15 lucruri fascinante si mai putin cunoscute despre Muntenegru

Ai in plan sa organizezi o vacanta in Muntenegru si vrei sa descoperi unele dintre cele mai interesante lucruri pe care ti le pregateste aceasta mica tara de pe coasta Marii Adriatice?

Iti putem spune din start ca Muntenegru este o destinatie de vacanta atat de complexa, cu atat de multe atractii naturale si istorice de oferit, incat iti va fi greu sa poti sa te decizi catre ce directie sa te indrepti mai intai. 

Fie ca vorbim despre zona sa de coasta, despre orasele sale vechi incarcate de istorie, despre parcurile sale naturale cu peisaje rupte din povesti, acestea sunt unele dintre cele mai surprinzatoare curiozitati despre Muntenegru: 

Apa marii Adriatice este deosebit de clara in zona Muntenegru 

Transparenta acesteia este o caracteristica distinctiva si extrem de apreciata de catre practicantii de snorkeling si de scufundari. Exista vizibilitate in adancime de pana la 56 metri. 

Acest aspect reprezinta un plus nu numai pentru cei care vor sa admire viata marina, cat si pentru cei care au frica de a nu vedea sub ei atunci cand inoata. 

Muntenegru poate fi un adevarat paradis pentru observatorii de pasari

Spre exemplu, fascinantul lac Skadar este una dintre cele mai mari rezervatii de pasari din intreaga Europa, fiind casa pentru circa 270 specii de pasari. Locul are, totodata, o importanta vitala pentru pasarile migratoare. 

Printre pasarile care pot fi observate aici se numara pelicanul cret, starcii, berzele, soimii, egretele, cormoranii pigmei si multe altele. 

In Muntenegru poti vedea chiar si pasari flamingo 

Nu numai lacul Skadar este renumit pentru observarea pasarilor in aceasta tara. Salina Ulcinj se afla aproape de granita cu Albania si este o zona umeda de aproape 15 km patrati, care gazduieste sute de pasari flamingo. 

Cel mai bun moment in care poti observa flamingo in zona Ulcinj Muntenegru este intre lunile aprilie – inceput de iunie. 

Muntenegru, locul in care a fost filmata prima productie cu Brad Pitt in rol principal 

“Partea intunecata a soarelui” sau “The Dark Side of the Sun” este o productie regizata de Božidar Nikolić si filmata in anul 1988, in Kotor Muntenegru. 

Se pare ca faimosul actor Brad Pitt ar fi fost platit cu suma de 1.523 dolari pentru cele sase saptamani de filmare. 

In Bar Muntenegru exista unul dintre cei mai batrani maslini din lume

Aflat in competitie directa cu maslinul din orasul cretan Ano Vouves, Stara maslina este considerat a fi unul dintre cei mai in varsta maslini de pe intreg globul si este localizat in orasul Bar. 

Este una dintre cele mai populare atractii din aceasta zona si se presupune ca are o vechime de peste 2000 de ani. 

Mai mult, se estimeaza ca in zona Bar exista mii de maslini cu o vechime de peste 1000 de ani. 

Moneda oficiala din Muntenegru este euro 

Desigur, acest lucru n-ar fi o mirare daca Muntenegru ar face parte din Uniunea Europeana, insa pentru moment (din decembrie 2010) tara are doar statut de candidat pentru accederea la UE. 

Inainte de introducerea monedei euro, Muntenegru a folosit marca germana in toate tranzactiile. 

Muntenegrenii sunt printre cei mai inalti oameni din lume 

Studiile arata ca tinerii din Muntenegru, alaturi de cei din Olanda, au una dintre cele mai mari medii de inaltime de pe intreg globul. 

Varful Bobotov Kuk este cel mai inalt munte din Muntenegru

Bobotov Kuk are inaltimea de 2.523 m si este considerat a fi cel mai inalt varf din Muntenegru, desi la granita cu Albania mai exista si Varful Zla Kolata, cu o altitudine de 2.534 m. 

Supermarketurile din Muntenegru sunt inchise in zilele de duminica

Chiar daca te vei afla intr-o zona intens dezvoltata din punct de vedere turistic, e posibil sa observi ca supermarketurile si alte magazine sunt inchise duminica. Asadar, daca ai cumparaturi de facut, ai grija sa te aprovizionezi in celelalte zile ale saptamanii 🙂

Zona de coasta a Muntenegrului are peste 110 plaje

Mai mici sau mai mari, amenajate sau cu aspect salbatic, in jur de 117 plaje asteapta sa fie explorate daca ajungi la malul marii in Muntenegru. Pare destul de uimitor pentru o tara atat de micuta, nu-i asa? Mai mult, lumgimea adunata a acestora atinge in jur de 52 kilometri. 

HINT: Cea mai lunga plaja din Muntenegru este plaja Velika (Ulcinj), care se intinde pe circa 12-13 kilometri. 

Muntenegru are 5 parcuri nationale, care se intind pe 8% din suprafata tarii

Frumusetea naturala a acestei tari poate fi descoperita si vizitand unul sau mai multe dintre parcurile sale naturale, adevarate oaze de liniste, de aer curat si de peisaje spectaculoase. 

Zonele parcurilor nationale Biogradska gora, Lacul Skadar, Lovćen, Prokletije si Durmitor sunt caracterizate de o biodiversitate incredibila si reprezinta unul dintre motivele principale pentru care iubitorii de natura si de drumetii aleg sa-si faca vacanta in Muntenegru. 

Golful Kotor este cel mai sudic fiord din lume

Golful are in jur de 28 de kilometri lungime si este inconjurat de Muntii Orjen la vest si de Muntii Lovćen la est. Linia sa de coasta se intinde pe aproximativ 107 kilometri. Este format din mai multe golfuri mici, unite prin canale inguste. 

Zona a fost locuita inca din antichitate, iar in prezent, orasele sale  Kotor, Perast, Risan, Tivat, Herceg Novi, alaturi de intreg cadrul natural de exceptie care le inconjoara, reprezinta unele dintre cele mai importante atractii turistice din Muntenegru. 

Canionul Tara este cel mai adanc canion din Europa 

Canionul Tara din Muntenegru are o adancime de pana la 1300 metri, aspect ce-l face sa fie cel mai adanc din Europa. 

Canionul se intinde din zona Bistrica Muntenegru si pana in zona Hum din Bosnia si Hertegovina, iar cea mai frumoasa parte a sa este considerata a fi cea a stancilor inalte ale lantului muntos Ljubišnja, care apartine de Parcul National Durmitor si de Patrimoniul Mondial UNESCO. 

Pisicile sunt considerate un simbol al norocului si al prosperitatii in Kotor

Plimbandu-te prin orasul Kotor, nu ai cum sa nu observi micutele feline care-ti vor iesi in cale. Pisicile traiesc in Kotor de secole si protejeaza orasul de soareci, sobolani si chiar de serpi, insa localnicii le atribuie si alte calitati: sunt considerate aducatoare de noroc pentru orasul care a supravietuit razboaielor si cutremurelor. 

HINT: exista chiar si Muzeul Pisicilor in Kotor. Il gasesti in zona orasului vechi, langa Turnul cu Ceas. Poti sa descoperi aici mai multe informatii utile despre acest muzeu. 

Manastirea Ostrog, una dintre cele mai fascinante manastiri sapate in stanca, se afla in Muntenegru

Manastirea este inchinata Sfantului Vasile de Ostrog si se afla la 42 kilometri departare de Podgorica si la 25 kilometri de Nikšić. Este considerata a fi cel mai popular loc de pelerinaj din Muntenegru si are o istorie cel putin interesanta, fiind fondata in secolul al XVII-lea.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?