Vacanta in Budva Muntenegru, un oras incarcat de istorie si cu multiple oportunitati de distractie

Litoralul muntenegrean isi asteapta an de an vizitatorii cu plajele sale superbe si cu statiunile care abunda in atractii, fie acestea naturale sau istorice, iar daca ar fi sa alegem un loc care pare sa le gazduiasca pe toate, acesta poate fi chiar Budva. 

Budva este unul dintre cele mai intens vizitate orase de la malul Marii Adriatice, iar partea sa de oras vechi atrage pasionati de istorie din intreaga lume, in timp ce plajele sale rapitoare, cu conditii ideale pentru snorkeling si diving si o buna amenajare, atrag atat turisti tineri, cat si familii cu copii sau chiar seniori. 

Descopera, in cele ce urmeaza, aproape totul despre vacantele in Budva Muntenegru.

Ce sa stii despre Budva Muntenegru

Budva este unul dintre orasele de coasta muntenegrene, centrul comunei cu acelasi nume, fiind considerat a fi un soi de capitala a turismului de pe litoralul muntenegrean. 

Are o populatie de circa 14.000 locuitori si o istorie fascinanta, Budva fiind totodata perceput drept cel mai vechi oras de la malul Marii Adriatice. Partea veche de oras se aseamana cu un micut labirint, cu stradute inguste, case vechi, castel, dar si acces la diferite plaje frumoase.

Din capitala tarii, Podgorica, si pana aici sunt 65 kilometri, ceea ce inseamna un drum cu masina de aproximativ o ora si 10 minute, intr-o zi cu trafic normal. Budva nu are propriul aeroport, insa este destul de bine conectata cu alte orase importante ale tarii. Cel mai apropiat aeroport este cel din Tivat, la 20 km distanta. 

Riviera Budvei a fost binecuvantata cu unele dintre cele mai aspectuoase plaje din aceasta tara si este foarte bine dezvoltata din punct de vedere turistic, numarul unitatilor de cazare din zona ajungand la peste 1500. 

Motive pentru o vacanta in Budva

Esti tentat sa-ti rezervi cazare in zona Budva, insa simti nevoia sa aliniezi intai de toate avantajele unei vacante aici? Mai jos ti-am pregatit unele dintre cele mai bune motive pentru care ti-ai petrece concediul in Budva. 

  • este o destinatie de vacanta relativ apropiata de casa, in care poti ajunge cu masina, intr-un timp rezonabil.
  • plajele din zona Budva sunt printre cele mai frumoase din Muntenegru. Exista in jur de 20 de plaje de-a lungul rivierei Budva, majoritatea formate din pietricele, unele foarte bine organizate, altele cu aspect salbatic.
  • centrul vechi din Budva gazduieste o serie de atractii interesante, fiind considerat unul dintre cele mai vechi centre urbane din zona Marii Adriatice – cu o istorie de peste 2500 ani. 
  • gasesti cazare pentru toate preferintele si pentru toate buzunarele. incepand cu hosteluri, apartamente, hoteluri de 3-4 stele, hoteluri de tip boutique, dar si resorturi de 5 stele, cu servicii premium. 
  • pe intreg parcursul anului sunt organizate o multime de evenimente culturale, festivaluri. 
  • ai acces la multe restaurante, cu preparate traditionale, dar si internationale.
  • Budva are o viata de noapte activa. Sunt cluburi, baruri, beach clubs unde distractia poate tine pana la orele diminetii. 
  • poti face excursii de o zi catre alte atractii apropiate ale Muntenegrului: Perast, Kotor, Parcul National Lovcen, etc. 

Localizare Budva si distante pana aici din orasele si statiunile muntenegrene

Budva este pozitionata pe la mijlocul liniei de coasta muntenegrene si pentru ca nu exista zbor direct din Romania si pana aici, majoritatea turistilor romani aleg sa se indrepte catre aceasta destinatie cu masina. 

Distanta Bucuresti Budva este de 914 kilometri cu iesire din tara pe la punctul de trecere frontiera Calafat – Vidin, se parcurge cu tranzitarea Serbiei si dureaza in jur de 15 ore si jumatate, in conditii normale de trafic. 

In Serbia si in Muntenegru nu exista vigneta, insa vei avea de achitat o taxa de drum pentru portiunile de autostrada tranzitate. 

Distante catre Budva din alte orase ale Romaniei:

  • distanta Craiova – Budva: 695 kilometri
  • distanta Timisoara – Budva: 671 kilometri
  • distanta Sibiu – Budva: 941 kilometri
  • distanta Brasov – Budva: 1080 kilometri
  • distanta Satu Mare – Budva: 992 kilometri
  • distanta Constanta – Budva: 1166 kilometri

Distante catre Budva din alte orase si statiuni din Muntenegru: 

  • distanta Podgorica – Budva: 65 kilometri 
  • distanta Kotor – Budva: 21 kilometri
  • distanta Tivat – Budva: 23 kilometri
  • distanta  Nikšić – Budva: 110 kilometri
  • distanta Bar – Budva: 39 kilometri
  • distanta Sveti Stefan – Budva: 10 kilometri

Daca vrei sa te pui la curent cu mai multe informatii legate de conditiile de calatorie in Muntenegru, amanuntele din acest articol ti-ar putea fi de folos: Conditii de calatorie in Muntenegru. Acte necesare, taxe drum si alte sfaturi practice pentru o vacanta in aceasta tara

Vremea Budva si cea mai buna perioada pentru o vacanta

Riviera Budvei are un climat mediteranean, cu veri lungi, calduroase si uscate si ierni blande, cu ploi. 

Cele mai ridicate temperaturi se inregistreaza in Budva in intervalul iulie-august, atunci cand media maximelor atinge undeva la 31 grade. Apa marii are o medie de 26 de grade in miez de vara. Aceasta perioada este si cea mai aglomerata, motiv pentru care vei intalni si cele mai ridicate preturi la cazare.

Totusi, daca nu esti foarte prietenos cu multimile de oameni si nici cu atmosfera prea calduroasa, o idee buna poate fi sa vii in zona Budva la sfarsit de mai – inceput de iunie sau la sfarsit de septembrie – inceput de octombrie. Vei fi avantajat si de preturile mai bune la cazare. 

Apa marii in zona Budva are o medie de 19 grade in luna mai, de 23.5 grade in luna iunie, de 24.3 grade in luna septembrie si de 20.7 grade in luna octombrie. 

La data redactarii acestui articol (1 noiembrie 2023), apa marii avea 21.6 grade, e drept, atipic de calda pentru aceasta perioada, prin urmare, este si o chestiune legata de noroc daca vei prinde sau nu temperaturi bune pentru baie in mare. 

Unde mergi la plaja in Budva

Ajungem si la una dintre cele mai interesante parti ale acestui articol – plajele din Budva. Asa cum spuneam inca de la inceput, sunt peste 20 de plaje la care te poti bucura de mare si de soare pe linia de coasta a comunei Budva. 

O parte dintre acestea sunt localizate central (pot fi foarte aglomerate in plin sezon), in timp ce altele pot fi la fel de bine organizate, insa mai izolate, cu aspect usor mai salbatic. 

Vei avea surpriza sa dai si peste cateva segmente de plaja privata in zona Budva, administrate de resorturi de 5 stele, unde un set de sezlonguri + o umbrela poate fi inchiriat chiar si cu sume mai mari de 120 euro. 

Plajele centrale din Budva (cele apropiate de orasul vechi) sunt plaja Mogren (una dintre cele mai aglomerate in miez de vara), plaja Ricardova Glava, plaja Slovenska, alaturi de segmentul sau cunoscut si cu denumirea de Greco Beach

Indepartandu-ne de centru, la sud te asteapta plaje precum plaja statiunii Becici (foarte generoasa, cu o lungime de aproximativ 2 kilometri, potrivita pentru familiile cu copii), plaja Kamenovo, plaja Przno, plajele parcului Milocer (Queen’s Beach si King’s Beach – private, administrate de un resort de lux), plaja Sveti Stefan (cu segment privat + segment public), dar si plaje mai indepartate precum Crvena glavica, Drobni Pijesak, Perazica Do si Buljarica.

In nordul orasului Budva gasesti plaja Jaz (lunga, organizata cu sezlonguri si umbrele, restaurante, celebra pentru gazduirea unor evenimente muzicale de amploare in trecut), plaja Trsteno (micuta, cu intrare lina in mare, ideala pentru familiile cu copii), dar si plaja Ploce (cunoscuta pentru petrecerile sale cu DJ, spuma – preferata de catre turistii tineri). 

La noi pe blog te asteapta un articol mai cuprinzator despre acest subiect: Ghid plaje Budva. Care sunt cele mai frumoase si mai cunoscute plaje din aceasta zona a Muntenegrului

Despre cazare in Budva Muntenegru

Budva este genul de destinatie turistica potrivita tuturor tipurilor de vizitatori. Asta inseamna ca vei gasi aici unitati de cazare pentru toate preferintele si pentru toate buzunarele. 

Vei intalni atat hoteluri, cat si o multime de variante de apartamente, vile, pensiuni, casute traditionale in zona orasului vechi din Budva. 

Daca preferi o varianta mai putin costisitoare, te poti indrepta chiar si catre unitati de cazare de tip hostel, iar daca preferi servicii mai pretentioase, poti alege un hotel de tip boutique sau chiar si un resort de 5 stele. 

Noi am simulat pe o platforma de rezervari o vacanta in Budva in intervalul 12-17 iulie 2024 (asadar, 7 nopti in miez de vara) pentru doi adulti. 

Am gasit urmatoarele tipuri de hoteluri si preturile aferente: 

  • hoteluri si apartamente low cost, de 2 stele – preturi care pornesc de la 250- 300 euro pentru intreg sejurul 
  • hoteluri si apartamente de 3 stele – preturi intre 320 euro – 1000 euro pentru intreg sejurul
  • hoteluri si apartamente/vile de 4 stele – preturi intre 400 – 3000 euro pentru intreg sejurul 
  • hoteluri si apartamente/vile de 5 stele –  preturi intre 1200 – 6000 euro pentru intreg sejurul 

In extrasezon, preturile pot fi mai scazute de atat. Evident, tarifele sunt dictate si de perioada in care alegi sa faci rezervarea, nu numai de perioada in care pleci. 

Pe acest subiect, te-ar putea interesa si: Cat costa o vacanta in Muntenegru

Cum arata Budva Old Town si ce atractii si obiective istorice pot fi vazute aici 

Orasul vechi Budva este atractia numarul 1 pentru acei turisti pasionati de istorie. Arhitectura sa veche reflecta inca de la prima vedere istoria tumultoasa a locului. Stradutele inguste, casele din piatra, bisericile fascinante…totul este de vazut in Budva. 

Printre cele mai importante obiective turistice pe care le vei avea de bifat se numara Biserica Sveti Ivan (o poti repera pe Harti cu denumirea de The Church of Sveti Ivan), Citadela (Castelul Sf Maria), Biserica Sfanta Treime, zidurile orasului vechi, Muzeul orasului Budva, Statuia Balerinei din Budva (un simbol al orasului, asezata la malul marii, langa plaja Mogren), Biserica Sfânta Maria din Punta, Biserica Sf. Sava, Poarta principala (in vestul orasului vechi). 

Toate acestea se afla in partea de oras vechi si pot fi vazute la pas intr-o plimbare lejera de 2 ore, asadar, daca nu ai mult timp la dispozitie, stai linistit, le vei putea vedea in majoritate pentru ca sunt localizate la distante destul de mici. 

Vei observa ca in oferta operatorilor locali exista si o serie de tururi de tip Budva Old Town tour sau private tour – daca simti nevoia sa ai alaturi de tine un ghid care sa-ti explice tot ce vezi, poti alege si acest gen de experienta. 

Totodata, Budva este cunoscuta, asa cum spuneam, si pentru plajele sale frumoase (cele mai apropiate de orasul vechi sunt Mogren, Ričardova Glava si Pizana), dar si pentru restaurantele sale si viata de noapte activa. Discutam si despre aceste aspecte in sectiunile urmatoare. 

Sa nu uitam nici de atractiile din imprejurimi, la care poti ajunge usor, fie cu masina, fie cu autobuzele locale sau prin intermediul excursiilor organizate: Sveti Stefan, Kotor, Fortul Kosmač, Parcul National Lovcen si altele. 

Restaurante in Budva Muntenegru. Unde si ce mananci  

Atunci cand vine vorba despre preparate traditionale si alte delicii culinare, Budva sta iarasi cat se poate de bine. 

Preturile la restaurantele din Budva pot varia destul de mult, in functie de locul in care te asezi. Exista restaurante traditionale cu preturi acceptabile, similare cu cele de la noi, dar exista si restaurante de lux, unde servirea este mai pretentioasa, iar preturile…pe masura. 

Printre restaurantele din Budva care au primit in ultima vreme multe recenzii pozitive se numara: 

Restaurant Jadran  – care a strans peste 5400 de recenzii, cu fructe de mare, peste, preparate la gratar, supe de diferite feluri (de rosii, de vita, de peste, goulash), risotto, paste, escalop, salate si diferite feluri de aperitive. Este localizat intre segmentul de plaja Greco si port. 

Restaurant Porto – cu peste 1800 recenzii in noiembrie 2023 si o nota de 4.4 din 5 pe Google, Porto este localizat (asa cum sugereaza si numele) chiar in zona de port a orasului si are in meniu preparate de genul platouri cu peste, fructe de mare (calamari, creveti, salata de caracatita), ton cu sos tartar, salate de diferite feluri, supa de peste, spaghete, dar si o serie de deserturi interesante. 

Restaurant Kuzina, ceva mai indepartat de malul marii, in apropierea hipermarketului HDL, este un alt restaurant care a primit impresii bune din partea celor care i-au calcat pragul. E genul de loc in care mananca si localnicii, cu tot felul de preparate balcanice. 

Printre restaurantele cu aprecieri se mai numara si Tropico, Obala, Babaluu Bar & Restaurant, Konoba, Pastabar, Rivijera Restaurant si altele.

Daca ti-e pofta si de ceva racoritor si dulce, nu uita sa dai o fuga si pe la gelateria Goddo

Despre viata de noapte in Budva Muntenegru 

Viata de noapte din Budva este cat se poate de activa. Poti incepe distractia la unul dintre barurile din zona centrului vechi, mai ales ca vei avea de unde alege atata vreme cat te plimbi intre zona portului si plaja Ričardova Glava (Old Town Pub, Stara Budvara, Casper Bar, Mañana Budva si altele). 

De-a lungul plajei Slovenska (plaja centrala din Budva) te asteapta o alta serie de baruri, in mod particular cele din apropierea fasiei de nisip, dar si cateva cluburi. 

Exista si plaje destinate petrecaretilor, printre cele mai cunoscute numarandu-se Ploce Beach, unde se organizeaza pe timp de vara petreceri cu spuma. Si la plaja Jaz ai toate sansele sa gasesti locuri in care sa te distrezi pana mai tarziu. 

Top Hill este un alt club foarte cunoscut din Budva. Se afla intr-o zona mai inalta, la circa 2,8 kilometri de centrul vechi. Ofera o vedere spectaculoasa asupra orasului. In general se asculta muzica electronica aici, iar cei mai pretentiosi au posibilitatea sa se distreze in zona VIP, evident, cu preturi piperate. 

Unde faci shopping in Budva 

Daca vrei sa te intorci acasa si cu o serie de suveniruri din timpul vacantei tale in Budva sau daca esti tentat sa-ti completezi garderoba cu niste haine noi, ei bine, te vei afla unde trebuie, caci acest oras sta bine si la capitolul shopping. 

In zona orasului vechi vei gasi multe mici magazine, buticuri cu suveniruri, produse handmade, tricouri imprimate, magneti de frigider, cani si alte obiecte pe care sa le poti duce acasa celor dragi. Nu lipsesc nici magazinele cu parfumuri, cu bijuterii, unele magazine ale bradurilor de cosmetice internationale. 

Unul dintre cele mai populare centre comerciale din oras este TQ Plaza (localizat in apropierea segmentului de plaja Greco si in spatele hotelului de 5 stele Budva). Gasesti aici branduri locale, dar si internationale, accesorii, bijuterii, articole pentru copii.

Una dintre pietele din Budva (pe Harti figureaza cu denumirea de Zelena Pijaca Market) se afla chiar in spatele centrului comercial TQ Plaza. Aici gasesti cam tot ce-ti trece prin minte – de la fructe, legume, branzeturi, masline si ulei de masline, gemuri si alte produse locale si pana la accesorii, incaltaminte si articole vestimentare. 

In loc de concluzie

Budva este o destinatie de vacanta complexa, cu foarte multe de oferit vizitatorilor sai. Plajele superbe, centrul sau vechi, restaurantele cu mancare delicioasa, viata de noapte vibranta – toate sunt motive pentru a-ti petrece concediul aici. 

Devine aglomerata in plin sezon, insa poti gasi cazare la preturi bune daca eviti miezul verii si ai garantia ca nu te vei plictisi pe intreg parcursul vacantei 🙂 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?