Cand sa mergi in Zanzibar. Cea mai buna perioada pentru o vacanta in aceasta destinatie exotica

Insula Zanzibar (Unguja Island), localizata in arhipelagul cu acelasi nume din Oceanul Indian, este caracterizata de un climat tropical, cu temperaturi ridicate in fiecare dintre cele 12 luni calendaristice, ceea ce o face sa fie o destinatie vizitata pe aproape tot parcursul anului. 

Cu toate acestea, exista o serie de particularitati pe care e bine sa le ai in vedere daca alegi Zanzibarul pentru urmatoarea ta vacanta exotica si asta pentru ca, in principal, aici se desfasoara doua sezoane ploioase: unul mai lung (in perioada martie-mai) si unul mai scurt (octombrie – decembrie). 

Despre perioadele cu ploi, cea mai buna perioada pentru activitatile acvatice, dar si perioadele cu preturi mai mici si flux mai scazut de turisti, gasesti detalii in cele ce urmeaza.

Cand sa mergi in Zanzibar in functie de sezon 

Chiar daca temperaturile se mentin ridicate pe intreg parcursul anului in Zanzibar si nu sufera modificari sau fluctuatii considerabile, spre deosebire de alte destinatii exotice, vremea de aici poate fi impartita in 4 sezoane. Vorbim asadar despre cele doua sezoane ploioase, despre sezonul cald (cu umiditate crescuta) si despre sezonul uscat. 

Sezonul de ploi scurte

Acesta are loc in perioada noiembrie-decembrie si este caracterizat de prezenta ploilor cu o durata scurta. Sunt turisti care aleg sa vina in Zanzibar si in aceasta perioada, nefiind deranjati de sansele de ploaie. Pana in perioada sarbatorilor de iarna, plajele sunt mai goale, preturile la cazare sunt mai convenabile, iar obiectivele si atractiile turistice de pe insula si din imprejurimi pot fi vizitate mai usor. 

Cu toate acestea, e bine de avut in vedere ca preturile cunosc o crestere considerabila in Zanzibar incepand cu a doua jumatate a lunii decembrie, cand se apropie sezonul sarbatorilor. Sunt multi cei care vor sa petreca vacanta de iarna intr-un cadru cat se poate de exotic. 

Sezonul cald, cu umiditate crescuta 

Incepe in luna ianuarie si se termina in martie, fiind caracterizat de prezenta unor ploi rare si de o umiditate mai crescuta. 

Sezonul cald poate fi o perioada buna pentru activitati subacvatice, insa ia in considerare ca fluxul de turisti de pe insula va fi unul mai ridicat. Totusi, nu aceasta este cea mai aglomerata perioada pentru vacantele in Zanzibar, ci sezonul uscat.

Sezonul de ploi lungi 

Lunile aprilie si mai gazduiesc cele mai lungi perioade cu ploaie in Zanzibar, ceea ce inseamna ca aceasta perioada poate fi cea mai putin convenabila pentru o vacanta. 

Daca vii in Zanzibar in acest interval, sansele sa prinzi vreme buna pentru plaja sunt mai scazute. Optiunile de cazare sunt si ele mai limitate, caci turistii care vin aici in aceasta perioada sunt putini. Preturile vor fi mici, iar daca faci parte din randul celor care cauta liniste, cat mai putina aglomeratie si plaje goale, in aprilie si in mai ai cele mai mari sanse sa le gasesti. 

Sezonul uscat 

Aceasta perioada tine din iunie si pana in octombrie si reprezinta cel mai popular interval pentru vacantele petrecute in Zanzibar, pentru ca vremea este perfecta pentru plaja. 

Daca zilele insorite sunt un must pentru tine, atunci clar aceasta este cea mai buna perioada pentru o vacanta in Zanzibar, insa trebuie sa ai in vedere si ca sezonul uscat reprezinta totodata si intervalul cel mai aglomerat. Asadar, e posibil ca plajele pe care vrei sa le explorezi in liniste sa fie mai vizitate decat te astepti, iar preturile la cazare si la alte servicii  sa fie mai ridicate. 

Cand sa mergi in Zanzibar pentru snorkeling si pentru diving 

Se pare ca una dintre cele mai bune perioade in care poti sa te bucuri de snorkeling si de diving in Zanzibar este in timpul sezonului cald si umed, adica intre ianuarie si martie. Apa este descrisa ca fiind mai limpede in acest interval, in mod special pe coasta de sud a insulei (zonele Kizimkazi si Hunga), iar conditiile de observare a vietii marine vor fi in general mai bune. 

Odata ajuns pe insula, vei observa ca in oferta operatorilor locali exista o multime de variante de tururi cu barca/excursii optionale pentru pasionatii de snorkeling, dar si multe scoli/centre de diving. Pe acestea din urma le vei gasi cu precadere in partea de sud-est a insulei, in asezari precum Paje, Jambiani sau Bwejuu. E important sa te orientezi catre un centru cu recomandari si cu review-uri bune de la cei care i-au calcat in trecut pragul, cu ghizi care detin certificari PADI si care ofera diferite tipuri de cursuri, inclusiv pentru cei care iau pentru prima data contact cu aceasta activitate. 

Snorkeling-ul poate fi, de asemenea, interesant, mai ales daca te numeri printre cei care vor sa ramana mai la suprafata pentru a admira frumusetea vietii acvatice. Printre cele mai bune zone de snorkeling din imprejurimile Zanzibarului se numara reciful de la Mnemba Island, zona Tumbatu Island, imprejurimile de la Prison Island, reciful de la Stone Town, Chumbe Island, reciful de la Kendwa si altele.  

Daca esti interesat in mod special de aceste activitati, la noi pe blog gasesti un articol care ti-ar putea fi util: Snorkeling si scuba diving in Zanzibar. Preturi, locuri potrivite si alte informatii utile

Cand sa mergi in Zanzibar daca vrei cele mai mici preturi si mai putina aglomeratie

Asa cum spuneam mai sus, exista perioade in care te poti bucura in Zanzibar de mai multa liniste, de plaje libere si de preturi mai scazute. Sezonul ploios lung este, de departe, perioada in care Zanzibar primeste cei mai putini turisti, insa o vacanta petrecuta aici in aceasta perioada vine la pachet si cu dezavantajele sale, iar printre cele mai neplacute si importante se numara conditiile meteo. In luna aprilie, se inregistreaza in medie 19 zile ploioase, in timp ce in mai, aceeasi medie inregistreaza 16 zile cu ploaie. 

Totodata, in aceasta perioada, o parte dintre unitatile de cazare, dar si o parte dintre restaurante/baruri sunt inchise, atat din cauza lipsei de clienti, cat si pentru a oferi personalului o binemeritata pauza inainte de inceperea sezonului uscat. 

O varianta ceva mai buna pentru o vacanta in Zanzibar la preturi avantajoase poate fi in intervalul octombrie – prima jumatate a lunii decembrie. In acest caz, ploile exista (in noiembrie si decembrie), insa au o durata mai scurta, ceea ce-ti va permite sa te bucuri si de plimbarile prin natura. Preturile vor cunoaste o crestere importanta incepand cu a doua jumatate a lunii decembrie, cand Zanzibar devine o destinatie turistica exotica intens vizitata. 

In loc de concluzie

Perioada cea mai buna pentru o vacanta in Zanzibar poate fi diferita, de la caz la caz, in functie de dorintele si posibilitatile fiecarui turist in parte. In linii generale, exceptand sezonul de ploi lungi (aprilie si mai), timp in care activitatile afara sunt destul de limitate atata vreme cat nu te simti confortabil sa stai in ploaie, restul perioadelor pot fi luate in considerare pentru o vacanta de neuitat in Zanzibar. 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Zanzibar?