Mancaruri traditionale bulgaresti. Care sunt preparatele pe care trebuie sa le incerci cand mergi in vacanta

mancare traditionala bulgareasca
Postat de

Iti faci planurile pentru urmatoarea ta vacanta in Bulgaria? Nu uita sa treci pe lista si mancaruri traditionale bulgaresti, de neratat, cu un gust special, care amintesc de gustul oriental dar si de gustul romanesc, de acasa. 

Gastronomia bulgareasca este similara cu cea din zona balcanica, are influente turcesti si grecesti, este fresh si include o varietate mare de branzeturi, iaurt si legume de calitate. In functie de regiune, vei gasi fructe de mare proaspete, peste si vitel. La fel ca in cele mai multe tari din Europa de Est, bucataria bulgareasca se concentreaza pe carne, insa gasesti si o multime de preparate vegetariene. vezi aici mai multe detalii despre gastronomia bulgareasca 

Daca ti-am facut deja pofta de o vacanta in Bulgaria, arunca o privire pe site-ul Travel Planner sa vezi toate ofertele pentru vara pe care ti le-am pregatit. 

Dupa ce ai facut rezervarea, iti recomandam sa parcurgi aceasta lista cu mancare traditionala bulgareasca si sa-ti alegi toate preparatele pe care iti doresti sa le incerci atunci cand mergi in vacanta. 

Mancaruri traditionale bulgaresti de neratat

Salata Shopska (Shopska salata)

Este salata care defineste Bulgaria. Nu doar ca este cea mai populara salata din Bulgaria, dar este, de asemenea, numita grupul Shopi, oameni care locuiesc în capitala Bulgariei, Sofia. Salata Shopska se prepara din rosii tocate, castraveti, ceapă si ardei, presarate cu branza alba bulgareasca. Se mananca insotita cu un rachiu dublu refrigerat.

Tarator

Este o supă rece din iaurt, castraveti si usturoi. Iti recomandam sa o consumi vara, este abolut racoritoare servita rece. O poti manca alaturi de un rachiu sau bere, fara efecte secundare negative, dar nu o combina niciodata cu vin.

Banitsa. 

Este un tip de patiserie traditionala bulgareasca, pregatita din straturi de foi filo, amestec de oua batute si bucati de branza bulgareasca, date apoi la cuptor pana cand prinde crusta aurie. Se consuma cu un pahar de Ayran sau Boza. Gasesti aici reteta completa.

Kebapche

Daca iti place carnea tocata, te vei indragosti de acest fel de mancare bulgareasca. Este o perisoara sau chiftea din carne tocata si condimenta, modelata in forma de carnat. Nu contine ceapa. Se pregateste neaparat pe gratar si se consuma cu salata Shopska si cartofi prajiti presarati cu branza bulgareasca. Stim ca deja ti-e pofta, asa ca arunca o privire pe site si vezi in ce statiune de la malul Marii Negre, in Bulgaria, vrei sa o savurezi. 

Lyutenitsa

Vei gasi un borcan de lyutenitsa in fiecare gospodarie din Bulgaria. Este un fel de zacusca, preparata din ardei rosii, ardei iuti, rosii, ceapa, sare, zahar si ulei. Ardeii sunt copti, curatati de seminte si taiati in bucati mari. Apoi, sunt prajti sau fierti alaturi de celelalte ingrediente in ulei si apa, pana cand ajung la consistenta dorita. Lyutenitsa se mananca pe paine sau biscuiti. De pus pe lista cu mancaruri traditionale bulgaresti

Mish-mash

Traducerea preparatului este “o multime de lucruri diferite”. Se pregateste din oua si legume de vara, in special rosii si ardei. Se mai adauga ceapa, sare, piper si branza alba bulgareasca. Exista si o varietate de iarna a preparatului, care se gateste cu ardei copti scosi din congelator.

Alte mancaruri traditionale bulgaresti de trecut pe lista

Kufte

Sunt chiftelutele traditionale bulgaresti din carne de porc si vitel (sau o combinatie) ca ingrediente principale. Carnea este tocata, apoi combinata cu ceapa, patrunjel, sare, piper si chimen. Chiftelutele sunt prajite la gratar pana cand sunt gatite bine pe ambele parti. 

Ghiveci manastiresc cu carne si orez

Aceasta reteta bulgareasca de ghiveci manastiresc se aseamana cu ghiveciul romanesc, insa are o savoare speciala. Se prepara usor, din ingrediente simple. Reteta completa, aici.

Meshana Skara

Acesta este un alt preparat clasic bulgaresc, un gratar mixt ce include un kebapche, un kufte, o friptura de porc si un baton de carne de porc. Toate acestea, alaturi cu cartofi prajiti, salata de fasole cu ceapa tocata si lyutenitsa.

 

Shkembe Chorba

Este varianta bulgareasca a ciorbei de burta. Condimentata cu usturoi, otet si ardei rosu, te va surprinde cu aroma unica si gustul savutos. Este dovedit stiintific că Shkembe Chorba ajuta la atenuarea mahmurelii, atunci când este consumata imediat dupa trezire. Merge alaturi cu rachiu sau bere.

Musaca

Esti deja familiar cu gustul musacalei romanesti, asa ca trebuie sa o incerci pe cea bulgareasca. Musacaua se face cu cartofi, carne tocată si rosii, apoi este acoperita cu un sos alb cu dafin si coapta. Se poate servi cu cateva linguri de iaurt peste. Gasesti aici reteta completa. 

Chushka Biurek

Este preparatul perfect pentru vegetarieni: ardei grasi prajiti, umpluti cu oua si branza alba. Se serveste de obicei ca fel principal, insa poate fi si fel secundar. Ardeii vin intr-un delicios sos de rosii. 

Lukanka 

Este varul bulgar al specialitatii italienesti sopresatta, un cârnat picant din carne tocata cu curry si o multime de mirodenii aromate. Se lasa la uscat intr-un loc rece, cu vant, pentru cel putin două luni.  Excelent alaturi de un pahar de vin, bere, rachiu, whisky sau orice altă băutură.

Kavarma

Este un fel traditional de mancare bulgareasca, pregatit intr-un vas de lut din legume proaspete si carne de porc, pui sau vita. Chiar daca ingredientele variaza, preparatul include si morcovi, ceapa, ciuperci, ardei grasi, rosii si vin. O gasesti in mehanale de-a lungul intregului an. Incearc-o la mare sau la munte

Sarmale

Chiar daca este un preparat turcesc, sarmalele se gatesc si in Bulgaria din carne tocata, orez sau bulgur, ieburi aromate, ardei rosu, paprika, sumac si sos de rosii, invelite in foi de vita de vie sau varza. 

Kebab cu vin si orez

Este un preparat simplu. Ai nevoie de carne de vitel, ceapa, morcovi, telina, pasta de rosii, faina, paprika, vin si condimente. Si, bineinteles de orez. Carnea de prajeste in ulei si apa, apoi se adauga legumele. Cand se fragezeste, se pun pasta de rosii, faina, paprika, vinul si condimentele. Atunci cand sosul s-a ingrosat, se serveste fierbinte alaturi de orez.

Pui cu orez

Este unul dintre cele mai populare preparate bulgaresti. Il gasesti in toate restaurantele si cantinele din Bulgaria, pregatit intotdeauna proaspat. Se aseamana, ca mod de preparare si gust, cu pilaful romanesc cu pui. 

Ezik v maslo

Este un fel de mancare traditionala bulgareasca din bucati de limba de vitel prajite in unt. Se poate inlocui limba de vitel cu cea porc. Limba este intai fiarta in apa sarata, frunze de dafin si boabe de piper, apoi taiata in felii subtiri care se prajesc. 

Supa bulgareasca de linte

Preparat vegetarian, rapid, delicios si foarte hranitor. Il gasesti in varianta simpla, picanta si foarte picanta, doar cu linte sau si cu legume. De trecut pe lista ta de mancaruri traditionale bulgaresti de incercat. 

Oua Panagyurski

Simplu, dar gustos, acest preparat traditional bulgaresc contine oua posate, condimente (in special paprika si usturoi), iaurt grecesc si branza feta sau sirene. Curajosii il pot consuma cu un pahar cu vin alb alaturi.

Madradjisko 

Sau oua si branza intr-un vas de lut. Este un preparat consistent, in care mai gasesti ceapa si ardei. Totul se coace timp de 15-20 de minute la cuptor.

Printsesa

Este o inventie bulgareasca, un sandwich cald ce include o felie de paine alba, un mix de oua si cascaval si, optional, carne tocata sau lukanka. Se coace pana cand painea devine aurie si crocanta. 

Tsatsa

Un fel de “fish and chips” al Bulgariei: sprot prajit in aluat si cartofi prajiti. Se serveste cu o bere rece alaturi, in zilele calduroase de vara. Vezi toate ofertele early booking Bulgaria.

Patatnik

Este un preparat traditional din Muntii Rhodopi, o combinatie de cartofi rasi si ceapa, asezonati cu sare, piper si menta. Contine si branza sirene, oua si ardei. 

Jatvarska Salata

Sau salata fermierului. Preparata din rosii, castraveti, ceapa si porumb. Un deliciu alaturi de o friptura buna.

Salata de fasole

Nelipsita de pe lista cu mancaruri traditionale bulgaresti, merge de minune cu fripturi. 

Parlenka

Daca ajungi in Bulgaria, nu rata nici painea traditionala parlenka, pregatita la gratar sau coapta.

Koledna Pitka

Aceasta reteta de paine bulgareasca se prepara in perioada Sarbatorilor de iarna si se mananca in ajunul Craciunului si apoi pana la Anul Nou. De obicei, in ea se ascunde o moneda de argint, iar cel care o gaseste se spune ca are noroc tot anul.

Deserturi

Iar dupa ce te-ai rasfatat cu cele mai gustoase mancaruri traditionale bulgaresti, iti recomandam sa incerci si unul dintre celebrele lor deserturi. 

Palačinka

Clatitele bulgaresti sunt la fel de subtiri ca cele pe care le preparam si noi in Romania, din oua, faina, lapte si sare, prajite intr-o tigaie cu unt. Le poti manca umplute cu branza bulgareasca sau masline sau cu delicioasa dulceata bulgareasca. 

Baklava

Este un desert dulce, bogat si delicios, din foi de placinta fillo, umplute cu nuci si insiropate cu miere. 

Tortul Garash

Acest desert nu este la fel de celebru ca baklavaua sau ca banitsa, insa este la fel de gustos pe lista de mancaruri traditionale bulgaresti. Este un tort de nuci si ciocolata ce contine cinci straturi de cate 2 milimetri de nuci macinate, albus de ou si zahar. Odata ce s-au copt si s-au racit, sunt asezate unul deasupra celuilalt si acoperite cu o crema din frisca si ciocolata. 

Marudnik

Este o specialitate bulgareasca din muntii Rhodopi, asemanatoare unei clatite groase, preparata din faina, praf de copt, sare, unt, oua si iaurt bulgaresc. Se coace, in mod traditional, pe o piatra fierbinte. Se serveste alaturi de fructe de padure.

Gogosile Kazanlak

Sunt o specialitate din orasul bulgaresc Kazanlak, cunoscut si sub numele de Orasul Trandafirilor. Se prepara din oua, faina, iaurt, lapte, drojdie, sare, zahar si extract de vanilie. Se prajesc in ulei fierbinte si se presara cu zahar pudra cand sunt gata. Se servesc cu miere, gem sau sirop sau ca atare.

Funiiki s Krem

Rulouri dulci din aluat de patiserie sau foietaj, umplute cu frisca sau crema de vanilie. Le gasesti peste tot in Bulgaria, desi au origini poloneze.

Oshav

Este un desert care se prepara in mod traditional in Ajunul Craciunului in Bulgaria din fructe uscate fierte, precum prune, mere si pere. Fructele uscate se spala, se pun intr-un vas cu apa si se fierb pana cand devin moi. Apoi, se adauga zahar sau miere si mirodenii (scortisoara, cuisoare) pentru si mai multa aroma. Desertul se serveste rece. 

Tikvenik

Este o reteta traditional bulgareasca de foietaj umplut cu dovleac ras, nuci maruntite, zahar si scortisoara. Un fel de varianta dulce de banitsa. 

Kurabiiki

Sunt prajituri dulci, preparate din unt, miere, albus de ou, zahar si faina. Sunt extrem de populare in sezonul sarbatorilor de iarna, deci poate le incerci in vacanta ta la ski

Budinca bulgareasca de orez

Orez cu lapte, coaja de lamaie, sirop de trandafiri si fistic. Ce poate fi mai gustos dintre toate aceste mancaruri traditionale bulgaresti? Budinca se consuma calda sau rece si este la fel de delicioasa. 

Crème Caramel – varianta bulgareasca

Daca esti fan Crème Caramel, aceasta reinterpretare va fi pe placul tau, cu siguranta. Desertul este infuzat cu vanilie si scortisoara. 

Dupa o asemenea calatorie culinara in Bulgaria, iti ramane doar sa iti rezervi urmatoarea vacanta si sa te bucuri si live de toate bunatatile. Ti-am pregatit zeci de oferte in Bulgaria pe care sa le asezonezi cu super preparatele culinare. 

Ai incercat pana acum mancarea traditionala bulgareasca? Lasa-ne raspunsul in comentarii. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Selectati optiunea antispam

>
Rezerva mai usor
Autentifica-te in aplicatia Travel Planner pentru a rezerva mai repede si pentru a primi pentru cele mai bune oferte.
Login cu Facebook Login cu Google
sau
Continuand, inseamna ca este de acord cu Termenii si Conditiile