Despre vacantele in Ierissos, una dintre cele mai populare statiuni ale bratului Athos

Ierissos este una dintre cele mai cunoscute statiuni de vacanta de pe coasta bratului Athos, al treilea din peninsula Halkidiki. Desi este destul de dezvoltata si se poate lauda cu o infrastructura bine pregatita pentru gazduirea turistilor, este potrivita mai degraba celor care cauta sa-si petreaca vacanta intr-un cadru mai relaxant, fara sa se remarce printr-o viata de noapte activa, freamat si agitatie, nici macar in plin sezon. 

In continuare poti citi mai multe amanunte despre concediile in Ierissos, iar la noi pe site te asteapta si unele dintre cele mai bune oferte vacante Athos, cu propuneri de vile si hoteluri inclusiv din zona acestei statiuni.

Ce sa stii despre Ierissos Halkidiki 

Ierissos are multe unitati de cazare, o plaja lunga si bine organizata, premiata in repetate randuri cu distinctia Blue Flag, dar si un parcurs istoric foarte interesant. 

Ierissos este urmasul asezarii antice Akanthos, iar din secolul al X-lea, istoria acestuia este strans legata de cea a Muntelui Athos. Conform cercetatorilor, in anul 942 au existat dispute intre calugarii Muntelui Athos si locuitorii din Ierissos cu privire la granitele acestei asezari si cele ale comunitatii monahale, insa acestea au fost solutionate de catre o comisie formata din functionari bisericesti si politicieni. 

Ulterior, pe la inceputul anilor 1400, Ierissos intra sub ocupatie turca, iar in 1821 Ierissos lua parte la Razboiul de Independenta al Greciei, fiind incendiat de catre turci in timpul represiunii. 

In 1932, Ierissos traversa un alt moment de cumpana, fiind aproape complet distrus de un cutremur puternic. In prezent, noua statiune Ierissos este construita de la zero, putin mai la nord-vest de asezarea antica. 

In zilele noastre, Ierissos se poate mandri cu un port, cu o flota de pescuit, cu rolul de centru administrativ al municipiului Aristotle si cu diferite servicii publice.

In Ierissos exista statie de autobuz, doua supermarketuri mari, benzinarii, farmacie, clinica medicala, alaturi de o multime de restaurante, terase, patiserii. 

Motive pentru o vacanta in Ierissos 

Daca simti ca ai nevoie de o serie de argumente bine punctate pentru a-ti rezerva cazare in Ierissos Halkidiki, mai jos ti-am pregatit cateva puncte forte ale acestei statiuni:

  • poti ajunge aici cu masina intr-un timp relativ rezonabil (aproximativ 10 ore daca pleci din Bucuresti) 
  • chiar daca este bine dezvoltata, este o statiune mai linistita, relaxanta, in general mai libera chiar si in plin sezon, in comparatie cu statiunile populare ale bratelor Kassandra si Sithonia 
  • are o plaja foarte bine organizata, premiata Blue Flag, cu multe activitati centrate pe zona malului marii si diferite segmente amenajate cu sezlonguri si umbrele
  • exista unitati de cazare pentru toate preferintele si buzunarele. Daca vrei o vacanta mai low cost, cu siguranta vei gasi apartamente si camere potrivite unui buget redus, iar daca vrei conditii bune, din nou, Ierissos te asteapta cu o serie de vile si hoteluri bine cotate
  • este apropiat si de alte plaje frumoase, unele chiar cu aspect salbatic, precum Kakoudia sau Xiropotamos. In maximum 10 minute poti ajunge din Ierissos intr-unul dintre aceste locuri 
  • sunt multe restaurante si taverne cu mancare traditionala, peste si fructe de mare din belsug
  • din Ierissos poti ajunge usor si pe insula Ammouliani. La doar cativa kilometri departare se afla portul Tripiti, de unde pleaca ferry catre aceasa singura insula locuita permanent din Macedonia Centrala. 

Simti ca rezonezi cu ideile de mai sus? Daca da, te invitam sa descoperi mai jos si alte detalii utile despre eventuala ta vacanta in Ierissos Halkidiki. 

Cum ajungi in Ierissos si distante din alte statiuni ale peninsulei Halkidiki

Ierissos este localizat la 113 kilometri departare de marele oras Salonic, ceea ce inseamna ca timpul petrecut pe drum cu masina intre cele doua ar trebui sa fie in jur de 1 ora si 40 minute. 

Nea Roda se afla la doar 5,8 kilometri distanta de Ierissos, in timp ce Ouranoupoli este localizat la 15,2 kilometri (ceea ce inseamna ca intre cele doua statiuni vei face in jur de 20 minute cu masina). 

Distante Ierissos din alte statiuni Halkidiki 

Din Bucuresti si pana in Ierissos sunt 740 kilometri, drum care se poate parcurge in aproximativ 10 ore, cu iesire din Romania pe la vama Giurgiu – Ruse, fara sa luam in calcul eventualele opriri pe traseu si timpul de asteptare in punctele de trecere frontiera. 

Daca planuiesti sa faci traseul cu masina pentru prima data catre Halkidiki, ti-ar putea fi utile informatiile din acest articol: Traseu auto Bucuresti Halkidiki. Care este cel mai bun drum pana in peninsula greceasca

Altfel, e bine de stiut ca in Ierissos se poate ajunge si cu autobuzele locale KTEL, care circula dinspre/catre Salonic si intre principalele statiuni din Halkidiki. 

Programul acestora si tarifele pot fi verificate pe acest site. Spre exemplu, o cursa Salonic – Ierissos cu KTEL dureaza in jur de 110 minute intr-o zi fara trafic intens si costa 10.80 euro/persoana. 

Din Ouranoupolis si pana in Ierissos, vei face pe drum in jur de 15 minute cu autobuzul KTEL, iar pretul unei calatorii este de 1.60 euro/persoana. 

Vremea Ierissos si cea mai buna perioada pentru o vacanta

La fel ca in cazul intregii peninsule Halkidiki, si Ierissos este caracterizat de o clima mediteraneana, cu ierni blande si veri calduroase. 

Cele mai putine sanse de ploaie in Ierissos sunt in luna august, perioada in care se inregistreaza si cele mai ridicate temperaturi. 

In general, intervalul iulie-august are o medie a maximelor de 30-31 grade la umbra, si o apa a marii cu valori de 26-27 grade. 

Ierissos nu se numara, asa cum spuneam, printre cele mai aglomerate statiuni din Halkidiki, asadar, poate fi vizitat fara probleme si in plin sezon, daca esti prietenos cu temperaturile mai ridicate. 

Totusi, daca vrei sa te bucuri de liniste in adevaratul sens al cuvantului, de temperaturi mai blande si chiar de preturi mai bune la cazare, o alegere buna poate fi sa-ti faci vacanta aici in perioade precum sfarsitul lui mai, inceputul lui iunie sau sfarsitul lui septembrie. 

E bine de stiut si ca in septembrie, temperatura apei marii se pastreaza destul de ridicata, cu o medie a valorilor de circa 25 grade. 

Despre plaja din Ierissos 

Ierissos Beach, asa cum o vei repera pe Harti, este una dintre cele mai bine organizate plaje ale bratului Athos. 

Desi nu este extrem de lata, este amenajata pe multe dintre portiunile sale cu sezlonguri si umbrele, iar faptul ca in zona din spate se afla multe restaurante si baruri reprezinta un avantaj pentru cei care vor sa se relaxeze la malul marii avand diferite servicii la indemana. 

Sezlongurile sunt in general asezate pe 3-5 randuri (in functie de latimea plajei) si pot fi ocupate in schimbul consumatiei de la barurile din spate. Pe unele portiuni exista si baldachine, iar in partea dreapta a plajei se afla portul Ierissos. 

In spatele plajei de aici se afla o alee pietonala lunga, pe care te poti plimba si care-ti ofera acces rapid la restaurante, mici magazine cu suveniruri si articole de plaja, etc. 

Tot in Ierissos gasesti si un mic parc acvatic, cu o serie de atractii gonflabile amplasate direct pe apa marii. 

Sa nu uitam si ca in continuarea plajei Ierissos, mai exact, in partea stanga a acesteia, se afla plaja Kakoudia, deosebit de apreciata pentru frumusetea ei naturala si pentru peisajele salbatice pe care ti le ofera. Stancile din zona acestei plaje au o forma aparte si fac obiectul unor fotografii de exceptie. 

Pe cealalta parte a bratului, la 6,4 kilometri de plaja Ierissos, se afla si Xiropotamos, o alta plaja cu aspect salbatic care ar putea sa ti se potriveasca daca vrei sa te bucuri de un loc mai linistit la malul marii. 

La noi pe blog am pregatit un articol separat, dedicat special fasiei de nisip din dreptul statiunii Ierissos: Despre Ierissos Beach, una dintre cele mai bune plaje ale bratului Athos

Unde te cazezi in Ierissos 

Unitatile de cazare din Ierissos sunt de ordinul zecilor, majoritatea acestora fiind cotate cu 3 stele. 

Desigur, exista si variante de 4 stele, pe care le poti avea in vedere in cazul in care planuiesti sa te cazezi intr-un loc cu conditii si servicii mai bune. 

Cele mai multe sunt in regim self catering (diverse apartamente, dotate cu chicineta), insa exista si cateva hoteluri care ofera mic dejun inclus. 

E bine de stiut ca nu foarte departe de Ierissos se gasesc si cateva resorturi de 4 si chiar de 5 stele, unele cu regim de tip demipensiune si chiar all inclusive. 

Te invitam sa descoperi cateva dintre hotelurile localizate in prima parte a bratului Athos chiar la noi pe site 🙂 

Ce poti sa faci in Ierissos si in imediata apropiere 

Am ajuns si la partea cea mai interesanta a acestui articol, aceea in care vorbim despre ce fel de activitati ai la indemana atata vreme cat te vei afla in Ierissos. 

Desigur, te poti axa pe relaxare, ceea ce inseamna in general plaja, activitatile centrate pe zona de plaja (volei, fotbal pe plaja, snorkeling si alte sporturi acvatice – de-a lungul plajei vei gasi si centre cu echipament de inchiriat, cursuri, etc.) si pe odihna de la hotel. 

Daca totusi vrei sa explorezi mai mult de atat, e bine de stiut ca Ierissos poate reprezenta o atractie si pentru cei mai gurmanzi. Printre restaurantele care au primit recenzii bune se numara Mouragio, Athos Tavern, Armyra, 21 Kitchen Cocktail Bar, Kafeneion IeriSOS si altele. 

Turnul Krouna te asteapta la aproximativ 1 kilometru de centrul statiunii. Are o forma patrata, un diametru de circa 7 metri si o inaltime actuala de 12 metri. Il gasesti pe Harti cu denumirea greceasca de “Πύργος Κρούνας” si nu are taxa de vizitare. 

Centrul cultural din Ierissos se afla chiar in mijlocul statiunii si la vreo 1,5 kilometri departare de port. Aici poti vedea filme 3D despre Muntele Athos si o expozitie de fotografii intitulata “Muntele Athos: 1000 de ani în 100 de fotografii”. 

Situl arheologic Akanthos este situat in apropierea portului, intr-o zona mai inalta, si merita vizitat atata vreme cat iubesti istoria. Nu are dimensiuni foarte mari, este relativ cufundat in peisajul natural, insa este usor accesibil si-ti ofera si o priveliste frumoasa catre mare si catre zona portului. 

Daca ai in plan sa iesi din statiune pentru mici excursii catre atractiile din vecinatate, ia in calcul si o vizita pana pe insula Ammouliani, caci si aici te asteapta o serie de plaje mai mult decat interesante. Poti ajunge pe Ammouliani si cu masina, daca iei ferry din portul Tripiti (localizat la 7,6 kilometri de Ierissos), dar si prin intermediul diferitelor croaziere pe mare. Nu uita ca langa Ammouliani te astepta si micul arhipelag Drenia, un complex de insule micute cu ape turcoaz, numai bune pentru snorkeling. 

Evident, nu trebuie sa uitam nici de orasul Ouranoupolis si nici de apropierea acestei statiuni fata de granita cu Muntele Athos. 

In loc de concluzie

Ierissos este una dintre cele mai populare statiuni ale bratului Athos, potrivita concediilor in familie si celor care vor sa se relaxeze, cu diferite atractii de oferit celor mai exploratori (obiective istorice, plaje cu aspect salbatic, posibilitatea de a ajunge usor pe insula Ammouliani). 

Daca ai fost deja in Ierissos si simti ca informatiile de mai sus merita completate si cu alte amanunte utile, asteptam cu interes impresiile tale din vacanta, iar daca nu ai ajuns inca si planuiesti sa-ti rezervi cazare in zona, nu uita sa arunci o privire la noi pe site, unde te asteapta unele dintre cele mai bune oferte vacanta Athos!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?