13 curiozitati fascinante despre Egiptul Antic

Egiptul de astazi poarta amprentele uneia dintre cele mai puternice si totodata evoluate civilizatii din antichitate, iar cei care aleg sa-si petreaca vacanta pe aceste meleaguri se declara fascinati de toate obiectivele incarcate de istorie pe care le pot vizita. 

Cunoscutele piramide egiptene, Sfinxul, mumiile faraonilor, hieroglifele din alfabetul egiptean, zeitatile Egiptului Antic – toate reprezinta particularitati ale acestei civilizatii unice, ramasa partial nedescifrata chiar si in ziua de astazi. 

Gasesti mai jos cateva dintre cele mai interesante curiozitati ale Egiptului Antic, care sa-ti alimenteze si mai tare dorinta de a petrece o vacanta in aceasta tara, fie ca-ti doresti sa vizitezi zonele cu obiective istorice, fie ca-ti doresti o vacanta intr-una dintre statiunile de la Marea Rosie, din care te poti, de altfel, deplasa si catre obiectivele din zonele Luxor si Cairo. 

1. Pisicile erau considerate animale sacre in Egiptul Antic. 

Cele mai multe dintre familii aveau o pisica in gospodarie, iar aceste creaturi erau ocrotite si hranite cu mancare de foarte buna calitate. Ucigasii de pisici erau condamnati la moarte. 

Pisici mumificate au fost descoperite in morminte alaturi de stapani, ceea ce denota faptul ca aceste animale aveau un rol extrem de important si in viata de apoi. Se presupune ca micile feline erau vazute totodata si drept un simbol al fertilitatii. 

2. In Egiptul Antic, machiajul era folosit de ambele sexe, nu numai de catre femei. 

Acesta era aplicat de regula cu instrumente realizate din fildes, lemn sau os, iar machiajul pentru ochi era fabricat prin macinarea unor minereuri precum galena sau malachit. Parfumurile aveau note de scortisoara si smirna si erau folosite atat de catre barbati, cat si de catre femei. 

Se pare ca unele produse cosmetice ii protejau pe egipteni de anumite infectii oculare. Galena avea si proprietatea de a proteja ochii de soare. 

3. Unul dintre cele mai cunoscute jocuri de societate din Egiptul Antic era Senet. 

Unele fragmente descoperite care ar putea apartine acestui tip de joc dateaza din anul 3100 i.Hr. Tabla jocului Senet reprezinta o grila din 30 de patrate, dispuse pe trei randuri de cate zece. Fiecare tabla Senet are doua seturi de pioni, jocul fiind descris ca unul de strategie, de pozitie si de noroc, caci presupune si aruncarea unor bete (in acelasi mod in care se arunca zarurile) pentru a vedea cate patrate trebuie mutat fiecare pion. 

4. Alfabetul egiptean continea peste 1000 de hieroglife. 

O buna parte a imaginilor pot reprezenta obiectul din desen, insa acestora le sunt atribuite totodata si sunete/litere. 

Hieroglifele erau folosite de catre egipteni si pentru decorarea peretilor din temple, erau scrise pe randuri sau pe coloane si puteu fi citite de la stanga la dreapta, sau de la dreapta la stanga. Pentru a distinge directia de citire a textului, trebuie observat felul in care sunt orientate figurile umane sau ale animalelor. Acestea vor fi pozitionate cu fata catre inceputul randului. 

5. Raul Nil era un element definitoriu pentru economia Egiptului Antic. 

Nilul a reprezentat un factor esential, atat pentru transportul materialelor de constructii, cat si pentru irigarea terenurilor agricole. Practic, se poate spune ca Nilul afecta in mod direct sau indirect aproape fiecare aspect al vietii egiptenilor din acele vremuri. 

Oamenii care locuiau in apropierea malului au trebuit, pe parcursul anilor, sa-si dea seama cum sa faca fata inundatiilor anuale cu care se confruntau, dezvoltand totodata diferite abilitati si tehnologii in materie de ambarcatiuni, nave si agricultura. 

6. Mumiile erau infasurate intr-o fasa din in, de dimensiuni mari, insa procesul era mai complicat decat iti poti imagina

Unele astfel de fase masurau desfacute chiar si 1.6 kilometri lungime. Procesul de bandajare era unul minutios, care putea dura in unele cazuri chiar si 1-2 saptamani pana la finalizare. 

7. Egiptenii foloseau inca din acele vremuri diferite tipuri de antibiotice obtinute in mod natural, pentru tratarea anumitor infectii. 

Spre exemplu, au fost descoperite texte egiptene antice care sugereaza aplicarea painii mucegaite pe rani, pentru a lupta impotriva infectiilor. Chiar daca in acele vremuri nu se cunosteau multe lucruri despre bacterii, se pare ca egiptenii ar fi inteles principiul de baza din spatele tratamentului cu penicilina. 

8. In Egiptul Antic existau peste 2000 de zeitati. 

Unele dintre acestea erau extrem de populare, celebrate in toata tara, altele fie asociate cu o anumita regiune, fie cu un anumit rol sau ritual. Printre cele mai cunoscute se numara Osiris, Isis, Horus, Seth, Ptah, Ra, Hathor, Anubis, Thoth, Bastet si Amon. 

9. Varsta reala a Marelui Sfinx de la Giza nu este cunoscuta cu exactitate. 

Statuia uriasa nu are nicio inscriptie care sa sugereze anului construirii. Cea mai acceptata teorie este cea conform careia Sfinxul a fost ridicat in epoca faraonului Khafre (cca. 2603-2578 î.Hr.), insa unii dintre oamenii de stiinta sustin ca statuia ar fi cu mult mai veche de atat. 

10. Bijuteriile erau vazute, in Egiptul Antic, atat ca accesorii pentru infrumusetare, cat si ca pe o modalitate de a-i face pe zei sa te protejeze. 

Atat femeile, cat si barbatii, obisnuiau sa poarte bratari, coliere, inele, pandantive si alte accesorii din aceasta sfera pentru a intra in gratiile zeilor. Pentru cei bogati, bijuteriile erau realizate evident din metale pretioase, decorate cu pietre semipretioase sau margele de diferite tipuri, in timp ce oamenii mai saraci purtau podoabe realizate din lut pictat, scoici, pietre si altele. 

11. Regele Tutankhamon avea intre 8-9 ani cand a urcat pe tron, cu numele de Nebkheperure. 

La varsta de 7 ani s-a casatorit cu Ankesenamon , sora sa vitrega. Exista mai multe teorii cu privire la modul in care ar fi murit Tutankhamon, la frageda varsta de doar 18 ani, unele dintre acestea sugerand faptul ca ar fi fost vorba de o lovitura la cap. 

Mormantul lui Tutankhamon a fost descoperit in anul 1922, de britanicul Howard Carter, langa Teba. 

12. Regina Cleopatra era vestita pentru frumusetea si inteligenta sa. 

Desi s-a nascut in Alexandria, Cleopatra era descendenta a unui general macedonean grec Ptolemeu I Soter. Cleopatra a fost prima din familia ei care a invatat limba egipteana. Numele sau insemna, in traducere, “gloria tatalui”, insa se pare ca Arsinoe, sora cea mica, era cea care ar fi ocupat cu adevarat acest loc in inima tatalui, Ptolemeu al XII-lea.

13. Femeile din Egiptul Antic se bucurau de independenta juridica si financiara. 

Acestora le era permis sa faca parte din anumite jurii, sa cumpere proprietati, sa incheie contracte si sa faca testamente. Totodata, femeile aveau dreptul la divort si la recasatorie, iar la casatorie exista un contract prenuptial in care erau enumerate bunurile aduse de catre femeie in casnicie, cu care ar fi putut fi despagubita in caz de divort. 

In loc de concluzie, 

Egiptul Antic ramane una dintre cele mai mari civilizatii din istoria lumii, iar urmele lasate de parcursul istoric al acesteia atrag in prezent milioane de turisti catre Egipt, alaturi de o cercetare continua a mostenirii pe care aceasta cultura a lasat-o in urma. 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Egipt?