Conditii de calatorie in Muntenegru. Acte necesare, taxe drum si alte sfaturi practice pentru o vacanta in aceasta tara

Una dintre cele mai micute si totodata fascinante tari ale Europei este Muntenegru, care de la an la an capata din ce in ce mai multa atentie din partea romanilor care vor sa-si petreaca vacanta in relativa apropiere fata de casa. O destinatie de vis pentru cei care vor sa se relaxeze la malul marii, dar si pentru cei care au in plan sa faca drumetii montane sau pur si simplu sa viziteze orase pline de istorie, Muntenegru ramane una dintre tarile pe care le poti vizita fara sa fii nevoit sa cheltui o avere. 

De aceea, conditiile de calatorie in Muntenegru reprezinta unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere in momentul in care incepi sa planifici o vacanta in aceasta tara. Ti-am pregatit mai jos o serie de informatii structurate pe capitole, care se pot dovedi a fi utile in cazul in care urmeaza sa pleci spre Muntenegru. 

Ai nevoie de pasaport pentru Muntenegru? Documente calatorie pentru vacanta in aceasta tara

In scop turistic, cetatenii romani pot intra pe teritoriul Muntenegrului in baza cartii de identitate valabile, care le ofera dreptul de sedere de maximum 30 zile de la data intrarii. CI trebuie sa fie valabila minimum 30 zile de la data plecarii din Muntenegru, asadar, nu uita sa verifici perioada de valabilitate a actului tau in momentul in care-ti planifici vacanta. 

Pentru o perioada de sedere de maximum 90 de zile intr-un interval de 6 luni de la data primei intrari, cetatenii romani pot intra in Muntenegru in baza unui pasaport valabil. 

In termen de 24 ore de la momentul sosirii, cetatenii romani trebuie sa-si inregistreze sederea pe teritoriul acestei tari. In cazul cel mai probabil in care te cazezi la o unitate hoteliera inregistrata, proprietarul acesteia se va ocupa de acest demers, conform legislatiei locale. 

Turistii vor avea de achitat la unitatea de cazare o taxa de statiune, cuprinsa intre 0,50 – 1,50 euro/zi de persoana, valoarea exacta fiind stabilita de fiecare municipalitate. 

Daca vii in Muntenegru cu avionul, vei putea ateriza fie pe Aeroportul Podgorica (TGD), fie pe Aeroportul Tivat (TIV). In prezent, nu exista zboruri directe intre Romania si Muntenegru, cele mai multe dintre rute avand una sau doua escale. 

In ceea ce priveste punctele de trecere frontiera pentru traficul rutier, acestea sunt urmatoarele: cu Serbia (Ranche, Čemerno, Dobrakovo, Dračenovac, Vuča), cu Kosovo (Kula) – e nevoie de pasaport, cu Albania (Božaj, Sukobin, Grnčar, Cijevna Zarijebačka), cu BiH (Sitnica, Ilino Brdo, Vračenovići, Krstac, Nudo, Šćepan Polje, Metaljka, Šula), cu Croatia (Debeli brijeg, Kobila) 

Iti recomandam sa accesezi mae.ro pentru mai multe informatii actualizate referitoare la punctele de trecere frontiera deschise, caci sunt situatii in care unele dintre cele mentionate mai sus pot fi inchise temporar sau pot functiona numai in anumite intervale orare.  

Cu masina in Muntenegru. Taxe de drum, reguli de circulatie

Permisul de conducere romanesc este recunoscut in Muntenegru. Verifica valabilitatea actului inainte sa pornesti la drum. 

IMPORTANT: Daca te pregatesti sa pleci cu masina in aceasta tara, verifica si daca asigurarea masinii tale este valabila in Muntenegru. 

In linii generale, starea drumurilor in Muntenegru este descrisa ca fiind buna. Soselele din Muntenegru pot fi cu adevarat spectaculoase, mai ales daca ne raportam la cele din zonele montane, insa si periculoase, motiv pentru care se recomanda sa sofezi cu prudenta, sa respecti limitele de viteza si sa adaptezi viteza la starea carosabilului. 

Prima portiune de autostrada din Muntenegru a fost inaugurata in iulie 2022 (41,5 kilometri, intre Smokovac – Mateševo). 

Nu se plateste vigneta in Muntenegru, insa exista portiuni de drum pentru care vei fi taxat, cum ar fi spre exemplu segmentul de autostrada A1, inainte de Podgorica, pentru care va trebui sa platesti 3.50 euro sau tunelul dintre Petrovac si Lacul Skadar, unde vei achita 2.50 euro. 

Limite de viteza in Muntenegru: 

  • in localitati –  50 km/h
  • in afara localitatilor – 80 km/h
  • pe autostrada – 100 km/h

Centura de siguranta este obligatorie pentru toti pasagerii, iar copiii cu varsta de pana la 5 ani trebuie transportati in scaun de masina omologat. Folosirea telefonului mobil la volan este interzisa, iar in trafic se circula cu faza de intalnire aprinsa.

Turistii care au fost in ultima perioada in Muntenegru au semnalat prezenta a numeroase radare. 

HINT: pentru ca Muntenegru nu apartine Spatiului Economic European (SEE), tarifele pentru utilizarea datelor mobile vor fi mai ridicate. De aceea, se recomanda sa folosesti fie un eSim local de la Telekom (in jur de 10 euro/500 GB), fie sa optezi pentru un pachet de date mobile convenabil (aplicatie Airalo, Go WORLD 1 de la Orange, etc.) sau sa utilizezi una dintre aplicatiile pentru navigatie off-line.  

Despre siguranta si criminalitate in Muntenegru. Numere de urgenta utile 

Ministerul Afacerilor Externe recomanda turistilor care viziteaza Muntenegru sa manifeste prudenta in zonele de aeroport, in autogari, gari si in zonele aglomerate din orasele mari. Au fost semnalate furturi si alte infractiuni in spatiile aglomerate din centrul oraselor si in statiunile mari de pe litoral. 

Turistii sunt sfatuiti sa conduca preventiv, sa respecte regulile de circulatie auto, sa traverseze strada prin locurile permise si marcate si sa-si pastreze documentele in locuri sigure. 

Totodata, s-a constatat ca exista o tendinta a serviciilor de ridicare a autoturismelor parcate neregulamentar catre masinile cu numere straine, asadar, nu uita sa-ti parchezi masina numai in spatii special amenajate, marcate in acest scop. 

Parcarea costa intre 0.5 – 1.5 euro /ora in orasele si statiunile mari din Muntenegru. 

In cazul in care te confrunti cu un incident care-ti afecteaza siguranta, este recomandat sa te adresezi celui mai apropiat birou de politie si Ambasadei Romaniei in Muntenegru.

Numere de telefon utile in Muntenegru: 

  • Salvare 123
  • Poliție 122
  • Urgente 124 si 112

Lanturile de benzinarii cele mai cunoscute din Muntenegru sunt EKO, Lukoil sau INA. Mai ales in zona litoralului, acestea sunt destul de bine distribuite, ceea ce inseamna ca vei avea in general la indemana locuri din care sa alimentezi. Daca alegi sa calatoresti in zona montana, e bine sa le identifici din timp. 

Sistemul medical in Muntenegru si importanta asigurarilor de calatorie 

La fel ca in cazul calatoriilor in oricare alta destinatie din afara granitelor, si atunci cand mergi in vacanta in Muntenegru este recomandat sa inchei o asigurare de calatorie. In eventualitatea unui eveniment neprevazut, aceasta polita poate sa-ti acopere cheltuielile inevitabile. 

Si in Muntenegru exista atat sistem medicat de stat/inclusiv de urgenta, cat si sistem medical privat. 

Desi asistenta medicala de urgenta este gratuita, in cazul tratamentului stationar sau in ambulatoriu este necesara asigurarea medicala.

In cazul lipsei unei asigurari medicale/de calatorie, costurile pot fi foarte mari, mai ales in ceea ce priveste sistemul de sanatate privat. 

Nu sunt solicitate vaccinari speciale pentru accesul pe teritoriul acestei tari. 

La noi pe blog te asteapta un articol dedicat special asigurarilor de calatorie: Asigurarile de calatorie. Cate tipuri de asigurari exista, cand trebuie facute si de ce

Moneda Muntenegru. Despre bani, plata cu cardul si preturi medii la alimente

Desi nu este membra a Uniunii Europene, Muntenegru utilizeaza euro ca moneda oficiala, ceea ce-ti va simplifica destul de mult felul in care vei folosi banii cat te vei afla in aceasta destinatie. 

Sigur, se mai pot face plati si in dinari sarbesti si in alte monede, iar in majoritatea zonelor turistice se gasesc case de schimb valutar, insa acestea pot percepe diferite comisioane, mai mici sau mai mari, asadar, atentie. 

La intrarea pe teritoriul Muntenegrului, este obligatorie declararea sumelor mai mari de 10.000 euro sau echivalentul in alte valute, dupa cum atentioneaza mae.ro. Sumele de bani trebuie declarate in scris, in declaratia vamala.

Preturile sunt in general mai scazute comparativ cu alte destinatii europene, aspect ce face din Muntenegru o destinatie de vacanta destul de accesibila. 

Tarifele la cazare si la alte servicii pot cunoaste o crestere in perioada estivala, insa in linii generale sunt descrise ca fiind medii, acceptabile.

O noapte de cazare intr-una dintre statiunile de la malul marii porneste de la cateva zeci de euro intr-un hotel mediu cotat, insa poate sa depaseasca 200 euro daca ne raportam la un hotel de 4-5 stele, in varf de sezon. 

Asadar, costul unei vacante in Muntenegru este dictat intai de toate de preferintele tale in materie de cazare si de servicii si, evident, de bugetul de care dispui pentru aceasta experienta. In linii generale, o vacanta in Muntenegru va fi cu siguranta mai ieftina comparativ cu o vacanta pe Coasta de Azur sau in alte destinatii europene cu preturi ridicate. 

Plata cu cardul este implementata in majoritatea oraselor mari si a statiunilor de pe litoral, in benzinarii, in magazine si la restaurante, sistemul bancar din Muntenegru fiind unul destul de dezvoltat. 

Preturile la benzina in Muntenegru sunt similare cu cele din Romania. 

Preturile la alimente in Muntenegru sunt, de asemenea, asemanatoare cu cele din Romania. Pentru o masa/persoana la un restaurant ieftin, de tip fast food, pretul mediu este de 7 euro, in timp ce o masa pentru doua persoane, la un restaurant mid-range, cu doua – trei feluri de mancare poate avea un pret mediu de circa 30-35 euro. 

Preturile medii din supermarketurile muntenegrene, in octombrie 2023: 

  • 1 litru lapte – 1.10 euro
  • paine alba 500 g – 0.75 euro 
  • apa plata 1,5 litri – 0.75 euro 
  • sticla de vin mid-range – 5 euro 
  • bere import 0,33 litri – 1.30 euro
  • bere locala 0,5 litri – 0.86 euro
  • pachet de tigari – 3.50 euro
  • 1 kg mere – 1 euro
  • 1 kg banane – 1.40 euro 

Limba, obiceiuri si comunicarea cu localnicii in Muntenegru 

Muntenegru are o populatie de circa 620.000 locuitori (conform recensamantului din 2011) si este o tara multietnica, cu muntenegreni, sarbi, bosniaci, albanezi si croati formand grupuri etnice majore. 

Crestinismul ortodox este cea mai practicata religie in Muntenegru, fiind urmat de religia musulmana si de cea catolica. 

Muntenegreana este limba oficiala in Muntenegru, iar alte limbi precum sarba, bosniaca, albaneza si croata sunt considerate totodata de folosinta oficiala.

Totusi, sunt foarte multi localnici mai tineri, mai ales in zona Podgorica, pentru care limba engleza nu este straina. Unele persoane mai in varsta inteleg germana, italiana (in zona litoralului) si rusa. 

Muntenegrenii sunt in general oameni sociabili, ospitalieri, de regula toleranti si prietenosi atunci cand vine vorba despre alte culturi. 

Nu sunt genul de oameni care sa triseze in piata sau la magazin, desi le place sa negocieze, iar devotamentul si curajul sunt calitati atribuite locuitorilor acestei tari. Sunt in general obisnuiti cu un ritm calm al vietii, asadar, nu te apuca sa-i grabesti 🙂

Cultura si traditiile din Muntenegru sunt practic slefuite de o combinatie unica a mai multor evenimente istorice, a diferitelor influente culturale si religioase. Arta, obiceiurile, muzica, mancarea – toate sunt componente majore ale culturii muntenegrene si pot fi fascinante pentru acei vizitatori veniti aici sa le descopere. 

Arte precum sculptura, pictura, poezia si muzica au o istorie indelungata in aceasta tara si pot fi descoperite in toate formele lor la muzeele deschise in intreaga tara si in mod special in cele mai importante orase. 

Despre mancarea din Muntenegru 

Bucataria muntenegreana este variata, colorata si extrem de bogata, fiind influentata in mod evident de mai multe gastronomii care si-au pus amprenta pe teritoriul acestei tari de-a lungul istoriei. 

Totodata, putem spune ca gastronomia Muntenegrului variaza destul de mult si de la o zona geografica la alta, chiar daca tara are o suprafata micuta. 

In zona de coasta se remarca o bucatarie mediteraneana, cu fructe de mare si peste aflate in prim plan, alaturi de o influenta a bucatariei italiene. Crni Rižot (acel risotto negru servit cu fructe de mare pe care-l intalnim si in alte tari ale zonei, precum Croatia), pestele gatit in stil Brudet (dupa o reteta originara din Venetia medievala), caracatita, creveti, supa de peste, midiile gatite cu usturoi, vin si rosii – toate merita incercate atata vreme cat alegi sa-ti faci vacanta la malul marii in Muntenegru. 

In regiunile muntoase ale tarii sunt consumate mai multe feluri de mancare pe baza de carne, in unele zone cu accent pe preparatele din carne de miel si pe alte ingrediente traditionale locale. 

Sunca de porc uscata si afumata (un soi de prosciutto, cu denumirea locala de pršut), feliata subtire si servita cu paine proaspata si branza, kačamak (un fel de mamaliga cu branza), kuvana krtola (cartofi fierti sau copti, iaurt, branza proaspata), popara sau gogosile priganice se mai numara printre felurile de mancare pe care trebuie sa le incerci 🙂 

Bauturile locale nu trec neobservate si e important de mentionat ca Muntenegrul are o traditie veche in ceea ce priveste productia de vin (iti recomandam sa incerci krstac sau vranac). 

Cafeaua este cel mai des pregatita in stil turcesc (cafea neagra, tare si aromata, intalnita cu denumirea de crna kafa) in timp ce Nikšićko pivo este una dintre cele mai cunoscute marci de bere locala. 

In loc de concluzie

Speram ca toate informatiile de mai sus sa-ti fie folositoare in cazul in care urmeaza sa-ti faci vacanta in Muntenegru. Totodata, iti recomandam sa verifici inaintea calatoriei site-ul mae.ro pentru update-uri legate de conditiile de calatorie din aceasta tara si eventuale atentionari.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?