Cat costa o vacanta in Muntenegru

Ideea unei vacante in Muntenegru pare sa-ti surada, cu atat mai mult cu cat poti ajunge in aceasta destinatie destul de usor cu masina? Ei bine, vestile bune vin si in ceea ce priveste costurile unui concediu aici, pentru ca pe langa toate atractiile sale turistice, Muntenegru este considerata si o destinatie prietenoasa cu buzunarul. 

Mai jos regasesti informatii utile despre costurile de baza ale unei vacante in Muntenegru, alaturi de cateva sugestii pentru a-ti gestiona cheltuielile mai bine. Pornim de la preturile medii de cazare in zona de coasta a Muntenegrului, ajunge si in zonele montane, iar ulterior punctam si costul alimentelor, al meselor la restaurante si alte detalii utile. 

Cat costa cazarea si drumul pana in Muntenegru

Unul dintre principalii factori pe care trebuie sa-i iei in calcul atunci cand alcatuiesti bugetul pentru vacanta in Muntenegru este costul cazarii. Totusi, pretul unitatilor de cazare din aceasta tara poate varia foarte mult, in functie de zona in care alegi sa stai (poate vrei sa te cazezi in mai multe orase/zone turistice), de perioada in care mergi (vara sunt cele mai ridicate preturi) si, in mod evident, de tipul de cazare pe care-l preferi. 

In mod evident, hotelurile din orasele mari precum Podgorica sau Budva, au preturi mai ridicate comparativ cu orasele mai mici sau satele din mediul rural. Fiind vorba despre niste centre urbane, e limpede ca exista cerere mai mare si implicit preturi mai mari.

In orasele si statiunile mari, pretul pentru o noapte de cazare la un hotel mediu cotat poate varia intre 70 – 140 euro/noapte, in timp ce un hotel de lux poate practica preturi chiar si intre 200-500 euro/noapte.

In satele de munte (Muntenegru are foarte multe atractii de oferit in aceste zone – parcuri naturale, lacuri, canionul Tara, etc.) preturile sunt in general mai scazute.

Noi am simulat la mijlocul lunii octombrie 2023 preturi pentru o saptamana de cazare in Kotor (7 nopti), in perioada 12-19 iulie (varf de sezon), 2 persoane in camera dubla, si am gasit rezultatele de mai jos: 

  • apartamente si hoteluri cotate cu 2 stele (foarte putine variante): preturi intre 300-700 euro/sejur
  • apartamente si hoteluri de 3 stele: preturi intre 400 – 1300 euro/sejur
  • apartamente si hoteluri de 4 stele: preturi intre 600 – 3500 euro/sejur
  • hoteluri de 5 stele: preturi intre 1300 – 5000 euro/sejur

Asadar, putem spune ca Muntenegru este o destinatie potrivita atat pentru cei care vor sa-si organizeze o vacanta cu buget redus, cat si pentru cei care vor sa se relaxeze in cele mai luxoase conditii, caci exista variante pentru toate preferintele si pentru toate buzunarele. 

In Muntenegru exista doua aeroporturi pe care poti ateriza: Aeroportul Podgorica (TGD) si Aeroportul Tivat (TIV), insa in prezent nu exista zboruri directe din Romania catre aceste destinatii. Sunt variante de zboruri cu una sau doua escale (in Istanbul, Belgrad, Viena, etc.), iar preturile pot fi moderate daca biletele sunt achizitionate din timp (noi am simulat tot in octombrie, pentru perioada 12-19 iulie, si am gasit bilete de avion la circa 240 euro/persoana)

Totusi, multi dintre romanii care aleg sa viziteze Muntenegru vin aici cu masina personala. 

Distanta Bucuresti – Kotor este aproximativ 1000 kilometri si poate fi parcursa in circa 14-16 ore, in functie de traseu, de trafic si de timpul de asteptare in punctele de trecere frontiera. Asadar, in jur de minimum 220 euro ar trebui luati in calcul numai pentru benzina folosita pe drumul dus-intors Bucuresti – Kotor. 

Taxele de drum mai trebuie adaugate atunci cand pleci cu masina spre Muntenegru. Pe langa rovinieta, trebuie sa adaugi listei tale si diferitele taxe pe care le vei avea de achitat in functie de traseul pe care-l alegi. Spre exemplu, in Serbia nu vei plati vigneta, insa va trebui sa achiti o taxa pentru acele portiuni parcuse pe autostrada. Taxa este de aproximativ 5 euro/100 kilometri. 

In Muntenegru platesti in jur de 3.50 euro pentru segmentul deschis din autostrada A1 (cel inainte de Podgorica), iar daca tranzitezi tunelul dintre Petrovac si Lacul Skadar vei avea de achitat 2.50 euro. 

Cat costa o vacanta in Muntenegru in functie de perioada si de sursa din care o cumperi 

La fel ca in cazul altor destinatii turistice, si vacantele in Muntenegru pot avea preturi mai mici sau mai mari, in functie de perioada in care alegi sa le cumperi, dar si in functie de sursa din care le achizitionezi. 

In cazul in care te orientezi catre o agentie de turism specializata pe aceasta destinatie sau care are inclus Muntenegru in portofoliul sau de mai multi ani, e posibil sa intalnesti pachete destul de convenabile, poate chiar extrem de convenabile in perioada de early booking. 

Daca achizitionezi cazarea pe cont propriu, de pe una dintre platformele de rezervari, e limpede ca preturile vor atinge cele mai ridicate praguri in plin sezon, adica in perioada iulie-august. Asa cum ai putut observa mai sus, noi am facut simularile pentru vacanta de vara 2024 in Muntenegru la mijlocul lunii octombrie 2023. 

Cel mai probabil, aceleasi hoteluri vor avea preturi mai ridicate in cazul in care decizi sa-ti achizitionezi vacanta chiar inaintea plecarii, mai ales daca ne raportam la statiunile/orasele cu grad de ocupare foarte mare in perioada sezonului cald. 

Perioada in care-ti faci vacanta, un alt factor de luat in considerare atunci cand vine vorba de pret

Nu numai perioada in care achizitionezi vacanta poate avea un cuvant de spus in privinta pretului, ci si perioada in care mergi efectiv acolo. 

Spre exemplu, zona de coasta a Muntenegrului poate fi vizitata pe intreg parcursul anului, insa in miez de vara, in intervalul iulie-august, poate deveni si destul de aglomerata. Tarifele de cazare pot chiar sa se dubleze in anumite locuri. 

Perioade mai bune si mai prietenoase cu buzunarul pentru o vacanta la mare in Muntenegru pot fi sfarsitul lunii mai – inceputul lunii iunie sau sfarsitul lunii septembrie – inceptul lunii octombrie. In general, atractiile devin mai aerisite, mai putin aglomerate, temperaturile sunt placute, iar preturile la cazare mai mici. 

Preturi mancare, excursii optionale, suveniruri si alte servicii in Muntenegru 

Stim deja ca moneda folosita in Muntenegru este euro, chiar daca tara are, pentru moment, doar statut de candidat pentru accederea la UE. Acest lucru iti va simplifica destul de mult cheltuielile. 

Plata cu cardul este foarte bine implementata in Muntenegru, insa gasesti usor si case de schimb valutar, ATM-uri (atentie, unele pot percepe comision mai mare). 

Preturile la alimente in Muntenegru sunt asemanatoare cu cele din Romania. 

Preturile la restaurante nu ti se vor parea mai mari ca la noi, insa acest lucru depinde, desigur, si de locul in care alegi sa mananci. 

Masa pentru o persoana, la un restaurant de tip fast food, are un pret mediu de circa 7 euro, in timp ce o masa pentru doua persoane, la un restaurant mid-range, cu doua – trei feluri de mancare poate ajunge la 30-35 euro. 

In supermarketurile din Muntenegru, vei intalni urmatoarele preturi (preturile sunt medii, aproximate la mijlocul lunii octombrie 2023 si pot sa difere de la o zona la alta a tarii): 

  • 1 litru lapte – 1.10 euro
  • paine alba 500 g – 0.75 euro 
  • apa plata 1,5 litri – 0.75 euro 
  • sticla de vin mid-range – 5 euro 
  • bere import 0,33 litri – 1.30 euro
  • bere locala 0,5 litri – 0.86 euro
  • pachet de tigari – 3.50 euro
  • 1 kg piept de pui – 6 euro
  • 1 kg orez – 1.70 euro
  • 1 kg mere – 1 euro
  • 1 kg portocale – 1.20 euro
  • 1 kg banane – 1.40 euro 

Preturile la excursiile optionale, plimbari cu barca, tururi ghidate pot sa difere, de asemenea, de la un operator la altul si de la un oras la altul. 

Spre exemplu, exista tururi accesibile de cateva ore care includ vizita la Pestera Albastra si in imprejurimile Golfului Kotor si care pot costa intre 20-30 euro/persoana dar si tururi pe parcursul unei intregi zile, cu preturi intre 40-70 euro/persoana. Evident, tururile private vor fi mai costisitoare. 

Preturile la suveniruri sunt medii in Muntenegru. Magneteii pentru frigider pornesc de la 2 euro, brelocurile la fel, tricourile cu printuri simple de la 7 euro, esarfele de la 5 euro. O palarie traditionala din Muntenegru poate sa coste intre 10-15 euro, diferite suveniruri handmade din lemn – in jur de 5 euro. 

Daca vrei sa aduci acasa si cateva preparate locale, e bine de stiut ca traditionalul prsut (un fel de prosciutto) are preturi incepand cu 20 euro/kilogram, uleiul de masline in jur de 6-7 euro pentru 0.7 l, mierea produsa in zona de munte in jur de 6-7 euro pentru un borcan de 250 ml. 

Cat costa parcarea in Muntenegru? 

Pentru o ora de stationare intr-o parcare cu plata dintr-o zona turistica, ar trebui sa scoti din buzunar intre 1 – 3.5 euro/ora. In general, cele mai ridicate preturi la parcare sunt intalnite in zona Kotor si mai apoi in Budva (2.5 – 3.5 euro/ora), insa ce e important de avut in vedere e faptul ca pe masura ce te apropii mai tare de atractiile turistice/obiective, pe atat mai putine locuri libere vei gasi. 

Totusi, mai ales in statiunile si orasele din zona de coasta, e bine sa parchezi regulamentar/pe locuri de parcare cu plata, caci masinile se ridica (in mod special cele cu numere straine). 

In loc de concluzie

Vacantele in Muntenegru pot fi prietenoase cu buzunarul atata vreme cat alegi sa vii aici intr-o perioada mai putin aglomerata si nu-ti propui sa stai in hoteluri foarte bine cotate si cu cine stie ce servicii. 

Practic, putem spune ca Muntenegru este categoric o destinatie de vacanta mai accesibila in comparatie cu alte orase europene, insa costurile totale ale experientei in aceasta tara sunt dictate, in mare masura, de preferintele tale in materie de cazare, de locurile in care iei masa si de genul de activitati pe care ti-ai propus sa le faci. 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?