12 motive pentru o vacanta in Zanzibar

Faptul ca din ce in ce mai multi romani isi indreapta atentia catre Zanzibar pentru organizarea unei vacante exotice este o certitudine, mai ales ca o experienta pe aceste meleaguri vine la pachet cu o multime de argumente pro. Fie ca ai nevoie sa mergi sa te relaxezi, fie ca esti dornic de aventura si pus pe explorat, Zanzibar si ale sale peisaje rupte parca dintr-un vis pot fi alegerea perfecta si te pot face sa vrei sa nu te mai intorci acasa 🙂 

Zanzibar reprezinta practic un arhipelag de insule, un teritoriu autonom ce apartine de Tanzania, localizat in apropierea coastei Africii de Est. Insula Unguja (insula mare Zanzibar, cu capitala Zanzibar City si al sau centru istoric Stone Town) este destinatia care primeste, anual, zeci sau chiar sute de mii de turisti din toata lumea. 

Iata, asadar, care ar fi motivele pentru care ai putea alege o vacanta in Zanzibar: 

1. Zbor mai scurt fata de alte destinatii exotice

Spre deosebire de alte locuri exotice foarte populare din intreaga lume, Zanzibar este o destinatie mai accesibila din punct de vedere al timpului petrecut pe drum. In Romania exista si zboruri de tip charter catre Zanzibar (cu o scurta escala de circa o ora, probabil in Hurghada), iar durata totala a timpului petrecut in avion poate fi de aproximativ 9 ore si jumatate. 

Totodata, fusul orar din Tanzania este GMT+3, ceea ce inseamna ca la destinatie va trebui sa dai ceasul cu o ora in plus fata de ora din Romania, fapt ce nu te va afecta prea tare la capitolul adaptare si program de somn. 

2. Nu ai nevoie de viza pentru a intra in Zanzibar si in Tanzania continentala 

Cetatenii romani care calatoresc catre aceasta destinatie nu au nevoie de viza pentru o perioada de 90 de zile. Acestia trebuie insa sa detina un pasaport valabil pentru o perioada de minimum 6 luni de la data intrarii pe teritoriul Republicii Unite Tanzania, iar pasaportul trebuie sa contina minimum o fila libera. 

Asadar, spre deosebire de alte destinatii de vacanta in care trebuie sa achiti taxa de viza, in acest caz vei fi scutit. 

3. Ai foarte multe optiuni in materie de cazare, pentru toate buzunarele 

Un alt motiv pentru care ai putea sa alegi sa-ti petreci vacanta in Zanzibar este si faptul ca exista diversitate in privinta optiunilor de cazare.

Sigur ca vei avea posibilitatea sa te cazezi in conditii de lux, la unele dintre cele mai pretentioase resorturi, dar si posibilitatea de a opta pentru cazari mai prietenoase cu bugetul, atata vreme cat nu-ti trebuie servicii de lux ca sa te simti bine sau nu ai in plan sa petreci prea mult timp la hotel. 

4. Poti organiza o vacanta romantica sau poti sa te bucuri de o experienta plina de aventura si de distractie 

In acelasi timp, Zanzibar este un loc potrivit mai multor tipuri de turisti. Daca planuiesti o escapada romantica sau o luna de miere, vei gasi aici toate conditiile necesare si toata linistea de care ai nevoie, intr-unele dintre cele mai boeme locuri la care te-ai fi gandit vreodata. 

Pe de alta parte, daca te afli in cautarea unei vieti de noapte active (caz in care e posibil sa vrei sa te indrepti catre Nungwi) sau daca vrei ca in fiecare zi sa explorezi un alt coltisor al insulei, Zanzibar va fi in egala masura locul potrivit, mai ales ca insula este impanzita de operatori care organizeaza diverse tururi catre toate atractiile. 

5. Vizitezi centrul istoric Stone Town si toate atractiile sale 

Cea mai importanta asezare de pe insula este Stone Town, centrul istoric al capitalei Zanzibar City si locul in care sunt concentrate o multime de obiective, care merita bifate chiar si intr-o scurta plimbare pe jos. Avantajul principal este faptul ca mai toate atractiile sunt localizate in aceeasi zona, asadar nu-ti imagina ca vei merge ore intregi pe jos pentru a le putea vedea pe toate. 

In Stone Town gasesti Catedrala Anglicana, Vechea Piata de Sclavi, piata Darajani (un adevarat spectacol de arome), iar indreptandu-te catre zona de faleza, vei putea vedea Gradinile Forodhani (unde pe timp de seara se organizeaza Street Food Market), Vechiul Fort din Zanzibar, Muzeul Freddie Mercury (caci acesta este locul in care s-a nascut celebrul artist), Casa Minunilor (prima cladire cu electricitate din Zanzibar si prima cladire prevazuta cu lift din Africa de Est), Vechiul Dispensar si altele. 

La noi pe blog te asteapta un articol dedicat exclusiv acestei asezari din Zanzibar: Stone Town Zanzibar si totul despre centrul istoric care merita vazut daca-ti faci vacanta pe aceasta insula

6. Testezi mancarea traditionala, street food-ul si fructele exotice 

Zanzibar poate fi si locul in care te poti bucura de un adevarat spectacol culinar. Nici nu mai e nevoie sa-ti spunem ca la capitolul peste si fructe de mare, vei avea la indemana o sumedenie de variante din care sa poti alege, alaturi de toate restaurantele cu mancare traditionala, dar si de cele care servesc preparate internationale din toate colturile lumii. 

Street food-ul din Zanzibar este nelipsit din asezarile mai dezvoltate si in mod special din Stone Town, unde pe timp de seara, in zona Gradinilor Forodhani, este organizat un adevarat festin. 

Fructele locale din Zanzibar reprezinta un alt capitol al mancarurilor care trebuie gustate aici. Din experienta proprie, iti putem spune ca am mancat cel mai bun, cremos si aromat mango din viata noastra aici, insa alte optiuni precum fructul pasiunii, papaya, avocado, nelipsitele nuci de cocos, ananas sau pepene nu trebuie ratate. 

Pe acest subiect, te-ar putea interesa si: 10 mancaruri de incercat in Zanzibar

7. Descoperi condimentele de pe insula, inveti sa gatesti cu ele, vezi cum sunt cultivate 

Unul dintre cele mai des intalnite tururi de pe insula este Spice Tour Zanzibar. Desi e posibil sa nu ti se para interesant la prima vedere, realitatea e ca acest tur te invata foarte multe despre istoria condimentelor cultivate pe aceste meleaguri (nu degeaba Zanzibar mai este cunoscut si sub denumirea de Spice Islands) si-ti ofera totodata posibilitatea sa vezi cum sunt cultivate, recoltate si folosite la prepararea mai multor tipuri de mancaruri. 

Unele dintre tururi includ si o vizita intr-o gospodarie locala, dar si participarea la pregatirea unei mese traditionale alaturi de localnici. 

Poti ulterior sa-ti cumperi o multime de tipuri de condimente, pe care vei stii acasa cum si in ce fel sa le folosesti. 

Bineinteles, ti-am pregatit la noi pe blog si un articol dedicat acestui tur special: Spice Tour Zanzibar, una dintre cele mai des intalnite excursii optionale din aceasta insula

8. Gasesti locuri perfecte pentru snorkeling si pentru scuba diving

Daca esti pasionat de viata marina si de tot ce inseamna explorarea acesteia, Zanzibar poate fi locul perfect pentru tine. Recifele de corali din aceasta zona gazduiesc o viata subacvatica impresionanta, iar pe insula vei avea la indemana o multime de variante de excursii cu barca. Nu lipsesc nici centrele si scolile de scufundari, unde poti obtine chiar si diferite certificari. 

Daca vrei totusi sa ramai mai la suprafata, exista oricand varianta sa te bucuri de snorkeling, iar unele dintre cele mai cunoscute experiente in acest sens pot fi Safari Blue Zanzibar sau snorkeling la reciful de corali de la Mnemba Island

Afla mai multe detalii despre locurile potrivite pentru astfel de activitati acvatice din articolul: Snorkeling si scuba diving in Zanzibar. Preturi, locuri potrivite si alte informatii utile

9. Te bucuri de kilometri intregi de plaje cu nisip fin alb 

Apa de-un turcoaz feeric, completata de plajele cu nisip fin aproape alb si de prezenta palmierilor inalti reprezinta unul dintre principalele motive pentru care Zanzibarul atrage anual atat de multi turisti. Practic, daca ar fi sa facem un top al atractiilor din Zanzibar, e limpede ca plajele sale deosebit de frumoase ar ocupa prima pozitie. 

Si pentru ca multe dintre plajele din Zanzibar sunt afectate destul de serios de fenomenul flux-reflux, fascinatia devine si mai mare pentru ca pe timp de reflux, poti sa descoperi la mal vietuitoare mai putin comune (cum ar fi stelele de mare colorate in nuante aprinse). De aceea, este recomandat sa ai la tine incaltaminte potrivita pentru apa, caci mai mult ca sigur vei fi tentat sa explorezi ceea ce oceanul scoate la suprafata, iar printre stele de mare se mai afla si fragmente de corali, arici de mare si alte vietati. 

Daca vrei sa-ti faci o idee asupra plajelor care merita vazute in Zanzibar, te-ar putea ajuta propunerile de aici: Top 15 cele mai frumoase plaje din Zanzibar

10. Ai la indemana excursii optionale catre toate atractiile de pe insula si din imprejurimi

Nu-ti imagina vreo secunda ca ajungi in Zanzibar si nu ai ce sa faci. Fie ca te cazezi intr-o zona mai dezvoltata si mai animata (precum Stone Town sau Nungwi), fie ca alegi o varianta de cazare intr-un loc mai linistit (Jambiani, Bwejuu, Pwani Mchangani sau altele), cu siguranta vei avea posibilitatea sa participi la diferite tururi organizate pe insula sau in vecinatatea acesteia. 

Oferte pentru aceste excursii vei gasi la operatorii locali care au birouri in marile asezari, pe internet (le vei putea rezerva online), dar chiar si la receptia hotelului tau, unde mai mult ca sigur vor exista pliante cu diferite variante de tururi. 

In toata aceasta ecuatie, e important sa alegi un operator cu recomandari si review-uri pozitive. 

Printre propuneri vei gasi Jozani Forest (padurea tropicala care gazduieste faimoasele maimute rosii colobus), Jambiani Village, Safari Blue Zanzibar, Kwale Island, Spice Tour, Prison Island si Nakupenda Island, Chumbe Island, Pingwe si The Rock Zanzibar, alaturi de multe altele. 

11. Poti sa te intorci acasa cu suveniruri deosebite, materiale si alte amintiri 

Daca obisnuiesti sa vii din vacante cu suveniruri din fiecare loc pe care-l vizitezi, in Zanzibar cu siguranta nu va fi loc sa faci o exceptie.

Incepand cu clasicii magnetei de frigider, condimente locale, statuete, fructe uscate si pana la materiale colorate aprins, palarii, genti impletite manual din frunze de cocotier, tablouri pictate manual si alte obiecte de arta, aceasta destinatie poate fi de-a dreptul irezistibila la capitolul shopping. 

Sigur, ne-am gandit ca e posibil sa adori cumparaturile intr-un loc indepartat de casa, asa ca ti-am pregatit si acest articol: Ce suveniruri poti lua din Zanzibar si alte informatii utile despre shopping

12. Iei contact cu o flora si o fauna cat se poate de exotice si ai sansa sa observi specii ocrotite si vietuitoare cu adevarat fascinante

Peisajul exotic din Zanzibar este completat si de prezenta unor locuri care servesc drept casa pentru o serie de specii rare, protejate, aflate pe cale de disparitie sau pur si simplu deloc comune noua. Prison Island este locul in care te vei putea plimba printr-un sanctuar dedicat broastelor testoase, unele cu varste absolut impresionante. 

Tururile de observare a delfinilor se mai numara printre activitatile optionale disponibile aici, insa ia in considerare sa iei parte la un Ethical Dolphin Tour, respectiv la o experienta care este gandita sa protejeze aceste mamifere, nu sa le sacaie sau sa le puna in pericol (unii operatori alearga delfinii cu barcile prevazute cu motor si chiar ii indeamna pe turisti sa sara in apa pentru a inota alaturi de ei, activitati categorisite ca fiind mai putin etice). 

Padurea Jozani este casa pentru maimutele rosii colobus, pentru peste 40 de specii de pasari, peste 50 de specii de fluturi, crabi lautari, pesti amfibii. Tot aici mai poti observa si trei specii diferite de mangrove, dar si o padure de mahon. 

In loc de concluzie,

Exista cu mult mai multe motive pentru care ai putea sa pui la cale o vacanta in Zanzibar, iar celor mentionate mai sus li se alatura negresit numeroase alte beneficii pe care o astfel de experienta le poate avea asupra sanatatii tale mentale si fizice si asupra bagajului tau cultural. 

Zanzibar ramane una dintre destinatiile exotice usor mai accesibile si din punct de vedere al pretului, dar si din punct de vedere al timpului petrecut pe drum pana aici, iar atractiile si frumusetea incontestabila a naturii de aici te asteapta sa le descoperi, in cele mai frumoase forme.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Zanzibar?