Balneo – Spa & Wellness in Bulgaria

Postat de

Puterea de vindecare a izvoarelor minerale a fost recunoscuta inca din timpul tracilor, cunoscuti in acele vremuri ca mari tamaduitori. “Izvoarele Sfinte ale Traciei” au fost famioase in tot Imperiul Roman. Puține țări din Europa pot rivaliza cu turismul balnear, wellness si de spa din Bulgaria, cu abundența și diversitatea de ape minerale termale și depozite de namol medicinal de aici. Există mai mult de 550 de surse cunoscute, cu 1600 izvoare, care au o capacitate totala de 4900 l pe secundă. Predominante sunt apele cu continut redus de minerale – 66,7% din izvoare, spre deosebire de cele cu un conținut mai mare de minerale – 14,4% și 17,9%, cele natural carbogazoase.

Izvoare minerale cu apa rece sunt găsite în întreaga țară – Narechen (regiunea Asenovgrad), Shipkovo (regiunea Troyan), Ovcha Kupel (Sofia), Smochan, (regiunea Loveci), Voneshta Vodă (regiunea Gabrovo), Merichleri ​(regiunea Simeonovgrad), dar și în alte locuri. Izvorul cu cea mai ridicate temperatura este Sapareva Banya (103 ° С), singurul gheizer din Bulgaria și Europa continentală.

Izvoarele termale cele mai renumite din Munții Balcani sunt în regiunile de Varshets, Barziya, Lakatnik, Opletnya, pe câmpia Sofia – Bankya, Banya Gorna, Knyazhevo, Kupel Ovcha, Sofia, Pancharevo, în Srednogorie – Strelcha (40 ° С ), Hisarya (49,5 ° С), Banya (51,1 ° С), Pavel Banya (54,6 ° С), Starozagorski Bani (45,8 ° С); de-a lungul văii râului Struma – Blagoevgrad, Simitli, Sandanski, Levunovo și Marikostinovo; de-a lungul valea raului Mesta – Banya (56оС), Dobrinishte (43 ° С) și satul Eleshnitsa (56 ° С), în Munții Rodopi – Devin, Velingrad, Banite.

Cele mai răspândite în Bulgaria sunt apele termale de azot, găsite în izvoare la Sapareva Banua, Simitli, Narechen, Momin Prohod. Acidul de carbon se afla in componenta în apele izvoarelor lângă Mihalkovo, Slivenski Mineralni Bani, Ștefan Karadzhovo; hidrogenul sulfurat în apele termale din zona de câmpie Sofia. Jumătate din apele termale au o radioactivitate crescuta, indicând niveluri mai mari decât 15 eman / l, cum ar fi printre altele, izvorul Klisura (200 eman
/ l) și izvorulStrelcha (250 eman / l). Radioactivitate deosebit de mare a fost înregistrata în izvoarele Momina Banya (560 eman / l) și izvoarele Narechen (1300 eman / l).

Bulgaria detine de asemenea, valoroase depozite de namol si carbune medicinal. Cele de nămol sunt prezente în regiunile Shabla Tuzla, Tuzlata, Lacul Varna, Pomorie, Lacul si Barajul Atanasovsko Mandra; depozitele de carbune medicinal sunt în apropiere de Batak Dam (Rodopi Munte), satul Baykalsko (Konyavska Munte), orașul Straldzha (valea râului Tundzha),
Lacul Varna, și satul Sadova (campia Gornotrakiyska). Izvoare care conțin depozite de namol medicinal se gasesc in jurul satului Marikostinovo (Sandanski-Petrich) și orașul Banya (Karlovo), la Ovcha Kupel (Sofia City), Velingrad, Asenovgrad, Slivenski Bani, Starozagorski Bani , Haskovski Bani, Sapareva Banya, Blagoevgrad, Hisarya, Pavel Banya, Burgas, Pomorie, Primorsko, in complexele stațiunilor Albena si Sunny Beach si nu numai.

Clima țaruii este una extrem de favorabilă în comparație cu cea ale altor destinații tradiționale pentru turismul balnear din Europa de Vest și Marea Mediterană. Aproximativ 20% din fiecare an este soare, mult mai mult decât în ​Nordul, Nord-Vestul si Centrul Europei. Sunt cu 30% mai putine zile noroase de-a lungul coastei Marii Negre decât de-a lungul coastei Atlanticului sau fata de unele părți ale Mediteranei. În timpul lunilor de primăvară și de vară, precipitațiile sunt mai reduse în Bulgaria decât în ​majoritatea țărilor din Europa.

Izvoare minerale situate în partea de sud a țării sunt influențate de climatul mediteranean; alte izvoare se găsesc în regiunile montane, cu vegetație de conifere iar altele de-a lungul coastei Mării Negre. Acest lucru, coroborat cu o mare diversitate de plante și de flori folosite pentru aromaterapie si fitoterapie, oferă oportunități benefice pe tot parcursul anului pentru tratamentul și profilaxia unor serii de boli și creează condiții excelente pentru relaxare.

Republica Bulgaria are 48 de statiuni montane, 15 statiuni de litoral și 38 stațiuni balneare. Cele mai renumite statiuni balneare, climatice și cu namol medicinal sunt cele de la Marea Neagră: complexele stațiunii Albena, Nisipurile de Aur, Sf. Constantin si Elena, Sunny Day, Sunny Beach, Riviera, Balcik, Tuzlata, Baile Varna cu namolul lor medicinal (Varnenski Kalolechebni Bani), Pomorie, Primorsko, Kiten, Sozopol, Ahtopol si altele. Cele mai renumite statiuni situate la poalele muntilor sunt Hisar, Velingrad (capitala spa a Peninsulei Balcanice), Sandanski, Bankya, Kyustendil, Narechen, Pavel Banya, Kostenets, Varshets, Burgaski Mineralni Bani, Momin Prohod, Slivenski Mineralni Bani, Slivenski Mineralni Bani, Starozagorski Mineralni Bani, Haskovski Mineralni Bani, Sapareva Banya, Banya, Pamporovo, Borovets, Teteven, Tryavna, Apriltsi, Kotel, Elena, Govedartsi, Dryanovo, printre altele.

Bulgaria este, cunoscuta pentru personalul său cu înaltă calificare, conditiile de cazare excelente, programele si serviciile diverse și care includ masaj, bai cu apa minerala, reflexo-terapie, terapie tradițională, exerciții medicinale, acupunctura, terapie cu laser, presopunctură, tratamente cu parafina, apiterapie, fitoterapie, tratamente cu namol, aromaterapie, programe anti-stres, programe de dieta si pentru pierderea în greutate, balneo-cosmetice, saună, solar,
sala de fitness, precum și produse cosmetice medicinale. Toate acestea pot fi combinate cu diverse programe turistice, permițând vizitatorilor să exploreze patrimoniul cultural al Bulgariei, obiceiruile populare și preparatele din bucătăria tradițională.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Selectati optiunea antispam

>
Rezerva mai usor
Autentifica-te in aplicatia Travel Planner pentru a rezerva mai repede si pentru a primi pentru cele mai bune oferte.
Login cu Facebook Login cu Google
sau
Continuand, inseamna ca este de acord cu Termenii si Conditiile