11 sfaturi pentru persoanele care calatoresc singure si beneficiile unei astfel de vacante

A calatori singur poate fi una dintre cele mai interesante experiente ale vietii, mai ales ca in zilele noastre se pune accent din ce in ce mai mult pe descoperirea de sine, iar tot mai multi oameni isi planifica vacante fara sa ia in calcul si compania altor persoane. 

Daca te numeri printre cei care vor sa experimenteze senzatiile unei vacante singur sau daca ai mai facut asta in trecut, insa simti nevoia sa imbunatatesti ceva, e posibil ca sfaturile din acest articol sa te ajute. 

Mai mult, daca vrei ca experienta ta sa se desfasoare mai aproape de casa, nu uita ca la noi pe site gasesti oferte tentante pentru vacante litoral Bulgaria, vacante Grecia si vacante Turcia, cu o multime de optiuni de hoteluri din care sa poti selecta ce ti se potriveste mai bine.

1. Calatoreste cu inima deschisa si ai incredere in intuitia si in fortele tale

Mai ales daca faci asta pentru prima data, trebuie sa recunoastem, decizia de a pleca singur intr-o vacanta vine la pachet si cu o doza de curaj. Pe de alta parte, daca ai decis ca iti va prinde bine o vacanta de unul singur si vrei sa experimentezi beneficiile acestui tip de calatorie, incearca sa scapi de gandurile negative si sa te concentrezi pe intuitia si capacitatea ta de a te descurca. 

Pune accent pe sanatatea ta psihica, incearca sa elimini sursele cauzatoare de stres si sa lasi problemele de acasa sa astepte si invata sa te bucuri de timpul pe care-l vei avea la dispozitie tu cu tine. Poate fi ceva de nepretuit!.

2. Alege destinatia si durata vacantei in functie de necesitatile, dorintele si posibilitatile tale 

E bine ca atunci cand pleci singur intr-o vacanta, sa-ti definesti de la inceput scopul pentru care o faci, dar si locul care te atrage cel mai mult si timpul de care ai avea nevoie in destinatia respectiva. Noi iti recomandam, la fel, sa asculti de intuitia ta, mai mult decat sa alegi un loc doar pentru ca unei persoane cunoscute i s-a parut minunat.

Asadar, ai nevoie sa mergi undeva unde sa ai toate serviciile la dispozitie? Unde sa poti sta relaxat la plaja – alege un resort cu regim de cazare all inclusive, si bucura-te de toate beneficiile.

Ai nevoie sa explorezi? Sa mergi mult pe jos, sa vizitezi obiective, locuri incarcate de istorie? Alege o astfel de destinatie! Vrei sa le combini pe amandoua? Cu atat mai bine!

Vrei sa te limitezi la o destinatie apropiata de casa, precum Bulgaria, Grecia sau Turcia, tocmai pentru ca-ti dau un sentiment de siguranta in plus? Vrei sa te aventurezi la mii de kilometri departare intr-o cultura total diferita care sa te surprinda? 

Atunci cand ti-ai raspuns la toate aceste intrebari si stii care este bugetul pe care trebuie sa-l aloci, perioada si destinatia ideala, nimic nu-ti va sta in cale sa pleci intr-una dintre cele mai tari experiente.

Te-ar putea interesa si articolul: Cum sa calatoresti in siguranta. Sfaturi si trucuri utile pentru o vacanta safe 

barbat singur in vacanta

3. Incheie o asigurare de sanatate 

Acesta este un sfat pe care-l dam tuturor turistilor, nu doar celor care vor sa plece singuri intr-o vacanta, caci sanatatea ar trebui sa reprezinte o prioritate, iar in eventualitatea unei intamplari mai putin dorite, e bine sa existe o astfel de polita care sa acopere cheltuielile. 

In primul rand, vei avea parte de asistenta din partea agentiei de asigurari la care ai intocmit polita, iar in al doilea rand, vei putea sa-ti recuperezi sume importante de bani in cazul in care vei avea nevoie de un consult sau de vreo interventie medicala. 

4. Schiteaza-ti un program inainte sa pleci, insa nu exagera cu organizarea

Evident ca este bine sa ai in vedere care sunt activitatile pe care le vei face acolo, care este programul anumitor obiective pe care vrei sa le vizitezi, cat costa intrarile, care va fi modalitatea de deplasare sau cum vei reusi sa vezi tot ce ti-ai propus. Pe de alta parte, un itinerariu mult prea strict, in care ti-ai organizat fiecare zi pe ore – nu te va ajuta foarte tare sa te relaxezi si sa te lasi surprins. 

Da-ti voie sa faci lucrurile si asa cum simti pe moment, sa te bucuri de frumusetea unor locuri pe care le vei descoperi la fata locului si sa explorezi destinatia si altfel decat ti-ai programat. Iti vei da astfel ocazia sa te relaxezi altfel si sa te cunosti mai bine. 

5. Destreseaza-te si incearca sa fii mai rabdator si mai flexibil

Daca vei pleca in aceasta experienta cu gandul ca vrei sa te relaxezi, insa fara sa vrei, nu vei depune niciun fel de efort pentru a face asta, rezultatele nu vor fi neaparat cele la care te astepti. 

Sanatatea noastra psihica si bunastarea mintii sunt la fel de importante precum sanatatea fizica, asadar, acorda-le rabdare si atentie. 

Fii rabdator cu tine si cu cei din jur si ai incredere ca experienta ta va fi una frumoasa. Invata sa fii flexibil, sa-ti dai voie mai mult si sa profiti de anumite oportunitati care ti se vor ivi, precum un apus superb pe care ai putea sa-l privesti pana la capat, fara sa tii cont ca muzeul preferat se va inchide curand si nu mai apuci sa-l vizitezi in ziua respectiva 🙂 

6. Fii mai comunicativ si accepta ca va trebui sa relationezi cu oameni pe parcursul vacantei tale

Daca faci parte din randul celor care nu adora sa vorbeasca prea mult, e bine totusi sa iei in calcul ca intr-o vacanta de unul singur, vei avea nevoie sa interactionezi cu oamenii destul de frecvent. Si asta pentru ca nu va mai exista poate acel delegat al grupului care sa se ocupe de toate detaliile la cazare, care sa ceara indicatii de orientare, etc. 

Nu-ti fie jena sa intrebi persoanele de la hotel/de la centrele de informare turistica sau chiar localnicii daca ai nevoie de anumite lamuriri/directii si nu ezita sa ceri ajutorul atunci cand simti ca ai nevoie. 

turista care cere informatii

7. Nu-ti neglija siguranta, insa nu face din asta scopul vacantei tale

Este evident ca atunci cand calatoresti singur, e bine sa acorzi ceva mai multa atentie sigurantei tale, nu neaparat pentru ca ai fi cu mult mai expus riscurilor, ci pentru ca trebuie sa stii cum sa reactionezi in anumite situatii, mai ales daca nu ai pe cineva alaturi. Astfel, iti recomandam sa te interesezi din timp daca locul in care mergi are o rata de infractionalitate crescuta, care sunt zonele pe care este recomandat sa le eviti, care sunt numerele de urgenta pe care le poti apela in destinatia respectiva, etc. Poti verifica aceste aspecte si pe site-ul www.mae.ro. 

Cu toate acestea, e de preferat sa nu faci din acest lucru un target in vacanta ta, caci risti sa te deconcentrezi cu totul de la scopul acestei experiente si sa uiti sa te mai bucuri efectiv de ea. 

Atat timp cat vei avea grija cum si unde iti porti bunurile si nu te vei expune unor riscuri si situatii nerecomandate, informandu-te din timp asupra sigurantei din locul in care mergi, totul ar trebui sa decurga asa cum ai planificat. 

8. Inscrie-te in tururi/excursii de o zi sau alte experiente care implica un ghid turistic si mai multi oameni

 Iti vor prinde bine si te vor ajuta sa privesti locul respectiv si sa-l cunosti intr-o maniera in care poate nu te-ai fi gandit. Totodata, a merge singur in vacanta nu inseamna si ca trebuie sa o petreci full-time singur, mai ales daca nu intentionezi asta.

Fii sociabil, cunoaste oameni noi care impart aceleasi interese cu tine si viziteaza sau experimenteaza lucruri noi si alaturi de alte persoane. Iti recomandam sa-ti rezervi astfel de tururi de la agentii locale care-ti inspira incredere sau sa le rezervi online, de acasa. 

excursie cu autocarul

9. Fa-ti cumparaturile in magazinele preferate de localnici

Fie ca vorbim aici de alimente, de suveniruri, de articole vestimentare, de bijuterii sau orice altceva esti tentat sa cumperi, acorda putina atentie locurilor in care intra mai des localnicii. Nu e nevoie neaparat sa cumperi ceva, insa merita sa-ti faci o idee asupra acestor locuri si sa descoperi motivul pentru care localnicii cumpara de acolo. Cu siguranta exista unul…preturi mici, produse bune, etc. 

10. Invata cateva cuvinte in limba respectiva, exploreaza mancarea si observa obiceiurile localnicilor

Te vei simti bine daca vei sti sa saluti sau sa multumesti in limba tarii pe care o vei vizita, iar localnicii cu care vei interactiona vor aprecia gestul.

Nu uita sa-ti dai voie sa descoperi mancarea traditionala din destinatia ta de vacanta, sa experimentezi arome, texturi si culori noi – insa cu atentie la conditiile de igiena in care este preparata. Fereste-te totusi de acele feluri de mancare care ti-ar putea pune in pericol sanatatea: carne cruda, oua crute, lapte nefiert. Nu uita sa bei apa imbuteliata. 

11. Fa-ti bagajele inteligent si ia cu tine lucruri cu adevarat esentiale 

Impacheteaza eficient, caci tu vei fi cel care va cara bagajul 🙂 Te sfatuim asadar sa-ti pregatesti un bagaj compact, in care sa pui lucruri esentiale, haine comode si potrivite temperaturilor din destinatia ta de vacanta, lucruri de maxima necesitate precum bani, telefon, incarcator de telefon, acte de identitate, asigurare de sanatate, o mini trusa de medicamente. 

Verifica totodata care sunt tarifele pentru roaming si date mobile in tara in care vei calatori, iar daca vacanta ta va avea loc in afara Uniunii Europene, dezactiveaza-ti datele mobile si eventual incarca-ti hartile pe telefon numai cand esti conectat la wi-fi, pentru a evita facturile foarte mari. 

barbat pregatind bagajul de vacanta

Beneficiile pe care le are o persoana care calatoreste singura

Pentru cei care nu sunt tentati sa incerce aceasta experienta, a calatori singur poate parea infricosator, insa daca simti ca te atrage de ceva timp sa incerci si aceasta varianta de vacanta, trebuie sa stii ca vine la pachet si cu o serie de beneficii la care poate nu te-ai fi asteptat:

  • Iti dezvolta inteligenta emotionala si te ajuta sa devii o persoana mai empatica. Vei relationa cu diversi oameni, vei avea timp mai mult sa observi, sa intelegi, sa apreciezi – asadar e posibil sa te intorci acasa mai empatic decat ai plecat 🙂
  • Inveti sa-ti asumi riscuri si sa-ti dezvolti increderea in sine. Asumarea unor riscuri poate avea atat efecte pozitive, cat si negative, motiv pentru care aceasta trebuie calculata intr-un mod inteligent si realist, insa increderea pe care o ai in fortele proprii te va ajuta sa-ti cresti stima de sine, sa-ti demonstrezi ca te poti descurca in situatii la care nu te-ai fi asteptat. 
  • Te vei cunoaste mai bine. O astfel de experienta de unul singur iti poate oferi ocazia de a-ti testa limitele, de a-ti dezvalui slabiciunile, punctele forte, pasiunile inca nedescoperite – lucruri pe care poate nu ai fi avut ocazia sa le inveti despre tine daca ai fi calatorit intr-un grup.  
  • Inveti sa rezolvi probleme si sa fii mai responsabil. Fiind pus fata in fata cu nevoia de a te descurca de unul singur, eventual pe un teritoriu total strain, vei invata treptat cum sa abordezi fiecare problema si sa gasesti solutii. 
  • Iti vei imbogati bagajul cultural, poate intr-un mod si mai pronuntat decat daca ai merge in acelasi loc insotit de cineva. Acest lucru se va intampla pentru ca vei avea ocazia sa te concentrezi mai mult pe detaliile care-ti starnesc interesul. 
  • Vei avea liniste, cand vrei tu si cat vrei tu. Poate unul dintre cele mai ravnite beneficii ale acestui tip de vacanta il reprezinta faptul ca vei avea libertatea de a-ti face programul fix asa cum vrei 🙂 

Te-am inspirat suficient cat sa-ti faci deja planuri pentru o vacanta singur? Sau, din contra, ai realizat ca o astfel de experienta nu e tocmai potrivita pentru tine, insa vrei sa-ti iei familia sau gasca de prieteni si sa va bucurati impreuna de un concediu binemeritat? 

Nu uita ca la noi pe site gasesti unele dintre cele mai bune oferte la hoteluri din zonele de litoral ale Bulgariei, Greciei sau Turciei, de unde sa poti alege fix ce ti se potriveste mai bine!

Alte articole care te-ar putea interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?