Cele mai frumoase 10 cetati din Bulgaria si ce poti vedea la fiecare dintre acestea

Bulgaria se poate lauda cu o multime de obiective turistice de exceptie, raspandite pe intreg teritoriul sau, iar pe langa partea de litoral, orasele vechi si frumusetile incontestabile ale naturii pe care le poti vizita la vecinii bulgari, exista si o serie de fortarete care iti pot atrage atentia. 

Multe dintre aceste vestigii se afla in zone inalte, sunt asezate strategic, iar in cazul in care te pasioneaza istoria, vei fi incantat sa descoperi lucruri nestiute despre aceste meleaguri. 

Am selectat cele mai interesante cetati din Bulgaria, alaturi de majoritatea detaliilor pe care trebuie sa le stii in cazul in care vei face o vizita in aceste locuri. 

Incepem prin a-ti prezenta cateva cetati din zona litoralului bulgaresc, tocmai pentru ca aici isi fac vacanta cei mai multi dintre romanii care viziteaza Bulgaria pe timp de vara.  

Cetatea de la Cap Kaliakra, asezata in varful promontoriului cu acelasi nume, se afla foarte aproape de Kavarna si la o distanta convenabila de litoralul romanesc. Poti gasi oferte cazare Kavarna pe site-ul nostru.

Pe langa frumusetea naturii din acest loc protejat prin lege, poti admira ruinele zidurilor vechi, ruinele unei biserici din secolul al XIV-lea, dar si fundatiile unor bai romane. 

La Kaliakra ai posibilitatea sa iei masa la un restaurant cu o panorama superba, pe care iti recomandam sa-l vizitezi cat mai aproape de apus, pentru a te bucura de un adevarat spectacol de culori. Poti vizita aici si muzeul, iar taxa de intrare este de 3 leva/adult. 

Zidurile fortificate de la Nessebar pot fi observate usor daca alegi sa faci o vizita in celebrul oras-statiune de pe litoralul bulgaresc, considerat o atractie in sine, gratie ansamblului de monumente arhitecturale pe care le gasesti aici si a istoriei fascinante care inconjoara acest loc. 

Zidul cetatii de la Nessebar se intinde pe o portiune de aproximativ 100 de metri si atinge inaltimea de 8 metri. Tot in Nessebar poti vedea si ruinele amfiteatrului, dar si o multitudine de biserici foarte vechi. Daca te gandesti sa-ti petreci vacanta chiar in aceasta zona, ti-am pregatit si cateva oferte bune de cazare la hoteluri din Nessebar

Daca esti interesat sa-ti planifici un sejur la mare la vecinii bulgari, insa nu te-ai decis inca asupra locului, poti consulta la noi pe site cele mai bune oferte de vacanta la Marea Neagra pe litoral in Bulgaria.

Cetatea Ovech sau Tash Hisar, cum a mai fost denumita, este la o distanta de aproximativ 55 de kilometri de Sumen si 50 de kilometri de Varna, asadar poate fi vizitata relativ usor si daca urmeaza sa explorezi zona litoralului din Bulgaria. 

In vecinatatea cetatii se afla cea mai mare mina de sare a Bulgariei si orasul Provadia, iar in trecut asezarea de aici a reprezentat un punct comercial foarte important, pana la ocupatia otomanilor. Locul mai este cunoscut si sub numele de “Marele zid bulgaresc”, gratie podului suspendat care face accesul catre Manastirea Shashkanite si care face obiectul unor fotografii wow pe retelele de socializare. 

Trebuie sa stii insa ca exista anumite perioade in care accesul pe pod este restrictionat, pentru a nu deranja cuiburile vulturilor din aceasta zona. Cetatea Ovech poate fi vizitata in intervalul orar 9.00 – 18.00. 

ovech bulgaria

Cetatea Cherven este foarte apropiata de Ruse (34 de kilometri distanta) si poate fi vizitata usor indiferent de destinatia finala a traseului tau, daca vei tranzita acest punct de trecere. Cetatea se afla in satul bulgaresc cu acelasi nume si este asezata strategic, pe un teren stancos din apropierea raul Cherni Lom. 

Ai de urcat peste 230 de trepte pana la cetate, asadar te sfatuim sa alegi o incaltaminte comoda. Nu vei avea de admirat ziduri prea inalte, insa forma acestei asezari si locatia ii dau un aer aparte. 

Poti vizita Cetatea Cherven in intervalul orar 09.00 – 18.00, iar biletul de intrare costa 5 leva/adult. 

cherven bulgaria

Daca te indrepti catre centrul Bulgariei sau vrei sa vizitezi obiectivele dinspre Sofia, iti recomandam sa arunci o privire si asupra urmatoarelor cetati de pe teritoriul vecinilor bulgari.

Fortareata Tsarevets este asezata in orasul Veliko Tarnovo, in varful unui deal, locatia acesteia fiind si motivul pentru care cetatea a reprezentat unul dintre cele mai greu accesibile si bine pazite centre de putere ale istoriei Bulgariei, cu un sistem de aparare fascinant. 

Tsarevets este o adevarata atractie pentru turisti si este cea mai faimoasa cetate in aceasta zona. Fortareata Tsarevets gazduieste totodata si biserica “Inaltarea Domnului Hristos”, unde poti admira o serie de picturi impresionante.

Cetatea Tsarevets este localizata in piata Tar Assan, iar daca vrei sa o vizitezi in sezonul cald, o poti face intre orele 8.00 – 18.00. Biletul de intrare costa 6 leva/adult. 

cetatea tsarevets

Amfiteatrul Roman din Plovdiv, pe care am decis sa-l includem in acest top gratie statutului si frumusetii sale aparte, este una dintre cele mai vechi constructii de pe intreg teritoriul Bulgariei, tocmai pentru ca dateaza din secolul al II-lea, cel mai probabil din timpul domniei imparatului Domitian.  Amfiteatrul Roman iti va oferi o priveliste minunata asupra orasului Plovdiv si poate fi locul ideal pentru sedinte foto. 

Amfiteatrul a fost renovat si gazduieste in prezent mai multe spectacole, cu o capacitate de peste 5000 de locuri – lucru destul de fascinant, luand in considerare cele aproape doua milenii de existenta ale acestei constructii, careia i-a fost redata functionalitatea. 

Plovdiv se afla la 283 de kilometri de Ruse, iar de la Bucuresti si pana aici sunt 388 de kilometri. In drumul tau te poti opri sa vizitezi si atractiile din zona Veliko Tarnovo. 

Cetatuia lui Asan este la o distanta mica de orasul Plovdiv (22 de kilometri) si se mandreste cu o serie de ruine din perioada romana si din perioada bizantina, desi studiile de specialitate au aratat ca aici au locuit oameni inca din vremea tracilor. 

Poti admira un peisaj aparte, intrucat Cetatuia lui Asan se afla pe un varf stancos, iar Biserica Maicii Domnului Nascatoare de Dumnezeu, care a fost ridicata intre secolele al XII-lea – al XIII-lea, este cea mai bine conservata parte a cetatii. 

Poti vizita Cetatuia lui Asan intre orele 9.00 – 18.00 si o poti include intr-o zi dedicata orasului Plodviv si a obiectivelor din aceasta zona a Bulgariei.

cetatuia lui asan bulgaria

Cetatea Anevo sau Castelul Medieval Kopsis, asa cum mai este cunoscuta, se afla la 68 de kilometri distanta de Plovdiv si la 135 de kilometri de Sofia. Constructia dateaza din prima jumatate a secolului al XII-lea si este asezata pe varful unui deal abrupt. 

Peisajul de aici este foarte frumos, iar cetatea era extinsa in trecut pe o suprafata de aproximativ 7000 de metri patrati. Se presupune ca fortareata Anevo ar fi avut in jur de 8 turnuri defensive, ale caror cateva ruine mai pot fi admirate si in prezent. 

Nu exista momentan date despre programul de vizitare sau despre tariful de acces in aceasta locatie, insa chiar daca nu esti limitat de un anumit interval orar, iti recomandam sa nu te aventurezi noaptea, pentru ca zona este una destul de salbatica si stancoasa.  

anevo bulgaria

Cetatea Khotalich (cunoscuta si sub denumirea de Hotalich), este o alta cetate medievala din Bulgaria, in apropierea orasului Sevlievo. Khotalich este la o distanta de 51 de kilometri de Veliko Tarnovo, asadar poate fi vizitata mai usor intr-un tur al obiectivelor din aceasta zona a Bulgariei. Aici pot fi admirate ruinele vechiului turn, zidurile, ramasitele celor doua porti de acces, Khotalich fiind considerata in epoca bizantina una dintre cele mai mari cetati din intreaga regiune. 

Interesant este ca abia in anul 1979, mai multi muncitori forestieri au dat peste ruinele zidurilor acestei cetati, moment in care au fost demarate si sapaturile de salvare. Au fost descoperiti astfel peretii a doua biserici crestine, alaturi de ruinele a zeci de cladiri rezidentiale din piatra. Pentru moment nu exista un program stabilit al orelor de vizitare, asadar poti obtine mai multe informatii despre accesul turistic la Khotalich de pe site-ul oficial al obiectivului, pe masura ce va fi updatat. 

Khotalich

Cetatea Belogradchik, din nord-vestul Bulgariei, este una dintre cele mai bine pastrate cetati din Bulgaria si face concurenta celorlalte fortarete prin prisma asezarii sale spectaculoase, la baza stancilor care poarta acelasi nume. 

Cetatea se afla in vecinatatea orasului Belogradchik, iar zidurile sale groase si inalte, alaturi de cele 3 curti pe care le gazduieste, fac din acest loc un obiectiv de neratat. 

Te poti alege cu poze splendide la Cetatea Belogradchik, pe care o poti vizita intre orele 09.00 – 20.00, in timpul verii. Poti consulta pe site-ul oficial intregul program al obiectivului, in cazul in care vii aici primavara sau toamna. Pretul biletului de intrare este de 6 leva/adulti si 4 leva/elevi. 

belogradchik

In concluzie, Bulgaria este o tara extrem de ofertanta si pentru cei care sunt pasionati de astfel de locuri, de o valoare istorica inestimabila, care nu lipsesc inclusiv din zona litoralului acestei tari. Daca vrei sa imbini o vacanta la mare in Bulgaria si cu vizita la cateva cetati, iti reamintim sa intri la noi pe site, unde vei gasi cele mai tari oferte de cazare la hoteluri de pe tot litoralul bulgaresc!

Alte articole despre obiective turistice de vizitat in Bulgaria

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?