Tirokafteri, celebra crema de branza greceasca. Cum sa o prepari la tine acasa

Cunoscuta si drept unul dintre cele mai faimoase sosuri grecesti de branza, insa servita si pe post de gustare rece alaturi de pita greceasca si alte antreuri, crema de branza tirokafteri le ramane in memorie multora dintre romanii care aleg sa-si petreaca vacanta in Grecia

Tirokafteri mai este cunoscuta in multe dintre zonele Greciei si sub denumirea de Ktipiti, iar reteta cremei de branza variaza de la o regiune la alta. In toate cazurile insa, retetele au un ingredient comun: branza feta. 

Este fara doar si poate unul dintre cele mai delicioase aperitive pe care le vei gusta in Grecia, unde vei intalni tirokafteri pe aproape toate mesele tavernelor. De multe ori, se intampla sa o primesti pe masa din partea casei, alaturi de masline, in alte cazuri o vei gasi in meniu. 

Gasesti mai jos reteta pentru crema de branza tirokafteri, pe care sa o poti prepara ori de cate ori ti se face dor de Grecia.

Ingrediente tirokafteri 

Pentru 4 portii, timp de preparare 5 minute

  • 200 g branza feta
  • 1 ardei rosu copt mare (bine scurs)
  • 2 lingurite de ulei de masline
  • 1 catel de usturoi de dimensiune mica
  • 1 varf de lingurita de fulgi de chili
  • sare dupa gust
  • optional o lingura de iaurt grecesc cu continut ridicat de grasime, in cazul in care vrei ca tirokafteri sa iasa mai cremoasa 

Mod de preparare tirokafteri 

Pentru prepararea acestei creme de branza vei avea nevoie de un blender sau de un vas cu maruntitor, cu putere mare. Este important ca ingredientele sa fie mixate foarte bine, pentru a se obtine acea textura cremoasa, fina, buna de intins pe paine. 

Intr-un vas de blender, pune branza feta, uleiul de masline, usturoiul, chili, sarea si, daca vei considera necesar, si o lingura de iaurt grecesc gras. Scurge foarte bine de zeama ardeiul copt (desigur, va fi mai delicios cel pregatit in casa, insa daca nu ai timpul de partea ta, sunt buni si cei din comert) si adauga-l in vasul cu celelalte ingrediente. Mixeaza foarte bine tot amestecul, pana cand toate ingredientele sunt incorporate perfect in crema. 

SFAT: Daca vrei sa obtii gustul specific de tirokafteri, foloseste numai branza feta. Alte tipuri de branzeturi, precum cea de vaci, telemea, burduf, etc nu te vor ajuta sa obtii rezultatul dorit, chiar daca pot fi la randul lor gustoase sub aceasta forma. 

Tirokafteri se tine la rece minimum 2 ore inainte de servire si se savureaza alaturi de pita greceasca, masline sau ca sos pentru preparate la gratar/salate. 

Daca ti-am facut pofta si de alte retete grecesti, vei gasi mai multe pe blogul nostru, iar la noi pe site ti-am pregatit si cele mai bune oferte la peste 200 de hoteluri din Grecia

>
Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro