Orasul antic Syedra, una dintre atractiile mai putin cunoscute din apropierea statiunii Alanya

Ruinele orasului antic Syedra sunt localizate la doar jumatate de ora de mers cu masina pornind din centrul Alanyei, intr-o zona inalta, ce ofera un peisaj idilic catre Mediterana. 

Desi nu la fel de cunoscut precum Aspendos, Side sau Termessos, Syedra poate fi un loc cat se poate de potrivit pentru pasionatii de istorie, dar si pentru cei care vor sa exploreze natura. 

Te invitam sa descoperi in cele ce urmeaza mai multe amanunte utile despre vizita in Syedra Ancient City, iar la noi pe site unele dintre cele mai bune oferte vacante Alanya Turcia.

Unde se afla orasul antic Syedra si cum ajungi la ruine

La doar 21 kilometri sud-est de Alanya, ruinele orasului antic isi asteapta vizitatorii cu un cadru natural de exceptie si cu mai multe fragmente de ziduri si alte constructii aflate intr-o stare buna de conservare. 

Turistii cazati chiar in Alanya vor putea ajunge cel mai usor aici. 

Syedra poate fi reperat pe Google Maps cu denumirea de “Syedra Antik Kenti”, nefiind neaparat unul dintre cele mai populare situri arheologice din zona Antalyei. 

De aceea, sunt sanse destul de bune ca inclusiv pe timp de vara sa nu fie foarte aglomerat. 

Poti veni aici pe cont propriu, cu masina, insa cea mai comoda varianta prin care poti vizita Syedra este prin intermediul unei excursii optionale. Acest tip de experienta organizata de operatori locali ofera plecari din mai toate statiunile Antalyei, insa in mod deosebit din Alanya, gratie distantei mici pana la aceasta atractie. 

Se poate intampla ca in program sa ai incluse si opriri la alte atractii din zona, cum ar fi Canionul Sapadere si Podul lui Hercule, obiective pe care le vom aborda separat, in ultimul capitol. 

Distante catre orasul antic Syedra din alte statiuni ale Antalyei:

  • distanta Side – Syedra: 86 kilometri
  • distanta Belek – Syedra: 126 kilometri
  • distanta Lara – Syedra: 145 kilometri
  • distanta Antalya City – Syedra: 156 kilometri

Ce sa stii despre orasul antic Syedra si ce poti vedea aici

Orasul a fost dezvoltat incepand cu secolul al VII-lea i.Hr. pe o suprafata importanta, in doua zone: prima dintre acestea se afla la circa 400 metri deasupra nivelului marii, respectiv in varful dealului de aici, numit Asar Tepe, zona care a fost identificata ulterior drept “orasul de sus”, iar a doua zona este cea din panta, care se intide pana la linia de coasta (orasul de jos). 

Gratie locatiei sale strategice, Syedra a fost considerat un oras important al acelor vremuri, dezvoltand relatii stranse cu orasele din Cilicia Trahea, localizate in est, stabilind totodata legaturi esentiale cu civilizatiile est-mediteraneene pe mare, datorita zonei sale portuare de dimensiuni mari.

In vremea imparatului Tiberius, orasul Syedra a inceput sa emita propria moneda,  cu numele de “Syedreon”, iar cercetarile istoricilor au aratat ca baterea monedelor a continuat cel putin pana in timpul domniei imparatului Gallienus (253-268 d.Hr.)

In prezent, Syedra se viziteaza intrand pe poarta de vest, care a supravietuit timpului in pozitie verticala. In partea de est a orasului exista doua strazi principale, pozitionate paralel. La intrare, vei intalni un panou cu informatii si o harta a sitului. 

Pot fi vazute ruinele unor bai romane, care au inclusiv unele portiuni de mozaicuri pe podea. 

In partea de vest a bailor se afla o strada cu coloane, o buna parte a acestora fiind reasezate in pozitie verticala. Aici vei avea ocazia sa admiri mai multe inscriptii onorifice, care te vor duce inevitabil cu gandul la puterea si importanta acestui oras. 

Mai pot fi vazute ramasitele zidurilor inalte care inconjurau orasul, ruinele unui templu, necropola, ruinele mai multor biserici, tearul si diferite structuri ale mai multor cladiri administrative, unele dintre acestea remarcabil de bine conservate in fata trecerii timpului. 

Sapaturile au inceput in 1994, sub directoratul Muzeului Alanya, atunci fiind excavata strada principala de sus, dar si o pestera decorata cu diferite fresce crestine, folosita, se pare, pentru botezuri. 

La Syedra inca se mai desfasoara excavari, lucru remarcat de unii dintre turistii care au vizitat situl in noiembrie 2023. 

Alte atractii apropiate de orasul antic Syedra 

Fie ca alegi sa explorezi zona pe cont propriu, fie prin intermediul unei excursii optionale, trebuie sa stii ca in apropiere de Syedra exista si alte atractii interesante. Ti-am pregatit cateva exemple mai jos:

Canionul Sapadere se afla la 40 kilometri departare de Alanya si la 28 kilometri nord-est de Syedra. Are o lungime de circa 750 metri si un traseu bine pus la punct, cu poteci realizate din lemn. Vei vizita albia unui rau, inconjurat de un peisaj stancos si vei putea face baie in micile bazine din apropierea cascadelor. 

In imediata vecinatate se afla si satul Sapadere, unde poti vedea vechea fabrica de matase si de unde poti cumpara diferite produse locale. 

Pestera Piticilor poate fi reperata pe Google Maps cu denumirea de “Cüceler Mağarası”. Se afla la 23 kilometri de Syedra, in apropierea canionului Sapadere, si a fost deschisa publicului in 2012. 

Pestera are 6 galerii si mai multe pasaje inguste si culoare de trecere, iar la interior vei putea observa stalactite si stalagmite similare cu cele din pestera Damlatas, Alanya. 

Podul lui Hercule este localizat la 16 kilometri distanta de situl arheologic Syedra.

Aici te poti opri rapid pentru cateva fotografii cu acesta sau poti sa faci un scurt popas pentru a lua masa de pranz, caci in imediata apropiere este deschis un restaurant cu preparate traditionale. 

In loc de concluzie

Orasul antic Syedra este una dintre atractiile deosebit de incarcate de istorie din zona Alanya. Poate fi mai liber comparativ cu alte obiective si, in plus, are avantajul de a fi localizat aproape de alte puncte de interes turistic. 

Daca ti-am starnit apetitul pentru concediile in aceasta parte a Turciei, iti reamintim ca la noi pe site te asteapta unele dintre cele mai tari oferte vacante Alanya!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?