Preturi Zanzibar si alte informatii utile despre moneda, exchange si plati in aceasta destinatie

Daca pui la cale o vacanta in Zanzibar si este pentru prima oara cand te vei indrepta catre aceasta destinatie, mai mult ca sigur vei fi interesat si de detalii referitoare la preturile de aici, de informatii despre birourile de schimb valutar, despre cursul valutar, despre moneda nationala – practic, aspecte care tin de bani si de cheltuieli pe timpul vacantei, pe care e bine sa le ai in vedere inainte sa ajungi aici. 

Le gasesti clasificate mai jos, astfel incat odata ajuns la destinatie, experienta ta sa fie una cat mai usoara si mai memorabila, alaturi de alte cateva sfaturi utile referitoare la bacsis, vanzatorii ambulanti si situatiile in care preturile pot fi usor negociate. 

Moneda Zanzibar, schimb valutar si plati in dolari

Shilling Tanzanian este numele purtat de moneda nationala din Zanzibar (cod: TZS, abreviere: TSh), insa o buna parte dintre serviciile de aici pot fi platite si in dolari americani (USD). Practic, mai toate cazarile vor fi platite in dolari, insa si excursiile optionale sau chiar si unele suveniruri au preturile trecute in dolari. 

Asadar, cand pleci in Zanzibar, e bine sa iei la tine dolari cash (nu euro). 

Un dolar echivaleaza, la data redactarii acestui articol (7 noiembrie 2022) cu 2332 TZS, ceea ce inseamna ca nu ar trebui sa te sperii foarte tare daca nota la restaurant va fi de ordinul zecilor de mii de TZS (20 $ = 46640 TZS). Pentru a intelege mai bine sumele pe care urmeaza sa le platesti la fata locului, iti recomandam sa-ti instalezi pe telefon o aplicatie de tip convertor valutar (care se actualizeaza singura, o data pe zi, cand esti conectat la wi-fi) si pe care sa o poti folosi oricand ai nevoie sa calculezi rapid costuri. Nu va fi nevoie sa fii conectat la internet pentru a putea sa faci conversia. 

Exista bancnote de 1000 TZS, 2000 TZS, 5000 TZS si 10000 TZS si monede de 50 TZS,100 TZS, 200 TZS si 500 TZS. 

La cele mai multe dintre hoteluri, la unele restaurante cunoscute si chiar si la unele magazine de suveniruri care au vitrina, vei putea plati si cu cardul. Plata cu cardul cunoaste, in momentul de fata, o crestere semnificativa si in Zanzibar. 

Cu toate acestea, nu toate unitatile de cazare si, in mod evident, nu toate restaurantele si alti comercianti iti vor oferi posibilitatea de a plati cu cardul. De aceea, e bine sa schimbi niste bani in moneda locala, atunci cand ajungi in Zanzibar. 

Exista si ATM-uri (cele mai multe, in Stone Town) – CRDB, NBC, Diamond Trust Bank – limita de retragere pentru o tranzactie este de 400000 TZS si se pare ca poti retrage pana la 1000000 TZS/zi. Vei gasi ATM-uri si in asezari mai mari precum Nungwi si Paje. Este posibil insa ca unele ATM-uri sa nu fie mereu alimentate (turistii care au fost in Zanzibar in ultima perioada spun ca acestea sunt de regula alimentate in zilele de marti). Totodata, e bine de stiut ca majoritatea acestora percep si un comision de retragere (circa 3-4 dolari). 

Pentru schimb valutar te poti indrepta catre banci (The People’s Bank of Zanzibar, Equity Bank, Exim Bank, etc), catre unele birouri de exchange din asezarile mari sau de la aeroport, dar si catre Oficiul Postal.

E bine ca bancnotele pe care vrei sa le schimbi sa fie intr-o stare buna si sa nu fie tiparite mai devreme de 2013, caci se poate intampla sa-ti fie refuzate. 

Te-ar putea interesa si: Conditii calatorie Zanzibar. Ce acte iti trebuie si alte informatii utile pentru o vacanta aici

Preturi Zanzibar la restaurante, la suveniruri si la excursii optionale 

Preturile la mancare in Zanzibar (mai ales cele din piete si din supermarketuri) sunt destul de mici in comparatie cu preturile pe care le gasesti in locuri similare, in orase europene. Cu toate acestea, si in Zanzibar exista o multime de restaurante cu servicii pretentioase, unde preturile pot fi mai mari decat te astepti. 

Asadar, preturile la restaurante si in general la mancare in Zanzibar pot fi diferite, de la caz la caz. Poti alege sa mananci fructe exotice cumparate din piata (pe care iti recomandam sa le speli inainte sa le consumi) si sa iei cina la o taraba de street-food si sa cheltui o suma destul de mica/persoana, sau poti sa te orientezi catre un restaurant unde sa mananci lobster, iar atunci, nota de plata se schimba radical.

Vrei sa stii care sunt preturile de pornire pentru o vacanta in Zanzibar? Ti-ar putea fi de ajutor acest articol: Cat costa o vacanta in Zanzibar 

In linii generale, o masa la un restaurant tip fast food/street food pentru o persoana costa in Zanzibar intre 8.000 – 20.000 TZS (adica intre 3.40 USD – 8.60 USD), in functie de locul si de preparatele alese. 

O masa pentru doua persoane, cu 3 feluri de mancare incluse, la un restaurant mid-range din Zanzibar, poate costa intre 50.000-110.000 TZS (adica intre 22 USD – 48 USD), in functie de locul si de preparatele alese. 

Spre exemplu, la The Rock Zanzibar (cel mai cunoscut restaurant de pe insula), preturile medii pentru un fel principal sunt cuprinse intre 25 – 39 de dolari, asadar, destul de piperate. Poti lua masa aici doar daca ai rezervare, iar restaurantul, respectiv stanca pe care este amplasat, a devenit un adevarat simbol al Zanzibarului. 

Preturile la suveniruri in Zanzibar sunt medii, usor asemanatoare cu cele din orasele europene la capitolul magnetei de frigider si alte amintiri, insa sunt speciale (poti alege intre statuete, tablouri pictate in cele mai aprinse culori, condimente cultivate pe insula, material textile viu-colorate, etc). In plus, daca iei mai multe, in special de la tarabele de pe strada, comerciantii iti pot face o reducere. 

Gasesti la noi pe site un articol dedicat separat acestui subiect: Ce suveniruri poti lua din Zanzibar si alte informatii utile despre shopping

Preturile la excursii optionale difera si ele, in functie de operator si in functie de serviciile incluse. Gasesti tururi de 15 dolari/persoana – o plimbare de cateva ore intr-un loc popular al insulei, dar si tururi cu o durata de 7-8 ore sau mai mult, cu masa de pranz inclusa si diferite opriri pe traseu, al caror pret poate ajunge la 50-60-70 dolari/persoana. 

Printre cele mai populare tururi din Zanzibar se afla cele catre Prison Island + Nakupenda Beach, Jozani Forest + Jambiani sau Paje, Safari Blue Cruise, Spice Tour Zanzibar, Snorkeling Tour la Mnemba Island si altele. 

safari blue zanzibar

Alte informatii utile despre bani in Zanzibar

Pe parcursul vacantei tale in Zanzibar, sunt sanse sa intalnesti spre exemplu situatii in care vanzatori ambulanti te pot aborda in incercarea de a-ti vinde suveniruri, produse handmade sau altele, in special in zonele de plaja populare. Daca nu esti interesat sa cumperi, refuza politicos si vezi-ti mai departe de treaba. Daca manifesti interes, e posibil sa fii abordat dintr-o data de mai multi astfel de comercianti. 

In cazul in care mergi in piata, in zonele de bazar (ca de exemplu Darajani Market), ia cu tine bani marunti. Este limpede ca nu vei putea plati cu cardul la comerciantii de aici, iar bancnotele mici ti-ar putea fi de folos. Daca mergi pentru prima data la Darajani, o idee buna ar fi si sa ai alaturi un ghid (eventual sa alegi un walking tour prin Stone Town). 

La capitolul suveniruri, asa cum spuneam si mai sus, exista situatii in care poti negocia usor pretul, mai ales in cazul in care cumperi mai multe produse de la aceeasi taraba. La fel si in cazul excursiilor optionale (la care iti recomandam sa te inscrii printr-un operator local licentiat), sunt situatii in care, daca apartii de un grup mai mare, sa poti primi o mica reducere de pret. 

In privinta bacsisului, desi nu are caracter obligatoriu, acesta este mai mult decat apreciat in Zanzibar si in unele cazuri, chiar solicitat (fie mai discret – unele barcute au o cutiuta mica de lemn pe care scrie TIPS sau THANK YOU, fie chiar si mai vocal in anumite circumstante). Sunt turisti de alte nationalitati care obisnuiesc sa lase bacsisuri mai generoase, insa in general, e ok sa lasi la restaurant in jur de 10% din nota finala.

In loc de concluzie

Zanzibar poate fi locul ideal pentru o vacanta exotica si, mai mult decat atat, ceva mai putin costisitor in raport cu alte destinatii asemanatoare. Daca ai fost in Zanzibar si ai sugestii cu privire la birourile de schimb valutar sau alte informatii utile din aceasta sfera, asteptam cu interes si feedback-ul tau!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Zanzibar?