Trucuri pentru cele mai reusite poze in vacanta

Esti pasionat de fotografie si vrei sa practici acest hobby si in zilele de concediu sau pur si simplu nu ai vreo legatura cu fotografia, insa vrei sa te intorci din vacanta cu cele mai tari poze? 

Exista o serie de trucuri si sfaturi ale unor fotografi profesionisti care te pot ajuta sa imortalizezi unele dintre cele mai frumoase cadre in vacanta ta, si nu e neaparat nevoie sa ai cu tine si un aparat profesional pentru a reusi asta. 

Gasesti o parte dintre aceste sfaturi in cele ce urmeaza, iar la noi pe site gasesti si unele dintre cele mai bune oferte pentru vacante litoral Bulgaria, vacante Grecia si vacante Turcia, de unde sa poti selecta locul cu cele mai frumoase peisaje sau locul care te atrage cel mai mult!

1. Descopera functiile telefonului tau

Nu ai cu tine un aparat foto performant si chiar daca ai avea, nu esti foarte priceput in ale tehnicii? E posibil sa fii surprins de functiile care pot fi integrate in telefonul tau mobil, asa ca acorda-i o sansa. 

Cele mai multe dintre smartphone-urile care exista in prezent pe piata vin la pachet si cu camere foto foarte performante, insa nu toti utilizatorii stiu exact si cum sa le foloseasca la adevaratul lor potential. Iti recomandam sa citesti instructiunile de la sectiunea camera foto – vei afla lucruri noi si vei stii sa folosesti camera telefonului tau la maximum cat esti plecat in vacanta. 

Ti-am pregatit mai jos si doua video-uri cu trucuri utile pentru a surprinde fotografii mai bune cu telefonul mobil. 

2. Fii original, intereseaza-te care sunt locurile preferate de localnici 

Intr-o era a retelelor de socializare, suntem din ce in ce mai tentati sa vedem si chiar sa pozam in maniera asemanatoare locurile pe care le admiram pe Instagram sau pe Facebook. Realitatea e ca urmarind insa doar astfel de postari, e posibil sa ratezi alte oportunitati, care poate asteapta sa fie descoperite cu o altfel de viziune. 

Noi te sfatuim sa mergi acolo unde-ti dicteaza inima si sa incerci sa faci fotografii asa cum simti, nu asa cum ai vazut la altii. O idee poate fi sa mergi in locurile preferate de localnici, unde poate nu toti turistii ajung sa faca fotografii. 

In acelasi timp, nu te sfatuim sa te aventurezi in locuri unde accesul este interzis sau siguranta ta poate fi pusa in pericol, doar de dragul de a surprinde cateva cadre inedite. 

3. Fii spontan. Surpinde cadre in momente speciale si persoanele dragi atunci cand nu se asteapta 

Ideea de a “sta la poza” nu inseamna mereu si ca persoana respectiva se va alege cu cea mai frumoasa fotografie si asta pentru ca, de cele mai multe ori, momentul in sine pare aranjat. Pe de alta parte, niste cadre spontane ar putea scoate ce este mai frumos din momentul respectiv, daca sunt facute cu putina inspiratie 🙂 

Incearca sa iesi din tipare atunci cand cauti sa surprinzi un moment, un peisaj, o persoana si sa te axezi mai putin pe standarde vazute la altii si mai mult pe ce simti. 

4. Urmareste lumina ideala 

Ok, cu totii vrem sa avem parte de lumina perfecta atunci cand facem fotografii, astfel incat detaliile din pozele noastre sa iasa asa cum ne-am dori, insa cum recunoastem o lumina buna, in special pentru fotografiile facute in natura? 

Pentru a gasi lumina potrivita, fotografii profesionisti ne sfatuiesc sa ne ghidam dupa 3 factori de baza: intensitatea luminii, culoarea si directia sa. 

In ceea ce priveste intensitatea, aceasta se refera la cat de multa lumina primeste obiectul fotografiei tale din partea soarelui. In general, de aceasta lumina ne putem folosi cel mai tare la orele amiezii, atat timp cat nu avem parte de nori. 

Pe de alta parte, se spune ca ultima ora de dinaintea apusului, respectiv prima ora dupa ce a rasarit soarele sunt “orele de aur” pentru a face fotografii superbe. 

Culoarea luminii poate avea, de asemenea, un impact major asupra calitatii fotografiilor tale din vacanta. Poti sa te folosesti de nuante reci daca faci poze cu o ora inainte de rasarit sau cu o ora dupa apus. Pozele facute aproape de rasarit sau de apus te pot ajuta sa incluzi atat nuante reci cat si nuante calde in fotografiile tale, in timp ce pentru nuantele calde ar trebui sa te bucuri de cat mai mult soare. 

Directia luminii este, totodata, foarte importanta pentru reusita fotografiilor. Poti avea lumina din fata, din lateral sau din spate. Ai lumina din fata atunci cand soarele se afla in spatele tau, al fotografului. Pe de alta parte, o lumina din lateral te poate ajuta sa accentuezi anumite texturi sau modele pe care ai vrea sa le surprinzi, in timp ce o lumina din spate poate sa-ti creeze dificultati (efectul de contre-jour), dar si efecte spectaculoase daca stii sa o pui in valoare. 

5. Tine camera nemiscata, folosindu-te de un suport

Unele dintre cele mai mari sanse sa obtii o fotografie clara le ai daca tii camera, respectiv telefonul, nemiscate. Pentru asta, te-ai putea folosi de un suport – exista trepiede pentru telefon, la preturi destul de convenabile, iar unele dintre acestea vin si alaturi de o telecomanda, astfel incat sa nu fii nevoit sa atingi telefonul pentru a face fotografia sau pentru a face poze de grup care sa te includa si pe tine sau selfie-uri:) 

Daca nu vrei sa investesti intr-un trepied, te poti folosi de orice suprafata stabila pe care o ai la indemana, atat timp cat se afla la inaltimea potrivita. Spre exemplu, poti fixa telefonul chiar si pe o cutie sau pe o masa, mai ales ca multe dintre telefoanele de astazi au si functia de a face fotografii fie cu temporizator, fie cu un semn recunoscut de camera, fie printr-un semnal sonor dat de tine. 

6. Cum sa folosesti perspectiva intr-o fotografie reusita

In acest caz, este vorba despre dimensiunea obiectelor din fotografie, despre distanta dintre ele si asezarea lor in spatiu. Spre exemplu, daca tu vrei sa surprinzi intr-o fotografie maretia unui munte, o simpla poza cu respectivul peisaj s-ar putea sa nu exprime ceea ce vezi tu in realitate, pentru ca privitorul fotografiei nu-si va da seama care este dimensiunea reala a obiectului surprins de tine. 

Pe de alta parte, daca in cadrul ales de tine surprinzi si un om in departare sau orice alt detaliu care va sugera cat de mare este subiectul tau central – rezultatul va fi unul diferit. 

Tot de perspectiva tine si nivelul de la care este facuta fotografia – caci rezultatul va fi unul daca fotografiezi muntele de jos, din iarba si total altul daca stai catarat pe o scara sau la ultimul etaj al unei cabane. 

Practiv, perspectiva are capacitatea de a schimba felul in care arata obiectul fotografiat de tine in viziunea celor care privesc ulterior fotografia. 

7. Cere permisiunea persoanelor straine/localnicilor in cazul in care vrei sa-i surprinzi intr-o fotografie 

Cheia unei experiente reusite din punct de vedere fotografic atunci cand te afli in vacanta este, totodata, si felul in care reusesti sa relationezi cu cei din jur atat timp cat intentionezi sa-i fotografiezi. 

Exista anumite situatii sau culturi in care poate oamenii respectivi s-ar simti ofensati, nu ar fi de acord sau ti-ar solicita ulterior o suma de bani pentru fotografia facuta, motiv pentru care intotdeauna este bine sa saluti politicos inainte si sa ceri permisiunea. 

Sunt oameni care te vor refuza si este de bun augur sa le respecti decizia, insa vei vedea ca exista si persoane care vor aprecia gestul tau si care vor fi incantate sa se lase fotografiate. 

8. Ai rabdare. Asteapta momentul potrivit, cadrul perfect si lumina ideala

Nu te grabi sa faci fotografii doar pentru ca ai ajuns intr-un anumit loc de cateva minute. Bucura-te de frumusetea locului si inspecteaza-l, intai de toate, cu proprii ochi, urmand ca ulterior sa gasesti cele mai potrivite cadre sau momente pentru fotografiile tale. 

Daca esti presat de timp si te afli intr-un loc vizitat de foarte multi turisti, incearca sa-i surprinzi frumusetea intr-un mod unic, nu neaparat asa cum o fac toti cei prezenti la fata locului.

Poate dintr-un punct mai inalt, poate folosindu-te de o perspectiva diferita. Nu uita ca nu este respectuos sa te bagi in fata altor persoane care incearca, la randul lor, sa faca poze in acel loc. Rabdarea este cheia succesului si in arta fotografiei. 

9. Protejeaza-te impotriva furturilor si a escrocheriilor 

Daca se intampla sa calatoresti in locuri unde astfel de practici nu sunt straine, incearca sa pui accent si pe siguranta ta in timp ce faci fotografii. Asigura-te ca tii la loc sigur banii, actele si nu te aventura sa scoti telefonul sau aparatul pentru a face poze intr-un loc care nu ti se pare sigur. 

Evita sa te lasi fotografiat cu propriul telefon sau aparat, fie singur, fie alaturi de grupul tau, de catre persoanele straine care insista sa te ajute cu acest lucru, fara insa sa le fi solicitat asta. Te poti trezi fara telefon sau fara aparat, in doar cateva secunde. 

Te-ar putea interesa si: Cele mai cunoscute 10 modalitati prin care escrocii incearca sa pacaleasca turistii in vacante

10. Fa un back-up al pozelor pe care le-ai facut in vacanta

Daca stii ca vei face multe fotografii in vacanta, iar memoria telefonului sau a aparatului va deveni, la un moment dat, insuficienta, poate e bine sa ai cu tine si o memorie externa sau un card de memorie extra pe care sa poti transfera fotografiile facute. 

Un back-up este binevenit si in cazul mai putin placut in care telefonul ti se defecteaza, cade in apa, se pierde, etc, asa ca mai bine sa fii precaut decat sa-ti para rau ca ai pierdut pozele minunate pe care le-ai facut in vacanta, nu-i asa? 

Concluzionand, speram ca te-am inspirat suficient de tare cat sa vrei sa faci cele mai tari poze in concediu, iar daca ai nevoie de inspiratie si la capitolul destinatii de vacanta apropiate de casa, iti stam la dispozitie cu unele dintre cele mai bune oferte pentru Bulgaria, Grecia si Turcia! Le gasesti pe toate la noi pe site!

Alte articole care te pot interesa 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?