Vizita la Termessos Antalya, orasul antic din varf de munte

Zona Antalya isi asteapta vizitatorii cu unele dintre cele mai frumoase peisaje si situri arheologice, insa daca ar fi sa ne orientam catre unul dintre cele mai interesante astfel de locuri, orasul antic Termessos pare sa aiba o multime de atuuri, pentru ca este foarte bine conservat si se afla in varf de munte, la 1000 metri deasupra nivelului marii. 

Termessos mai poarta si denumirea de “Cuibul Vulturului”, gratie pozitiei sale, iar amfiteatrul din oras ofera o priveliste spectaculoasa catre regiunea Pamphylia și catre Muntii Taurus.

In cele ce urmeaza poti sa descoperi mai multe amanunte utile despre vizita la Termessos, iar la noi pe site te asteapta si unele dintre cele mai bune oferte vacante Antaya, cu propuneri de hoteluri din toate statiunile cunoscute.

Unde se afla Termessos Antalya si cum poti sa ajungi aici

Termessos se afla in Parcul National Güllük Dağı, la 35 kilometri departare de centrul orasului Antalya. Intr-o zi cu trafic normal, ar trebui sa faci intre cele doua in jur de 45 minute, cu masina.

Spre deosebire de alte situri arheologice, Termessos poate fi mai greu de accesat, pentru ca este localizat intr-o zona muntoasa, inalta. 

Dupa ce ai intrat in parc si ai platit taxa, trebuie sa mergi inca 8 kilometri cu masina, urmand indicatoarele. Vei parca si ulterior vei mai avea de mers pe jos, pe un traseu mediu spre dificil, inca 30-45 minute. 

Este recomandat sa-ti iei la tine apa plata si cateva gustari, pentru ca facilitatile si serviciile sunt limitate in aceasta zona. 

Termessos poate fi vizitat in intervalul orar 08.30 – 19.30, cu ultima intrare in parc la ora 17.30. 

Daca ai deja un Museum Pass pentru zona Antalya, nu vei plati nimic la Termessos. Altfel, intrarea costa in jur de 70 lire turcesti/persoana. 

Antalya City este cel mai apropiat oras de Termessos, ceea ce inseamna ca daca vei fi cazat aici, vei putea ajunge destul de usor. O alta modalitate prin care poti vizita Termessos este prin intermediul excursiilor optionale. Acestea sunt organizate de catre operatorii locali si sunt disponibile in receptia majoritatii hotelurilor. 

Daca optezi pentru aceasta ultima varianta, vei fi scutit de tot stresul cu transportul, caci vei fi preluat de la hotel si adus inapoi, iar de regula, in aceeasi zi cu Termessos, vei avea incluse in program si alte opriri la atractiile din zona. 

Distante catre Termessos din alte statiuni ale zonei Antalya:

  • distanta Kemer – Termessos: 68 kilometri
  • distanta Lara – Termessos: 55 kilometri
  • distanta Belek – Termessos: 73 kilometri
  • distanta Side – Termessos: 105 kilometri

Ce poti vedea la Termessos Antalya

Spre deosebire de alte situri arheologice, Termessos nu a trecut prin cine stie ce procese de restaurare. Au fost montate cateva balustrade metalice pentru a proteja vizitatorii de zonele abrupte care imprejmuiesc ruinele, insa nu au fost facute prea multe interventii de catre autoritati.

Pornind din parcare, vei urma o poteca destul de solicitanta, care duce la zidurile inferioare ce imprejmuiesc orasul antic. Exista o harta pictata pe un panou de lemn, la inceputul drumetiei. 

Se recomanda sa vii echipat cu hainele potrivite pentru o drumetie, cu mult accent pe incaltaminte (nu vei putea vizita zona in papuci, spre exemplu). Traseul este solicitant si nu poate fi considerat potrivit pentru familiile cu copii mici. 

Totodata, in miez de vara, cel mai bine este sa vii aici la primele ore ale diminetii. Desi Termessos nu se numara printre cele mai intens vizitate obiective din zona Antalya, caldura este resimtita foarte tare la orele pranzului, iar tu vei avea de mers destul de mult pe jos pentru a explora situl arheologic. 

Amfiteatrul este atractia-cheie a orasului antic Termessos. Daca vii aici intr-o perioada aglomerata (iulie-august), e bine sa te indrepti intai de toate catre aceasta constructie impresionanta, pentru ca se poate aglomera, si ulterior sa vizitezi restul sitului arheologic.

De la intrarea in oras, continua drumul in sus circa 10 minute, pana cand vei vedea un indicator care-ti arata directia amfiteatrului. Ultima parte pe care o vei avea de parcurs este accidentata, asadar, inainteaza cu precautie. Amfiteatrul a fost cladit chiar pe marginea muntelui, iar privelistea pe care ti-o ofera este absolut magnifica. 

Teatrul avea o capacitate de circa 5000 de locuri. 

Strada colonadelor (marcata pe indicator cu denumirea de “The Collonaded Street”), cu rol de centrul al tuturor activitatilor economice din oras, asteapta ulterior sa fie vizitata. Din pacate, mai toate constructiile de aici sunt acum ruine, insa sistemul de canalizare al orasului inca poate fi observat. 

Vei mai vedea ruinele Hamam-ului (“The Bath – Gymnasium”), morminte vechi (printre care se numara si cel al generalului Alcetas) dar si ruinele a sase temple, printre care si unul dedicat zeitei Artemis. 

Alte atractii de vazut aproape de Termessos Antalya

Daca ai ales sa te desprinzi cateva ore de la plaja pentru a vedea atractiile din imprejurimile orasului Antalya, e bine de stiut ca in apropierea sitului arheologic Termessos se mai afla si urmatoarele:

Pestera Karain este localizata la circa 19 kilometri departare de Termessos, ceea ce inseamna ca poate fi vizitata destul de usor in aceeasi zi. 

Biletul de acces costa 100 lire turcesti/persoana, iar programul de vizitare este urmatorul:

  • de la 1 aprilie la 1 octombrie: 10:00-17:00 
  • de la 1 octombrie la 1 aprilie : 8:30-17:30

Pestera ar fi fost locuita inca din epoca paleolitica timpurie, cu 150.000 – 200.000 ani in urma, aici fiind descoperit un fragment de craniu care a confirmat aceasta datare. Pestera are 3 incaperi mari, separate de pereti de calcit, stalagmite si stalactite, conectate prin pasaje inguste. 

STIAI CA: In aceasta pestera au fost gasite oase fosilizate de animale mari precum elefanti, hipopotami, rinoceri si hiene? 

Orasul antic Perge gazduieste unele dintre cele mai remarcabile monumente romane si elenistice de pe teritoriul Turciei, fiind deosebit de incarcat de istorie. Perge se afla la 48 kilometri departare de Termessos si la 16 kilometri departare de centrul Antalya City. 

Se recomanda sa vizitezi intai de toate teatrul de aici, aceasta constructie fiind separata de situl arheologic printr-un drum principal. 

Centrul vechi Kaleici din Antalya City mai poate fi la indemana ta, atata vreme cat ajungi in zona si nu esti cazat prea aproape de acest oras. Printre cele mai importante obiective de aici se numara Poarta lui Hadrian, Turnul Hidirlik, Minaretul Yivli, Minaretul Kesik, portul vechi si altele. 

Kaleici este considerat un obiectiv in sine, cu stradutele sale inguste, casele vechi, restaurantele, cafenelele si magazine de aici. Atmosfera se anima puternic odata cu lasarea serii. 

In loc de concluzie, 

Termessos Antalya este unul dintre siturile arheologice de exceptie cu care a fost binecuvantata aceasta zona turistica si merita vizitat atata vreme cat ti-ai propus sa bifezi obiective istorice. Implica putin mai mult efort fizic, insa majoritatea celor care au ajuns aici spun ca drumetia a meritat categoric. 

Iti reamintim ca la noi pe site te asteapta si unele dintre cele mai bune oferte vacante Antalya, cu zeci de hoteluri din toate statiunile cunoscute ale provinciei.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?