecti si nevoile celorlalti pasageri. 
  • Plecarea cu autocarul are loc la o ora fixa, prestabilita, ceea ce inseamna ca nu poti intarzia. Mai mult, exista posibilitatea in anumite circumstante sa intervina unele modificari ale orelor de retur din statiune sau sa intervina intarzieri pe traseu. 
  • Nu iti poti alege “colegii” de drum. Exceptand situatia in care calatoresti alaturi de un grup de cunoscuti, trebuie sa iei in considerare ca langa tine vor fi si alte persoane necunoscute, cu care exista posibilitatea sa rezonezi sau nu. 
  • Nu intotdeauna poti sa-ti alegi si locul in autocar. 
cu autocarul in vacanta

Avantajele si dezavantajele calatoriei cu masina 

Daca inclini mai degraba spre un drum catre destinatia de vacanta cu masina personala sau cu a unor persoane cunoscute, ar fi indicat sa arunci o privire si pe avantajele unei astfel de alegeri, dar si pe partile mai putin convenabile. 

Avantajele calatoriei cu masina spre destinatia de vacanta pot fi multiple, insa cele de mai jos sunt printre cele mai evidente:

  • Iti poti alcatui propriul traseu si vei putea face opriri ori de cate ori simti nevoia, respectiv poti vedea locuri pe care poate daca ai calatori cu autocarul nu ai avea cum sa le vizitezi.
  • Nu te grabeste nimeni. In afara faptul ca-ti poti stabili singur sau alaturi de prieteni o ora de plecare potrivita, astfel incat sa ajungi in timp util la destinatie, realitatea e ca nimeni si nimic nu ar trebui sa te grabeasca – asadar, ai parte de ceva mai multa relaxare din punct de vedere al programului. 
  • Vei avea confortul si intimitatea propriei masini, spre deosebire de autocar, pe care-l vei imparti cu un grup mare de oameni. 
  • Vei ajunge mai repede in destinatia de vacanta, pentru ca limitele de viteza sunt altele. 
  • Daca pleci in concediu cu copiii mici, care necesita ingrijiri atente, poate opriri mai dese, vei avea posibilitatea sa faci acest lucru oricand doresti, fara sa fie nevoie sa soliciti aprobarile soferului de autocar. 
  • Odata ajuns la destinatie, ai posibilitatea sa te deplasezi mult mai usor, pentru ca vei avea in permanenta la indemana masina si nu vei depinde de taxi, autobuze locale sau alte modalitati de transport. 
vacanta cu masina

Dezavantajele unui drum cu masina spre destinatia de vacanta trebuie luate, de asemenea, in considerare, mai ales daca simti ca te streseaza vreunul dintre aspectele de mai jos: 

  • Va trebui sa te interesezi care sunt costurile drumului, respectiv taxele de drum (vigneta), costul carburantilor, etc. Nu trebuie sa uiti nici de starea drumurilor de pe traseul pe care urmeaza sa-l parcurgi. 
  • Trebuie sa fii atent la regulile si semnele de circulatie si sa te asiguri ca le respecti, pentru a evita orice pericol si totodata o eventuala amenda. 
  • Oboseala acumulata trebuie luata, de asemenea, in calcul, mai ales daca drumul pe care trebuie sa-l faci este unul mai lung de 6-8 ore. Nu uita sa iei in considerare pauzele de odihna, atunci cand situatia o impune. 
  • Pot aparea diferite situatii neprevazute, respectiv sa gresesti drumul sau sa te confrunti cu anumite defectiuni tehnice. In acest caz, e bine sa ai cu tine in masina o serie de obiecte care te pot ajuta in astfel de situatii. 

Te-ar putea interesa articolul: 10 obiecte pe care ar trebui sa le ai in masina atunci cand pleci in vacanta, la drum lung

Concluzionand, indiferent care este modalitatea de transport pe care o alegi, important este ca tu sa ajungi cu bine la destinatie si sa fii relaxat, astfel incat sa te poti bucura de vacanta binemeritata si atat de asteptata. Atat timp cat analizezi toate plusurile si minusurile ambelor variante in raport cu necesitatile tale, cu siguranta vei fi inspirat sa iei cea mai buna decizie!

Si pentru ca vorbim despre destinatii apropiate de casa, in care se poate ajunge usor atat cu autocarul, cat si cu masina personala, iti reamintim ca pe site-ul travelplanner.ro gasesti oferte tentante pentru vacante in Bulgaria, Grecia si Turcia, cu o multitudine de variante din care sa poti selecta ce ti se potriveste mai bine!

Alte articole care te-ar putea interesa: 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?