13 locuri frumoase si mai putin cunoscute din Bulgaria

insula sfanta anastasia

Bulgaria se numara printre destinatiile de top ale romanilor in ceea ce priveste vacantele de vara, iar lista atractiilor sale este una remarcabila. Cu toate ca aceasta tara isi bucura anual vizitatorii cu obiective celebre, trebuie sa stii ca exista si foarte multe alte locuri mai putin cunoscute, dar deosebite, care merita vizitate in Bulgaria. 

Daca te numeri printre cei care au mai vizitat Bulgaria in trecut si vor sa exploreze in prezent atractii noi pe acest teritoriu sau daca vrei sa te bucuri de obiective mai putin vizitate, ti-am pregatit mai jos un articol cu informatii in acest sens.

Iti vom prezenta intai de toate cateva obiective mai putin cunoscute celor care aleg sa-si faca vacanta pe litoralul bulgaresc, tocmai pentru ca aceasta zona a Bulgariei este de mare interes pentru majoritatea turistilor romani.

Capul Emine se afla intre statiunile Obzor si Elenite din Bulgaria si este descris ca un monument natural aparte, fiind considerat si un punct de delimitare intre coasta de sud si coasta de nord a litoralului de la vecinii bulgari. 

La Capul Emine te poti bucura de natura salbatica si poti face poze spectaculoase, pentru ca peisajul este fara doar si poate unul inedit. Locul este impanzit de legende cu povesti fascinante, iar in prezent gazduieste o unitate militara, un far, o statie meteo si ramasitele unei biserici si ale unei vechi cetati. Piesajul de aici se aseamana cu cel de la Capul Kaliakra, care este o formatiune stancoasa similara, mai aproape de granita cu Romania si mai cunoscuta de catre turistii care viziteaza nordul litoralului. 

Turistii care au vizitat recent Capul Emine ne-au relatat ca partea de varf a stancii nu poate fi vizitata integral, iar drumul secundar care duce catre acest obiectiv este destul de afectat de gropi, asadar atentie cum circuli, in mod special daca ai o masina cu garda joasa.

capul emine

Insula Sfanta Anastasia se afla intre Burgas si Sozopol, in sudul litoralului bulgaresc si este singura insula locuita din Marea Neagra, pe teritoriul Bulgariei. Insula este micuta, se intinde pe aproximativ un hectar si poate fi vizitata daca iei barca din portul turistic Burgas. 

Ai de parcurs un drum de aproximativ 35 de minute cu barca, iar pe insula exista o manastire, un muzeu, un far, dar si posibilitatea de cazare la cateva mici pensiuni si un restaurant. 

insula sfanta anastasia

Inca 4 insule apropiate de Sozopol se remarca in vecinatatea Sfintei Anastasia: insula Sf. Ivan (care este si cea mai mare dintre ele), insula Sf. Petru, insula Sf. Toma si insula Sf. Kirik.

Daca esti interesat sa-ti planifici un sejur la mare la vecinii bulgari, insa nu te-ai decis inca asupra locului, poti consulta la noi pe site cele mai bune oferte de vacanta pe litoralul din Bulgaria.

Padurea pietrificata sau Pobiti Kamani este una dintre atractiile de pe litoralul bulgaresc apropiate de Varna, care starneste interesul turistilor prin aspectul sau total inedit. Zona de aici a mai fost numita si Desertul de Piatra, pentru ca exista suprafete de teren cu dune de nisip si cu niste formatiuni de roca atipice, unele dintre ele goale la interior. 

Padurea Pietrificata are o dimensiune de aproximativ 13 kilometri patrati, iar coloanele de piatra de aici ajung chiar si pana 7 metri inaltime si o grosime de 3 metri. Acesta este si locul in care poti admira o vegetatie mai aparte, de tip desert, cu anumite specii de cactusi in unele zone. 

Poti vizita Padurea Pietrificata in aceeasi zi cu Varna, pentru ca se afla la doar 22 de kilometri distanta. 

Palatul Euxinograd se afla tot in apropierea Varnei, la doar 8 kilometri distanta si un drum de doar 15 minute si chiar daca nu este la fel de cunoscut si vizitat de catre turistii romani care aleg Nessebar-ul sau Castelul din Balcic, trebuie sa stii ca sunt sanse destul de mari sa fii surprins de acest loc. 

Palatul a avut in trecut rol de resedinta de vara pentru familia regala a Bulgariei, iar in prezent gazduieste mai multe evenimente de natura politica si culturala, iar in incinta complexului este disponibila si cazare pentru turisti. 

Palatul Euxinograd, construit intr-un stil arhitectural cu influente austriece, poate fi vizitat alaturi de gradina sa spectaculoasa si dar si de crama de renume, unde se fac degustari de coniac si de vinuri.

Turistii care au vizitat recent acest loc ne-au relatat ca Palatul Euxinograd se poate vizita doar in grup si cu rezervare facuta din timp.

euxinograd

Castelul Ravadinovo este o alta atractie din partea de sud a litoralului bulgaresc, foarte cunoscuta printre localnici si cu un aspect surprinzator pentru un obiectiv recent construit. 

Desi pare din alta epoca, Ravadinovo este un castel ridicat in anii 90, de un dezvoltator bulgar care l-a si proiectat. Castelul Ravadinovo are forma unei cruci si are aspect medieval, iar domeniul de la Ravadinovo gazduieste si un parc, mai multe gradini, o crama, un centru de echitatie, o gradina zoologica de mici dimensiuni, un restaurant si alte facilitati. 

Locul este potrivit si pentru o vizita alaturi de copii, pentru ca vor fi fascinati de elementele de basm de aici. 

Castelul Ravadinovo este la doar 5 kilometri de statiunea Sozopol si 32 de kilometri de Burgas, iar parcarea este inclusa in pretul de intrare pe domeniu. 

ravadinovo

Daca esti interesat sa vizezi frumusetile Bulgariei si in alte zone ale acestei tari, ia in considerare o oprire si la una sau mai multe dintre obiectivele pe care ti le vom prezenta mai jos .

Manastirile sapate in stanca de la Ivanovo se afla foarte aproape de Ruse (in jur de 20 de kilometri), asadar daca vei intra in Bulgaria pe aici, oricare ar fi destinatia ta ulterioara, aceasta atractie iti va fi la indemana. 

Manastirile de la Ivanovo se afla in patrimoniul mondial UNESCO si ascund o istorie fascinanta. Cercetarile arheologice au aratat ca primele asezari in aceasta zona dateaza inca de la inceputului secolului al XIII-lea, cand calugarii foloseau pesterile pe post de adaposturi. 

In jur de 40 de biserici si capele sapate in stanca au existat la Ivanovo, iar in prezent poti admira fresce pictate intre secolele al III-lea si al XIV-lea, in cateva dintre bisericile existente aici. 

La Manastirile de la Ivanovo exista parcare, iar de acolo vei avea de urcat scari destul de multe pana la obiective sau poti opta pentru varianta mersului pe poteca adiacenta. Programul de vizitare este intre orele 9.00 – 18.00, iar taxa de intrare este de 5 leva/adult. 

ivanovo

Cascadele Krushuna sunt o atractie ideala pentru cei care adora drumetiile, dar care nu vor sa se indeparteze prea mult de Romania, pentru ca se afla la  125 de kilometri de Ruse, in apropierea satului bulgaresc cu acelasi nume. Cascadele Krushuna sunt formate din mai multe terase rotunde si desi nu sunt foarte mari in dimensiuni, ofera un peisaj fermecator. 

 La Cascadele Krushuna se ajunge pe jos, prin padure si pe marginea raului si vei vedea ca exista doua trasee disponibile – unul usor si altul ceva mai solicitant. Vei plati o taxa modica de vizitare a cascadelor si poti solicita la casierie si o harta a traseelor pana la cascade. 

La doar 16 kilometri de Cascadele Krushuna vei gasi si pestera Devetashka

krushuna

Pesterile Devetashka sunt la 212 kilometri de Bucuresti si la 90 de kilometri de pestera Prohodna. Devetashka se afla in apropierea satului Devetaki, iar forma spectaculoasa a acestor pesteri atrage an de an multi turisti.  Pesterile au un interior cu o suprafata de 2.400 metri patrati, in forma unei sali, si o intrare inalta de 30 de metri. 

Pesterile Devetashka sunt cele mai mari de pe teritoriul Bulgariei. Tariful de acces la Devetashka este de 3 leva/adult si 2 leva/copil, iar programul de vizitare se desfasoara intre orele 8-20. 

Poti ajunge de la Ruse la Devetashka in aproximativ 2 ore, iar in mod evident cea mai recomandata si placuta perioada pentru o vizita aici este sezonul cald. 

Cum ar fi sa mergi la mare in Bulgaria chiar zilele urmatoare? Profita de cele mai bune oferte last minute pentru vacantele in Bulgaria! Prinzi reduceri de pana la 30% si poti rezerva in maxim 2 minute!!
devetashka

Pestera Prohodna este putin mai indepartata de Ruse, insa de la punctul de intrare in Bulgaria si pana aici vei mai avea de parcurs 207 kilometri. Nu am putea sa-ti spunem care dintre Prohodna si Devetashka ar putea fi considerata mai frumoasa, caci am fi subiectivi, insa daca esti pasionat de aceste monumente naturale spectaculoase, cu siguranta vei fi uimit de amandoua. 

Pestera Prohodna mai este cunoscuta si sub denumirea de “Ochii lui Dumnezeu”, gratie celor doua gauri formate prin eroziune din tavanul salii principale a pesterii. Prohodna are doua intrari si 262 metri lungime, fiind cel mai lung pasaj de traversat intr-o pestera din Bulgaria. 

Nu este specificat un program anume pentru accesul in pestera Prohodna, iar unii turisti romani au raportat ca aceasta poate fi vizitata la orice ora, insa iti recomandam ferm sa mergi acolo pe timp de zi. 

prohodna

Manastirea Glozhene, apropiata de pestera Prohodna (la aproxomativ 30 de kilometri), este asezata in varful unei zone stancoase, in apropierea raului Cherni Vit. Drumul pana aici este unul ingust, prin padure, motiv pentru care poate fi anevoios pe timp de iarna, insa daca vrei sa vizitezi manastirea pe timp de vara, nu ar trebui sa intampini probleme. 

A fost distrusa partial de doua cutremure si reconstruita in 1951, fiind in prezent unul dintre punctele de atractie pentru turisti din aceasta zona a Bulgariei. 

Manastirea Glozhene poate fi vizitata relativ usor daca tranzitezi Bulgaria catre Grecia, dar si daca mergi in vacanta de iarna la ski in Bansko.

glozhene

Cetatea Belogradchik este una dintre fortaretele de pe teritoriul Bulgariei, in apropiere de orasul Belogradcik si totodata una dintre cele mai bine conservate din aceasta tara.  

Cetatea are ziduri care ajung in unele locuri chiar si pana 12 metri inaltime si se intinde pe o suprafata de peste 10000 de metri patrati. 

Daca te vei uita peste fotografiile de aici, este lesne de inteles de ce este considerat un loc de neratatat pe lista obiectivelor din Bulgaria,  gratie fundalului din spatele cetatii, unde sunt asezate Stancile de la Belogradcik. 

Biletul de intrare costa 6 leva/adult, iar cetatea poate fi vizitata zilnic. Iti recomandam sa consulti site-ul oficial al obiectivului daca vrei sa afli informatii exacte despre program, pentru ca acesta variaza in functie de perioada. 

Cetatea Belogradchik se afla in apropierea granitei cu Serbia si este la 72 de kilometri de punctul de trecere Calafat – Vidin, asadar iti va fi la indemana sa o vizitezi daca vii din aceasta zona, iar intre Ruse si Belogradchik sunt 342 de kilometri. 

Valea Trandafirilor se afla la 90 de kilometri de Veliko Tarnovo si este asezata relativ in centrul Bulgariei, la sud de Muntii Balcani. Aici vei intalni practic doua vai: Valea trandafirilor din Kazanlak si Valea trandafirilor din Kalofer, mai redusa in dimensiuni. 

Valea Trandafirilor este celebra pentru cultivarea acestor flori parfumate inca de cu secole in urma, fiind totodata si locul in care se produce aproape o jumatate din cantitatea globala de ulei de trandafir. Sezonul de cules de aici se desfasoara intre mai si iunie. 

Cel mai cunoscut soi de trandafir cultivat aici este Rosa damascena, iar la sfarsitul sezonului, Valea Trandafirilor gazduieste o serie de sarbatori si festivaluri in orasele Karlovo si Kazanlak din aceasta zona. 

Melnik, micul orasel apropiat de granita cu Grecia, este o destinatie foarte apreciata din Bulgaria, tocmai pentru ca turistii pot admira aici un intreg ansamblu de repere arhitecturale, insa se pot bucura si de un vin foarte bun. Vei observa in imprejurimile orasului Melnik si o serie de formatiuni de relief inedite, cu aspect de piramide, din nisip. 

Se spune ca vinul rosu produs in aceasta regiune era preferatul lui Winston Churchill, asadar, in Melnik vei gasi vin din belsug, iar soiurile locale care merita incercate sunt Shiroka Melnishka si Ranna Melnishka. 

Cea mai importanta cladire de vizitat in Melnik este Casa Kordopulova, ridicata acum mai bine de 250 de ani, cu o crama uriasa la subsol, dar si Casa Pashov, ridicata in 1815.    

melnik

Poti vizita foarte usor Melnik in drumul tau catre Grecia sau poti face o excursie in acest oras si daca mergi in vacanta de iarna la schi, in statiunea Bansko. 

In concluzie, pe langa obiectivele sale importante si deosebit de vizitate, Bulgaria se bucura si de alte atractii cu adevarat spectaculoase care merita atentia turistilor, tocmai pentru ca se intampla de multe ori sa te afli intr-o zona care gazduieste obiective mai putin promovate, dar foarte frumoase, pe care ulterior ti-ai fi dorit sa le vezi. Vei gasi multe dintre acestea si in zona de litoral a Bulgariei.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?