18 lucruri pe care nu ar trebui sa uiti sa le faci inainte sa pleci intr-o vacanta

Bucuria care ne cuprinde atunci cand se apropie plecarea intr-o vacanta este de nedescris, insa pe alocuri, de la atata entuziasm, se intampla sa mai si uitam o serie de lucruri pe care ar fi bine sa le facem inainte de a pleca de acasa. 

De aceea, ne-am gandit ca o scurta trecere in revista a catorva lucruri care ar trebui rezolvate inainte sa pleci intr-o vacanta ti-ar prinde bine si ti-ar asigura, odata bifate, mai mult confort psihic atunci cand te vei afla in destinatia mult asteptata. 

P.S: Daca nu te-ai hotarat inca si care va fi destinatia urmatoarei tale vacante, nu uita sa arunci un ochi la noi pe site, caci ti-am pregatit oferte tentante pentru vacante litoral Bulgaria, vacante Grecia si vacante Turcia, cu o multime de optiuni din care sa alegi ce se potriveste mai bine cu stilul si necesitatile tale!

Iata, asadar, ce nu ar trebui sa uiti sa faci inainte sa pleci intr-o vacanta: 

1. In cazul in care ai animale de companie care raman acasa, asigura-te ca ai delegat o persoana care sa le ingrijeasca corespunzator 

Stabileste cu persoana respectiva care este intervalul de timp la care trebuie sa treaca pentru a le hrani si asigura-te totodata ca ai lasat acasa suficienta hrana/nisip pentru pisici, etc, astfel incat prietenul care te ajuta sa nu fie nevoit sa faca si aprovizionarea. 

Mai mult, e indicat sa-i lasi acestuia si un contact al unui medic/cabinet veterinar la care sa poata merge in cazul in care animalutul tau va avea nevoie. 

2. Anunta-ti colegii de serviciu ca urmeaza sa pleci in concediu

Un alt “mic” detaliu pe care multi dintre noi uitam sa-l facem, dar care insa te-ar putea stresa destul de tare cat te vei afla in concediu. E bine ca inainte sa pleci intr-o vacanta mai lunga, sa-ti anunti colegii de birou, intrucat acestia isi vor limita tendinta de a te cauta in acel interval de timp cu chestiuni legate de job. Iti poti seta si un reply automat pentru mail-uri, in perioada in care te afli in concediu.  

3. Lasa chei de rezerva de la casa ta unei persoane de maxima incredere

Astfel, in cazul in care se iveste vreo urgenta (inundatie, etc), sa stii ca te poti baza pe persoana respectiva ca vine sa evalueze situatia si ca te poate contacta pentru a-ti relata problemele de la fata locului.

4. Uda plantele 

Si aceasta este o activitate de care uitam de multe ori atunci cand ne grabim sa plecam catre destinatia de vacanta, iar efectul nu e unul prea bun….mai ales daca iubesti plantele si ai acasa o intreaga expozitie cu care te mandresti. 

E de preferat sa nu torni apa in exces, pentru ca le-ar putea face rau, ci doar o cantitate medie, eventual in farfuriile ghivecelor. 

5. Fa-ti curatenie in portofel

De cate ori nu te-ai trezit in vacanta cu bancnote de care nu te-ai putea folosi acolo sau cu bonuri, tichete de parcare si alte hartii si hartiute total nefolositoare? Nu mai vorbim de cardurile de reduceri de la farmacii, monede si alte obiecte care iti ingreuneaza portofelul si implicit geanta atunci cand te afli intr-un loc in care totul ar trebui sa fie mai comod. 

Organizeaza o mica sesiune de curatenie in portofel si in geanta, in seara de dinaintea plecarii. Iti vei multumi la destinatie 🙂 

6. Verifica scadenta facturilor si plateste-le pana pleci 

Un alt aspect de care ar trebui sa tii cont, mai ales daca te pregatesti sa pleci intr-o vacanta mai lunga. Nu uita sa te asiguri ca toate facturile tale sunt platite la zi sau ca nu sunt scadente in perioada in care tu lipsesti, astfel incat sa te trezesti cu penalizari sau cu unele servicii oprite. 

7. Scaneaza-ti documentele de calatorie – niste copii ale acestora pot fi binevenite in vacanta

Stim cu totii ca odata ajunsi la destinatie, nu e indicat sa purtam cu noi documentele de calatorie peste tot, ci e de preferat sa le tinem la hotel, intr-un loc sigur (eventual in seif). Cu toate acestea, o copie dupa buletin/pasaport poate fi binevenita in anumite situatii.

8. Elibereaza memoria telefonului 

O alta situatie deranjanta de care te poti lovi la destinatie, atunci cand vrei sa faci poze si nu ai suficient spatiu in telefon. 

De aceea, este cel mai bine ca inainte cu o seara sau doua sa pleci in vacanta, sa-ti eliberezi memoria telefonului stergand elementele media neesentiale si eventual sa stochezi restul pe o memorie externa sau pe un card. 

9. Asigura-te ca ai roaming-ul activat si intereseaza-te care sunt tarifele aplicate pentru convorbiri si date mobile in destinatia ta de vacanta 

Desi odata activat, roaming-ul ar trebui sa fie functional permanent, exista situatii rare in care fie acest lucru nu se intampla, fie proprietarul abonamentului/cartelei reincarcabile a uitat sa-si activeze acest serviciu. Asigura-te, eventual vorbind cu un operator de la reteaua ta de telefonie, ca ai roaming-ul activat, tocmai ca sa nu te trezesti cu neplaceri in destinatia de vacanta. 

Mai mult, intereseaza-te si care sunt tarifele practicate si, daca tara in care vei calatori nu face parte din UE, ai grija sa-ti inchizi datele mobile si sa fii informat asupra costurilor legate de acest serviciu. 

10. Debaraseaza frigiderul de alimentele care expira/care se vor strica pana la data intoarcerii tale din vacanta 

Un alt lucru pe care uitam foarte des sa-l facem, cu consecinte destul de urat mirositoare si nu tocmai igienice. 

Adu-ti aminte sa verifici alimentele depozitate in frigider, mai ales daca te pregatesti sa pleci intr-o vacanta lunga, caci s-ar putea sa te trezesti la intoarcere cu o situatie neplacuta si ultimul lucru pe care ai vrea sa-l faci fix cand te intorci din concediu este sa speli tot frigiderul. 

11. Scoate din priza electrocasnicele care nu necesita curent cat esti plecat 

Verifica sa nu lasi in priza sau pornite electronice/electrocasnice care nu au nevoie de curent cat te afli in vacanta. Poti scuti un consum inutil, dar poate fi si o masura de precautie in cazul unor pene de curent dese, care pot afecta sau chiar distruge anumite aparate electrocasnice. 

12. Ajusteaza temperatura potrivita 

Daca nu lasi acasa un animal de companie si daca nu va locui nimeni acolo cat esti plecat, poate ar fi bine sa ajustezi si temperatura din calorifere. Ai putea astfel sa economisesti o suma de bani pe care nu s-ar justifica sa o platesti, daca nu esti acasa. 

13. Verifica trusa de medicamente pentru calatorie

Nu uita sa arunci un ochi si pe lista cu medicamente pe care le-ai pregatit pentru vacanta, iar in cazul in care nu ti-ai facut o trusa medicala, sa-ti iei totusi una, cu cateva medicamente esentiale. Mai ales daca te afli sub un anumit tratament prescris de medic, e important sa te asiguri ca ai doze suficiente pentru toata perioada vacantei si ca nu uiti sa le iei cu tine, pentru ca e posibil ca la destinatie sa nu le gasesti sau sa nu le poti achizitiona fara anumite documente.  

14. O scurta recapitulare a bagajelor pe care le-ai pregatit. Asigura-te ca valiza se inchide  

Daca ai terminat de facut bagajele, nu uita sa recapitulezi scurt toate obiectele pe care le-ai impachetat, eventual cu ajutorul unei liste. Asigura-te si ca bagajul se inchide, pentru ca, din experienta proprie, iti putem spune ca nu e tocmai o senzatie placuta ca atunci cand te pregatesti sa iesi pe usa cu bagajele, sa constati ca fermoarul de la troler este defect si ca valiza nu poate fi inchisa 🙂 

15. Asigura-te ca ai toate documentele de calatorie necesare la tine 

Pasaport/buletin, voucher de cazare, asigurari de calatorie, bilete de avion/permis de conducere, actele masinii, actele persoanelor care calatoresc cu tine – e de preferat sa faci toata aceasta recapitulare, eventual cu cei dragi alaturi de care pleci in vacanta, inainte sa iesiti din casa. 

16. Inchide geamurile 

Ar fi destul de neplacut sa vina vreo ploaie torentiala cat esti plecat de acasa, iar tu sa fi uitat geamurile deschise, nu-i asa? Asta, desigur, fara sa luam in calcul argumentul principal, respectiv siguranta casei tale. 

Nu uita sa te asiguri ca ai inchis geamurile de la casa/apartament inainte sa iesi pe usa. 

17. Nu uita sa arunci gunoiul 

O alta situatie care s-ar putea dovedi deranjanta cand te intorci –  gunoiul uitat in casa mai multe zile la rand. 

Inainte sa iesi cu bagajele pe usa, adu-ti aminte sa duci gunoiul. Iti vei multumim la intoarcere 🙂 

18. Incuie usa 

Stim, una dintre intrebarile pe care multi dintre cei uituci si le pun cu regularitate – oare am incuiat usa? 

Ei bine, ne-am gandit sa o trecem in revista si pe ea, aici, la final, in mod evident pentru ca poate fi si cea mai importanta si pentru ca ridica semne de intrebare intr-un mod frecvent.

Asadar, nu uita sa incui usa! 🙂 

Concluzionand, speram ca lista noastra cu lucruri care ar trebui rezolvate inainte sa pleci intr-o vacanta iti va fi de folos, iar daca mai ai si alte idei si sugestii, le asteptam cu drag!

Totodata, iti reamintim ca la noi pe site gasesti si unele dintre cele mai bune oferte pentru vacante in destinatii apropiate de casa precum Bulgaria, Grecia si Turcia, cu o multime de variante din care sa poti alege ce se potriveste mai bine tie si celor dragi alaturi de care urmeaza sa calatoresti!

Alte articole care te-ar putea interesa 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?