Spice Tour Zanzibar, una dintre cele mai des intalnite excursii optionale din aceasta insula

Odata ajuns pe insula-mama Zanzibar, te vei intersecta inevitabil cu o multime de variante de tururi special organizate pentru turistii dornici sa cunoasca atractiile acestui loc. Printre cele mai cunoscute astfel de experiente se numara si Spice Tour Zanzibar, pe care-l vei observa pe listele tuturor operatorilor locali, de regula fara exceptie. 

In top mai sunt si experiente de genul Prison Island & Nakupenda Beach, Stone Town Walking Tour, Jozani Forest & Jambiani Village, Paje & The Rock Restaurant, fiecare cu farmecul sau, mai ales daca te vei afla pentru prima data in Zanzibar. 

Arhipelagul Zanzibar mai este cunoscut si sub denumirea de Insulele Mirodeniilor (Spice Islands), lucru de inteles daca ar fi sa ne uitam putin in trecut, cand Zanzibar era cel mai mare producator de cuisoare din lume.

Scurt istoric al cultivarii condimentelor in Zanzibar

Condimentele au fost aduse in aceasta zona de catre portughezi, incepand cu secolul al 16-lea, cand au fost transportate din coloniile din Brazilia si Goa, insa comertul cu mirodenii a cunoscut succesul cateva sute de ani mai tarziu, odata cu sosirea omanezilor. 

Usturoiul, arborele de cacao, chili-ul si cuisoarele erau cultivate in Zanzibar, iar pe timpul Sultanului omanez Seyyid Said (incepand cu 1840), exploatarea potentialului climei tropicale din Zanzibar si a solului foarte fertil au dus treptat la transformarea Zanzibarului in cel mai mare producator de cuisoare din lume. 

La ordinul Sultanului au fost infiintate plantatii atat pe domeniile publice, cat si pe domeniile private. In acele vremuri, zeci de mii de sclavi erau transportati anual prin Zanzibar, iar o buna parte dintre acestia erau fortati sa lucreze la fermele de condimente de aici, in conditii extrem de grele. 

Ca urmare a comertului cu sclavi si cu condimente, Stone Town devenea unul dintre cele mai bogate orase din Africa.  

Condimentele erau considerate in acele timpuri ca fiind unele dintre cele apreciate marfuri la nivel mondial, uneori rivalizand chiar si cu metalele pretioase. Cu ajutorul acestora, puteau fi fabricate o multime de produse de baza, dar si de lux (parfumuri, cosmetice, tamaie), erau folosite pentru conservarea carnii (caci frigiderele lipseau) si, evident, pentru gatit, fiind percepute drept un semn al bogatiei si al puterii. 

In prezent, productia de condimente din Zanzibar a cunoscut o scadere importanta, iar pentru ca turismul este intr-o crestere continua, aceasta industrie a condimentelor locale se intersecteaza cu experientele de tip “Spice Tour”, pentru a genera venituri suplimentare. Cuisoarele raman principalul produs local al Zanzibarului, insa productia de aici a fost depasita de furnizori precum Madagascar sau Indonezia. 

Cum decurge Spice Tour Zanzibar si ce vei vedea pe parcursul experientei

Desi la prima vedere s-ar putea ca un astfel de tur sa nu ti se para la fel de atractiv precum o vizita la Prison Island sau la o plaja ireal de frumoasa, realitatea e ca experienta contribuie destul de mult la bagajul informational cu care te intorci din Zanzibar. 

Astfel, daca ai bifat principalele atractii ale insulei si totusi constati ca ti-a mai ramas timp si pentru altceva, poti incerca si varianta unui Spice Tour Zanzibar. Noi am facut-o si nu ne-a parut rau, insa, e drept, tipul experientei poate varia de la un operator la altul. 

Vei gasi operatori locali care au birouri in marile asezari ale insulei Zanzibar, dar si oferte disponibile la receptia hotelului tau (care are astfel de parteneri).

Cele mai multe dintre aceste tururi includ si o alta atractie (de genul Stone Town Walking Tour + Spice Tour Zanzibar sau alte variante), ceea ce nu e rau, pentru ca poti bifa intr-o singura zi mai multe obiective. 

E ceva mai complicat sa faci un Spice Tour pe cont propriu, asadar, cea mai simpla modalitate prin care poti acumula aceste informatii este prin intermediul unui tur organizat. Vei fi preluat de la hotel, insotit de un ghid vorbitor de limba engleza, ceea ce, din proprie experienta, iti putem spune ca e important. 

Majoritatea acestor tururi includ oprirea la o ferma de condimente de pe insula, dar sunt si variante de excursii pe parcursul carora esti dus intr-un sat, eventual la o familie de localnici, care va pregati alaturi de tine mancarea cu condimente de pe propria plantatie. In acest caz, vei putea invata cum se gateste in Zanzibar, iar experienta e una mai profunda. 

Pe parcursul unui Spice Tour, vei face cunostinta cu aroma cuisoarelor, a nucsoarei, a scortisoarei, vei vedea cum creste ghimbirul, cardamomul, turmericul, pastaia de vanilie, arborele de cacao, lemnul duce, sofranul, lemongrass-ul, insa iti vor fi prezentate si diferite fructe locale precum banane, mango, ananas, durian, jackfruit si altele.

Asadar, pregateste-ti nasul pentru o experienta cat se poate de aromata, de variata si de solicitanta 🙂 

Alte sfaturi utile despre alegerea unui Spice Tour Zanzibar

In general, e bine sa te orientezi catre operatori cu recomandari si review-uri bune. E posibil sa primesti astfel de oferte de tururi si pe strada, in timp ce te plimbi, insa cea mai buna experienta o vei avea alaturi de cineva avizat sa faca asta. 

Nu uita sa intrebi operatorul alaturi de care vrei sa faci turul care este programul detaliat, pentru ca, asa cum spuneam mai sus, exista diferite variante de experiente – unele includ si vizita in alte locuri, unele pot include opriri in sat la localnici, altele nu – asadar e bine sa-ti faci o idee despre experienta pe care urmeaza sa o ai, inainte sa o achiti. 

Durata excursiei variaza in functie de atractiile care sunt incluse, iar pretul poate fi diferit de la un operator la altul. In cazul in care ai mai mers cu acelasi operator si in alte excursii sau daca faci parte dintr-un grup de mai multe persoane care se inscriu la aceeasi excursie, e posibil ca pretul final sa poata fi usor negociat. 

Daca vei avea si o vizita intr-un sat, la o gospodarie a localnicilor de acolo, iti recomandam sa ceri permisiunea inainte de a face o fotografie. Unii localnici pot fi mai reticenti in acest sens, altii iti vor zambi cu drag, iar altii pot astepta o mica atentie. In orice caz, este un gest de respect sa intrebi inainte. 

Te-ar putea interesa si: Top excursii optionale Zanzibar. Care sunt cele mai populare tururi pe care le poti face pe insula

In loc de concluzie,

Spice Tour Zanzibar este o experienta care merita incercata atata vreme cat timpul petrecut pe insula iti permite acest lucru si mai ales daca esti un gurmand sau un pasionat de bucatarie, caci vei pleca inevitabil cu o serie de informatii noi foarte interesante si poate chiar si cu cateva tipuri de condimente pe care vei stii deja cum sa le folosesti acasa 🙂

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Zanzibar?