Despre Moscheea Yivliminare, un simbol al orasului Antalya

Moscheea Yivliminare este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din centrul vechi al orasului Antalya, fiind ridicata in cel mai inalt punct al zonei Kaleici. 

Daca ai ales sa explorezi orasul, mai mult ca sigur o vei observa in zare, iar daca vrei sa o vizitezi, in cele ce urmeaza te asteapta mai multe amanunte utile. 

Totodata, pentru ca ne place sa ne ocupam eficient de organizarea concediilor de mai bine de 15 ani, la noi pe site ti-am pregatit si unele dintre cele mai bune oferte vacante Antalya.

Unde se afla Moscheea Yivliminare si cum ajungi aici

Yivliminare se afla in centrul vechi Kaleici, in apropierea Turnului cu Ceas, la doar 450 metri departare de portul vechi. O gasesti de-a lungul strazii Cumhuriyet, langa Piata Kalekapisi.

Practic, intr-o plimbare pe jos pornind din port, ai putea ajunge aici in 5-6 minute. 

Indiferent de perioada in care alegi sa-ti faci vacanta in zona, centrul vechi al orasului este de explorat pe jos. Daca ai venit cu masina in Antalya, las-o la hotel sau intr-o parcare cu plata si porneste intr-o plimbare pentru a observa toate atractiile din Kaleici, deloc putine la numar. 

Daca vrei sa vii aici cu transportul public local, e bine sa stii ca pe langa Moscheea Yivliminare trec liniile TC93, TC16, MK80, KC06, KC34, dar si tramvaiul T1A. 

Poate fi vizitata la interior, exceptand perioadele de rugaciune si nu are taxa de acces, insa te sfatuim sa porti o tinuta decenta (doamnele isi pot achizitiona esarfe de afara). 

Muzeul Mevlevihane, aflat in acelasi complex, are insa program de vizita, in zilele de duminica si de luni, intre orele 08:30 – 17:30. 

Distante catre Moscheea Yivliminare din alte statiuni apropiate:

  • distanta Kemer – Moscheea Yivliminare: 46 kilometri
  • distanta Lara – Moscheea Yivliminare: 16 kilometri
  • distanta Belek – Moscheea Yivliminare: 42 kilometri
  • distanta Side – Moscheea Yivliminare: 75 kilometri

Ce sa stii despre Moscheea Yivliminare si ce poti vedea la fata locului 

Moscheea Yivliminare este una dintre primele cladiri islamice din Antalya, ridicata in timpul domniei sultanului Alaeddin Kaykubad I (1220-1237). 

Moscheea originala a fost distrusa in secolul al XIV-lea si reconstruita in anul 1373, fiind considerata deosebit de importanta pentru ca reflecta stilul artistic din acea perioada. 

Arhitectura sa include numeroase elemente decorative precum boltile muqarnas, inscriptii caligrafice, mozaicuri.

Sala de rugaciune a fost reconstruita cu cele 6 cupole ale sale, facand astfel din Yivliminare unul dintre cele mai vechi exemple de moschei cu mai multe cupole din Anatolia. 

Minaretul are o inaltime de 38 de metri si este construit pe o baza patrata de piatra (5,5 metri latime si 6,5 metri inaltime), cu 8 sectiuni canelate si 90 de trepte pana in varf. 

Moscheea face parte dintr-un complex de cladiri, asadar, la fata locului poti observa si alte repere istorice. 

Cea mai buna perioada in care poti vizita centrul vechi Kaleici si implicit zona Antalya este fie la sfarsit de mai – inceput de iunie, fie la sfarsit de septembrie – inceput de octombrie. Te poti bucura de o atmosfera mai degajata, dar si de temperaturi mai blande si de preturi mai bune la cazare. 

Alte obiective apropiate de Moscheea Yivliminare

Centrul vechi Kaleici gazduieste numeroase obiective istorice importante, care pot fi vazute lejer in aceeasi zi cu Yivliminare. Poarta lui Hadrian, Turnul Hidirlik si Minaretul Kesik se numara printre acestea, insa stradutele inguste, numeroasele muzee, galerii de arta fac parte din intreg farmecul acestui loc imbibat de istorie. 

Poarta lui Hadrian este localizata la circa 500 metri departare de Yivliminare (plimbarea pe jos intre cele doua ar trebui sa-ti ia in jur de 7-8 minute). A fost ridicata in anul 130 d. Hr, pentru a celebra vizita imparatului Hadrian la Attaleia, denumire atribuita Antalyei acelor vremuri. Poarta este prevazuta pe laterale cu doua turnuri (unul din epoca romana si unul reconstruit in timpul secolului al XIII-lea). 

Este totodata unul dintre cele mai instagramabile locuri din centrul vechi al orasului, asadar, asteapta-te sa gasesti multi turisti aici. 

Plaja Mermerli se afla in imediata apropiere a portului, asadar tot la vreo 500 metri departare de Yivliminare, in sud, si este genul de loc in care sa te opresti pentru o baie in mare dupa ce ai vizitat centrul vechi. 

Este micuta si poate fi aglomerata in miez de vara, are o taxa de intrare de circa 150 lire turcesti (pret in care ai incluse umbrela si sezlongul), iar accesul in mare se face de pe platforme de lemn. 

Muzeul de Arheologie din Antalya se afla la 2 kilometri departare de Kaleici, insa daca esti pasionat de istorie, merita categoric sa-i faci o vizita. Gazduieste 14 sali de expozitie, aranjate cronologic, cu foarte multe exponate descoperite in urma sapaturilor efectuate la siturile arheologice din imprejurimi. 

Daca vrei sa-l vizitezi integral, ar trebui sa iei in calcul o oprire de circa 2 ore aici. 

In loc de concluzie

Moscheea Yivliminare este un simbol al orasului Antalya si merita vazuta atata vreme cat alegi sa explorezi incantatorul centru vechi. Are elemente arhitecturale deosebite si o istorie indelungata, iar faptul ca este localizata intr-o zona care abunda in atractii turistice reprezinta un avantaj. 

Nu uita ca la noi pe site gasesti unele dintre cele mai tari oferte vacante Antalya, cu zeci de hoteluri din toate statiunile cunoscute!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?