Despre Hadrian’s Gate, una dintre cele mai vizitate atractii din Antalya City

Hadrian’s Gate sau Poarta lui Hadrian este unul dintre monumentele istorice emblematice din orasul Antalya si totodata punctul principal de intrare in centrul vechi al acestuia, Kaleici. 

Ridicat nu departe de portul vechi, obiectivul mai poarta si denumirea de “Poarta Tripla”, gratie arhitecturii sale cu trei arcade. Este asociat cu un arc de triumf si marcheaza momentul sosirii imparatului roman Hadrian in acest oras, in secolul al II-lea d. Hr. 

Mai multe detalii despre Hadrian’s Gate te asteapta in cele ce urmeaza, iar daca esti tentat sa-ti faci concediul la mare in aceasta zona de coasta a Turciei, la noi pe site gasesti si unele dintre cele mai bune oferte vacante Antalya.

Localizare Hadrian’s Gate si cum ajungi aici

Poarta lui Hadrian se afla in centrul orasului Antalya, la doar 800 metri departare de portul vechi. Este marcata pe Google Maps cu denumirea de “Hadrian Kapısı”, iar o plimbare lejera pe jos intre cele doua ar trebui sa dureze in jur de 15 minute. 

Este localizata langa faimosul bulevard Atatürk, iar in aceasta zona poti ajunge cel mai bine pe jos (atata vreme cat ti-ai propus sa explorezi tot centrul vechi) sau cu tramvaiul. Daca alegi varianta din urma, e bine sa stii ca linia de tramvai trece chiar pe langa acest monument, iar statia la care trebuie sa cobori este denumita cat se poate de sugestiv – “Hadrian”.

In imediata apropiere a acestui obiectiv se mai afla Moscheea Karakaş Cami, dar si Muzeul Kaleici (marcat pe Harti cu denumirea de Suna & İnan Kıraç Kaleiçi Museum). 

HINT: Nu confunda Hadrian’s Gate cu Hadrian’s Wall (care se afla in Marea Britanie) si nici cu Arch of Hadrian (Arcul lui Hadrian din Atena, Grecia). Totodata, in Iordania se afla o alta constructie care poarta denumirea de Arch of Hadrian, in zona Jerash.

Daca intentionezi sa vii in Antalya cu masina si este pentru prima oara cand pornesti pe acest traseu, ti-ar putea fi utile informatiile din acest articol: Drumul spre Antalya cu masina. Cel mai bun traseu si distante catre toate statiunile cunoscute

Ce sa stii despre Hadrian’s Gate

Poarta lui Hadrian a fost ridicata in anul 130 d.Hr, pentru a celebra vizita imparatului Hadrian la Attaleia, asa cum era denumita Antalya acelor timpuri. Avea rol de poarta principala de acces, fiind incorporata in zidurile inalte care incojurau orasul.

In partile laterale ale portii exista doua turnuri. Turnul de sud (cel din stanga cum te uiti spre bulevardul Ataturk) isi are originile in epoca romana, in timp ce turnul de nord a fost reconstruit in prima jumatate a secolului al XIII-lea d.Hr, partea sa inferioara fiind insa cea initiala, ridicata tot in epoca romana. 

Poarta a fost descoperita si studiata pentru lumea occidentala de catre hidrograful irlandez Francis Beaufort, care in 1817 nota in jurnalul sau detalii importante despre monument si inclusiv faptul ca Hadrian’s Gate ar fi avut un nivel superior, care ar fi fost distrus ulterior vizitei sale. 

Hadrian’s Gate a fost expusa in totalitate si renovata abia in secolul al XX-lea, devenind unul dintre locurile must-see ale orasului Antalya, perceput metaforic drept o poarta de trecere din prezent catre trecut. 

Include trei arcade de dimensiuni egale (inaltime de 6,18 m si latime de 4,15 m), iar structura in intregime masoara 8 metri inaltime. 

Poarta a fost construita din marmura alba, iar coloanele sale sunt din granit. 

Alte atractii apropiate de Hadrian’s Gate

Odata ajuns la Poarta lui Hadrian, mai mult ca sigur vei fi tentat sa o iei la pas prin centrul vechi Kaleici pentru a descoperi si celelalte atractii istorice care te asteapta aici. 

Plimbarea la pas pe stradutele inguste ale orasului vechi iti va da ocazia sa admiri diferite structuri care au rezistat incredibil de bine in fata timpului, iar hotelurile cochete de tip boutique, alaturi de cafenelele si restaurantele deschise aici, dar si multitudinea de magazine cu antichitati, covoare si picturi iti vor anima experienta. 

Moscheea Yivliminare a fost ridicata in cel mai inalt punct al orasului vechi si este un alt simbol de referinta al Antalyei. 

Este una dintre primele constructii islamice din Antalya, cladita intre anii 1220-1237 si include o sumedenie de elemente arhitecturale ale perioadei respective. Intre Yivliminare si Hadrian’s Gate, distanta pe care o ai de parcurs pe jos este de doar 500 metri (aproximativ 7 minute de mers usor). 

Portul vechi te asteapta la circa 800 metri departare de poarta. A fost refacut in totalitate, iar in prezent este unul dintre cele mai cochete locuri din care poti admira o priveliste incantatoare catre mare. In plus, la mica distanta de port gasesti plaja Mermerli, cu un aspect atipic (umbrelele si sezlongurile sunt asezate pe platforme de lemn), iar pentru a ajunge la malul marii trebuie sa cobori o serie de drepte. 

Turnul Hıdırlık este localizat la 650 metri departare de Hadrian’s Gate. Are o forma cilindrica, o inaltime de 14 metri, iar istoricii considera ca la baza sa exista tot o constructie de pe vremea imparatului Hadrian, asadar, din secolul al II-lea d.Hr. O parte dintre cercetatori sustin ca acesta ar fi servit drept far pentru ambarcatiuni, in timp ce altii sunt de parere ca aici ar fi existat un mausoleu. Turnul nu poate fi vizitat la interior.

Muzeele din centrul vechi, Turnul cu ceas Antalya Saat Kulesi, galeriile de arta, hamam-urile – toate sunt considerate atractii incantatoare care merita bifate atata vreme cat alegi sa aloci o zi intreaga plimbarii tale prin partea veche din Antalya City. 

In loc de concluzie

Hadrian’s Gate este una dintre cele mai renumite atractii ale orasului Antalya si genul de obiectiv la care majoritatea vizitatorilor nu rateaza sa se fotografieze macar o data. 

Locul poate deveni aglomerat in plin sezon (iulie-august), insa incarcatura sa istorica si aspectul sau fascinant ne fac sa spunem ca indiferent de perioada in care vii aici, merita categoric sa-i faci o vizita. 

Nu in ultimul rand, pentru ca ne place sa ne ocupam de organizarea concediilor asa cum se cuvine, la noi pe site ti-am pregatit si unele dintre cele mai tentante oferte vacante Antalya, cu zeci de hoteluri din toate statiunile cunoscute.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?