Sveti Stefan, una dintre cele mai exclusiviste destinatii de vacanta de pe litoralul muntenegrean

Descrisa ca fiind una dintre nestematele litoralului muntenegrean, Sveti Stefan este o statiune micuta localizata in sudul orasului Budva, care include si o insula legata de linia de coasta printr-un dig pietonal. 

Insula Sveti Stefan are o istorie absolut fascinanta, fiind locuita de sute de ani, iar in prezent este administrata de grupul international Aman Resorts. 

Insula si plajele sale reprezinta unele dintre cele mai fotografiate obiective turistice din Muntenegru, iar mai multe detalii despre tot ce presupune o vizita sau chiar si cateva nopti de cazare aici gasesti in cele ce urmeaza. 

Ce sa stii despre Sveti Stefan Muntenegru

Statiunea Sveti Stefan se intinde pe o linie de coasta de aproximativ 2 kilometri lungime si include atat insula Sveti Stefan, cat si zona parcului Milocer si a vilei de aici, in trecut cu rol de resedinta de vara a familiei regale Karadordević, administrata in prezent tot de catre resortul Aman (Vila Milocer). 

In secolul al XV-lea, insula Sveti Stefan functiona sub forma unui sat de pescari, insa de-a lungul vremurilor a cunoscut atat varianta fortificata, cat si ulterior varianta unei statiuni de lux si implicit a unui loc de vacanta pentru diverse celebritati internationale. 

Regina Marii Britanii Elisabeta a II-a, Sophia Loren, Elizabeth Taylor, Jane Birkin, Kirk Douglas, Sidney Poitier, Sylvester Stallone, Claudia Schiffer se numara printre cei care au fost cazati in trecut pe insula Sveti Stefan din Muntenegru. 

In anii 1950 insula intra in proprietatea Guvernului iugoslav si este transformata statiune de lux cu vile private, cazino si restaurante, insa dupa destramarea Iugoslaviei, locul intra in paragina. 

Este achizitionata in 2009 de Aman Resorts si refacuta in totalitate, iar in prezent serveste drept resort de lux. 

HINT: Celebrul jucator de tenis Novak Djokovic si-a organizat nunta in acest loc, in anul 2014. 

Insula are stradute inguste, piete pitoresti, bisericute, vile de vacanta si apartamente de lux si aparent poate fi vizitata si de catre cei care nu sunt cazati aici, in tururi organizate de 2 ori pe zi in timpul sezonului cald. 

Plaja din Sveti Stefan are atat sectiune privata, cat si sectiune publica, iar statiunea care se defasoara de-a lungul liniei de coasta gazduieste si alte unitati de cazare, restaurante, statie de autobuz, mici magazine, ATM-uri si alte servicii. 

Motive pentru o vacanta in zona Sveti Stefan si cui i se potriveste aceasta statiune 

Putem spune asadar ca insula Sveti Stefan este un loc destinat persoanelor care cauta sa-si petreaca vacantele in conditii de lux, insa exista variante de cazare mai prietenoase cu bugetul de-a lungul statiunii cu acelasi nume sau in statiuni si orase invecinate, cum ar fi Budva sau Becici. 

Totusi, daca partea financiara nu reprezinta o problema, unele dintre cele mai pertinente motive pentru care ti-ai putea face vacanta chiar pe insula Sveti Stefan sau in imediata apropiere sunt: 

  • serviciile si conditiile pretentioase in care te vei caza
  • frumusetea desavarsita a locului, care pastreaza inca structura sa autentica si vibe-ul vremurilor apuse. Privelistea este absolut incantatoare, iar apa marii este limpede si deosebit de curata
  • plajele din imprejurimi sunt frumoase si bine organizate. Plaja de nord este administrata de resortul de lux, sezlongurile sunt distantate, iar serviciile – ireprosabile 
  • ai acces la restaurante cu meniuri pretentioase: lobster, fructe de mare din belsug si alte preparate de genul 
  • esti aproape de orasul Budva si de centrul sau vechi, care abunda in atractii istorice 

Localizare Sveti Stefan, distante din principalele statiuni si orase 

Sveti Stefan se afla la 9 kilometri departare de centrul orasului Budva, ceea ce inseamna ca intre cele doua vei face in jur de 15-20 minute cu masina, intr-o zi cu trafic normal. 

Statiunea Becici este localizata la 6,2 kilometri de Sveti Stefan, in timp ce micuta Przno se afla la doar 3,8 kilometri departare. 

Intre Kotor si Sveti Stefan sunt 31 kilometri, iar din orasul de coasta Bar si pana aici sunt 30 kilometri. 

Capitala Podgorica este localizata la 61 kilometri departare de Sveti Stefan, iar cel mai apropiat aeroport de aceasta statiune este cel din Tivat, la 30 kilometri distanta. 

Parcarea in Sveti Stefan este un alt subiect de interes pentru cei care aleg sa viziteze statiunea. Exista parcari private, care pot deveni insa insuficiente in miez de vara. 

Parcarea din spatele plajei publice are costuri de aproximativ 4 euro/ora.

Poti ajunge in Sveti Stefan si cu microbuzele locale care circula intre Budva si statiunile invecinate. 

Cea mai buna perioada pentru o vacanta in zona Sveti Stefan 

Sveti Stefan este, asa cum spuneam mai sus, una dintre cele mai populare atractii de pe litoralul muntenegrean. Asta inseamna ca in plin sezon va fi vizitata de un numar destul de ridicat de turisti. 

In intervalul iulie-august, media maximelor atinge in jur de 31-32 de grade la umbra in aceasta zona, in timp ce apa marii atinge temperaturi medii de circa 26.5 grade. 

Daca vrei sa eviti preturile mari la cazare, dar si multimile de oameni si aglomeratia, poti veni in aceasta zona in perioade precum sfarsitul lunii mai – inceputul lunii iunie sau sfarsitul lunii septembrie – inceputul lunii noiembrie. 

Tarifele la cazare in extrasezon sunt semnificativ mai scazute, iar Sveti Stefan, alaturi de statiunile si atractiile din imprejurimi vor fi mai putin impanzite de turisti. 

Despre plaja din Sveti Stefan si alte plaje invecinate

Plaja din Sveti Stefan are forma unui V in varful caruia troneaza insula cu acelasi nume. 

Partea de nord a plajei este privata si este administrata de resortul Aman, in timp ce partea de sud este publica si are atat segmente organizate cu sezlonguri si umbrele, cat si zone de plaja libera. 

Daca vrei sa ocupi totusi un set de sezlonguri in partea privata, ar trebui sa scoti din buzunar sume de circa 180 euro/set, in timp ce in partea de sud, sezlongurile pot fi inchiriate tot tarife mari, insa nu chiar atat de piperate (intre 30-60 euro/setul, in functie de zona in care alegi sa stai). 

Mai multe informatii despre plaja acestei statiuni te asteapta la noi pe blog, in articolul: Despre Sveti Stefan Beach, una dintre cele mai instagramabile plaje din zona Budva Muntenegru

Desigur, in zona exista si alte plaje care merita toata atentia ta. Plajele din parcul Milocer (King’s Beach si Queen’s Beach sunt alte locuri superbe in care te poti bucura de mare si de soare, insa si in acest caz vorbim despre plaje private, administrate de acelasi resort). 

Plajele din directia Budva mai pot fi la indemana ta daca alegi sa-ti faci vacanta in aceasta zona. Plaja Becici, plaja Kamenovo, plaja Przno, dar si plajele mai apropiate de centrul Budvei precum Slovenska, Ricardova Glava, Mogren sau chiar si ceva mai indepartatele plaje Jaz, Trsteno si Ploce merita atentia ta. 

Jaz Beach

Unde te cazezi in Sveti Stefan

Desi este cunoscut faptul ca vacantele la mare in Muntenegru au preturi usor mai scazute comparativ cu alte destinatii europene, Sveti Stefan este una dintre exceptiile de la aceasta regula. Cei care intentioneaza sa se cazeze chiar pe micuta insula Sveti Stefan, asadar in complexul de vile si apartamente administrate de resortul Aman, trebuie sa scoata din buzunar sume care pornesc de la peste 780 euro/noapte – in acest caz referindu-ne la vacantele in extrasezon. 

Resortul Aman Sveti Stefan include peste 50 de apartamente si vile in care te poti caza, alaturi de invecinata Vila Milocer – o alta varianta de cazare cel putin la fel de luxoasa. 

Statiunea de coasta Sveti Stefan are si alte vile, hoteluri si apartamente, cotate cu 3,4 si 5 stele, din care sa poti selecta locul potrivit pentru tine. 

Iti raman evident la indemana si variantele de cazare putin mai indepartate de Sveti Stefan, precum cele din statiunile Przno, Becici sau numeroasele hoteluri si apartamente din zona orasului Budva

Ce poti sa faci in Sveti Stefan si in imprejurimi 

Sveti Stefan este considerata a fi o atractie in sine, mai ales daca ne raportam la insula cu acelasi nume si la privelistea incantatoare de care te poti bucura aici. 

Chiar daca alegi sa nu te cazezi in Sveti Stefan, locul in sine merita bifat intr-o vizita de cateva ore, timp in care poti incerca sa vizitezi insula, sa te bucuri de peisaj, dar si de autenticitatea si de arhitectura constructiilor de aici. 

Raman, evident, activitatile centrate pe zona de plaja: snorkeling, diving, excursiile cu barca, drumetiile, zona parcului Milocer, dar si atractiile din statiunile si orasele invecinate. 

Insula Sveti Nikola se afla in apropiere si merita vizitata atata vreme cat te vei afla in zona. Poti ajunge aici numai cu barca, pe care o iei de regula de la plaje precum Becici, Slovenska sau Mogren. 

Te asteapta pe insula o veche bisericuta inchinata Sfantului Nicolae, dar si cateva plaje cat se poate de aspectuoase: Laguna Beach, Halfmoon Beach si Sveti Nikola Beach. 

Atractiile centrului vechi din Budva sunt, de asemenea, in apropiere de Sveti Stefan si pot fi vizitate usor. Printre cele mai importante se numara Citadela, Zidurile Vechi, Biserica Sveti Ivan, Biserica Sfanta Treime, Muzeul orasului Budva, Poarta principala, Biserica Sf.Sava, Statuia Balerinei din Budva si altele. 

In loc de concluzie,

Sveti Stefan este, fara doar si poate, una dintre cele mai luxoase si totodata incantatoare destinatii de vacanta de pe litoralul muntenegrean, iar o simpla vizita aici, fie aceasta de doar cateva ore, iti va imbogati categoric “bagajul” cu care te intorci din vacanta ☺ 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?