7 tipuri de vacante si cum poti alege varianta care ti se potriveste mai bine

Cand spunem “vacanta” avem tendinta, in prima instanta, sa ne proiectam in imaginatie un anumit tip de destinatie, poate cea ideala, respectiv un anumit tip de experienta pe care ne-am dori sa o avem in viitorul apropiat, alaturi de cei dragi, sau de ce nu, chiar si singuri.

Pe de alta parte, daca stam sa analizam mai exact conceptul, vacanta poate fi oriunde, chiar si acasa, atata timp cat presupune liber de la activitatile de zi cu zi. Iar daca te numeri printre cei care vor sa-si planifice o calatorie departe de casa, pentru a se relaxa sau, din contra, pentru a explora cat pot de mult, iata care sunt directiile catre care te poti orienta si care sunt cateva dintre plusurile si minusurile fiecarei experiente in parte.

Nu in ultimul rand, pentru ca ne recomanda experienta in organizarea de vacante, iti reamintim ca la noi pe site gasesti oferte tentante pentru destinatii apropiate de casa, precum oferte sejur litoral Bulgaria, oferte sejur Grecia si oferte sejur Turcia, cu o multitudine de variante din care sa poti selecta ce corespunde necesitatilor si planurilor tale!

Tipuri de calatori

Tipul vacantei pe care urmeaza sa o planifici poate varia in primul rand in functie de varsta ta, de stilul tau dar si in functie de formula in care alegi sa calatoresti, asa ca ar fi bine ca intai de toate sa trecem in revista principalele tipuri de calatori 🙂

  • cei care calatoresc singuri
  • cei care calatoresc in cuplu
  • cei care calatoresc cu familia/copiii
  • cei care calatoresc cu un grup mai mare de prieteni
  • seniorii

In functie de grupa in care te incadrezi sau de specificul urmatoarei tale vacantei, te poti orienta catre destinatia ideala, care poate fi in oricare dintre variantele de mai jos:

1.Vacanta la malul marii

Vacanta la malul marii, respectiv vacanta care sa implice zile petrecute la plaja, zile cu balaceala in mare sau relaxare la piscina hotelului poate fi, la randu-i, de doua feluri: vacanta la mare in sezonul cald, respectiv atunci cand este vara si in Romania, sau vacanta la malul marii intr-un loc exotic.

Ambele variante presupun diversitate, insa spre deosebire de prima varianta, vacantele exotice implica, in majoritate, costuri mai mari si drumuri mai lungi pana la destinatie. Sigur, peisajele se pot dovedi a fi mai spectaculoase si experientele mai speciale, insa regula nu se aplica in 100% dintre cazuri. Mai mult, o vacanta intr-un loc exotic poate fi putin mai incomoda daca faci parte din randul familiilor cu copii mici sau din randul seniorilor, care-si doresc o destinatie apropiata de casa, pentru un plus de confort in ceea ce priveste drumul.

Vacantele la mare in sezon si in destinatii apropiate de casa, cum ar fi spre exemplu pe litoralul bulgaresc, in Grecia sau in Turcia – vin la pachet cu o multime de beneficii pentru cei care vor sa se rezume la o experienta frumoasa nu prea departe de Romania.

In ceea ce priveste litoralul din Bulgaria, regimul de cazare all inclusive este dominant, ceea ce reprezinta un plus atat din punct de vedere al confortului cautat de multi dintre turisti, cat si din punct de vedere al costurilor totale ale unei vacante, care se pot dovedi a fi mai mici. Litoralul din Bulgaria vine la pachet si cu numeroasele sale atractii, orasele vechi de la malul Marii Negre, monumente ale naturii si alte obiective.

Pe de alta parte, frumoasa Grecie ramane o alta optiune de luat in seama de catre cei care vor sa-si petreaca vacantele aproape de casa, atat in partea sa continentala, cat si in ceea ce priveste insulele superbe, cu ape de un turcoaz ametitor.

Turcia, cu ale sale statiuni de la Marea Egee, cat si zona turistica usor mai indepartata Antalya si statiunile sale apreciate, completeaza optiunile pe care romanii le pot avea la indemana in ceea ce priveste destinatiile de litoral relativ apropiate de casa.

2.City break-ul

Un city break presupune, de regula, intre 2 si 4 zile petrecute intr-un oras, in general intr-o destinatie populara. Plusurile unei astfel de vacante consta in special in faptul ca intr-o asemenea experienta vei avea la dispozitie foarte multe lucruri de facut – de vizitat obiective, de incercat restaurante, de facut shopping.

Fiecare oras pe care l-ai putea alege pentru un city break vine la pachet cu atractiile sale si numeroase activitati, ceea ce inseamna ca presupune nu atat de multa relaxare, cat dorinta de a explora.

Acest tip de vacanta este potrivit in general tuturor tipurilor de calatori, exceptand desigur familiile cu copii micuti si seniorii care vor sa se axeze strict pe relaxare.

3.Croaziera

Potrivite atat celor care vor sa se relaxeze, cat si celor exploratori, croazierele au, in functie de destinatiile pe care le vei vizita si respectiv perioada pe care o vei petrece pe vas, preturi ceva mai mari, comparativ cu alte destinatii de sine statatoare, in care poti ajunge cu masina sau cu avionul.

Dezavantajul unei astfel de vacante poate fi si faptul ca nu vei avea libertatea de miscare pe care poate ti-o doresti in ceea ce priveste anumite locatii in care te vei opri – respectiv timp suficient cat sa explorezi destinatiile asa cum ti-ai dori.

In functie de tipul de croaziera ales, acestea pot fi cu servicii all inclusive, de scurta durata (cateva zile), de lunga durata (zeci de zile), cu o multime de activitati pe vas, etc.

4.Vacanta cu cortul

Un tip de vacanta situat oarecum la polul opus daca ar fi sa-l comparam cu cele prezentate anterior, vacanta cu cortul presupune poate cel mai putin confort dintre toate, insa si cea mai multa libertate.

Daca esti ok cu situatiile in care trebuie sa mananci ce ti-ai luat de acasa sau situatiile in care poate nu vei avea acces la un grup sanitar dotat cu toate cele necesare, o vacanta cu cortul poate fi o experienta cu adevarat interesanta. Asta desigur, daca nu vrei sa te instalezi intr-un camping in care ai acces la toate facilitatile, situatie in care gradul tau de confort va creste.

Pe de alta parte, exista si varianta unei excursii cu rulota, care ti-ar oferi poate mai multa siguranta, acces la propriul grup sanitar, etc.

Dezavantajele acestui tip de experienta pot fi mai pronuntat resimtite de cei pentru care igiena stricta reprezinta un factor decizional in vacanta.

Pe de alta parte, costurile unei vacante cu cortul, respectiv intr-un camping, vor fi categoric mai reduse.

5.La drum lung cu masina

O astfel de vacanta, in care ti-ai propus sa te urci la volan si alaturi de cei dragi sa pornesti intr-o experienta in care sa vizitezi mai multe destinatii, dintr-o anumita tara sau poate chiar din mai multe tari diferite, poate fi un alt tip de experienta pentru care sa optezi.

Avantajele unei vacante cu masina, la drum lung, consta in principal in mobilitatea pe care o vei avea si in faptul ca te vei putea opri oricand, oriunde si vei putea sa-ti faci programul asa cum consideri mai bine.

Vacantele cu masina la drum lung sunt potrivite celor mai exploratori, poate mai aventurieri, care cauta sa bifeze mai multe atractii intr-o experienta de cateva zile/saptamani.

Dezavantajele acestui tip de vacanta consta in special in faptul ca poate fi mult mai obositoare (timpul indelungat petrecut in masina), dar si ca trebuie sa ai stresul regulilor de circulatie, al starii drumurilor, al orientarii, dar si al potentialelor evenimente neprevazute de pe drum (defectiuni ale masinii, aglomeratie, etc)

6.Excursia cu fetele/baietii

Fie pentru a celebra o petrecere inainte de nunta, fie fara vreun motiv anume, o excursie alaturi de gasca de fete sau de baieti poate implica atat obiective vizitate, cat si distractie si relaxare.

Cu o buna organizare, o excursie de genul poate fi binevenita pentru fiecare dintre participanti, mai ales ca te vei afla in vacanta alaturi de gasca ta preferata.

Dezavantajele pot fi faptul ca nu ai parte de atat de multa flexibilitate pe cat ti-ai dori, ca trebuie sa participi in general la activitati de grup, ca trebuie sa faci compromisuri in ceea ce priveste cazarea sau programul, etc.

7.O vacanta de unul singur

O vacanta de unul singur te poate ajuta sa iesi din zona ta de confort si sa-ti cunosti anumite limite de care poate n-ai fost constient pana in prezent.

Desi prespune ceva mai multa atentie din punct de vedere al sigurantei tale, o astfel de experienta te poate face sa fii mult mai focusat pe ceea ce vei vedea la destinatie, te poate ajuta sa-ti dezvolti inteligenta emotionala, sa devii o persoana mai empatica, sa inveti sa-ti asumi riscuri si sa-ti dezvolti increderea in sine.

Pe acest subiect, te-ar putea interesa si articolul: 11 sfaturi pentru persoanele care calatoresc singure si beneficiile unei astfel de vacante

Concluzionand, speram ca te-am inspirat suficient cat sa-ti dai seama care este vacanta care s-ar potrivi cel mai bine cu asteptarile si nevoile tale, iar in cazul in care ai gasit varianta ideala, te asteptam pe site cu multe oferte, din care sa poti selecta exact ce ti se potriveste mai bine!

Alte articole care te-ar putea interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?