Aproape totul despre vacanta in Egipt. Care sunt cele mai cunoscute zone turistice si alte informatii utile despre un concediu in aceasta tara

Egiptul este considerat a fi una dintre cele mai vechi destinatii turistice ale lumii, istoricul grec Herodot fiind autorul primului ghid turistic despre aceasta tara. Inca din vremurile antice, cand grecii si romanii ajungeau pe aceste meleaguri, apoi in perioada coloniala, cand britanicii si Napoleon excavau si trimiteau acasa artefacte egiptene de-o valoare inestimabila, Egiptul era considerat o comoara istorica. 

In prezent, Egipul atrage turisti nu numai in zonele cu puternica incarcatura istorica, precum Cairo – Piramidele, Luxor, Valea Nilului, Alexandria, Aswan si multe altele, ci si prin statiunile sale de la Marea Rosie, aflate intr-o continua dezvoltare, care ofera pe langa conditiile bune de cazare si posibilitatea de a explora o viata subacvatica unica in lume. 

Practic, daca intentionezi sa pui la cale o vacanta in Egipt, primul pas pe care ar trebui sa-l faci este sa stabilesti ce anume ai vrea sa vezi, pentru ca ti-ar trebui luni de zile libere pentru a putea explora toate atractiile acestei tari. Vrei sa vizitezi monumente istorice sau vrei sa faci snorkeling si scuba diving in zonele de recif din Marea Rosie? Vrei sa te bucuri de plaje cu nisip fin, insa totodata sa ai la indemana si oportunitatea de a da o fuga pana la Piramide sau pana in Luxor? 

Discutam, punctual, despre vacanta in Egipt in cele ce urmeaza, urmand ca tu sa alegi cea mai buna varianta pentru tine. 

Scurt parcurs istoric al Egiptului 

Istoria egiptenilor este una dintre cele mai vechi si totodata fascinante istorii ale lumii, fiind dovedit faptul ca aceste meleaguri au fost locuite inca din paleolitic, inainte de 25000 i.Hr. Schimbarile climatice au dus la disparitia vegetatiei abundente si la aparitia desertului, determinandu-i pe locuitori sa se indrepte catre zonele cu surse de apa – Valea Nilului.

Inceputul civilizatiei egiptene este marcat de catre istorici de prima unificare a Egiptului sub un singur conducator – “Paleta lui Narmer”, un scut care dateaza din jurului anului 3100 i.Hr. Acesta este cel mai vechi artefact expus la Muzeul Egiptului din Cairo, care prezinta acelasi rege, purtand pe o parte coroana Egiptului de Jos si pe cealalta parte coroana Egiptului de Sus. 

Din acest punct, ia nastere o linie regala care se va intinde pe parcursul a 3000 de ani, cu regi si faraoni, fiind impartiti pe dinastii si ulterior pe epoci principale.

Piramidele apar in perioada 2686 – 2181 i.Hr, prima fiind Piramida in trepte de la Saqqara, urmata de Piramida de la Dahshur, Marea Piramida de la Gizeh (la care ar fi lucrat peste 20.000 de oameni timp de 20 de ani) si multe altele. 

Inceputul Regatului de Mijloc este marcat de aparitia Tebei, urmand ca acesta sa apuna odata ocuparea partiala a Egiptului de catre invadatorii din nord. Va lua nastere apoi Epoca de Aur a Faraonilor, perioada in care Egiptul prospera intr-un mod remarcabil. 

Din aceasta perioada, raman mostenire Egiptului monumente precum morminte, temple, sarcofage de aur, dar si mentionari ale unor nume cu impact rasunator: Ramses, Tutankhamon (al carui mormant intact a fost descoperit in 1922 de Howard Carter) si altele. 

In timpul lui Ramses al II-lea se ridica Templul de la Abu Simbel, Templul mortuar din Teba (Ramesseum) si alti colosi, acestea fiind, de asemenea, unele dintre cele mai importante mosteniri istorice pe care le-a primit Egiptul. Trupul lui Ramses al II-lea se afla in prezent la Muzeul Egiptean de la Cairo. 

Odata cu intrarea in Egipt a lui Alexandru cel Mare, se intemeiaza cetatea Alexandria, la malul Mediteranei. Ulterior, regele Ptolemeu I este urmat de o dinastie formata din 15 conducatori greci, dinastie care a lasat in urma sa temple precum Edfu, Philae, Kom Ombo si Dendera. 

In anul 51 i. Hr, Cleopatra, fiica lui Ptolemeu al XII-lea, urca pe tron alaturi de fratele sau, Ptolemeu al XIII-lea, este alungata de acesta de la putere, insa revine pe tron vegheata de Iulius Cezar, caruia ii daruieste un fiu. 

Dinastia lui Ptolemeu in Egipt ia sfarsit odata cu uciderea fiului cel mare al Cleopatrei, Cesarion, Octavian autoproclamandu-se faraon. 

Al Qahira, devenit ulterior Cairo, cunoaste faima in timpul domniei mamelucilor, devenind treptat unul dintre cele mai bogate orase din lume. Exista circa 200 constructii din perioada mamelucilor care se pastreaza si in prezent in Cairo, perioada considerata apogeul arhitecturii islamice in aceasta tara. 

Urmeaza evenimente precum intrarea lui Napoleon Bonaparte in Egipt, Batalia de pe Nil, domnia lui Mehmet Ali, domnia lui Abbas (timp in care se construieste o linie de cale ferata intre Alexandria si Cairo). 

Egiptul cunoaste apoi o perioada de faliment, revolte, sfarsitul ocupatiei britanice, razboi, proclamarea Republicii Arabe Egipt in 1953, presedintia scurta a lui Mahommed Naguib, urmat de Gamal Abdel Nasser, Anwar Sadat, Hosni Mubarak, Mohamed Morsi si, in prezent, de Abdel Fattah el-Sisi. 

Orase si atractii istorice importante in Egipt

Daca iti doresti ca vacanta ta in Egipt sa fie axata pe explorarea monumentelor istorice si a oraselor vechi, mai mult ca sigur vei fi interesat de unul sau mai multe dintre propunerile de mai jos. 

Fiecare dintre aceste locuri are foarte multe de oferit, asadar, iti va fi imposibil sa le bifezi pe toate intr-o vacanta scurta, caci distantele sunt mari (spre exemplu, intre Alexandria si Luxor sunt 878 kilometri) si asta implica fie un concediu ceva mai lung, fie costuri destul de mari pentru a te deplasa cu avionul dintr-o parte in alta. 

De aceea, e bine sa prioritizezi din start locurile pe care simti ca trebuie sa le bifezi, astfel incat sa nu te intorci acasa mai obosit decat ai plecat. 

Cairo – al doilea cel mai mare oras din Africa 

Cairo, capitala Egiptului si cel mai mare oras al tarii, este unul dintre primele locuri in care ai vrea sa mergi pentru a explora istoria, pentru a gusta din preparatele traditionale absolut delicioase, pentru a face shopping, si, in definitiv, pentru a intelege felul in care curge viata aici. 

Orasul Cairo este considerat in sine un spectacol, cu un centru vechi aflat pe lista patrimoniului mondial UNESCO, un trafic guvernat de haos (jumatate dintre masinile din intreaga tara se afla in Cairo). Cairo are o suprafata de circa 450 km patrati si milioane de locuitori, asadar, asteapta-te la mult freamat cand ajungi aici. 

Majoritatea excursiilor care se organizeaza catre Cairo (chiar si din statiunile de la Marea Rosie) au o durata de doar doua zile, ceea ce-ti va permite sa vizitezi Muzeul Egiptean, Piramidele si alte cateva atractii, dar care insa nu va fi suficient pentru a cunoaste indeaproape acest oras si vibe-ul sau aparte. 

Ce e de vazul in Cairo? Muzeul Egiptean (pe care-ti recomandam sa-l vizitezi in mai multe randuri, caci este prea mare si prea plin de informatie pentru a fi inteles dintr-o singura vizita), Piramidele din Giza si Sfinxul (18 km departare de Cairo), Moscheea Al-Azhar, centrul vechi din Cairo si bisericile copte din centrul vechi, Necropola de la Saqqara si Situl arheologic de la Dahshur (localizate la circa 30 km sud de Cairo), bazarul Khan el-Khalili, Moscheea Sultan Hassan, Muzeul de Arta Islamica, poarta Bab Zuweila, strada Al-Muizz li-Din Allah, Moscheea lui Ibn Tulun, parcul Al-Azhar, Manyal Palace si lista poate continua 🙂 

Luxor –  locul care gazduieste mii de ani de istorie 

Luxor este un alt oras care gazduieste unele dintre cele mai importante descoperiri din perioada Egiptului Antic, pe care-l poti vizita degajat, pe parcursul unei experiente care sa dureze cateva zile bune, sau ceva mai rapid, prin intermediul unei excursii de o zi cu plecare din Hurghada sau alte statiuni invecinate de la Marea Rosie.

Distanta intre Luxor si Cairo este de circa 650 kilometri, lucru pe care ar trebui sa-l ai in vedere daca planuiesti sa le bifezi pe amandoua in timpul calatoriei tale in Egipt (exista si tren de noapte intre Cairo-Luxor).

In Luxor trebuie sa vezi Templul Luxor, Muzeul Mumificarii, complexul de temple Karnak (la care ai nevoie de cel putin jumatate de zi pentru a putea observa toate edificiile), eventual pe timp de seara spectacolul de lumini de la Karnak, Banana Island, dar si malul vestic al Nilului, vis-a-vis de orasul Luxor (Colosii lui Memnon, Valea Regilor, Ramesseum, Casa lui Howard Carter si altele). 

Practic, e nevoie de mai multe zile petrecute la Luxor pentru a acoperi marea majoritate a acestor monumente istorice impresionante. 

Croaziera pe Nil – o experienta cu adevarat unica, de care te poti bucura in aceasta tara 

Croaziera pe Nil se face intre orasele Luxor si Aswan si dureaza mai multe zile, in functie de varianta pentru care optezi. Majoritatea vaselor de croaziera de aici sunt destul de vechi, insa reconditionate, iar la bordul vaselor turistii beneficiaza de regim all inclusive (exceptand bauturile, care se platesc de regula separat). 

Pe traseu vei vizita obiective precum Tempul lui Horus din Edfu, templul din Kom Ombo, orasul Aswan, insa vei avea si posibilitatea de a face o serie de excursii optionale precum cea la Templul Abu Simbel sau cea in Satul Nubienilor.  

Aswan – o experienta mai linistita comparativ cu aglomeratele Cairo si Luxor 

Aswan, oras localizat in sudul Egiptului, este locul in care poti vedea Marele Baraj, Obeliscul Neterminat, dar si Kitchener’s Island, Manastirea St. Simeon, Muzeul Nubian si alte atractii importante. 

Elephantine Island, o insula locuita, aflata in mijlocului Nilului, chiar in Aswan, este un alt obiectiv care merita bifat daca ajungi aici. 

Alexandria – al doilea oras ca marime din Egipt

Localizat la o distanta de circa 215 kilometri de Cairo, Alexandria are iesire la Marea Mediterana, intinzandu-se de-a lungul tarmului pe o distanta de circa 30 kilometri.

Aici te asteapta Centrul Cultural Alexandrina (Bibliotheca Alexandrina) care include o serie de muzee fascinante, Fort Qaitbey, Muzeul National Alexandria, ​Palatul Ras el-Tin, ruinele de la Kom el-Dikka, Stalpul lui Pompei, Gradinile Montazah si multe altele. 

Vacanta la Marea Rosie in Egipt 

Daca esti de parere ca vacanta ta in Egipt trebuie sa presupuna mare, soare si activitati centrate pe plaja, atunci e cazul sa te indrepti catre statiunile de la Marea Rosie, care se impart in doua zone: cele din Peninsula Sinai si cele de pe riviera continentala. 

In cazul Peninsulei Sinai, vei avea de ales intre Sharm el Sheikh, Dahab si alte cateva statiuni mai micute si mai linistite, care-ti pot oferi toata relaxarea de care ai nevoie. 

Sharm el Sheikh este cea mai cunoscuta si mai dezvoltata statiune din aceasta zona, cu o paleta extrem de larga de resorturi si hoteluri bune si foarte bune, dar si o sumedenie de oportunitati de distractie, excursii optionale, sporturi acvatice, etc. 

Acesta poate fi un loc ideal pentru a incerca pentru prima data snorkeling si scufundari, caci recifele de corali din aceasta zona gazduiesc o viata subacvatica absolut spectaculoasa. 

Gasesti aproape tot ce trebuie sa stii despre vacanta in aceasta statiune in articolul: Vacanta in Sharm el Sheikh, orasul incantator de la Marea Rosie si locul preferat al iubitorilor de snorkeling

Dahab este o varianta mai putin comerciala de statiune la Marea Rosie in aceasta zona, insa cu foarte multe oportunitati legate de sporturile acvatice, iar alte statiuni precum Nuweiba, Taba sau Ras Sedr se alatura tabloului perfect de vacanta la mare, in Peninsula Sinai. 

Coborand spre sud si traversand pe celalalt mal al Golfului Suez, te asteapta Hurghada si toate celelalte statiuni de vacanta din vecinatate. 

Hurghada este cea mai populara din aceasta zona, cu o dezvoltare exponentiala in plan turistic in ultimii 20 de ani, cu sute de hoteluri pentru toate buzunarele si toate preferintele si cu o multime de atractii in imediata apropiere. 

Hurghada Marina

Hurghada este si unul dintre locurile foarte potrivite pentru familiile cu copii, mai ales ca in statiune exista numeroase atractii si obiective pentru cei mici: Sand City, Mini Egypt Park, Hurghada Grand Aquarium, zona Hurghada Marina, numai buna pentru plimbari la ceas de seara, dar si o multime de oportunitati pe mare: plimbare cu submarinul, excursii catre insulele din vecinatate si plajele lor foarte frumoase cu nisip alb, etc. 

Daca esti un impatimit al plajelor cu peisaje exotice si ape turcoaz, te-ar putea interesa si: 10 cele mai frumoase plaje din Egipt, la malul Marii Rosii

Hurghadei i se alatura statiuni mai micute, mai linistite, unele dintre acestea cu resorturi de lux, altele potrivite celor care vor sa faca scufundari sau snorkeling in medii mai putin aglomerate. 

El Gouna, asemanata cu Venetia italienilor gratie multitudinii de canale care despart micile insule de aici, Sahl Hasheesh si ale sale hoteluri luxoase, linistita statiune Makadi Bay si vecina sa mai micuta Soma Bay, orasul-port Safaga, dar si frumoasa statiune Marsa Alam, inconjurata de plaje superbe – toate pot reprezenta alternative bune pentru o vacanta reusita la Marea Rosie. 

Pe acest subiect, la noi pe blog gasesti un articol mult mai cuprinzator: Statiuni Egipt la Marea Rosie. Care sunt cele mai cunoscute destinatii de vacanta si care ti se potriveste cel mai bine

Vremea Egipt si cele mai bune perioade pentru o vacanta

O vacanta reusita in Egipt poate sa depinda, intr-o oarecare masura, si de perioada in care alegi sa pleci, pentru ca se poate intampla sa alegi un interval cu temperaturi prea ridicate sau cu un flux prea mare de turisti, iar experienta ta sa se transforme intr-o continua asteptare pe la cozi sau sa fie presarata de un disconfort ridicat din cauza caldurii. 

Desi se poate sa fi auzit ca in Egipt este mai mereu cald, realitatea este ca aceasta tara poate experimenta temperaturi destul de diferite, in functie de zona: de la caldura excesiva si pana la zone in care se poate intampla sa ninga. 

In Cairo, temperaturile pot atinge pe timp de vara o medie a maximelor de circa 35 de grade, iar pe timp de iarna, aceeasi medie poate atinge valori de aproximativ 18 grade.

Daca ai in plan sa vizitezi Piramidele si alte obiective in aer liber, ceea ce mai mult ca sigur iti vei dori sa faci daca ajungi in Cairo, ar fi bine sa eviti intervalul mai – inceput de septembrie, pentru ca statul in soare la cozi lungi nu este usor de suportat. Daca totusi esti conditionat sa-ti faci vacanta in acest interval, e bine sa vii la Piramide la primele ore ale diminetii, cand temperaturile sunt ceva mai prietenoase. 

Croaziera pe Nil merita facuta in intervalul octombrie-aprilie, pentru a evita, de asemenea, temperaturile prea ridicate, mai ales ca vorbim de o zona cu umiditate crescuta. 

In cazul in care esti tentat sa faci o drumetie pe Muntele Sinai, lucrurile se schimba, pentru ca temperaturile vor fi scazute pe timp de iarna (poti intalni chiar si zapada), dar si la inceput de primavara sau la sfarsit de toamna, mai ales dimineata si seara. 

Statiunile de la Marea Rosie sunt caracterizate de un climat subtropical de desert, ceea ce presupune veri destul de calduroase si ierni blande. De aceea, Sharm el Sheikh, Hurghada si statiunile mai mici din imprejurimile acestora sunt considerate destinatii de vacanta 12 luni/an. 

In Sharm el Sheikh, pe timp de vara, media maximelor poate atinge chiar si 37-38 grade la umbra, iar pe timp de iarna, aceeasi medie atinge valori intre 22-23 grade. 

Citeste si: Vremea Sharm el Sheikh. Ce temperaturi se inregistreaza pe tot parcursul anului si cand e mai bine sa-ti faci vacanta aici

In Hurghada, temperaturile sunt usor mai scazute comparativ cu Sharm. Pe timp de vara, se inregistreaza medii ale maximelor de circa 34-35 grade la umbra, in timp ce iarna, aceleasi medii ating valori de aproximativ 21-22 grade. 

Sunt sanse mari sa prinzi apa buna pentru baie indiferent de perioada in care mergi in statiunile de la Marea Rosie, iar daca alegi sa-ti faci vacanta pe timp de iarna, atmosfera de afara va fi ceva mai prietenoasa in cazul in care vrei sa te bucuri de cat mai multe excursii optionale, plimbari prin desert, safari, etc. 

Pe acest subiect, te-ar putea ajuta si informatiile din articolul: Cand sa mergi in Egipt. Cea mai buna perioada pentru o vacanta, in functie de vreme si de zona pe care o vizitezi

Sfaturi si conditii de calatorie. Informatii utile pentru o vacanta in Egipt 

Unul dintre primele lucruri pe care ar trebui sa le faci daca pui la cale o vacanta in Egipt este sa te interesezi despre conditiile de calatorie in aceasta tara, despre actele de care ai nevoie, despre siguranta, despre sistemul medical, bani, dar si obiceiuri ale localnicilor, pe care e bine sa le cunosti catusi de putin, pentru a te simti mai confortabil la fata locului. 

Pentru a vizita Egiptul, ai nevoie de un pasaport valabil minimum 6 luni de la data intrarii pe teritoriul acestei tari, dar si de viza, pe care o poti obtine direct la aeroport si care costa 25 de dolari. Sunt si cateva statiuni egiptene (din Peninsula Sinai) pentru care nu este nevoie de viza, atata vreme cat sederea nu este mai lunga de 15 zile si nu se paraseste Peninsula Sinai. 

Despre toate acestea, iti recomandam sa citesti informatii mai detaliate aici: Viza Egipt si acte necesare pentru o vacanta in aceasta tara

Transportul in Egipt este un alt subiect de interes pentru turistii care aleg sa-si faca vacantele in aceasta tara. In linii generale, cei care aleg pachete de vacanta in statiuni, au transferurile aeroport-hotel-aeroport asigurate, iar daca vor sa viziteze atractii suplimentare, au la indemana pachetele de excursii optionale, care includ, de asemenea, transportul, preluarea si returul la hotel. 

Te poti deplasa relativ usor si cu taxi in Egipt, eventual sa te intelegi cu soferul asupra pretului inainte sa pornesti la drum. Exista si serviciul Uber in Egipt, operational in 8 orase si statiuni, printre care si Cairo, Alexandria, Hurghada, El Gouna si altele. 

Asigurarea de calatorie este recomandata atunci cand pleci in vacanta in Egipt, pentru ca, la fel ca in cazul majoritatii destinatiilor din lume, spitalizarea si serviciile medicale de urgenta se platesc. O zi de spitalizare intr-o unitate privata poate costa intre 100-300 dolari, insa costurile acestor servicii pot fi recuperate in cazul in care ai incheiat o polita de asigurare. 

Din punct de vedere al sigurantei, exista cazuri de infractiuni minore (precum furtul din buzunare, furturi din masini – cu precadere in spatiile foarte aglomerate), motiv pentru care este recomandat ca bunurile de valoare, documentele in original, biletele de calatorie, etc, sa fie pastrate la loc sigur. 

Traditiile si obiceiurile locale ale egiptenilor trebuie respectate, tinutele afisate in public se recomanda a fi unele decente, la fel si comportamentul. Egiptenii sunt in proportie de 90% musulmani. 

Gasesti mai multe informatii despre acest subiect in articolul: Conditii de calatorie Egipt si sfaturi practice pentru o vacanta in aceasta tara

Moneda nationala a Egiptului este lira egipteana, iar birouri de schimb valutar vei gasi si la multe dintre receptiile hotelurilor. Operatorii locali accepta insa plata excursiilor optionale si in euro sau dolari, iar plata cu cardul a cunoscut o extindere destul de importanta in ultimii ani. 

Daca esti interesat cam cat costa, in momentul de fata, o vacanta in Egipt, te-ar putea ajuta si detaliile din articolul: Cat costa o vacanta in Egipt

Preturile la mancare, la suveniruri si la articole vestimentare sunt in general moderate in Egipt, exceptie facand zonele intens dezvoltate turistic, cu artere pietonale (magazine scumpe, restaurante luxoase, etc). 

Pe acest subiect, te-ar putea interesa si informatiile de aici: Moneda Egipt si informatii despre preturi, schimb valutar, plata cu cardul si alte detalii utile

Mancarea traditionala egipteana este extrem de laudata, iar preparate din aceasta sfera vei gasi atat in cadrul restaurantului de la hotel (unde vei avea, cel mai probabil, regim all inclusive), si, in mod evident, la restaurantele din statiuni. Daca mergi intr-o zona foarte turistica, vei avea la indemana mai mult ca sigur si preparate din bucataria internationala. 

In loc de concluzie 

Egiptul se poate lauda cu o multime de destinatii de vacanta foarte frumoase, iar preferintele tale in materie de program si activitati sunt cele care vor dicta, in final, locul in care te vei bucura de o experienta de neuitat. Opteaza pentru o varianta care sa-ti aduca bucurie sufleteasca, care sa te incarce pozitiv, atat spiritual cat si fizic, fie ca vorbim despre un concediu intr-una dintre statiunile de la Marea Rosie, fie despre o experienta incarcata de istorie intr-unul dintre marile orase ale acestei tari. 

In definitiv, daca ai mai mult timp la dispozitie si daca te simti plin de energie, poti bifa chiar si o experienta la malul marii, combinata cu o excursie la obiective istorice.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Egipt?