Jozani Forest, padurea tropicala din Zanzibar pe care nu trebuie sa o ratezi daca-ti faci vacanta aici

Pe langa viata marina absolut spectaculoasa pe care o gazduieste in imprejurimi, alaturi de plajele sale exotice si apele in nuante de turcoaz, Zanzibar este si locul in care poti face o plimbare printr-o padure tropicala, unica de acest fel de pe intreaga insula-mama. Jozani Forest apartine de Parcul National Jozani Chwaka Bay si se afla in inima Zanzibarului, la 41 kilometri distanta de Stone Town.

La Jozani Forest poti admira maimute red colobus, alaturi de maimute cu gat alb (sykes), primate galagos (cunoscute si sub denumirea de bebelusi de tufis), peste 40 de specii de pasari, peste 50 de specii de fluturi si multe alte vietuitoare, toate inconjurate de o vegetatie aparte. 

In cele ce urmeaza gasesti detalii despre tot ce presupune o vizita la Jozani Forest, alaturi fotografii din timpul unei astfel de experiente, de neratat in cazul in care ajungi in Zanzibar.

Unde se afla Jozani Forest si cum poti ajunge aici 

Jozani Forest este localizata relativ central, in inima insulei mari Zanzibar, la un drum de circa o ora si 10 minute cu masina daca pleci din Stone Town. 

Cunoscuta statiunie Nungwi din Zanzibar se afla la o distanta de aproximativ 80 kilometri de Jozani Forest, asadar daca vii din aceasta directie, drumul va fi ceva mai lung (circa 1 ora si 40 minute cu masina), iar satele Paje si Jambiani, aflate in sud-estul insulei, sunt ceva mai apropiate de padurea tropicala, la 19, respectiv 26 kilometri distanta.

Cel mai simplu mod prin care poti ajunge sa vizitezi Jozani Forest este prin intermediul unui day trip organizat de unul dintre operatorii locali. Astfel de oferte vei gasi in general in Stone Town, unde sunt si multe agentii cu birouri, in statiunile mai mari, insa destul de probabil, si la receptia hotelului tau. 

Un tur de o zi la Jozani Forest implica de regula si opriri la alte atractii ale zonei si include asistenta turistica pe tot parcursul zilei, preluarea de la hotel si returul, intrarile la obiective si eventual masa de pranz. 

E bine sa ai in vedere ca accesul pe traseele din Parcul National Jozani Chwaka Bay este permis numai in compania unui ghid turistic, iar tipurile de experiente pot varia: poti opta pentru o plimbare de 1-2 ore pe trasee, insa exista si variante de tururi care dureaza 5 ore. 

Cea mai intalnita varianta de day trip la Jozani Forest este cea cu oprire de 1-2 ore la padurea tropicala si care include si opriri la alte atractii din aceasta zona a insulei, subiect pe care-l vom aborda putin mai jos. 

Cum decurge un tur la Jozani Forest si ce vei vedea pe parcursul vizitei

Daca te-ai inscris in cadrul unei excursii organizate, vei fi preluat de la hotel la ora stabilita cu operatorul si vei face prima oprire in zona de observare a maimutelor. 

Maimutele rosii colobus sunt relativ prietenoase, usor timide, cu o blana maro-roscata, cozi lungi, iar sansele sa nu le observi in timpul unui tur la Jozani sunt extrem de reduse. Chiar daca te vei afla in apropierea lor, nu le atinge si nu incerca sa le oferi de mancare. Rezuma-te la fotografii si la a te bucura de natura inconjuratoare deosebit de frumoasa. 

STIAI CA: In urma cu aproximativ 20 de ani, maimutele rosii colobus erau aproape disparute, insa guvernul a luat masuri de ocrotire a acestei specii, protejandu-le habitatul de la Jozani. Numarul acestora a atins in ultima perioada in jur de 1000 de exemplare. 

Dupa vizitarea acestei zone, vei porni catre padurea de mangrove, unde vei pasi pe o pasarela din lemn, montata deasupra unui rau cu apa sarata.  In aceasta parte a Parcului National poti observa crabi lautari, pesti amfibii (mudskippers), dar si trei specii diferite de mangrove. Ghidul ti le va prezenta pe fiecare in parte, astfel incat sa intelegi diferenta intre ele, de regula atunci cand va veti aseza la masa de lemn din capatul pasarelei. Iti vor fi prezentate semintele de mangrove, dar si alte plante care cresc in zona Jozani. 

Ultima vizita la Jozani Forest are loc in padurea de mahon. Aici, iti vor fi prezentate mai multe specii de arbori precum mahonul rosu, palmierii, curmalul salbatic, arborii de tec. In aceasta zona, lumina patrunde mai greu, iar solul este mai mereu umed, ceea ce inseamna ca vei putea sa admiri si mai multe tipuri de ferigi. Daca esti mai norocos, ai sanse sa observi si cameleoni, diferite rozatoare, iar ghidul tau iti va povesti detalii si despre plantele de aici. 

Iti recomandam ca inainte de vizita la Jozani sa te imbraci intr-o tinuta sport, cu incaltari confortabile si sa folosesti o solutie cu protectie impotriva insectelor. 

Alte atractii in apropiere de Jozani Forest 

Daca ai ales varianta unui tur de o zi catre Jozani Forest, e bine de stiut ca acesta va include, mai mult ca sigur, si opriri la alte atractii din apropiere. 

Inainte sa te inscrii la o astfel de excursie, roaga operatorul sa-ti comunice programul exact, detalii despre toate opririle tale si despre timpul petrecut in fiecare dintre locatii. 

Satele Paje si Jambiani sunt localizate destul de aproape de Jozani Forest, astfel ca excursia ta poate include si opriri intr-unul dintre aceste locuri. Vei putea observa astfel casele traditionale si viata simpla si linistita a oamenilor de aici, insa te vei putea bucura si de plaje deosebit de frumoase. Jambiani Beach este una dintre cele mai apreciate plaje din Zanzibar si merita vazuta daca te vei afla in zona.

La noi pe blog te asteapta si un articol dedicat exclusiv acestei plaje: Jambiani Beach Zanzibar. Cum arata una dintre cele mai frumoase plaje ale insulei

Alaturi de Jozani Forest, mai poti face si un Spice Tour Zanzibar. Vei face oprire la o ferma de condimente (Spice Farm), unde vei lua probabil si pranzul si vei putea vedea cum cresc nucile de cocos, scortisoara, nucsoara, lemongrass-ul, piperul negru si cum sunt recoltate diferite condimente, plante si fructe.

Unele variante de excursii includ si vizita la Prison Island, opriri pentru snorkeling in drum spre aceasta insula si un tur ghidat al orasului Stone Town. 

Te-ar putea interesa si: Top excursii optionale Zanzibar. Care sunt cele mai populare tururi pe care le poti face pe insula

In loc de concluzie

Jozani Forest este o atractie care merita vazuta daca iti vei face vacanta in Zanzibar si daca faci parte din randul celor mai exploratori, mai ales ca ai ocazia sa vezi specii rare de animale si de plante, totul intr-un cadru cat se poate de exotic.

Mai mult, se pare ca o parte dintre incasarile pentru accesul in parcul National Jozani Chwaka Bay sunt investite ulterior in proiecte pentru educarea comunitatii si in replantare.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Zanzibar?