Obiceiuri locale si reguli de conduita in timpul unei vacante in Zanzibar

O vacanta in Zanzibar vine la pachet cu o multime de argumente pro, mai ales daca luam in considerare cadrul cat se poate de exotic, peisajele fascinante, plajele cu palmieri inalti si nisip fin de culoare alba, apa in nuante de turcoaz, dar si multitudinea de optiuni de cazare. Toate acestea sunt completate de experienta culturala de care te vei putea bucura aici, pentru ca vei avea ocazia sa cunosti obiceiuri noi, sa gusti preparate deosebite si sa fii martorul unui stil de viata unic. 

Localnicii din Zanzibar sunt cat se poate de prietenosi cu turistii, insa respectarea culturii, a obiceiurilor si a regulilor de aici trebuie sa reprezinte un factor important pentru fiecare vizitator ajuns pe insula Unguja (Zanzibar Island, respectiv cea mai mare insula din arhipelagul Zanzibar). 

De aceea, ne-am gandit ca o scurta introducere in acest sens iti va prinde bine daca ai in plan sa-ti organizezi o vacanta in Zanzibar.

Cum sunt localnicii in Zanzibar si cum poti comunica eficient cu ei

Zanzibarul este un loc caracterizat printr-o multime de culturi diferite, fuziune ce poate fi observata chiar si la nivel arhitectural (influente africane, arabe, indiene si chiar europene), dar si la nivel de gastronomie. Populatia Zanzibarului este de circa 1.3 milioane de locuitori, majoritatea acestora fiind musulmani.

Limba oficiala este Swahili (kiSwahili), insa ca si turist, te vei putea intelege cu localnicii si in engleza, si, in unele cazuri, chiar si in italiana sau franceza. 

“Hakuna Matata” este expresia pe care nu ai cum sa nu o auzi de cel putin 10 ori pe zi daca ajungi pe aceste meleaguri, expresie care de altfel reflecta cumva stilul vietii de aici – fara griji, fara graba, fara probleme. 

Asadar, invata sa iei lucrurile usor, sa te relaxezi, sa observi cum viata simpla de aici poate fi cat se poate de fascinanta, mai ales prin prisma faptului ca te-ar putea invata sa te bucuri de ceea ce ai si sa te multumesti cu mai putin. Mai mult, expresia in sine pare sa aiba o multime de alte intelesuri, toate cu o traiectorie comuna, respectiv una pasnica. Hakuna Matata mai poate fi folosit si pe post de “Hey, e totul ok”, “Stai linistit, se rezolva”, “Nu e nicio problema”, “Ok, putem face asa”, “Scuzele iti sunt acceptate”, etc. 

Daca vrei sa inveti totusi cateva cuvinte simple in Swahili, localnicii vor aprecia efortul tau de a comunica in limba lor. Gasesti mai jos o serie de expresii care ti-ar putea fi utile cat vei sta in Zanzibar: 

  • Jambo – Salut (vei observa ca aceasta este cea mai comuna expresie de salut folosita de catre localnici) 
  • Habari or habari yako? – Ce mai faci
  • Nzuri – Sunt bine
  • Shikamoo – Un salut respectuos, adresat de regula oamenilor mai in varsta
  • Jina lako nani? – Cum te numesti? 
  • Habari za asubuhi – Buna dimineata
  • Habari za mchana – Buna seara
  • Usiku mwema – Noapte buna
  • Jina langu ni – Numele meu este
  • Unatoka wapi? – De unde esti? 
  • Tutaonana kesho – Ne vedem maine 
  • Tutaonana baadaye  – Ne vedem mai tarziu 
  • Asante – Multumesc
  • Karibu – Cu placere
  • Samahani – Imi pare rau
  • Niwie radhi – Imi cer scuze
  • Hapana – Nu 
  • Ndiyo – Da
  • Hapana asante – Nu, multumesc
  • Naweza kuchukua picha yako? – Imi permiti sa-ti fac o poza? 
  • Unaongea Kiingereza? – Vorbesti engleza? 

Localnicii din Zanzibar traiesc in general din cultivarea algelor marine, a condimentelor, din pescuit si din turism. Sunt sanse destul de mari sa fii impresionat de viata simpla pe care o vei observa in satele traditionale sau de forfota pe care o vei remarca in zonele de piata (de exemplu, in Darajani Market). 

Este important sa acorzi respect localnicilor, sa raspunzi la salut, sa dai noroc cu mana dreapta si sa eviti tot felul de situatii in care ai putea cauza ofense. Discutam despre acestea intr-o sectiune separata, mai jos. 

Mancare, festivaluri si vizita intr-un sat traditional din Zanzibar 

La capitolul mancare, bucataria din Zanzibar este presarata cu o multime de influente (arabe, portugheze, indiene, bantu sau chiar britanice) asadar preparatele pe care vei avea ocazia sa le incerci iti pot parea deosebit de interesante, dar si cunoscute intr-o oarecare maniera. In Zanzibar vei avea ocazia sa mananci atat preparate traditionale, cat si preparate internationale, mai ales ca asezarile mari nu duc lipsa de restaurante de toate felurile. 

Totusi, daca vrei sa incerci ceva specific zonei, te-ai putea orienta catre preparatele propuse in acest articol: 10 mancaruri de incercat in Zanzibar

In timpul Ramadanului (care dureaza o luna), musulmanii nu consuma mancare si bautura intre rasarit si apus. Este de asteptat ca acestia sa manifeste modestie, generozitate chiar si fata de straini (uneori impart sticle cu apa si curmale in jurul orei apusului), iar unele restaurante nu au activitate pe timp de zi. Daca te vei afla in Zanzibar in perioada Ramadanului, este considerat un gest de respect sa nu mananci afara pe timp de zi, sa nu fumezi in public si sa te imbraci modest si decent. 

Odata cu lasarea serii, atmosfera se anima, localnicii ies sa manance, iar la finalul Ramadanului, este mai mult decat interesant sa fii aici, tocmai pentru ca au loc tot felul de sarbatori stradale, exista mancare peste tot si te poti bucura de cele mai interesante preparate. 

In Zanzibar sunt organizate anual si diferite festivaluri, iar daca se intampla sa fii aici in aceste perioade, vei pleca acasa cu un bagaj plin de experiente inedite. Gasesti mai jos cateva dintre aceste evenimente: 

  • The Swahili Food Festival – in octombrie
  • Zanzibar International Film Festival – in iulie
  • Sauti za Busara (festival de muzica) – in februarie
  • Festivalul sporturilor de apa si cursa barcilor dhow – in septembrie
  • Fashion Week Zanzibar – in septembrie/octombrie

Vizita intr-un sat traditional din Zanzibar poate fi o alta experienta cel putin interesanta pe care o poti avea in timpul vacantei aici. In general, cei mai multi dintre operatorii locali organizeaza si astfel de excursii (majoritatea in sate precum Jambiani, Nungwi, Paje, Kizimkazi) pe care le vei gasi sub denumirea de Zanzibar Village Tour. Aceasta este ocazia perfecta pentru a observa cum decurge viata in gospodariile locale. Fii politicos, cere acordul pentru a face fotografii si permisiunea parintilor in cazul in care vrei sa daruiesti ceva micutilor de aici. 

Te-ar putea interesa si: Top excursii optionale Zanzibar. Care sunt cele mai populare tururi pe care le poti face pe insula

Ce sa nu faci in timpul unei vacante in Zanzibar 

Daca vrei sa te pui la curent cu regulile de conduita in Zanzibar, ti-am pregatit mai jos si o serie de aspecte de care ar trebui sa tii cont cat timp te afli pe insula, pentru a nu cauza ofense localnicilor.

  • Nu purta costum de baie sau o vestimentatie prea sumara in alte locuri decat la plaja. Costumele de baie sunt acceptate strict la plaja, insa nu si nuditatea. Cat timp te afli in asezari, pe strazi, la magazine, la restaurante sau vizitand obiective, poarta haine decente. 
  • Nu face poze localnicilor fara permisiunea acestora. Atunci cand mergi in Village Tour, atunci cand te afli pe strada, la piata sau la plaja, solicita respectuos permisiunea inainte de a face o poza. Sunt unii localnici care vor accepta zambindu-ti, sunt altii care te vor refuza sau sunt altii care pot astepta o mica recompensa la schimb. In definitiv, nici tie nu ti-ar placea ca un strain sa te fotografieze fara sa-ti ceara acordul, nu-i asa? 
  • Nu interactiona cu copiii, nu-i fotografia si nu le oferi acestora cadouri sau bani fara acordul parintelui sau fara ca acesta sa fie prezent. 
  • Nu cumpara scoici de la tarabe sau alte obiecte realizate din corali, coarne de animale, etc. pentru a le lua acasa, caci sunt sanse destul de mari ca acestea sa-ti fie confiscate la aeroport si, in plus, te poti alege si cu o amenda. 
  • Nu conduce fara permisul local temporar in cazul in care inchirezi o masina si tine cont de limitele de viteza. Condusul in Zanzibar se face pe partea stanga (masinile au volan pe partea dreapta), asadar acorda atentie sporita la volan in cazul in care iei decizia de a inchiria o masina. Lipsa actelor si depasirea limitelor de viteza sunt principalele motive pentru care se dau amenzi pe strazile din Zanzibar. 
  • Nu da noroc cu mana stanga si nu o folosi pentru a manca. Aceasta mana este considerata utila numai in privinta treburilor legate de toaleta si de igiena. 
  • Nu te apuca sa mirosi mancarea, mai ales daca iei masa intr-o gospodarie locala. Gestul poate fi asociat cu faptul ca preparatul nu este pe placul tau sau cu ideea ca acesta este stricat, motiv pentru care poate fi considerat o ofensa adusa bucatarului. 

Mai multe informatii despre ce presupune calatoria in Zanzibar poti afla de aici: Conditii calatorie Zanzibar. Ce acte iti trebuie si alte informatii utile pentru o vacanta aici

In loc de concluzie

Speram ca experienta ta in Zanzibar va decurge asa cum ai visat si ne dorim ca sfaturile de mai sus sa-ti fie catusi de putin utile la fata locului. Daca ai fost in Zanzibar si ai si alte sugestii la acest capitol, asteptam cu mult interes si feedback-ul tau!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Zanzibar?