Despre Pelekas, unul dintre satele traditionale de pe coasta de vest a insulei Corfu

Pelekas este numele unui sat de munte localizat la o distanta rezonabila fata de Corfu Town, in apropierea coastei de vest a insulei, la o altitudine de circa 270 de metri. 

Poate fi unul dintre locurile potrivite pentru plimbari boeme la ceas de seara, pentru o experienta culinara desavarsita la una dintre tavernele sale traditionale si totodata unul dintre cele mai bune puncte din care poti privi apusul. 

Ti-am pregatit mai jos o serie de amanunte utile despre vizita in Pelekas, iar la noi pe site gasesti si cateva oferte tentante pentru vacantele in insula Corfu.

Unde este Pelekas, cum ajungi si distante din alte statiuni

Pelekas este localizat la aproximativ 14 kilometri departare de Corfu Town, pe coasta de vest, cam pe la jumatatea distante dintre satele Vatos si Sinarades. 

Plecand din Corfu Town cu masina, ar trebui sa faci pana in Pelekas in jur de 25 minute, intr-o zi cu trafic moderat. 

Din capitala insulei poti ajunge in Pelekas si cu Blue Bus nr 11, iar costul unei calatorii este cu mult mai avantajos decat daca ai apela la varianta transportului cu taxi. 

Distante catre Pelekas din alte statiuni ale insulei:

  • distanta Agios Gordios – Pelekas: 10 kilometri
  • distanta Kavos – Pelekas: 47 kilometri
  • distanta Moraitika – Pelekas: 23 kilometri
  • distanta Benitses – Pelekas: 16 kilometri
  • distanta Dassia – Pelekas: 15 kilometri 
  • distanta Kassiopi – Pelekas: 38 kilometri 
  • distanta Sidari – Pelekas: 38 kilometri 
  • distanta Paleokastritsa – Pelekas: 19 kilometri
  • distanta Ermones – Pelekas: 6 kilometri

Ce sa stii despre Pelekas si ce poti face aici 

Pelekas este un sat de dimensiuni medii, cu o populatie permanenta de circa 600 de locuitori, destul de bine dezvoltat in plan turistic, cu unitati de cazare, restaurante si taverne, mai multe statii de autobuz, mici magazine,  farmacie, cateva bisericute si o serie de alte atractii istorice. 

Nu se cunoaste cu exactitate sursa de provenienta a numelui, desi se presupune ca “Pelekas” ar fi un derivat al cuvantului grec “pelekis”, care era un soi de topor antic folosit de sateni pentru taierea lemnului sau pentru cioplirea pietrei. 

Numele satului figureaza in arhivele istorice din Corfu inca din jurul secolului al XVI-lea, dar si in unele documente bisericesti din secolul al XVII-lea. 

In perioada secolelor al XVIII-lea si al XIX-lea, populatia satului cunoaste o crestere semnificativa (de peste 150%), aceasta prosperitate incurajandu-i pe locuitori sa construiasca mai multe biserici. 

Pana in anul 1755, Pelekas avea 7 biserici – in majoritate existente si in prezent (Agios Onoufrios, Thetokos Evangelistria, Theotokos Odigitria, Agios Nikolaos, The Virgin Eleousa of Passara si Agios Anargyri). 

Una dintre cele mai importante atractii din zona Pelekas este “Kaiser’s Throne”, marcat pe Google Maps cu “Kaiser William II Observatory”, respectiv locul in care Kaiserul German Wilhelm al II-lea, care-si petrecea verile la Palatul Achilleion, venea sa priveasca apusul. 

Accesul la acest obiectiv este gratuit, iar privelistea de care te poti bucura aici este descrisa ca fiind una dintre cele mai impresionante din Corfu, cu atat mai mult cu cat iti ofera posibilitatea sa admiri o panorama 360 asupra intregii insule. 

Restaurantele si tavernele din sat reprezinta o alta atractie pentru vizitatori. Jimmy’s Restaurant, Pink Panther si Pelekas Grill se numara printre locurile care au acumulat mai multe recenzii pozitive, iar in sat gasesti si o serie de brutarii, dar si sky baruri (Aera Sky Bar, Pelekas Cafe Bar, etc.). 

In ceea ce priveste unitatile de cazare, in sat vei intalni o serie de vile sau case traditionale cu apartamente/camere de inchiriat, insa daca te indrepti catre zona de plaja (Kontogialos), vei gasi si variante de hoteluri/resorturi, unele chiar foarte bine cotate. 

Plaje apropiate de satul Pelekas

Chiar daca nu este localizat in imediata apropiere a malului marii, Pelekas are avantajul de a fi situat la o distanta rezonabila fata de o serie de plaje apreciate. 

Cea mai apropiata plaja pornind din satul Pelekas este Kontogialos, care se afla la 1,8 kilometri.

Este una dintre plajele bine organizate, fiind amenajata cu sezlonguri si umbrele, cu diferite servicii si facilitati in zona din spate: taverne, baruri, dusuri, toalete, mici magazine si mai multe unitati de cazare. 

Imprejurimile acestei plaje sunt potrivite si pentru snorkeling. 

Plaja Glyfada este localizata la 3,7 kilometri de Pelekas, fiind una dintre cele mai populare de pe coasta de vest a insulei. Este formata din nisip si are o lungime de mai bine de 1 kilometru. In sezon este amenajata cu sezlonguri si umbrele. 

Plaja are o intrare relativ lina in mare, motiv pentru care este adesea frecventata si de catre familiile cu copii. 

Plaja Agios Gordios mai poate fi o alta varianta de plaja la care poti ajunge destul de repede. Se afla la 10 kilometri distanta de Pelekas, are 1,5 kilometri in lungime si este formata din nisip. 

Exista pietre la intrarea in mare (se recomanda incaltaminte speciala). 

In loc de concluzie

Pelekas ramane unul dintre satele incantatoare din apropierea orasului Corfu Town si unul dintre cele mai bune locuri in care sa admiri apusul si o priveliste superba asupra intregii insule. 

Esti tentat sa pui la cale o experienta aici? Iti reamintim ca la noi pe site te asteapta unele dintre cele mai tari oferte vacante Corfu!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?