Manastirea Sf. Ecaterina Sinai si alte atractii interesante din imprejurimi. Totul despre excursia de o zi pana aici

Peninsula Sinai gazduieste unele dintre cele mai frumoase statiuni egiptene de la Marea Rosie, precum Sharm el Sheikh si Dahab, insa le ofera turistilor si posibilitatea de a se bucura de alte atractii in zona denumita, nu de putine ori, “Paradisul Egiptului”. 

Muntele Sinai si Manastirea Sfanta Ecaterina, aflata la poalele masivului, sunt doua dintre obiectivele catre care operatorii locali organizeaza frecvent excursii de o zi. 

Daca pui la cale o vacanta in aceasta parte a Egiptului si vrei sa vezi Manastirea Sfanta Ecaterina, inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO, gasesti mai jos o serie de detalii care-ti pot fi utile.

Localizare Manastirea Sf. Ecaterina Sinai si cum se poate ajunge aici 

Manastirea Sf. Ecaterina, considerata unul dintre cele mai importante si unice situri religioase din lume, este un adevarat must see pentru cei care aleg sa-si faca vacantele in aceasta zona a Egiptului. Situl se afla la o distanta de 217 kilometri de orasul-statiune Sharm el Sheikh, la poalele muntelui Sinai si la 129 kilometri de orasul Dahab. 

Cea mai la indemana modalitate si totodata cea mai safe prin care poti vizita Manastirea Sfanta Ecaterina este prin intermediul tururilor organizate (excursii optionale), cele mai multe cu plecare din Sharm el Sheikh si din Dahab. In acest caz, ai transportul asigurat, esti preluat de la hotel si adus inapoi, si ai asistenta turistica pe intreg parcursul experientei. 

Poti opta pentru un tur de grup, care implica transportul cu un autocar dotat cu aer conditionat sau poti opta chiar si pentru un tur privat (transport cu un autoturism – sofer+ghid), care insa va fi mai costisitor. 

Manastirea este deschisa vizitelor publicului intre orele 9.00 AM si 11.30 AM, motiv pentru care vei fi preluat foarte devreme de la hotelul tau din Sharm el Sheikh pentru a face o vizita aici (in jur de 5.30- 6 AM). Drumul pana la acest obiectiv dureaza aproximativ 3 ore, iar daca vii aici pe timp de iarna, e bine sa iei cu tine si haine groase, pentru ca temperaturile in aceasta zona vor fi scazute. 

Se organizeaza si tururi de tip drumetie pe Muntele Sinai, caz in care vei parcurge pe jos un traseu destul de solicitant, in unele cazuri chiar si pe timp de noapte pentru a prinde rasaritul in varf de munte (peisajul este cu adevarat spectaculos), loc in care se afla si o mica biserica. 

Vei avea alaturi un ghid si vei urca, mai mult ca sigur, alaturi de un grup mai mare, avand posibilitatea ca pe anumite portiuni sa urci pe camila (contra cost), fapt nerecomandat de majoritatea celor care au avut aceasta experienta, intrucat preturile solicitate de beduini pot fi destul de ridicate. Dupa rasarit, se coboara catre Manastirea Sfanta Ecaterina. Este recomandat ca aceasta drumetie sa fie facuta pe timp de vara (cand oricum temperaturile sunt scazute in varf de munte, asadar vei avea nevoie de haine groase). 

Scurt istoric si informatii generale despre Manastirea Sf. Ecaterina

Manastirea Sfanta Ecaterina este un lacas de cult greco-ortodox ridicat intre anii 548 si 565 si inclus, incepand cu anul 2002, in Patrimoniul Mondial UNESCO. Consctructia a fost ridicata la ordinul imparatului Iustinian I, chiar pe locul in care Dumnezeu i s-ar fi aratat lui Moise in Rugul Aprins (Tufa arzatoare). Situl este considerat un loc sfant pentru toate cele trei religii: crestinism, iudaism si islam. 

Lacasul a fost inchinat Sfinei Ecaterina, al carei nume il poarta, de altfel martirizata in Alexandria in secolul al IV-lea. Legendele spun ca trupul sfintei a fost purtat in zbor de ingeri, fiind descoperit secole mai tarziu de catre calugari pe Muntele Sf.Ecaterina, cel mai inalt munte din Egipt, aflat in vecinatatea Muntelui Sinai. 

Turistii care viziteaza Manastirea Sf. Ecaterina au acces in Bazilica Schimbarii la Fata, ridicata in secolul al VI-lea in timpul imparatului Iustinian, in a carei anticamera pot fi admirate o serie de icoane de o valoare inestimabila. 

Biblioteca Manastirii Sf. Ecaterina gazduieste a doua cea mai mare colectie de manuscrise crestine din lume, dupa cea din Vatican. Printre cele mai faimoase si valoroase de aici se afla si cel mai vechi manuscris al Noului Testament, care dateaza din secolul VI i.Hr, Codex Sinaiticus. Cateva fragmente din Codex Sianiticus se afla in prezent si la British Museum in Londra, in Leipzig Germania, dar si in Saint Petersburg, Rusia. 

Exista pe teritoriul manastirii chiar si o mica moschee, creata in intervalul anilor 909–1171 prin convertirea unei capele deja existente, si fiind ulterior restaurata la inceputul secolului al XX-lea. 

In zona din spatele Bazilicii Schimbarii la Fata se afla Fantana lui Moise si tot in aceasta zona poate fi vazut si un tufis destul de impunator, considerat a fi un vlastar din originalul Rug Aprins. 

In prezent, la Manastirea Sfanta Ecaterina din Sinai locuiesc circa de 20 de calugari care provin, in majoritate, de pe Muntele Athos. 

Preturi excursii Manastirea Sf. Ecaterina si alte obiective din imprejurimi 

Pretul unei excursii catre Manastirea Sf. Ecaterina si catre alte atractii din aceeasi zona poate sa difere de la un operator la altul, dar si in functie de tipul excursiei alese. Tururile care implica vizitarea lacasului si eventual o oprire in Dahab sunt mai ieftine comparativ cu o excursie de tip drumetie pe Muntele Sinai + Manastirea Sf. Ecaterina. 

Sunt operatori care au in oferta excursii cu preturi intre 30-45 dolari/persoana, dar si operatori care ofera tururi private, caz in care pretul trece de 120 dolari/persoana. 

In cele mai multe dintre cazuri, Manastirea Sfanta Ecaterina nu va fi singurul obiectiv pe care-l vei vedea in ziua respectiva. 

Canionul Colorat poate face obiectul unei alte opriri in aceeasi zi. Dupa vizita la situl religios (care trebuie facuta dimineata devreme, caci vei fi conditionat de programul de intrare), te vei indrepta ulterior in directia Nuweiba pentru a vizita captivantul Canion Colorat, considerat una dintre minunile geologice din zona Sinaiului, urmand ca ulterior sa iei masa in Dahab si sa te intorci spre casa. 

Dahab este un oras-statiune aflat pe coasta de sud-est a Peninsulei Sinai, mai sus de Sharm el Sheih, la o distanta de circa 85 kilometri. Al Masbat este cea mai turistica zona din Dahab, unde exista hoteluri, cafenele, restaurante, magazine cu suveniruri. Cei care fac excursia catre Sf. Ecaterina se vor opri, cel mai probabil, pentru masa de pranz in Dahab. Unele excursii implica si scurte opriri la Blue Hole.

Poti citi mai multe detalii despre acest loc in articolul: Dahab, statiunea din Egipt cunoscuta pentru unele dintre cele mai frumoase locuri de scufundari din lume 

Blue Hole este unul dintre cele mai cunoscute si periculoase locuri de scufundari din lume, aflandu-se la o distanta de circa 8,5 kilometri de centrul Dahabului. Vorbim despre o gaura adanca de 120 metri, formata foarte aproape de malul marii si inconjurata de un perete de recif. In ultimii ani si-ar fi pierdut viata aici mai mult de 100 de pasionati ai scufundarilor, Blue Hole Arch (un tunel orizontal subacvatic din aceasta zona) fiind considerat cel mai periculos loc de explorat. 

Gasesti la noi pe blog si un articol dedicat exclusiv acestei atractii de langa Dahab: Blue Hole Dahab, unul dintre cele mai frumoase si totodata periculoase locuri de scufundari din Egipt

In loc de concluzie

Excursia la Manastirea Sf. Ecaterina din Sinai merita bifata daca te vei afla in Sharm el Sheikh sau in Dahab pentru o vacanta la malul Marii Rosii, fiind unul dintre cele mai des vizitate obiective din aceasta zona si totodata unul dintre cele mai incarcate din punct de vedere istoric si religios. Mai mult, ai avantajul de a putea bifa si alte atractii importante in aceeasi zi, astfel ca te vei putea intoarce la hotel usor obosit, insa cu o serie de amintiri incantatoare.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Egipt?