Despre situl arheologic Lyrbe din apropierea orasului Manavgat

Unul dintre locurile perfecte pentru drumetiile in natura si pentru cei pasionati de istorie este orasul antic Lyrbe, cunoscut si sub denumirea de Seleukeia Ancient City, din apropierea orasului Manavgat Antalya.

Spre deosebire de alte situri arheologice din zona Antalya, la Lyrbe nu vei intalni prea multa organizare si nici taxa de acces, insa acei turisti care au vizitat ruinele orasului antic spun ca deplasarea pana aici a meritat.

In cele ce urmeaza te asteapta cateva amanunte interesante despre orasul antic Lyrbe, iar la noi pe site gasesti si unele dintre cele mai bune oferte vacante Antalya.

Localizare Lyrbe Ancient City, cum ajungi si distante din statiuni

Lyrbe se afla la 12 kilometri nord de orasul Manavgat, in satul Bucakşeyhler, iar drumul intre cele doua poate fi parcurs cu masina in aproximativ 25 minute. 

Drumul de acces este destul de intortocheat si ingust, insa la fata locului exista o mica parcare, in general neaglomerata. 

Din Side si pana aici sunt 15,4 kilometri, ceea ce inseamna tot cam 25-30 minute petrecute pe drum. 

Situl arheologic poate fi reperat pe Google Maps cu denumirea de “Seleukeia (Lyrbe) Ancient City”. 

Nu exista taxa de acces aici si nici program de vizitare, insa nu-ti recomandam sa vii la Lyrbe dupa lasarea serii. 

Poti ajunge in satul Bucakşeyhler si cu minibusurile locale care pleaca din Manavgat catre aceasta directie, insa din statie si pana la situl arheologic vei mai avea de mers pe jos o portiune destul de anevoioasa, pe care nu-ti recomandam sa o parcurgi la orele pranzului, daca te vei afla in vacanta aici in miez de vara, caci temperaturile vor fi ridicate. 

Distante catre Lyrbe din alte statiuni:

  • distanta Antalya City – Lyrbe: 83 kilometri
  • distanta Lara – Lyrbe: 73 kilometri
  • distanta Belek – Lyrbe: 54 kilometri
  • distanta Alanya – Lyrbe: 75 kilometri

Scurt istoric al locului si ce poti vedea in prezent la Lyrbe

Lyrbe (sau Seleukeia) a fost descoperit de catre arheologi in anii 1970, insa studiile efectuate aici au demonstrat ca orasul ar fi fost fondat in secolul al IV-lea i.Hr, in scopuri defensive, in cazul unui asediu asupra orasului de coasta Side. 

Dupa ce Side ar fi fost atacat si capturat de catre pirati in secolul al II-lea i.Hr, se presupune ca unii locuitori s-ar fi refugiat in Lyrbe.

Lyrbe a fost fondat de catre unul dintre generalii lui Alexandru cel Mare, Seleucus I Nicator, denumirea de “Seleukeia” avand semnificatia de “țara lui Seleucus”.

Lyrbe nu se numara printre cele mai populare situri arheologice din zona Antalya si asta pentru ca orasul antic nu a trecut prin cine stie ce procese de conservare si de amenajare. Il vei intalni destul de rar mentionat prin ghidurile turistice, iar odata ajuns aici, vei observa cateva panouri cu informatii, insa nu si o prea buna organizare. 

Unii turisti atrag atentia ca traseele din situl arheologic trebuie parcurse cu mai multa precautie. 

Recent, a avut loc si un incendiu de vegetatie in zona si chiar daca ruinele orasului antic nu au fost afectate, copacii din imprejurimi pastreaza urmele focului.

Cu toate acestea, nu sunt putini cei care spun ca situl arheologic are un farmec aparte. O parte dintre turisti spun agora este foarte bine conservata, iar zidurile orasului (inalte de circa 9 metri) atrag atentia imediat. 

In cadrul agorei cu doua etaje, pot fi observate mai multe coloane in stil doric, care in pofida trecerii timpului, au rezistat in pozitia originala. 

In partea de sud-est a agorei se afla teatrul, cu locuri dispuse pe 6 randuri, iar la nord se afla ramasitele unui templu. 

O parte dintre descoperirile facute in cadrul sapaturilor din zona Lyrbe sunt in prezent expuse la Muzeul de Arheologie din Antalya, multe dintre acestea indicand faptul ca orasul a atins perioada de apogeu in intervalul secolelor I-II d.Hr. 

Alte atractii apropiate de Lyrbe Ancient City

Zona in care se afla ruinele anticului Lyrbe gazduieste multe alte atractii, pe care le poti explora in voie atata vreme cat timpul iti permite. Mai jos gasesti cateva sugestii in acest sens: 

Green Canyon este unul dintre canioanele superbe ale Turciei, de altfel printre putinele care-ti vor permite sa le explorezi in timpul unui tur cu barca. Daca vrei sa faci un boat tour complet la Green Canyon, e bine sa ai in vedere ca aceste experiente se desfasoara pe parcursul a 8-9 ore.

Intre Lyrbe si Green Canyon sunt in jur de 19 kilometri.

Orasul antic Side, localizat in statiunea cu acelasi nume din prezent, se afla chiar la malul marii si reprezinta un alt obiectiv cat se poate de important din aceasta zona. 

Aproape de malul marii intalnesti ramasitele templelor lui Apollo si al Atenei, iar la mica distanta se afla si impresionantul teatru din Side. 

Intre Side si Lyrbe ai de parcus 15,5 kilometri

Cascadele Manavgat si marele bazar din Manavgat mai pot fi vizitate la distanta mica de Lyrbe. Cascadele au o latime impresionanta (de circa 40 de metri) si pot fi admirate de pe o platforma construita in imediata apropiere, iar bazarul se afla in centrul orasului si este considerat a fi unul dintre cele mai mari din intreaga provincie, mai ales in zilele de luni si joi cand aici se deschide si piata organizata in aer liber. 

In loc de concluzie

Orasul antic Lyrbe este doar unul dintre numeroasele situri arheologice pe care le poti vedea in timpul vacantei in Antalya Turcia. Are dezavantajul de a fi mai putin pregatit pentru vizitele turistilor, insa nu este la fel de aglomerat si gazduieste ruine foarte bine conservate. 

Daca ai ajuns deja la Lyrbe, asteptam cu interes si parerile tale, iar daca pui la cale un concediu in aceasta parte a Turciei, te asteptam pe site cu unele dintre cele mai tari oferte vacante Antalya!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?