Manavgat Turcia si aproape totul despre vizita in acest oras incantator de la Mediterana

Orasul Manavgat, aflat la circa 75 kilometri departare de centrul Antalya City, este considerat a fi una dintre cele mai interesante asezari de pe coasta turceasca a Marii Mediterane, in mod principal gratie tuturor atractiilor naturale si istorice pe care le gazduieste. 

Centrul din Manavgat se afla la 4 kilometri departare de tarm, insa daca facem referire la intreg districtul Manavgat, in care se afla si orasul cu acelasi nume, acesta include peste 100 de cartiere si mici sate, printre care se numara si faimosul Side, alaturi de alte orase antice precum Seleucia, Selge si o serie de obiective spectaculoase precum Cascadele Manavgat, Pestera Tilkiler, Barajul Oymapinar si altele. 

In cele ce urmeaza te asteapta mai multe amanunte utile despre Manavgat Turcia, iar la noi pe site gasesti si unele dintre cele mai bune oferte vacante Antalya, inclusiv cu hoteluri din zona Side – Manavgat.

Ce sa stii despre Manavgat

Desi intemeierea acestui oras nu a fost datata cu exactitate, se estimeaza ca ar fi avut loc intre anii 200-150 i.Hr. Manavgat a fost ridicat pe campia care se intide pe ambele maluri ale raului Manavgat. 

Partea de nord a Manavgat este marginita de Muntii Taurus, in timp ce la sud se afla Padurea Sorgun si Lacul Titreyengol. 

Raul Manavgat trece chiar prin mijlocul orasului, iar cascada care poarta acelasi nume si delta de aici sunt considerate unele dintre cele mai populare si frumoase atractii naturale ale acestei zone. 

Lacum Oymapinar si barajele Manavgat se afla in partea de nord a raului, zona fiind una cu adevarat incantatoare din punct de vedere al peisajelor pe care le ofera. 

Campia Manavgat este considerata a fi una dintre cele mai fertile zone ale Antalyei, fiind folosita pentru cultivarea bumbacului, a orzului si a graului, dar si pentru cultivarea a peste 40 de soiuri diferite de fructe si legume. 

Orasul Manavgat este un adevarat magnet pentru turistii care vor sa se bucure de shopping in timpul vacantei in Antalya. Bazarul Manavgat este unul dintre cele mai mari din intreaga zona Antalya, iar mai multe amanunte despre aceasta experienta vei putea descoperi in cele ce urmeaza, dar si intr-un articol separat, mai detaliat. 

Motive pentru o vacanta in Manavgat 

Cei mai multi dintre turistii care ajung in Manavgat nu se cazeaza neaparat in zona acestui oras, ci mai degraba in resorturile aflate in micutele statiuni de la malul marii. Cu toate acestea, intreg districtul Manavgat este cat se poate de bogat in atractii istorice si naturale, iar zona este considerata un must-see atata vreme cat alegi sa-ti faci vacanta la Marea Mediterana, in Turcia. 

Printre argumentele pentru care ai putea alege sa-ti faci o vacanta in aceasta zona se numara:

  • distanta acceptabila fata de Aeroportul International Antalya
  • multitudinea de variante de cazare, c resorturi bine cotate, in apropierea orasului Manavgat
  • distanta foarte mica fata de orasul antic Side si de toate atractiile sale istorice (intre Side si centrul Manavgat sunt doar 5 kilometri). 
  • accesul rapid la toate atractiile din zona Manavgat, pe care le vom aborda in majoritate putin mai jos, intr-un capitol separat
  • posibilitatea de a face shopping intr-unul dintre cele mai mari si mai autentice bazaruri din Antalya

Unde se afla Manavgat si cum ajungi aici 

Orasul Manavgat se afla, asa cum spuneam si mai sus, la 75 kilometri departare de centrul Antalya City si la 66 kilometri distanta de Aeroportul International Antalya. 

Asta inseamna ca intr-o zi cu trafic normal, sunt sanse sa faci in jur de o ora – o ora si un sfert intre cele doua, cu masina. 

Totusi, e bine de stiut ca in miez de vara, traficul poate deveni mai aglomerat. 

Manavgat este localizat de-a lungul drumului principal D400 care conecteaza orasele din regiunea Antalya. 

Poti ajunge in Manavgat foarte usor si cu autobuzele/microbuzele locale (dolmus), in mod special daca vii aici din Side, Kumköy, Colakli, Evrenseki si alte asezari apropiate. 

Totodata, Manavgat poate fi vizitat si prin intermediul excursiilor optionale organizate de catre operatorii locali, care au plecari din toate statiunile cunoscute ale Antalyei (din Kemer, Antalya City, Lara, Belek, Alanya). 

Distante catre Manavgat din statiuni localizate in zona Antalya:

  • distanta Kemer – Manavgat: 119 kilometri
  • distanta Lara – Manavgat: 63 kilometri
  • distanta Belek– Manavgat: 44 kilometri
  • distanta Alanya – Manavgat: 60 kilometri 

Citeste si: Drumul spre Antalya cu masina. Cel mai bun traseu si distante catre toate statiunile cunoscute

Vremea Manavgat si cea mai buna perioada pentru o vacanta

Cea mai calduroasa perioada in zona Manavgat este cea a lunilor iulie-august, atunci cand media maximelor atinge in jur de 35 grade masurate la umbra. 

Tot atunci, orasul Manavgat si statiunile sale din imprejurimi primesc si cel mai mare numar de vizitatori, in mod special in zona atractiilor si a bazarului. 

In iulie, apa marii atinge valori medii de 27 grade in zona Manavgat, iar in august, aceeasi medie atinge 28 grade. 

Daca nu esti insa foarte prietenos cu caldurile si nici cu multimile de turisti, si vrei sa beneficiezi  de preturi ceva mai avantajoase la cazare, poti alege sa-ti faci vacanta in aceasta zona a Antalyei in mai, la inceput de iunie sau la sfarsit de septembrie – inceput de octombrie. 

Media temperaturilor maxime poate sa depaseasca 26 grade in mai, 31 grade in iunie, iar in septembrie si octombrie, aceeasi medie se situeaza undeva intre 26-32 grade. 

Apa marii are aproape toate sansele sa fie buna pentru baie (in mai poate fi mai rece – aproximativ 20 grade), in mod special in lunile septembrie si octombrie, cand inregistreaza valori intre 24-26 grade). 

Daca alegi sa vii aici spre mijlocul lunii octombrie, trebuie sa stii ca in zona sunt totusi sanse mai mari sa prinzi ploaie. 

Plaje apropiate de orasul Manavgat

Desi centrul Manavgat este localizat la circa 4 kilometri departare de malul marii, in zona exista destul de multe variante de plaja catre care te poti indrepta. 

Daca alegi sa te cazezi spre exemplu in Side, vei avea la indemana cele doua portiuni de plaja (plaja Side Est si plaja Side Vest), delimitate de orasul vechi Side si ale sale atractii, care desparte fasia de nisip undeva pe la mijloc. 

Ambele sunt formate dintr-un nisip auriu, au o intrare relativ lina in apa si sunt bine organizate. 

Plaja de Vest din Side are foarte multe hoteluri in zona din spate si este preferata in mod special de catre famiile cu copii, in timp ce plaja de Est este aleasa mai degraba de catre turistii mai tineri si exploratori, fiind caracterizata printr-o particularitate: in zonele sale mai late poate avea dune de nisip pe portiunea din spate. 

Mai multe amanunte despre plajele din Side gasesti in acest articol: Side Beach, plaja cu multe atractii istorice in imediata apropiere

Plaja publica Manavgat Sorgun te mai asteapta in apropierea acestui oras, la circa 6 kilometri de centru, localizata in vecinatatea gurii de varsare a raului in mare. 

Este formata din nisip cu pietris (aproape de mal) si are o panta de intrare medie spre abrupta in mare. Exista aici zona de parcare, zona de picnic, cabine de schimb, alaturi de posibilitatea de a practica diferite sporturi acvatice. 

Unde te cazezi in zona Manavgat 

Majoritatea celor care viziteaza orasul Manavgat si atractiile din imediata sa apropiere nu aleg sa se cazeze chiar aici, ci in statiunile de la malul marii, cea mai populara dintre acestea fiind Side. 

Atat in Side, cat si in alte zone invecinate precum Sorgun, Kızılağaç, Kızılot, exista multe resorturi localizate chiar in prima linie, asadar foarte aproape de plaja sau chiar cu segment privat de plaja amenajata. 

Cele mai multe dintre unitatile de cazare aflate la malul marii sunt cotate cu 4-5 stele si au regim de cazare all inclusive, ultra all inclusive. 

In acelasi timp, daca nu tii neaparat sa fii cazat aproape de Manavgat, te poti orienta si catre statiuni precum Belek, Lara, chiar si catre Alanya (unde preturile pot fi mai avantajoase) si sa vizitezi Manavgat pe cont propriu sau prin intermediul excursiilor optionale. 

Daca vrei totusi sa fii cazat langa Manavgat, noi iti recomandam sa arunci o privire pe ofertele noastre de vacanta in Side Turcia.

Atractii si activitati in Manavgat 

Motivul principal pentru care atat de multi turisti ajung sa viziteze zona Manavgat pe timp de vara este faptul ca zona abunda in atractii si obiective. Poti ajunge sa le vizitezi pe cont propriu, sau daca nu vrei sa ai stresul transportului, al parcarii si al orientarii la fata locului, poti opta pentru varianta unei excursii optionale, care eventual sa includa opriri la mai multe atractii din apropierea orasului Manavgat. 

Bazarul Manavgat este, fara doar si poate, unul dintre cele mai populare locuri pe care le vei gasi in acest oras. Are atat zona acoperita, care este deschisa zilnic, cat si zona in aer liber (de piata locala), organizata in zilele de luni si joi. 

Poti cumpara de aici cam tot ce-ti trece prin cap: incepand cu imbracaminte, accesorii, suveniruri, condimente si alte produse traditionale, iar partea cea mai buna e ca pretul poate fi negociat. 

Cascadele Manavgat sunt localizate la circa 5 kilometri nord de centrul orasului, intr-o zona foarte bogata in vegetatie. Desi au o inaltime de circa 2 metri, cascadele suprind prin latimea pe care se intind (circa 40 metri) si prin debitul impresionant de mare al apei. 

In imediata apropiere exista un restaurant cu o terasa generoasa, de unde poti privi cascadele. 

La aproximativ 16-17 kilometri de cascade se afla si barajul Oymapinar.

Canionul Verde (sau Green Canyon) este localizat la circa 25 kilometri nord de Manavgat, mai sus de baraj. Cel mai placut mod prin care te poti bucura de frumusetea acestui loc este prin intermediul unei mini-croaziere cu barca. Muntii Taurus iti vor oferi fundalul perfect, iar tie nu-ti ramane decat sa te relaxezi si sa te bucuri de peisajele spectaculoase. 

Orasul vechi Side gazduieste, de asemenea, o serie de obiective de neratat. Ruinele templelor lui Apollo si al Atenei sunt localizate chiar langa port, iar aici ai ocazia sa admiri coloane in pozitie verticala si alte structuri bine conservate. 

Sa nu uitam nici de Teatrul din Side, ridicat pe vremea Imperiului Roman, cu o capacitate de 15.000 de locuri. 

Toata partea de oras vechi din Side este considerata, de altfel, o atractie in sine, cu stradute pietruite, magazine cu suveniruri, restaurante si cafenele.  

In loc de concluzie

Atractiile din Manavgat sunt, cu siguranta, mai multe decat cele enumerate in acest articol, iar o scurta excursie de-o zi prin aceasta zona nu-ti va oferi posibilitatea de a le bifa in totalitate. Cu toate acestea, daca faci parte din randul celor exploratori, obiectivele de mai sus merita vazute pentru ca-ti vor condimenta vacanta cu unele dintre cele mai frumoase amintiri si experiente 🙂

Nu uita sa arunci o privire si la noi pe site, pentru a consulta unele dintre cele mai bune oferte vacante Antalya!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?