Moneda Egipt si informatii despre preturi, schimb valutar, plata cu cardul si alte detalii utile

Te pregatesti pentru o vacanta in Egipt si vrei sa te pui la curent cu toate informatiile legate de cheltuieli, schimb valutar si alte aspecte financiare ale unei experiente in aceasta tara? 

Egiptul este una dintre destinatiile destul de accesibile in ceea ce priveste vacantele la mare, fiind deosebit de apreciata pentru statiunile sale de la Marea Rosie (Sharm el Sheikh, Dahab, Hurghada, Marsa Alam si altele), dar si pentru obiectivele turistice de-o valoare inestimabila din imprejurimile unor orase mari precum Cairo, Luxor, Aswan sau Alexandria. 

Gasesti mai jos o serie de detalii cu privire la moneda Egiptului, schimb valutar, preturi orientative la alimente si la restaurante, iar daca esti interesat sa stii si pe unde se invart preturile unei excursii in Egipt, ti-ar putea fi de ajutor si articolul: Cat costa o vacanta in Egipt 

Moneda Egipt, schimb valutar si plata cu cardul in aceasta tara

Moneda nationala a Egiptului este lira egipteana (EGP), iar subdiviziunea lirei este piastrul (1 lira egipteana = 100 piastri). 

Pe piata exista bancnote de 1, 5, 10, 20, 50, 100 si 200 lire egiptene, insa exista si bancnote de 25 si de 50 de piastri. 

Vei intalni monede de 5, 10, 25 si 50 piastri, dar si de 1 lira egipteana. 

In august 2022, 1 lira egipteana era egala cu 0,052 euro, ceea ce inseamna ca 100 lire egiptene vor echivala cu 5,19 euro. Totodata, 100 lire egiptene inseamna circa 25,27 RON. 

Pentru a schimba bani, trebuie sa mergi la un birou de schimb valutar (multe dintre hotelurile mari au un astfel de birou in zona de receptie) sau la o banca. In general, cursul nu difera foarte mult de la un birou la altul, insa e bine sa-ti instalezi pe telefon o aplicatie cu convertor valutar pe care sa verifici cursul actualizat inainte sa schimbi. Tot in statiunile mari vei gasi si multe ATM-uri, asadar nu prea exista situatii in care sa nu ai de unde sa retragi bani, daca nu ai cash la tine. 

Plata cu cardul a cunoscut o dezvoltare destul de importanta in zonele turistice ale Egiptului, asadar vei putea plati in marile magazine, la restaurante sau la cele mai multe dintre hotelurile egiptene mari, cu cardul. 

Exista si cazuri de hoteluri mai micute care solicita plata in numerar si in valuta (dolari sau euro). De numerar vei avea nevoie daca iesi din hotel la cumparaturi, daca iei un taxi, daca iei autobuzul local, daca vrei sa achiti excursii optionale (cei mai multi operatori locali solicita plata in dolari sau in euro), daca vrei sa-ti cumperi mici suveniruri in timpul acestor excursii si alte situatii de genul, insa, in linii generale, daca ai rezervat o vacanta de tip all inclusive si nu vrei sa petreci prea mult timp in afara hotelului, nu vei avea foarte multe directii in care sa cheltui bani cash. 

Te-ar putea interesa si: Conditii de calatorie Egipt si sfaturi practice pentru o vacanta in aceasta tara

Preturi alimente Egipt si preturi la restaurante 

Preturile la alimente in Egipt sunt destul de mici, ceea ce inseamna ca la restaurantele mid range din statiuni, la supermarketuri si in piete nu vei intalni cu siguranta preturile din marile orase europene. 

Desigur, exista zone turistice cu restaurante pretentioase, unde nota de plata poate fi piperata, insa acest lucru depinde, evident, si de locul in care alegi sa iei masa, dar si de tipul preparatelor comandate. 

Preturi medii restaurante Egipt 

  • masa pentru o persoana la un restaurant de tip fast food se poate incadra intre 85-95 lire egiptene, adica in jur de 4,5 euro. 
  • masa pentru doua persoane, cu 3 feluri de mancare, la un restaurant mid range, poate costa in jur de 350 lire egiptene, adica aproximativ 18-20 euro. 
  • bere locala la draft (0.5 litri) – 30 lire egiptene 
  • bere de import (0.33 litri) – 60 lire egiptene
  • cola la 0.33 litri – 15 lire egiptene
  • sticla de apa plata la 0.33 litri – 5.60 lire egiptene 

Preturi medii supermarket Egipt

  • 1 litru de lapte – 17.25 lire egiptene
  • paine alba de 500 g – 16 lire egiptene
  • 1 kg orez – 14.20 lire egiptene
  • 1 kg branza locala – 82 lire egiptene
  • 1 kg banane – 14.20 lire egiptene
  • 1 kg portocale – 13.30 lire egiptene
  • sticla de apa plata la 1.5 litri – 6 lire egiptene
  • bere locala la 0,5 litri – 27.50 lire egiptene
  • bere de import la 0,33 litri – 41 lire egiptene

Preturi transport in Egipt 

In general, o buna parte a turistilor care achizitioneaza pachete de vacanta pentru Egipt (in mod special in statiunile de la Marea Rosie) au inclus in pretul excursiei biletele de avion, cazarea in regim all inclusive si transferul aeroport-hotel-aeroport. 

Cei care doresc sa se inscrie la excursii optionale vor avea inclus in pretul experientei preluarea de la hotel, dar returul si transportul pe intreg parcursul respectivei calatorii. 

Daca totusi intentionezi ca in timpul vacantei tale in Egipt sa folosesti transportul in comun sau taxi-ul, preturile ar trebui sa arate cam asa: 

  • calatorie cu autobuzul local – 5 lire egiptene 
  • pornire taxi – 10 lire egiptene
  • 1 km cu taxi, tarif standard – 6.50 lire egiptene
  • 1 litru de benzina – 8 lire egiptene 

Serviciul UBER este in prezent (2022) operational in Hurghada, Cairo, Alexandria si alte 8 orase din Egipt. 

Ia in calcul ca in statiunile mari exista sanse sa dai peste taximetristi care sa pluseze atunci cand vine vorba de costul total al calatoriei tale, motiv pentru care este recomandat sa rogi la receptie comandarea unui taxi si sa stabilesti cu soferul pretul drumului inainte de a te urca in masina. 

Totodata, trebuie avut in vedere ca preturile exemplificate mai sus au un caracter informativ si pot fluctua in functie de perioada, locatie si alti factori de natura economica. 

Preturi excursii optionale in Egipt

In fiecare dintre statiunile de la Marea Rosie vei intalni operatori locali care organizeaza excursii optionale de diferite feluri – fie experiente pe mare, experiente in desert, dar si experiente la diferite atractii si obiective turistice mai apropiate sau mai indepartate de statiunea in care esti cazat. 

Cei mai multi dintre acesti operatori solicita plata cash in euro sau in dolari pentru astfel de experiente, al caror pret poate varia foarte mult de la un caz la altul. 

Vorbim asadar despre preturi care pornesc de la 20-30 dolari/persoana (excursii de o jumatate de zi, in apropierea statiunii, fara masa inclusa, alaturi de un grup mai mare, la diferite atractii din zona), dar si de excursii al caror pret poate depasi 100 dolari/persoana (spre exemplu un day trip Hurghada – Cairo). 

Mai mult, tipul transportului de care vei beneficia poate dicta, de asemenea, pretul intregii experiente: exista transport de grup cu autocarul, exista transport privat cu masina, transport cu avionul, transport pe mare cu speedboat, etc). Practic, este evident ca daca alegi un transport privat si nu un transport alaturi de un grup mai mare, pretul excursiei va fi unul mai piperat, la fel cum este clar ca transportul cu avionul pana la Cairo va fi mai costisitor decat transportul cu autocarul, cu plecare dintr-o statiune de la Marea Rosie. 

Bacsis, negociere si alte informatii utile despre bani in Egipt 

Desi bacsisul nu are un caracter obligatoriu in nicio circumstanta, el reprezinta un gest foarte apreciat in Egipt. Este un semn de curtoazie sa lasi un minimum de 10% din nota finala bacsis la restaurant, chiar si putin mai mult daca serviciul si mancarea au fost foarte bune. 

In egala masura, acest gest este apreciat si de catre personalul hotelier (cameriste, baiatul care te ajuta cu bagajele), dar si in saloane de infrumusetare, de catre ghizii locali, de catre soferii de taxi, etc. 

Negocierea preturilor este o alta practica pe care o vei intalni in Egipt, in mod special in piete si in zonele de bazar, unde vei putea sa te targuiesti cu micii comercianti pentru a obtine preturi mai bune la suveniruri, bijuterii, materiale sau alte accesorii. Nu oferi pretul cerut din prima, insa nu te apuca nici sa propui comerciantului un pret absurd de mic pentru marfa sa.

Vei observa ca in multe dintre aceste zone, vanzatorii pot fi destul de insistenti, iar daca nu esti interesat sa cumperi ceva de la ei, refuza politicos, dar ferm, si mergi mai departe. 

Ia cu tine bani cash marunti atunci cand mergi in zonele de bazar si te pregatesti pentru o runda de negocieri, caci iti vor fi de folos in tot acest proces. Nu purta bijuterii scumpe la vedere in zonele aglomerate si nici atunci cand vrei sa-ti achizitionezi alte accesorii din metale pretioase, din magazinele cu bijuterii. Acest lucru te va ajuta sa obtii poate un pret mai bun. 

In loc de concluzie,

Egiptul este, fara doar si poate, una dintre cele mai fascinante destinatii in care poti alege sa-ti faci vacanta, fie ca optezi pentru o experienta intr-unul dintre marile orase din mijlocul tarii, fie ca urmeaza sa te indrepti catre una dintre statiunile de la Marea Rosie. Indiferent de circumstanta, atata vreme cat iti gestionezi bugetul de vacanta asa cum trebuie si-ti tii sub observatie bunurile materiale, totul ar trebui sa decurga asa cum ai planificat.

Nu uita ca Egiptul poate fi locul in care sa-ti activezi spiritul de bun negociator, dar si locul in care poti savura mancare buna la preturi rezonabile si din care te poti intoarce cu suveniruri inedite.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Egipt?