Despre Old Perithia, cel mai vechi sat din insula Corfu

Unul dintre cele mai unice si mai fascinante locuri care pot fi vizitate in Corfu este cel mai vechi sat al insulei – Old Perithia, caruia i se atribuia, pana in vremuri recente, si descrierea de sat-fantoma. 

Considerat, cu secole in urma, drept ascunzatoarea perfecta in fata unor potentiale atacuri ale piratilor, Old Perithia se cuibareste sub Muntele Pantokrator, la peste 900 metri altitudine. 

Te invitam sa descoperi o serie de amanunte interesante despre Old Perithia in cele ce urmeaza, iar la noi pe site te intampinam si cu unele dintre cele mai bune oferte vacante Corfu 🙂

Unde este Old Perithia, cum ajungi si distante din alte statiuni

Satul Vechi Perithia se afla la 51 kilometri departare de Corfu Town, in partea de nord-est a insulei. 

Plecand din Corfu Town, pana la Old Perithia vei avea de condus in jur de o ora si jumatate. 

Este localizat la doar 13,8 kilometri distanta de centrul statiunii Acharavi (aviz celor care urmeaza sa se cazeze chiar aici) si la o distanta similara fata de centrul statiunii Kassiopi.

Este indicat sa vii spre Old Perithia cu masina de pe drumul de coasta, urmand ca pe sectiunea dintre Acharavi si Kassiopi sa cotesti spre sat ghidandu-te dupa un indicator. Virajul se face chiar in dreptul gelateriei “Ice Dream”. De aici, vei mai avea de mers aproximativ 15 minute pana in sat. 

Distante catre Old Perithia din alte statiuni ale insulei:

  • distanta Dassia – Old Perithia: 36 kilometri
  • distanta Sidari – Old Perithia: 26 kilometri
  • distanta Paleokastritsa – Old Perithia: 40 kilometri
  • distanta Agios Gordios – Old Perithia: 59 kilometri
  • distanta Moraitika – Old Perithia: 68 kilometri
  • distanta Lefkimmi – Old Perithia: 91 kilometri
  • distanta Kavos – Old Perithia: 96 kilometri 

Ce sa stii despre Old Perithia. Parcus istoric si ce poti vedea aici in prezent

Old Perithia isi are originile in epoca bizantina, fiind ridicat undeva in secolul al XIV-lea, din dorinta locuitorilor din zona de coasta de a se proteja de atacurile piratilor.

Satul este considerat a fi cea mai veche asezare locuita permanent din insula Corfu (prima inregistrare in acest sens este din anul 1357, insa se presupune ca Old Perithia ar fi mai vechi de atat).

Cunoaste apogelul in jurul secolului al XVII-lea, cand devine cel mai bogat sat de pe insula, cu peste 130 de case ridicate in stil venetian, 8 biserici si peste 1000 de locuitori.

Treptat, odata ce atacurile piratilor nu au mai reprezentat o amenintare, iar turismul si-a facut debutul si in insula Corfu (in anii 1960), locuitorii satului s-au mutat, reorientandu-se inapoi catre linia de coasta. 

Satul a fost astfel parasit, iar multe dintre casele de aici au ramas in paragina, insa incepand cu anul 2010, la initiativa unui cuplu care a restaurat 3 constructii, Old Perithia a inceput sa prinda din nou viata.

In jur de 35% dintre casele de aici se afla in prezent restaurate sau in proces de restaurare.

Old Perithia a aparut in diferite articole de presa, inclusiv in publicatii de renume mondial precum National Geographic, in ghiduri turistice, pe diferite site-uri de profil precum TripAdvisor, devenind un magnet pentru turistii care vor sa viziteze un loc atat de incarcat de amprenta timpului si atat de pitoresc, de linistitor in acelasi timp. 

In prezent exista o singura unitate de cazare deschisa in Old Perithia, alaturi de cateva taverne  (O Foros, Taverna Evdokia, Taverna the Old Perithia, Ognistra si Gabriel’s Steps) si un magazin cu produse apicole (afacere de familie). Separat, poti vizita cateva repere istorice ale satului, bisericute, case vechi – toate situate intr-un cadru idilic, perfect pentru iubitorii de plimbari si mai ales pentru iubitorii de fotografie. 

Satul are mai nou si propriul site, care-ti ofera o serie de informatii istorice si cateva poze si filmulete minunate surprinse aici. 

Alte atractii apropiate de Old Perithia 

Ceva ne spune ca frumusetea aparte a acestui loc va fi tot ce ai nevoie pentru a te relaxa si a te rupe, pret de cateva ore, de agitatia statiunilor mari. Totusi, daca simti ca ai timp si energie pentru mai mult, e bine de stiut ca in relativa apropiere mai poti vedea si:

Plaja Agios Spiridon este una dintre cele mai apropiate plaje pornind din Old Perithia. Se afla la o distanta de circa 9,7 kilometri, in zona lagunei Antinioti. 

Are amenajare cu sezlonguri si umbrele si o intrare destul de lina in mare.

Tot in apropiere gasesti si plaja Gialiskari, salbatica, lipsita de organizare. Ofera o vedere superba catre coasta albaneza.

E indicat sa parchezi masina in zona in care se termina drumul asfaltat (aproximativ 1 km inainte de plaja). E binevenita incaltamintea speciala, caci la intrarea in mare exista pietre si stanci. 

HINT: Ai grija sa nu o confunzi cu Yaliskari, o alta plaja de pe coasta de vest a insulei Corfu. 

Statiunea Sidari si plajele sale frumoase se afla, de asemenea, la o distanta relativ rezonabila fata de Old Perithia. 

Ai 25 de kilometri de strabatut intre cele doua, iar in Sidari te asteapta faimosul Canal D’Amour, dar si plaja Apotripiti, plaja centrala (mult mai spatioasa, amenajata, cu taverne si baruri in zona din spate). 

In loc de concluzie

Old Perithia este unul dintre cele mai frumoase sate traditionale din insula Corfu, iar faptul ca acest loc reuseste sa renasca treptat din cenusa reprezinta un motiv in plus sa-i faci o vizita. 

Gata, te-ai decis sa pornesti spre aceasta insula greceasca? Nu uita ca la noi pe site gasesti unele dintre cele mai avantajoase oferte vacante Corfu.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?