Scurt ghid pentru vizita in orasul antic Aspendos Antalya

Zona Antalya Turcia abunda in atractii istorice si naturale de exceptie, iar Aspendos este unul dintre cele mai bine conservate situri arheologice pe care le-ai putea vedea. 

Aflat la o distanta rezonabila fata de Antalya City, dar si fata de statiunile invecinate Side si Belek, Aspendos isi asteapta vizitatorii cu un amfiteatru grandios si o serie de ruine extrem de incarcate de istorie. 

Mai multe amanunte utile despre vizita in orasul antic Aspendos gasesti mai jos, in timp ce la noi pe site ti-am pregatit unele dintre cele mai tentante oferte pentru vacantele in Antalya, cu propuneri de hoteluri din toate statiunile cunoscute.

Localizare Aspendos Antalya si distante din principalele statiuni

Ruinele orasului antic Aspendos se afla la 46 kilometri est departare de Antalya City, ceea ce inseamna ca intr-o zi cu trafic normal, ar trebui sa faci in jur de 40 minute cu masina intre cele doua. 

Daca se intampla sa fii cazat in Belek, vei avea de mers doar 20 minute cu masina pana la Aspendos. 

Este localizat chiar in satul Belkıs, in imediata apropiere a orasului Serik. Sunt mai multe modalitati prin care poti ajunge aici daca nu dispui de masina sau daca nu vrei sa te complici prea tare cu orientarea in trafic. 

Poti veni la Aspendos cu autobuzele locale. Din statia centrala Antalya City trebuie sa iei un autobuz care merge in directia Serik. Odata ajuns acolo, vei intalni autobuze care merg spre Belkis – Aspendos. 

Excursiile optionale organizate de operatorii locali mai pot fi o varianta prin care poti vizita Aspendos, asistat de un ghid turistic. Avantajul acestora este ca-ti ofera mai multa comoditate, fiind preluat de la hotel si adus inapoi, iar o astfel de experienta include, de regula, opriri la mai multe obiective din zona Antalya. 

Distante catre Aspendos din alte statiuni ale Antalyei:

  • distanta Kemer – Aspendos: 92 kilometri
  • distanta Lara – Aspendos: 37 kilometri
  • distanta Belek – Aspendos: 17,6 kilometri
  • distanta Side – Aspendos: 33 kilometri
  • distanta Alanya – Aspendos: 93 kilometri

Ce poti vedea la Aspendos Antalya, intrare si program de vizitare

Aspendos este unul dintre cele mai cunoscute situri arheologice din zona Antalya, distingandu-se de alte orase antice printr-un amfiteatru incredibil de bine conservat. Aspendos este invaluit in foarte multe legende, iar unii istorici il asociaza cu povestea Troiei, respectiv cu faptul ca aici s-ar fi refugiat locuitorii care au fugit odata cu distrugerea orasului legendar. 

Amfiteatrul din Aspendos, este, fara doar si poate, cea mai importanta atractie pe care trebuie sa o vezi – are o arhitectura impresionanta, un diametru de 96 metri si peste 10000 de locuri. Amfiteatrul a fost ridicat in jurul anului 160, sub atenta supraveghere a arhitectului grec Zenon. 

Ruinele apeductului din Aspendos reprezinta o alta atractie a locului, cu atat mai mult cu cat istoricii au constatat ca acestea fac parte dintr-un canal lung de peste 20 de kilometri, care alimenta orasul antic cu apa. Apeductul din Aspendos este considerat o minune inginereasca pentru acele vremuri. 

Acropola din Aspendos este pozitionata la nord de amfiteatru, iar aici poti admira ruinele altor structuri importante precum cele ale pietei sau ale bazilicii.

Programul de vizitare variaza in functie de perioada, dupa cum urmeaza:

  • in sezonul cald: 08.00 – 18.45
  • in sezonul rece: 10.00 – 16.00

Intrarea costa in jur de 10 euro/persoana (340 lire turcesti), insa daca ai un Museum Pass, aceasta atractie va fi inclusa in pretul abonamentului. 

Alte atractii apropiate de Aspendos Antalya 

Daca ti-ai propus ca in aceeasi zi cu Aspendos sa bifezi si alte atractii din zona, e bine de stiut ca in relativa apropiere se mai afla si urmatoarele: 

Orasul antic Side te asteapta la doar 33 kilometri distanta de Aspendos, iar aici ai ocazia sa vezi un alt teatru antic de exceptie, cu o capacitate de 15.000 locuri. 

Ruinele templelor lui Apollo si al zeitei Atena se afla in apropierea portului, iar Muzeul din Side gazduieste o colectie interesanta de statui gasite in zona siturilor arheologice.

Centrul vechi Kaleici din Antalya City este localizat la 48 kilometri departare si este considerat un obiectiv in sine. Stradutele sale inguste, casele din piatra, Poarta lui Hadrian, moscheile vechi si minaretele lor inalte, portul vechi – toate pot fi vazute intr-o scurta plimbare de 1-2 ore prin Kaleici. 

In plus, vei avea la indemana foarte multe restaurante, cafenele, magazine, iar daca vii aici pe timp de seara, atmosfera este cat se poate de animata. 

Cascadele Duden sunt unele dintre cele mai populare atractii naturale din apropierea orasului Antalya. Sunt impartite in doua sectiuni: cascadele de sus si cascadele de jos, ambele zone fiind foarte ofertante din punct de vedere turistic.

In partea de sus, cascadele sunt inconjurate de o vegetatie abundenta, iar in apropiere exista trasee pentru drumetii si zone de picnic, iar in partea de jos, cascadele ating o inaltime de circa 40 metri, varsandu-se direct in Marea Mediterana. 

Tunektepe Teleferik este un traseu de telecabina localizat tot in imediata vecinatate a orasului Antalya, la aproximativ 14 kilometri departare de centru.

Calatoria costa 15 euro/persoana, iar in partea de sus vei avea ocazia sa admiri o panorama superba a orasului Antalya. 

In loc de concluzie

Aspendos Antalya este unul dintre cele mai importante obiective istorice din aceasta zona turistica, iar faptul ca situl arheologic si in mod particular amfiteatrul sunt atat de bine conservate reprezinta un motiv in plus sa vii aici. 

Daca esti tentat sa-ti planifici o vacanta in aceasta parte a Turciei, nu uita sa arunci o privire la noi pe site, unde ti-am pregatit unele dintre cele mai bune oferte vacante Antalya.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?