Vizita la Muzeul de Arheologie din Antalya. Program, exponate si alte informatii utile

Antalya Museum sau Muzeul de Arheologie din Antalya este unul dintre cele mai mari muzee ale Turciei si totodata unul dintre cele mai populare, cu atat mai mult cu cat este localizat in inima acestui oras vibrant, considerat un soi de capitala a turismului de pe coasta mediterana a litoralului turcesc.

Te invitam sa descoperi mai jos cateva detalii interesante despre Antalya Museum, iar la noi pe site unele dintre cele mai bune oferte vacante Antalya.

Localizare Antalya Museum, cum ajungi aici si distante din alte statiuni

Muzeul de Arheologie din Antalya se afla la circa 3 kilometri departare de centrul vechi Kaleici, pe strada Konyaaltı. Poti veni pe jos din Kaleici pana aici intr-o plimbare de circa 30 minute, de-a lungul bulevardului Cumhuriyet. 

Daca vrei sa folosesti transportul public local, e bine sa stii ca poti ajunge la muzeu si cu tramvaiul (cea mai apropiata statie de muzeu este “Muze”), dar si cu unul dintre autobuzele MZ78, MC58, MC68, 600, CV14, LF09 sau KC06. 

Antalya Museum este deschis zilnic, avand urmatorul program:

  • aprilie – octombrie:  08:30 – 18:45 
  • octombrie – aprilie: 08:30 – 17:30

Conform unora dintre turistii care au vizitat muzeul la finalul anului 2023, pretul de intrare este de 340 TL/persoana, insa daca achizitionezi Museum Card, intrarea va fi gratuita. 

Distante pana la Antalya Museum din alte statiuni: 

  • distanta Tekirova – Antalya Museum: 55 kilometri
  • distanta Kemer – Antalya Museum: 40 kilometri
  • distanta Lara – Antalya Museum: 20 kilometri
  • distanta Belek – Antalya Museum: 44 kilometri
  • distanta Side – Antalya Museum: 76 kilometri

Scurt parcurs istoric al Muzeului de Arheologie din Antalya

La finalul Primului Razboi Mondial, perioada in care Antalya se afla sub ocupatie militara italiana, consilierul sultanului, Süleyman Fikri Bey, aplica pentru postul de guvernator al provinciei si este numit curator voluntar al antichitatilor. Porneste in aceasta directie din dorinta de a preveni actiunile arheologilor italieni. 

Süleyman Fikri Bey infiinteaza astfel Muzeul din Antalya, care a functionat in Moscheea Alâeddin si mai apoi in Moscheea YivliMinare, fiind mutat intr-un final in anul 1972 in cladirea din prezent. 

Muzeul a fost reorganizat, dupa mai multe actiuni de restaurare si amenajare, si redeschis publicului in anul 1985. 

Ce poti vedea la Antalya Museum 

Muzeul de Arheologie din Antalya gazduieste 14 sali de expozitie, o expozitie in aer liber, mai multe laboratoare, sali de reparatii si alte incaperi. 

Exponatele au fost amplasate intr-o ordine cronologica si pot fi observate, dupa cum urmeaza:

  • Sala de istorie naturala – cu diferite fosile, oase, diagrame
  • Sala de preistorie – cu obiecte gasite in pestera Karain, Okuzin si Semahoyuk. Fosilele expuse aici iti vor oferi o idee despre speciile de animale care au trait pe aceste mealaguri in perioada respectiva
  • Sala de protoistorie – cu lucrari din neolitic, din epoca timpurie a bronzului, gasite la Hacilar si in alte locuri
  • Sala epocii clasice – diferite exponate care dateaza din epoca miceniana si pana in epoca elenistica, figurine de lut, vase si alte obiecte 
  • Sala statuara – cu statui ale unor figuri mitologice, in general datand din perioada secolelor al II-lea si al III-lea. d. Hr. 
  • Sala statuilor imperiale – cu statui care infatiseaza imparati si imparatese din perioada Imperiului Roman, multe dintre acestea fiind descoperite in timpul sapaturilor care au avut loc la Perge 
  • Sala sarcofagelor – cu diferite sarcofage din perioada Imperiului Roman 
  • Sala mozaicului – cu diferite mozaicuri din perioada bizantina 
  • Sala artefactelor bisericesti – diferite lucrari care infatiseaza viata lui Iisus Hristos, a Sfantului Nicoale si altele  
  • Sala obiectelor mici – lampi, obiecte din sticla, datand din perioada Imperiului Roman si a Imperiului Bizantin
  • Sala monedelor – monede din aur, cupru si argint, datand din perioada elenistica si pana in perioada otomana
  • Sala lucrarilor din perioada turca – islamica – cu covoare anatoliene, carti, lampi, inscriptii si altele 
  • Sala etnografica – haine, broderii, diferite obiecte metalice din regiunea Antalya
  • Sectiunea dedicata copiilor – cu exponate (jucarii vechi, cutii, etc.) dar si mai multe oportunitati de activitati educationale 

In linii generale, o vizita care sa-ti permita sa acoperi toate salile mai sus mentionate ar trebui sa dureze in jur de 2 ore. 

La iesirea din muzeu te asteapta o cafenea si un magazin de suveniruri. 

Alte atractii apropiate de Antalya Museum 

Orasul Antalya este considerat o atractie in sine, cu precadere centrul sau vechi (Kaleici), unde pot fi explorate o sumedenie de locuri incarcate de istorie. Printre cele mai importante se numara Poarta lui Hadrian, Minaretul Yivli, Turnul Hidirlik si Minaretul Kesik, alaturi de portul vechi (care a fost restaurat in anii 80). 

Zona centrului vechi este puternic animata pe timp de seara, dar si cat se poate de potrivita pentru shopping. 

Mai multe informatii despre obiectivele din Antalya City gasesti la noi pe blog, in articolul: Antalya City, cel mai animat oras de pe coasta turceasca a Marii Mediterane

Acvariul din Antalya, localizat in vecinatatea plajei Konyaalti, are cel mai lung tunel subacvatic din lume si poate fi ideal pentru o vizita alaturi de copii, cu atat mai mult cu cat include si sectiunile Snow World, Muzeul figurilor de ceara si Wild Park. 

Cascadele Duden reprezinta una dintre cele mai frumoase atractii naturale din apropierea orasului. Cascadele au doua puncte de varsare: unul la 8 kilometri de centrul orasului si un altul la gura de varsare a raului Duden in Marea Mediterana.

Traseele de telecabina Tünektepe Teleferik si Olympos Teleferik iti vor permite sa te bucuri de frumusetea peisajului de la inaltime. Tünektepe este mai apropiat de oras, in timp ce Olympos se afla in zona Kemer. 

In loc de concluzie

Muzeul de Arheologie Antalya gazduieste o colectie impresionanta de exponate si poate face obiectul unei vizite memorabile atata vreme cat esti pasionat de istoria acestor meleaguri. 

Daca ai fost deja aici si simti ca poti sa ne impartasesti mai multe informatii care sa le completeze pe cele de mai sus, asteptam cu interes feedback-ul tau. Iar daca ti-am starnit interesul pentru concediile in aceasta parte a litoralului turcesc, iti reamintim ca la noi pe site gasesti unele dintre cele mai bune oferte vacante Antalya, cu zeci de hoteluri din toate statiunile cunoscute.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?