Cum sa schiezi safe. Top 10 reguli de care sa tii cont atunci cand te afli pe partie

Te pregatesti sa pleci in vacanta la ski, iar gandul ca vei fi in curand pe partie inconjurat de zapada si distractie nu te lasa sa dormi noaptea?

Nu putem decat sa-ti impartasim entuziasmul si totodata sa venim in completarea acestuia si cu o serie de sfaturi care sa te ajute sa ai o experienta cat mai safe in vacanta ta la ski. Le regasesti pe toate in cele ce urmeaza.

Mai mult, daca nu te-ai decis inca asupra statiunii de ski si respectiv asupra hotelului in care te vei caza, nu uita ca la noi pe site gasesti o multime de oferte cazare ski Bulgaria!

1. Alege o partie sau chiar o statiune potrivita nivelului tau de pregatire

E limpede ca o partie marcata ca fiind cu un nivel de dificultate ridicat nu va fi potrivita pentru un schior incepator, motiv pentru care e bine sa faci un research al acestor clasificari inainte sa alegi destinatia pentru vacanta ta la ski.

Daca iti vei pune pentru prima data schiurile in picioare, este indicat sa alegi o statiune de ski mai putin aglomerata si cu partii mai line, prietenoase cu incepatorii.

Spre exemplu, dintre statiunile de ski ale vecinilor bulgari, mai recomandata pentru incepatori este Pamporovo.

In general, partiile marcate cu rosu sau cu negru sunt pentru avansati sau experimentati, insa pentru siguranta ta, te sfatuim sa arunci un ochi pe harta partiilor de ski din statiunea in care iti petreci vacanta, inainte sa le incerci.

Te-ar putea interesa si articolul: Ce statiune sa alegi pentru o vacanta la ski in Bulgaria? Ce trebuie sa stii despre Bansko, Borovets si Pamporovo

2. Foloseste numai echipament de calitate si potrivit dimensiunilor tale/nivelului tau de pregatire

Fie ca alegi sa-ti inchiriezi echipamentul de ski, fie ca vii cu el de acasa, e important ca toate accesoriile pe care le vei folosi sa fie de calitate/in stare buna. Nu vorbim de un moft aici, tocmai pentru ca siguranta ta primeaza.

Asadar, ai grija ca schiurile tale sa fie ascutite asa cum trebuie, ca lungimea lor sa fie potrivita cu inaltimea ta si respectiv cu nivelul tau de pregatire, ca claparii pe care-i vei incalta sa ti se potriveasca, iar betele, la fel, sa aiba o inaltime potrivita.

Vei observa ca exista si centre de inchiriere cu preturi notabil mai scazute, insa nu uita sa verifici si calitatea echipamentului pe care-l vei inchiria! Mai mult, asigura-te ca personalul iti ajusteaza claparii/legaturile schiurilor conform dimensiunilor tale.

Te mai poate interesa: Cum inchiriezi echipamente de ski in Bansko. Ce trebuie sa stii daca nu vii cu echipamentul de acasa

3. Nu uita de echipamentul de protectie si de hainele corespunzatoare

Atunci când mergi la ski, e important sa nu uiti si de casca de protectie. Noi iti recomandam ferm sa o porti indiferent de nivelul tau de pregatire, iar in cazul in care ai copii – sa faci tot posibilul ca acestia sa poarte casca atunci cand pornesc pe partie.

Totodata, e bine sa ai grija ca si hainele pe care le porti sa fie unele potrivite pentru practicarea acestui sport. Este de la sine inteles ca experimentarea acestui sport intr-o pereche de jeans nu va fi tocmai confortabila.

E bine sa optezi pentru haine cu protectie termica, de calitate. In cazul copiilor mai mici – salopeta de ski poate fi alegerea cea mai potrivita. Nu uita nici de manusi, caciula (in zilele cu ninsori puternice/vant, chiar si o cagula), ochelari de ski, sosete potrivite pentru clapari/booti.

HINT: Daca ai nevoie de inspiratie in materie de articole vestimentare si accesorii pentru o vacanta la ski, prietenii nostri de la wintermag.ro iti vin in ajutor cu o multime de produse la preturi tentante.

4. Pune in practica o serie de exercitii de incalzire

Este recomandat sa nu te aventurezi pe partie fara sa faci o incalzire. Muschii devin mai incordati la temperaturi scazute, ceea ce inseamna ca sunt si mai predispusi, in unele cazuri, la anumite leziuni.

Cateva exercitii simple de incalzire, practicate inainte sa te urci pe schiuri si sa pornesti la drum, pot fi binevenite. Ti-am pregatit mai jos un video care te-ar putea ajuta in acest sens.

5. Apeleaza la serviciile unui instructor de ski, mai ales daca esti incepator

Daca esti incepator, dar si daca esti avansat si vrei sa-ti perfectionezi tehnicile sau daca simti ca ai uitat ce ai invatat in anii anteriori, e bine sa apelezi la cateva ore cu un instructor de ski. Acesta te va invata tehnici de baza, te va ajuta sa exersezi si iti va reaminti cateva masuri de siguranta esentiale de care sa tii cont atunci cand te afli pe partie.

Nu uita sa te concentrezi asupra informatiilor primite si sa incerci pe cat posibil sa le pui in practica, mai ales cele legate de siguranta ta (felul in care poti sa incetinesti/sa te opresti si respectiv cele mai indicate locuri in care ai putea sa te opresti).

6. Schiaza alaturi de cineva

Mai ales daca te numeri printre cei care nu stapanesc acest sport la un nivel avansat, e bine ca atunci cand decizi sa te aventurezi pe partie, sa nu o faci de unul singur. Desigur, curajul e de apreciat, insa trebuie sa fim realisti: ski-ul este un sport care poate implica si accidente/situatii neprevazute, asadar este intotdeauna bine sa ai pe cineva in preajma, pentru a te ajuta in caz de nevoie.

7. Analizeaza imprejurimile si identifica daca pe partie exista potentiale pericole: gheata in exces, bolovani, pietre, etc.

Exista anumite situatii in care partiile nu se afla in cele mai bune conditii (zile ploioase in care zapada de pe partie se transforma in gheata, zone neintretinute in care pot aparea bolovani).

E bine ca in cazul in care observi ca exista astfel de segmente de partie, sa nu te aventurezi pe aceste zone sau sa cobori cu mai multa precautie.

8.  Cunoaste-ti limitele si nu te aventura in zonele nemarcate

Chiar daca poate stapanesti acest sport cu mult mai bine decat altii, noi iti recomandam sincer sa nu pui in pericol siguranta ta si implicit a celor din jur aventurandu-te la viteze extreme sau executand anumite manevre periculoase.

Totodata, atunci cand mergi intr-o statiune de ski, cu partii marcate, este esential sa respecti traseele si sa nu te aventurezi in zone neamenajate, caci poti intampina diverse pericole.

9. Pastreaza distanta fata de ceilalti schiori si nu te opri in zonele cu vizibilitate redusa sau in mijlocul partiei

E important sa te asiguri ca iei aceste masuri de precautie atunci cand te afli pe partie.

Mai mult, atunci când te pregatesti sa repornesti pe traseu, ai grija sa te uiti in spatele tau, pentru a nu-i taia calea unui schior care se afla in miscare.

10. Hidrateaza-te suficient si ai grija sa te alimentezi corespunzator

Nu in ultimul rand, nu uita ca “sportul alb” poate fi un sport destul de solicitant, mai ales atunci cand este practicat la un nivel avansat, motiv pentru care hidratarea si alimentatia corespunzatoare reprezinta elemente foarte importante in cheia succesului tau pe partie.

Nu uita sa bei apa/ceai cald ori de cate ori simti nevoia (iti recomandam un termos de calitate pe care sa-l porti în rucsac), eventual un baton mic de ciocolata sau alte batoane de cereale, energizante.

Nu uita sa tii cont si de pauzele de masa/odihna de care ai putea avea nevoie pe parcursul unei zile petrecute pe partie.

Concluzionand, atata vreme cat vei tine cont de cateva reguli simple si vei acorda credit unei pregatiri bune si unor masuri de precautie, ai toate sansele ca experienta ta la ski sa fie asa cum ai visat si sa te faca sa-ti doresti sa revii ori de cate ori vei putea pe partie!

Iti reamintim ca la noi pe site gasesti unele dintre cele mai bune oferte de cazare la hoteluri din statiunile de ski de la vecinii bulgari, cu o multime de variante din care sa poti selecta ce ti se potriveste mai bine!

Alte articole care te-ar putea interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?