Biserici si manastiri in Thassos. Unde sunt localizate si ce poti vedea in fiecare dintre aceste locuri

Insula Thassos are o istorie foarte bogata in ceea ce priveste religia locuitorilor sai, un bun argument in acest sens fiind existenta celor peste 60 de bisericute si 3 manastiri ridicate pe teritoriul insulei, un numar destul de mare daca ar fi sa ne raportam la numarul de locuitori permanenti. 

Asadar, grecii din Thassos sunt in mare majoritate crestinii ortodocsi, iar faptul ca insula este totusi atat de apropiata de Muntele Athos, localizat in partea de sud-vest, sporeste intr-o oarecare masura apropierea de religie. 

Nu de putine ori s-a intamplat ca unii calugari de pe Muntele Athos sa viziteze Thassos si ulterior sa revina pentru a construi aici versiuni mai mici ale manastirilor de pe bratul Athos, cu precadere intre anii 1825-1925. La randul lor, locuitori ai insulei Thassos au vizitat Muntele Athos si s-au intors acasa cu diferite traditii si obiceiuri de la mananstiri, inglobandu-le in stilul lor de viata. 

Prin urmare, daca esti credincios si urmeaza sa-ti faci vacanta in Thassos sau pur si simplu daca vrei sa ai parte si de o experienta spirituala in aceasta insula greceasca sau sa vizitezi biserici vechi si cu o semnificatie aparte, vei fi in locul potrivit. 

Gasesti mai jos cateva dintre cele mai cunoscute biserici si manastiri ale insulei, cu detalii despre tot ce presupune o vizita la fiecare dintre acestea, iar la noi pe site unele dintre cele mai bune oferte vacanta Thassos, cu zeci de hoteluri din toate colturile insulei, din care sa-l poti selecta rapid si simplu pe cel potrivit cerintelor tale!

Manastirea Arhanghelului Mihail 

Localizata intre Astrida si Aliki, aceasta este una dintre cele mai cunoscute manastiri ale insulei Thassos. Ridicata in varf de stanca, la sute de metri deasupra malului marii, manastirea isi bucura vizitatorii si cu una dintre cele mai frumoase privelisti, chiar catre Muntele Athos. 

Discutam in acest caz chiar despre una dintre manastirile ridicate de calugarii din Athos, iar locul este inconjurat de legende fascinante, precum cea a unui izvor cu puteri vindecatoare aflat chiar la baza stancii pe care a fost cladita aceasta constructie. 

Manastirea Arhanghelului Mihail poate fi vizitata zilnic in intervalele orare 08.00–14.00 si 16–19:30. 

Manastirea Sfantul Panteleimon din Kazaviti 

Construirea Manastirii Sfantul Panteleimon este, de asemenea, inconjurata de legende fascinante. Una dintre ele spune ca un locuitor bogat al insulei Thassos a vrut sa ridice o biserica in cinstea Sfantului Panteleimon, insa la o distanta de circa 3 kilometri de locul in care se afla in prezent manastirea. Totusi, constructorii gaseau in fiecare zi santierul si ceea ce cladeau distrus, iar uneltele mutate in alt loc, cel in care se afla manastirea in prezent. Astfel, se crede ca insusi Sfantul Panteleimon ar fi ales locatia lacasului. 

Mai mult, aici se afla un izvor natural cu apa considerata a fi cu puteri tamaduitoare, chiar in pestera localizata langa peretele sudic al manastirii. Poti gasi pestera relativ usor, daca mergi pe poteca de piatra de langa biserica. Si aici te vei putea bucura de o priveliste frumoasa catre satul Prinos, catre orasul Kavala, dar si catre Muntele Athos daca ai noroc de o zi senina. 

Cei care au fost aici in ultimii ani spun ca la acest obiectiv se ajunge bine doar prin localitatile Prinos – Megalos Prinos, caci exista un drum asfaltat, dar care urca destul de abrupt. Pe de alta parte, daca vii catre aceasta manastire din alte directii, e posibil ca GPS-ul sa te directioneze pe drumuri ceva mai problematice, potrivite doar masinilor 4×4. 

Grecia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Grecia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!

Manastirea Adormirii Maicii Domnului din Maries 

La circa 5 kilometri distanta de centrul satului de munte Maries se afla aceasta micuta manastire cu o energie aparte si inconjurata de peisaje pe masura asteptarilor. Locul este impanzit cu maslini, pini dar si capre care pasc in voie, peisajul fiind completat de o liniste atat de apreciata. 

Lacasul nu se bucura de foarte multa lumina naturala, insa are o frumusete aparte, picturi foarte bine conservate si un staret descris ca fiind ospitalier. 

Tot aici exista si cateva camarute amenajate pentru oaspetii manastirii, dar si o biblioteca si o micuta capela considerata o adevarata opera de arta. Constructia actuala ar fi fost ridicata pe ruinele unei mici biserici, in jurul anului 1813. 

Manastirea poate fi vizitata in intervalele orare 06:30–13.00 si 17.00–20.00

Biserica Sfintei Fecioare Maria din Panagia 

In acest sat de munte devenit o adevarata atractie pentru turistii care-si fac vacantele in Thassos se afla si biserica Sfanta Fecioara, care a oferit de altfel si numele purtat de sat. Se presupune ca aceasta constructie ar fi fost ridicata inaintea anului 1821, mai ales ca in secolul al XVIII-lea, multi dintre locuitorii orasului Limenas au fost nevoiti sa se mute aici din cauza atacurilor piratilor. 

Constructia a fost finantata si de catre conducerea Manastirii Vatopedio de pe Muntele Athos, dar si de cativa localnici instariti, ale caror nume sunt trecute pe o placa de marmura din curtea lacasului. Iconostasul sculptat de aici a fost terminat in 1881 de catre mesterii din Volos, iar peretii sunt construiti cu marmura extrasa din zona Panagia. 

In data de 15 august, icoana Sfintei Maria este scoasa din biserica, iar ritualul este descris ca fiind aparte si de urmarit in cazul in care se intampla sa te afli in vacanta aici in aceasta perioada. 

Tot in Panagia mai poti vizita si Fabrica de ulei de masline Sotirelis, iar in apropiere mai este localizata si Pestera Drakotrypa (pestera Dragonului). 

Biserica Fecioarei Maria din Rachoni 

Chiar la intrarea in satul de munte Rachoni se afla aceasta biserica, ridicata din piatra si inconjurata de izvoare. 

Se pare ca biserica dateaza de la inceputul secolului al XIX-lea, iar in apropierea datei de 15 august, in fiecare an, este organizat si aici un pelerinaj care dureaza 3 zile. 

Credinciosilor le este oferita o mancare traditionala denumita kourbani, care se serveste alaturi de paste, iar dupa liturghie au loc diferite dansuri traditionale, insa si un mic targ cu produse locale, de unde poti cumpara miere, nuci si masline. 

Mai multe informatii despre statiunea de la malul marii, corespondenta a satului Rachoni, poti afla din articolul: Despre statiunea Skala Rachoni din Thassos si tot ce poti face aici intr-o vacanta

Biserica Sfantul Nicolae din Limenas

Aceasta bisericuta din piatra se afla in apropierea Agorei Antice si a Muzeului de Arheologie din Limenas. 

Constructia a fost ridicata pe ruinele unei biserici antice, iar frescele care pot fi admirate in prezent aici au fost pictate in jurul anului 1861. 

Aceasta este totusi una dintre cele mai vechi biserici ale insulei, mai ales ca in anul 2007, in urma unor lucrari, au fost descoperite mai multe parti ale constructiei din perioada antica. 

Orasul Limenas, capitala insulei Thassos, este extrem de ofertant pentru turisti la capitolul obiective si atractii. 

Descopera tot ce poti vizita in acest oras in articolul: Vacanta in Limenas, capitala insulei Thassos. Ce trebuie sa stii despre acest oras si care sunt principalele obiective turistice de aici

Biserica Sfantului Athanasios din Kastro

Localizat in inima insulei Thassos, satul de munte Kastro gazduieste si aceasta bisericuta, care ar data din anul 1804 si despre care se spune ca ar fi fost ridicata cu pietre din zidul satului. 

Biserica este considerata a fi un exemplu tipic de arhitectura ecleziastica a zonei. 

Pe data de 18 ianuarie, este sarbatorit aici Sfantul Atanasie, prilej pentru localnici sa primeasca vizitatori din toata insula. 

Bisericuta nu este deschisa tot timpul, insa unii turisti spun ca daca ajungi aici, poti solicita proprietarului tavernei Kostas sa-ti deschida usa lacasului. 

La noi pe blog gasesti si un articol dedicat exclusiv acestui loc special din Thassos: Kastro Thassos, satul de munte localizat in centrul insulei si inconjurat de peisaje spectaculoase

In loc de concluzie

Insula Thassos este un loc cu o puternica incarcatura religioasa, iar daca esti credincios sau pur si simplu te pasioneaza aceasta ramura, vei gasi suficient de multe locuri cu o insemnatate aparte in timpul vacantei tale aici. 

Desigur, daca simti ca exista si alte locuri de suflet in Thassos, care ar putea completa lista noastra, asteptam cu drag si sugestiile tale de la fata locului!

Iti reamintim ca in cazul in care nu ai reusit pentru moment sa-ti rezervi cazare in aceasta insula greceasca, la noi pe site te asteapta unele dintre cele mai bune oferte vacanta Thassos, cu hoteluri din toate statiunile cunoscute!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?