Placinta greceasca spanakopita. Reteta si ingredientele potrivite pentru un rezultat cu gust autentic

Daca te numeri printre cei care adora mancarea greceasca, e foarte probabil sa fi auzit macar o data de spanakopita. Placinta cu spanac si branza feta este unul dintre cele mai cunoscute produse de patiserie din Grecia si poate avea rol de aperitiv, asadar servita inaintea unei mese principale sau poate fi savurata oricand, pe post de gustare.  

Provenienta retetei nu este foarte clara in ziua de azi, desi grecii spun ca face parte din istoria lor culinara de mai bine de 400 de ani. Alte surse spun ca spanakopita ar fi inrudita cu ispanakli, un preparat turcesc similar, insa ce este aproape cert este faptul ca spanakopita ar fi fost preparata intai de toate, sub aceasta forma, in regiunea Epir, aflata in nord-vestul Greciei.

In unele zone rurale, spanakopita are ceva mai mult praz decat spanac in compozitie, iar in unele cazuri este facuta cu aluat pregatit in casa, mai degraba decat cu foi clasice de placinta. 

In prezent, placinta sarata spanakopita este una dintre cele mai populare gustari din Grecia, fiind pregatita in aproape toata lumea. Spanakopita poate fi servita calda sau rece, dupa preferinte, iar daca si tu esti tentat sa o prepari acasa pentru a-ti aduce aminte cu drag de vacanta din Grecia, ti-am pregatit mai jos o reteta originala.

Ingrediente spanakopita

Pentru 8 portii (o tava medie) 

  • 1 pachet de foi de placinta 
  • 400 g frunze de spanac congelate
  • 300 g branza feta
  • 3 oua de dimensiuni mari
  • 3 linguri de ulei de masline
  • o ceapa de dimensiuni medii
  • o legatura de ceapa verde 
  • o legatura de patrunjel
  • 2 catei de usturoi 
  • sare si piper dupa gust 

SFAT: Daca vrei ca rezultatul sa fie cat mai apropiat de reteta originala, foloseste branza feta, caci are un gust aparte. Evita telemeaua, branza de vaci sau alte tipuri de branza, pentru ca spanakopita nu va avea acelasi gust. 

Grecia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Grecia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!

Mod de preparare spanakopita 

Spanacul dezghetat se scurge foarte bine de apa, pentru a preveni consistenta apoasa a placintei. Frunzele se pun intr-un bol si se amesteca bine alaturi de ceapa taiata cubulete, usturoiul pisat marunt, 2 linguri de ulei de masline, cele 3 oua batute si branza feta maruntita bine. Adauga si patrunjelul tocat marunt, ceapa verde tocata si presara sare si piper dupa gust.  Asigura-te ca toate aceste ingrediente au fost amestecate foarte bine. 

Alege o tava de dimensiuni medii pentru cuptor (grosimea placintei va varia in functie de marimea tavii pe care o vei alege) si unge-o bine cu ulei de masline. Ia aproximativ 4 foi subtiri de placinta dezghetate si aseaza-le pe dimensiunea tavii, lasand marginile sa atarne pe dinafara (le vei decupa/rula ulterior). 

Toarna compozitia pregatita mai devreme si niveleaz-o uniform in toata tava. Asterne pe deasupra inca un strat de foi de placinta (este de preferat sa adaugi doua foi, sa le ungi pe deasupra cu putin ulei de masline, si apoi sa mai pui un rand de foi, la fel, uns pe deasupra cu ulei de masline. 

Ruleaza marginile ramase pe dinafara in interiorul tavii, astfel incat compozitia sa fie perfect acoperita (in cazul in care ai prea mult surplus de foi pe margini, le poti decupa cu ajutorul cutitului).  Unge si marginile cu ulei de masline. 

Tava se baga in cuptorul preincalzit la o temperatura de 180 de grade, pentru aproximativ 35-50 de minute. E bine sa te ghidezi si dupa indicatiile cuptorului pe care-l ai, pentru ca sunt diferente mari intre cuptoarele cu gaz si cele electrice. De preferat este sa o asezi pe treapta de mijloc a cuptorului. Verifica, dupa 30 de minute, daca spanakopita este rumenita la suprafata. Atunci cand partea de sus a placintei capata acel aspect rumenit, placinta este aproape gata.

Nu-ti mai ramane decat sa o savurezi cu placere alaturi de cei dragi, iar in cazul in care ti-am facut pofta si de spanakopita, dar si de o vacanta la malul marii in Grecia, ti-am pregatit la noi pe site si cele mai bune oferte la hoteluri din Grecia, cu peste 200 de variante din care poti alege.

Alte articole care te pot interesa 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?