Valea Trandafirilor din Bulgaria, locul de poveste in care poti participa la culesul florilor

valea trandafirilor

Valea Trandafirilor este o regiune din centrul Bulgariei care atrage an de an o multime de vizitatori gratie plantatiilor de trandafiri din soiul Rosa damascena, a peisajele frumoase si a evenimentelor organizate pentru a celebra sezonul de recoltare a acestor flori. 

Valea Trandafirilor sau Rose Valley, asa cum mai este cunoscuta, este faimoasa pentru productia de ulei de trandafir si de cosmetice, alaturi de alte produse din aceste plante, asadar daca vei trece pe aici, cu siguranta in ceea ce priveste suvenirurile, nu vei pleca fara o amintire.

Daca esti pasionat de aceste flori sau daca ai de gand sa-ti faci vacanta in aceasta zona a Bulgariei, gasesti mai jos cateva detalii despre Valea Trandafirilor si despre tot ce trebuie sa stii referitor la o vizita aici.  

valea trandafirilor

Despre Valea Trandafirilor si Festivalul Trandafirilor 

Valea Trandafirilor este delimitata de orasele Klisura si Kazanlak si este asezata in sudul Muntilor Balcani, la o ora si jumatate de mers cu masina de Veliko Tarnovo. 

Exista trei regiuni principale unde vei intalni cele mai mari plantatii de trandafiri (Kazanlak, Karlovo si Nova Zagora), iar sezonul de recoltare a florilor se desfasoara in lunile mai si iunie, cu mici diferente intre cele 3 zone, in functie de umiditate si temperaturi. 

Aceasta este si perioada in care cei mai multi dintre turisti aleg sa faca o excursie pe Valea Trandafirilor, tocmai pentru a se bucura din plin de campurile pline de flori parfumate, dar si de evenimentele care au loc in luna iunie pentru a celebra culesul trandafirilor. 

Daca vrei sa petreci una sau mai multe nopti aici, gasesti cazare in Valea Trandafirilor la Kazanlac sau in localitatile din imprejurimi si poti participa chiar si culesul acestor flori.

Festivalul Trandafirilor din Kazanlac este organizat an de an incepand cu 1903 si gazduieste mai multe evenimente culturale, artistice si muzicale in Kazanlac si in satele din apropiere, in lunile mai si iunie. 

Evenimentele cele mai importante au loc, de regula, in prima saptamana din iunie si includ participare turistilor la ritualul de recoltare a florilor de trandafir, participarea la spectacole de dans traditional bulgaresc, tururi pentru fotografii, observarea obiceiurilor traditionale locale si participarea la diverse procese mestesugaresti. 

Parada Festiva a Trandafirilor este cea mai mare parada organizata in Bulgaria si are in jur de 3000 de participanti anual, printre care dansatori si muzicieni din folclor, artisti locali si studenti. In cadrul acestei parade se organizeaza evenimentul de incoronare a Reginei Trandafirilor, care este aleasa in urma unui concurs local. 

Daca esti interesat sa afli mai multe detalii despre programul complet al Festivalului Trandafirilor, poti accesa site-ul oficial al evenimentului. 

Uleiul de trandafir bulgaresc si alte produse locale faimoase

O cantitate foarte mare din uleiul de trandafir produs la nivel global vine din Bulgaria, iar procesul de preparare a acestuia a fost intens studiat pe parcursul a sute de ani. 

Calitatea si cantitatea uleiului de trandafir depind in general de doi factori principali: calitatea petalelor de trandafir si experienta producatorului. Bulgarii au secretele lor in ceea ce priveste fabricarea uleiului de trandafir, printre acestea numarandu-se si faptul ca nu lasa compozitia sa fiarba la foc mare prea mult timp. 

Comerciantii de ulei de trandafir si reprezentantii unora dintre cele mai cunoscute companii din industria parfumurilor vin an de an in aceasta zona pentru a semna parteneriate cu producatorii locali. 

Vei observa ca pretul unei sticlute cu doar cativa mililitri de ulei pur organic de trandafiri este destul de piperat, insa iti oferim mai jos si explicatia pentru acest lucru.

FACT: Stiai ca pentru a produce un singur ml de ulei de trandafir, este nevoie de procesarea a aproximativ 1500 de flori, respectiv aproape 3,5 kilograme de petale?

Pe langa ulei de trandafir, din Valea Trandafirilor mai poti cumpara si alte produse care au in compozitia lor aceste flori parfumate. Printre acestea, vei intalni urmatoarele:

  • ulei organic din seminte de trandafir
  • apa de trandafiri organica
  • apa de trandafiri albi
  • parfumuri cu note de trandafiri
  • sapun de trandafiri – unul dintre cele mai vandute produse locale
  • diferite produse pentru ingrijirea tenului
ulei de trandafir

Cum ajungi in Valea Trandafirilor Bulgaria si care sunt distantele pana aici

Localizata in centrul tarii, Valea Trandafirilor din Bulgaria se afla la o distanta de Sofia de aproximativ 200 de kilometri, in timp ce de la Plodviv si pana aici, distanta se reduce la jumatate. 

Daca pleci din Bucuresti catre Valea Trandafirilor, vei avea de parcurs un drum de aproximativ 4 ore si jumatate, cu intrare pe la Ruse. Distanta Bucuresti Valea Trandafirilor este de 277 de kilometri. 

De la Ruse, vei trece prin Ivanovo si Beala si vei ajunge in Veliko Tarnovo, pentru ca mai apoi sa te indrepti catre Kilifarevo, Nikolaevo si ulterior Kazanlak. 

Daca vrei sa vizitezi Valea Trandafirilor din zona litoralului bulgaresc, vei avea de parcurs o distanta relativ similara:

  • distanta Valea Trandafirilor Burgas – 190 km
  • distanta Valea Trandafirilor Varna – 300 km

Daca vii dintr-o zona mai apropiata de litoralul romanesc, in mod evident vei avea de parcurs o distanta mai generoasa (distanta Vama Veche Valea Trandafirilor este de 406 km). 

valea trandafirilor

Obiective turistice in apropiere de Valea Trandafirilor 

Valea Trandafirilor este faimoasa pentru plantatiile de flori cu acelasi nume care cresc aici de sute de ani, insa gazduieste in apropierea sa si alte atractii turistice. Printre cele mai interesante, mentionam:

Valea Regilor Traci, pe care o vei gasi la aproximativ 20 de kilometri de Kazanlak, ascunde peste 1500 de morminte in forma de movile, fiind totodata si locul in care au fost descoperite mai multe comori din aur si argint. Printre cele mai faimoase sunt capul de bronz al lui Seuthes al III-lea si o masca de aur pur de aproximativ 700 de grame, gasita in movila Svetitzata. 

Veliko Tarnovo se afla in drumul tau catre Valea Trandafirilor daca te indrepti din directia Ruse, iar aici poti face o oprire pentru a te bucura de panoramele frumoase si de farmecul aparte al orasului. Poti vizita in zona cetatea Tzarevets, cascada Hotnishki sau unul dintre cele mai vechi sate bulgaresti, satul Arbanasi (la 3 km de Veliko Tarnovo).

In concluzie, daca te numeri printre persoanele care iubesc trandafirii sau care doresc sa aiba parte de o experienta inedita in vacanta din Bulgaria, poti alege o excursie in Valea Trandafirilor, pentru ca vei avea ocazia sa participi la culesul acestor flori si sa inveti detalii despre unele mestesuguri vechi de sute de ani. Daca vrei sa lungesti excursia, te poti orienta inainte sau ulterior, catre litoralul bulgaresc!

Articole despre alte atractii ale Bulgariei:

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?