Cum sa faci fotografii subacvatice reusite in vacanta ta pe litoral

Te pregatesti pentru un concediu la malul marii sau al oceanului si esti pasionat de tot ce inseamna viata subacvatica, ba chiar ai vrea sa incerci sa faci o serie de fotografii sub apa?

Ti-ar putea fi de folos informatiile din acest articol, mai ales ca vom puncta nu numai tipul de camera cu care ai putea face aceste fotografii, ci si mai multe sfaturi utile pentru ca pozele tale sa fie reusite, dar si experienta ta sa fie una safe.  

Nu in ultimul rand, daca ti-am deschis apetitul pentru o vacanta la mare, insa vrei sa te limitezi la o destinatie mai apropiata de casa, iti reamintim ca la noi pe site gasesti oferte avantajoase pentru vacante litoral Bulgaria, vacante Grecia si vacante Turcia, cu o multime de variante din care sa poti selecta ce este pe placul tau.

Lucruri de care sa tii cont inainte sa faci fotografii sub apa

Intai de toate, daca ai decis sa faci fotografii subacvatice altundeva decat la malul marii, acest lucru presupune ca esti deja un bun inotator. Nu te aventura in larg sa faci fotografii sub apa daca nu stii sa inoti. Daca vei intra cu echipament de inot, asigura-te intai de toate ca stii sa-l folosesti (labe, ochelari, masca, etc) si abia dupa ce ai aceasta certitudine, apuca-te de fotografii sub apa. 

Asigura-ti echipamentul pe care-l folosesti pentru fotografii. Fie ca vorbim de telefonul mobil sau de camera subacvatica, e important ca acestea sa aiba un sistem de prindere – eventual de incheietura mainii tale, astfel incat sa nu ai stresul ca l-ai putea pierde. 

Mergi insotit – in cele mai multe destinatii de vacanta, vei avea posibilitatea sa mergi in astfel de experiente intr-un mod organizat, alaturi de un ghid, care sa-ti dea ponturi referitoare la cele mai bune locuri pentru fotografii subacvatice si care sa-ti prezinte masuri de siguranta, dar si sa fie acolo in caz de nevoie. 

Nu te aventura sa te apropii foarte mult sau chiar sa pui mana pe vietati marine, mai ales daca nu cunosti specia respectiva. Exista o multime de pesti si alte vietuitoare care ti-ar putea face rau, insa si tu le-ai putea cauza disconfort, la randul tau. Trateaza orice vietuitoare cu respect. 

HINT: Spre exemplu, in Egipt, in Marea Rosie, exista mai multe tipuri de pesti veninosi, iar multi dintre turisti nu iau in considerare pericolul la care se expun cand se afla in apropierea acestor exemplare. Dintre acestia, merita sa stii ca nu e ok sa pui mana pe un lionfish (imaginea de mai jos), stonefish sau scorpionfish. In toate cazurile, veninul acestora poate fi fatal. 

Testeaza echipamentul foto cat esti la sol, pentru a fii pregatit sa-l folosesti in momentul in care te afli sub apa. 

Care este cea mai potrivita camera pentru fotografiile subacvatice? 

Mai ales in cazul in care incerci aceasta activitate pentru prima data, nu e neaparat indicat sa investesti intr-o camera subacvatica profesionala ultimul racnet, pentru ca in general aceste tipuri de gadgeturi sunt foarte scumpe si sunt potrivite celor care vor sa faca fotografii la un nivel profi. 

Prin urmare, daca ai plecat intr-o excursie organizata de-o zi, in care vei face snorkeling si alte activitati de genul, o investitie de acest tip poate ca nu si-ar avea rostul. 

Poti face poze subacvatice foarte bune chiar si cu smartphone-ul tau, mai ales daca acesta este dotat cu o camera buna. Cu toate acestea, tine cont ca vei avea nevoie de o carcasa impermeabila buna, pentru a-ti proteja telefonul de apa, indiferent de cat de “water resistant” se anunta a fi aparatul tau. 

Daca vrei totusi sa faci poze cu o alta camera si nu cu cea a telefonului tau, exista o serie de modele mai accesibile (sub 100 de dolari), care-si pot face treaba destul de bine sub apa. Dintre acestea, cateva sugestii pot fi: AKASO EK7000, Robicam 4k Ultra HD, Dragon Touch vision 4, MYRIA MY2500 si altele. 

Una dintre cele mai ieftine variante prin care poti obtine poze subacvatice, e drept, cu o calitate mai slaba, poate fi achizitionarea unui aparat foto waterproof single use, preincarcat cu o rola de film, care-ti asigura intre 27-50 de poze. Acestea costa intre 45-80 ron si le poti comanda si de acasa, pentru ca probabil la destinatie vor fi usor mai scumpe. 

Cum alegi o carcasa waterproof buna pentru telefonul tau, daca vrei sa faci poze subacvatice

Carcaselele waterproof pentru telefoane sunt in general transparente pe ambele parti si sunt fabricate din materiale care permit sa folosesti in continuare touchscreen-ul telefonului tau, chiar daca este acoperit. 

Te sfatuim sa nu alegi prima carcasa care-ti iese in cale si sa te interesezi din timp care sunt cele mai recomandate astfel de accesorii pentru modelul tau de telefon, in cazul in care vei decide sa faci fotografii cu el sub apa. 

Cauta modelele cu review-uri bune si verifica atent descrierea lor, caci exista astfel de carcase pe care scrie ca sunt “water resistant” insa acest lucru presupune doar faptul ca sunt rezistente la stropirea cu apa, nu si la scufundari. 

Daca nu vrei sa investesti prea mult intr-un astfel de accesoriu si daca  experienta ta este doar una de incercare si amuzament, poti cumpara o husa transparenta asemanatoare unei pungi, care se sigileaza in capat si care este dotata si cu un snur de siguranta, precum cea din fotografia de mai jos. 

Care sunt cele mai bune conditii in care ai putea face fotografii subacvatice? 

In general, cele mai bune locuri in care poti observa viata marina sunt acelea unde se afla recife. In jurul acestor acumulari de stanci submarine/corali se afla de regula mai multe vietuitoare care pot fi observate. Iti recomandam sa nu pui mana pe stanci, scoici sau oricare alte vietuitoare si sa pastrezi distanta fata de recif, pentru a evita potentialele accidentari sau daune pe care le-ai putea produce. 

De aceea este recomandat ca in astfel de experiente sa ai alaturi un localnic sau o persoana specializata, care sa te ghideze la fata locului. 

Mergi sa faci fotografii sub apa intr-o zi insorita. Daca vei prinde nori, automat si lumina din apa nu va fi la fel de buna pentru fotografii. 

Ramai la suprafata – pe masura ce apa se adanceste, mediul subacvatic devine mai intunecat. De aceea, daca esti incepator, dar si daca vrei sa ai parte de o lumina cat mai buna pentru fotografiile tale, este recomandat sa ramai cat mai aproape de suprafata. 

Evita sa faci scufundari in zilele in care marea este agitata – atat pentru siguranta ta, caci automat te poti pune in pericol din cauza curentilor, dar si pentru ca nu te vei putea bucura de o claritate optima a apei pentru fotografiile tale (in zilele cu valuri, mare agitata, nisipul de pe fund se ridica, iar apa devine mai tulbure, obturand vizibilitatea) 

Concluzionand, speram sa te intorci din vacanta cu unele dintre cele mai frumoase fotografii subacvatice si ne dorim ca experienta ta sa fie una cat se poate de safe si de memorabila, iar sfaturile de mai sus sa-ti prinda bine. 

Totodata, iti reamintim ca la noi pe site ti-am pregatit o serie de oferte tentante pentru vacantele pe litoral in Bulgaria, Grecia si Turcia, cu o multime de variante din care sa o poti alege pe cea potrivita tie!

Alte articole care te pot interesa 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?