Insula Sveti Nikola, paradisul verde din Muntenegru

Un loc asemanat nu de putine ori cu o destinatie exotica, Sveti Nikola este cea mai mare insula din zona de coasta a Muntenegrului si se afla in imediata apropiere a orasului Budva. 

Sveti Nikola mai poarta si denumirea de Hawaii, gratie apelor in nuante de turcoaz care inconjoara tarmul si a aspectului sau stancos. Din peisaj nu lipseste nici vegetatia abundenta, iar cei care ajung in zona Budva includ Sveti Nikola pe lista obiectivelor must-see. 

Gasesti mai jos aproape totul despre vizita pe insula Sveti Nikola, astfel incat odata ajuns la fata locului, sa stii ce sa bifezi 🙂 

Unde se afla insula Sveti Nikola si cum ajungi aici

Sveti Nikola este localizata la doar cateva sute de metri departare de coasta Budva si poate fi reperata pe Harti cu exact aceasta denumire: “Sveti Nikola Island”. 

Se pare ca insula ar fi fost legata de orasul Budva printr-un banc de nisip (istm – cu denumirea locala de “tunja”), care se afla la o adancime de circa jumatate de metru in perioadele de reflux. 

Totusi, in momentul de fata se ajunge pe insula cu barca, pe care o poti lua din mai multe locuri. 

Ambarcatiunile pleaca din zone precum plaja Slovenska (plaja centrala a orasului Budva), plaja Mogren (plaja de langa orasul vechi Budva), plaja Becici (statiunea invecinata). 

Pe timp de vara, barcile pornesc spre insula Sveti Nikola la fiecare 30 de minute, iar costul unei calatorii dus-intors este de aproximativ 4-5 euro/persoana. Drumul dureaza in jur de 30 de minute. 

ATENTIE: O insula cu exact aceeasi denumire se mai afla si in Croatia, in zona Porec, asadar, daca vrei sa vezi mai multe imagini cu insula despre care discutam in acest articol, asigura-te ca alaturi cautarii tale cuvintele “Budva” sau “Muntenegru”. Cele doua insule sunt diferite ca si aspect si se afla la 800 kilometri departare una de cealalta ☺ 

Ce poti sa faci pe insula Sveti Nikola

Insula Sveti Nikola are o lungime de aproximativ 2 kilometri si o suprafata de circa 36 de hectare. Cel mai inalt punct al insulei are 121 metri deasupra nivelului marii, iar locul mai este cunoscut si cu denumirea de “Školj” (in traducere “stanca”). 

Totusi, numele de Sveti Nikola se trage de la bisericuta din secolul al XVI-lea inchinata Sfantului Nicolae, care a fost ridicata in partea de nord a insulei, orientata catre Budva. 

Cele trei plaje principale ale insulei se numesc Laguna Beach, Halfmoon Beach si Sveti Nikola Beach, insa pentru cei care vor mai multa intimitate, exista mai multe mici golfulete cu petice de nisip, la care se poate ajunge de pe mare, in general cu caiacul. 

Pe unele portiuni de plaja, atat la extremitati, cat si la intrarea in mare, se intalnesc si pietre, motiv pentru care acea incaltaminte speciala pentru apa va fi binevenita. 

Plajele principale ale insulei sunt amenajate cu sezlonguri si umbrele, care pot fi inchiriate cu preturi cuprinse intre 15-20 euro/setul. Exista si cateva restaurante si beach baruri in zona plajelor (Pod Murvom, Laguna Beach Restaurant si Captain Morgan). 

O parte dintre cei care au fost aici spun ca Laguna Beach (pe coasta de est a insulei) ar fi cea mai frumoasa.  

Sporturile nautice reprezinta una dintre activitatile de baza de care te poti bucura daca vii pe insula. Fie ca vorbim despre snorkeling, despre diving, despre plimbarile cu caiacul, aceasta mica insulita muntenegreana iti va oferi cadrul perfect. Un plus il reprezinta si faptul ca apa este foarte curata si limpede in imprejurimile insulei, avand acea nuanta de azuriu. 

In partea de sud-est a insulei se afla si o pestera, marcata pe Harti cu denumirea de “Cave in Sveti Nikola island”. Unii turisti care stapanesc mai bine inotul o viziteaza la interior, caci nu se poate intra cu barca. Totusi, obiectivul in sine este spectaculos si vazut din exterior. 

Cea mai buna perioada pentru o vizita pe insula Sveti Nikola 

Sveti Nikola este un obiectiv destul de popular din zona Budva, prin urmare, in miez de vara, primeste un numar ridicat de vizitatori. Plajele sale sunt totusi destul de generoase si in general este loc pentru toata lumea. 

In iulie-august vei intalni si cele mai ridicate temperaturi, alaturi de cea mai calda apa a marii (cu o medie de 26 grade). 

Daca vrei totusi sa eviti eventualele aglomeratii si nici nu esti foarte prietenos cu caldura de afara, o idee mai buna poate fi sa-ti faci vacanta pe litoralul muntenegrean si implicit sa vii la Sveti Nikola in perioade precum sfarsitul lui mai – inceputul lui iunie sau sfarsitul lui septembrie – inceputul lui octombrie. 

Cel mai probabil, vei avea de gand sa faci baie in mare, motiv pentru care ar trebui sa stii ca apa marii are o medie de 19 grade in mai, de 23.5 grade in iunie, de 24.3 grade in septembrie si de 20.7 grade in octombrie. 

In loc de concluzie

Insula Sveti Nikola ramane una dintre cele mai interesante atractii din zona orasului Budva Muntenegru si merita vazuta atata vreme cat ai in plan sa ajungi in aceasta directie. 

Fotografiile surprinse cu drona iti arata frumusetea aparte a acestui loc, iar multi dintre cei care au fost recent aici spun ca s-au putut bucura de peisaje rupte din destinatiile exotice si de relaxare din plin. 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?