Ghid vacanta Zanzibar. Aproape totul despre experienta in aceasta destinatie exotica

Zanzibar este una dintre cele mai populare destinatii exotice din Africa, primind anual sute de mii de turisti din toate colturile lumii. Zanzibar Island (Unguja Island) este cea mai mare insula din arhipelagul Zanzibar si totodata cea mai populata, iar frumusetea peisajelor de aici, alaturi de numeroasele variante de cazare si de posibilitatea de a explora o multime de atractii reprezinta doar cateva dintre motivele pentru care acest loc este atat de intens vizitat. 

Esti tentat sa pui la cale o vacanta in Zanzibar? Gasesti in cele ce urmeaza mai multe detalii despre tot ce presupune o astfel de experienta aici, alaturi de trimiteri catre alte diferite subiecte de interes care ti-ar putea fi utile daca urmeaza sa pleci in Zanzibar.  

De ce sa mergi in Zanzibar

Motivele pentru care ai putea sa alegi o vacanta in Zanzibar sunt numeroase, insa in principal, vorbim despre o destinatie exotica cu un cadru natural extrem de frumos, in care poti ajunge ceva mai rapid comparativ cu alte destinatii similare si, totodata, cu cheltuieli ceva mai moderate. 

Un alt avantaj este si faptul ca din Romania au fost introduse zboruri de tip charter catre Zanzibar, cu escale scurte, ceea ce inseamna ca timpul petrecut in avion poate fi de circa 9-10 ore. 

Pentru a intra in Zanzibar nu ai nevoie de viza, iar optiunile de cazare sunt diverse, ceea ce inseamna ca vei putea alege atat hoteluri prietenoase cu bugetul, cat si hoteluri cu servicii premium. 

Locul este potrivit atat celor care cauta aventura si activitati diferite in fiecare zi, cat si celor care au nevoie de o escapada romantica sau de o vacanta in care sa se relaxeze si atat. Exista asezari animate, cu o viata de noapte activa, dar si asezari retrase, cu hoteluri izolate, care-ti pot oferi toata linistea din lume. 

Plajele din Zanzibar sunt principala atractie a insulei, majoritatea cu nisip fin si alb, palmieri inalti in zona din spate, iar apa oceanului are, de cele mai multe ori, o culoare turcoaz ametitoare. 

Mancarea din Zanzibar te poate cuceri rapid, mai ales ca vei avea la dispozitie atat preparate traditionale, cat si internationale, iar in materie de activitati in afara hotelului, cu siguranta nu vei avea sanse sa te poti plictisi. 

Pe acest subiect, la noi pe blog te asteapta un articol cu si mai multe argumente pentru care ai vrea sa rezervi o vacanta aici: 12 motive pentru o vacanta in Zanzibar

Unde se afla Zanzibar si cum ajungi aici

Arhipelagul Zanzibar se afla in vecinatatea coastei de est africane, la aproximativ 40 kilometri distanta de Tanzania continentala, in Oceanul Indian. Cea mai mare insula a arhipelagului este insula Unguja (Zanzibar Island), urmata de Pemba Island (la nord) si de alte cateva insule de dimensiuni mai micute. 

Romanii care vor sa-si faca vacantele in Zanzibar ajung aici cu avionul, pe Aeroportul International Abeid Amani Karume, localizat la circa 8 kilometri distanta de Stone Town, centrul istoric al capitalei Zanzibar City. 

Fusul orar din Tanzania este GMT+3, astfel ca atunci cand ajungi la destinatie, va trebui sa dai ceasul doar cu o ora in plus fata de ora Romaniei.

Cetatenii Romani care calatoresc in Republica Unita Tanzania trebuie sa detina un pasaport valabil minimum 6 luni de la data intrarii in acest stat, sa aiba minimum o fila libera in pasaport, sa prezinte dovada cazarii, dovada detinerii de resurse financiare si sa prezinte biletul de intoarcere. Romanii nu au nevoie de viza pentru Tanzania daca sederea este mai scurta de 90 de zile. 

Gasesti mai multe informatii pe acest subiect in articolul: Conditii calatorie Zanzibar. Ce acte iti trebuie si alte informatii utile pentru o vacanta aici

La momentul redactarii acestui articol (11 noiembrie 2022), exista in vigoare o serie de atentionari COVID-19 in privinta calatoriilor in Zanzibar. Iti recomandam sa accesezi site-ul mae.ro inaintea plecarii tale in Zanzibar pentru a verifica statusul acestor atentionari. 

Ce trebuie sa stii despre Zanzibar

Zanzibar este un teritoriu autonom ce apartine de Republica Unita Tanzania, cu o populatie de aproximativ 1.7 milioane de locuitori, in majoritate musulmani.  

Localnicii din Zanzibar traiesc in din cultivarea algelor, a condimentelor, din pescuit si, nu in ultimul rand, din turism. Limba oficiala este Swahili, insa multi dintre ei vorbesc si engleza, iar in cazuri izolate si alte cateva limbi europene precum italiana sau franceza. Nu este greu insa sa inveti cateva cuvinte de baza in Swahili, pe care sa le poti rosti atunci cand vrei sa saluti sau sa multumesti pentru ceva. Gestul tau va fi apreciat. 

Vei intalni foarte frecvent expresia Hakuna Matata – care, intr-o oarecare masura, reflecta cumva starea de spirit a vietii simple de aici. Poate fi interpretata drept “fii fara griji”, “stai linistit”, “se rezolva”, iar majoritatea localnicilor o adreseaza turistilor. 

“Jambo!” inseamna “Salut!, iar “Habari” inseamna “Ce mai faci”. Pentru a spune “Buna dimineata” rostesti “Habari za asubuhi”, iar pentru a spune “Buna seara”, rostesti “Habari za mchana”

Religia, obiceiurile si traditiile locale din Zanzibar trebuie respectate de catre turisti. E bine sa ai in vedere ca tinuta de plaja nu este acceptata si pe strada, in magazine sau la restaurante, unde trebuie sa porti haine decente. Nu fotografia localnicii fara sa ceri permisiunea si nu manca sau nu da noroc cu mana stanga. 

La acest capitol, ti-ar putea fi utile si informatiile mai detaliate de aici: Obiceiuri locale si reguli de conduita in timpul unei vacante in Zanzibar

Orase si statiuni in Zanzibar

Capitala insulei Zanzibar este Zanzibar City, iar centrul sau istoric este Stone Town, un loc vibrant, cu o multitudine de obiective si atractii turistice care merita explorate la pas, intr-un tur de-o zi. Orasul se afla in partea de vest a insulei. 

Printre locurile de interes de aici se numara Old Fort of Zanzibar, Forodhani Gardens, Piata Darajani, Catedrala Anglicana si Vechea Piata de Sclavi, Freddie Mercury Museum (Stone Town este locul in care s-a nascut celebrul artist), Casa Minunilor, Vechiul Dispensar si multe altele, iar cel mai eficient si sigur mod in care le poti bifa in majoritate este un Stone Town Walking Tour (o excursie in care vei avea alaturi si un ghid vorbitor de limba engleza). Totusi, Stone Town nu este neaparat si cel mai bun loc din Zanzibar in privinta plajelor. 

In nordul insulei se afla asezarile Nungwi si Kendwa. Nungwi este locul potrivit pentru tine daca esti interesat de animatie mai puternica si de o viata de noapte vibranta. Fenomenul flux-reflux nu este atat de intens aici, iar plajele sunt cat se poate de frumoase. Plaja din Nungwi poate fi totusi destul de aglomerata in plin sezon. 

Nungwi se afla la o distanta de 58 de kilometri fata de Stone Town.

Kendwa poate fi varianta de loc mai linistit, in care sa te bucuri de plaje mai putin aglomerate. 

In partea de nord-est a insulei Zanzibar vei gasi Matemwe, o asezare linistita, fara hoteluri prea mari, potrivita in mod special pentru vacantele axate pe relaxare. Kiwengwa si Pongwe se mai numara printre asezarile din aceasta zona, la fel, potrivite celor care cauta o zona linistita de vacanta. 

In partea de sud-est a insulei se afla alte asezari cat se poate de frumoase – Paje, Jambiani, Bwejuu. Desi sunt populare, si aici atmosfera este usor mai linistita comparativ cu Nungwi, insa fenomenul flux-reflux este resimtit mai intens. In aceasta parte a insulei vei intalni si cele mai multe centre de sporturi acvatice. 

In sud, printre asezarile de aici, se remarca zona Kizimkazi, de unde sunt organizate frecvent plecari in tururi pe apa, pentru observarea delfinilor sau catre alte mici insulite din aceasta parte. 

Vremea Zanzibar si cea mai buna perioada pentru o vacanta aici 

Temperaturile in Zanzibar se pastreaza ridicate pe intreg parcursul anului, cu valori medii cuprinse intre 27-28 de grade, insa anul poate fi impartit in 4 sezoane, fiecare cu particularitatile sale. 

  • Sezonul de ploi scurte se desfasoara in perioada noiembrie-decembrie, de altfel, o perioada cu preturi ceva mai bune si nu la fel de multa aglomeratie precum in timpul sezonului uscat. Totusi, e bine sa tii cont ca dupa prima jumatate a lunii decembrie, in general, inainte de Craciun, fluxul de turisti creste semnificativ in Zanzibar, la fel si preturile. Acest sezon este caracterizat prin ploi de o durata scurta (care nu te vor impiedica, asadar, sa te bucuri de cateva ore la plaja si sa vizitezi obiective). 
  • Sezonul cald, cu umiditate crescuta, care se desfasoara in perioada ianuarie-martie. Vremea este buna pentru plaja in aceasta perioada, la fel si conditiile pentru diferite activitati acvatice precum snorkeling sau scuba diving. 
  • Sezonul ploios se desfasoara in perioada lunilor aprilie-mai si este caracterizat prin prezenta unor ploi lungi. In acest interval, insula este mai goala, plajele mai pustii, preturile mai mici, insa unele unitati de cazare si unele restaurante pot inchide. Conditiile pentru a te bucura de plaja si de activitati afara sunt mai vitrege. 
  • Sezonul uscat tine din iunie si pana in octombrie si este poate cea mai populara perioada pentru vacantele in Zanzibar. Sansele de ploaie sunt foarte reduse, insa insula si cele mai cunoscute plaje ale sale devin destul de aglomerate. 

Cea mai buna perioada pentru o vacanta in Zanzibar poate asadar sa depinda foarte mult si de conditiile meteorologice expuse mai sus, dar si de disponibilitatea ta, de bugetul pe care vrei sa-l aloci acestei vacante si de activitatile pe care vei vrea sa le faci aici. 

La noi pe blog te asteapta si un articol dedicat exclusiv acestui subiect: Cand sa mergi in Zanzibar. Cea mai buna perioada pentru o vacanta in aceasta destinatie exotica

Unde te cazezi in Zanzibar si ce fel de hoteluri gasesti 

Si in acest caz, procesul de selectie a hotelului ideal va incepe odata ce ai stabilit care este profilul vacantei tale. 

Vrei un loc cat mai animat, in care sa poti vizita multe obiective aproape de cazare, vrei un loc in care sa ai multe restaurante si magazine in apropiere, vrei un loc in care sa te poti bucura de viata de noapte, vrei un loc in care sa poti sa te relaxezi linistit pe plaja, fara sa fii deranjat de prea mult zgomot? 

Daca ai stabilit care dintre aceste variante ar putea fi mai buna pentru tine, te-ai putea orienta catre una dintre urmatoarele propuneri: 

Stone Town – vei gasi aici diferite hoteluri, mai mici si mai mari, pentru toate variantele de buget si vei fii aproape de toate atractiile acestui centru istoric, aproape de port, vei avea mai multe magazine, zona de bazar, restaurante, posibilitatea de a gasi o multime de operatori locali care organizeaza excursii si vei fii, totodata, mai aproape de aeroport. Totusi, asa cum spuneam si mai sus, nu vei avea acces imediat la cea mai buna plaja. 

Nungwi – potrivit pentru tine daca te afli in cautare de viata de noapte animata, de resorturi de lux (sunt destule variante de 5 stele cu all inclusive). Acestora li se adauga si variante prietenoase cu bugetul, insa, in termeni generali, nu te astepta sa gasesti aici si cea mai linistita statiune. Kendwa insa va fi un loc cu plaje cel putin la fel de frumoase si cu o atmosfera mai relaxanta. 

In Matemwe se afla mai multe hoteluri de tip boutique, asadar nu resorturi mari, ca in Nungwi. Sunt cateva restaurante de-a lungul liniei de plaja, iar zona poate fi mai potrivita pentru tine daca vrei sa te bucuri strict de frumusetea naturii si de liniste. 

Zonele Michamvi, Paje si Jambiani sunt de asemenea destul de populare in ceea ce priveste cazarea, insa plajele sunt foarte frumoase. Paje este cea mai mare asezare dintre acestea, iar catre acest loc se indreapta in mod special iubitorii de kitesurfing. 

Plaja Zanzibar. Care sunt cele mai frumoase zone 

Ei bine, plajele din Zanzibar reprezinta atractia principala a insulei si, din proprie experienta, iti putem spune ca sunt cu totul speciale si deosebit de frumoase. 

Pana si in zona de plaja publica din Stone Town, atmosfera este una aparte, desi locul este de cele mai multe ori foarte aglomerat si cu multe barci ancorate in imprejurimi. 

Daca totusi vrei un peisaj cat se poate de exotic, il vei gasi in egala masura in Kendwa, Nungwi, Paje, Jambiani si in multe dintre asezarile insulei localizate la malul apei. 

Ce trebuie sa stii este ca in partea de nord a Zanzibarului, fenomenul flux-reflux este mult mai putin resimtit comparativ cu partea de sud-est. In zonele Paje si Jambiani, pe timp de reflux, apele se retrag sute de metri, scotand la suprafata o viata marina absolut spectaculoasa: stele de mare in culori aprinse, arici de mare, corali si alte vietuitoare. 

Practic, daca vrei sa te bucuri aici de o balaceala in toata regula pe timp de reflux, pregateste-te sa mergi in jur de 500 metri sau chiar mai mult pentru a da de apa mai adanca. Nu uita sa iei cu tine la plaja si incaltarile speciale pentru apa. 

Altfel, printre cele mai frumoase plaje ale Zanzibarului se numara Paje Beach, Jambiani Beach, Kiwengwa Beach, Kizimkazi Beach, Nungwi Beach, Bwejuu Beach, Kendwa Beach, Pongwe Beach, Pwani Mchangani Beach, dar si plajele unor insule mici aflate in apropierea insulei Unguja, precum: Nakupenda Beach, plajele insulei Chumbe si altele. 

Poti citi informatii mai detaliate despre fiecare, aici: Top 15 cele mai frumoase plaje din Zanzibar

Ce poti sa faci in Zanzibar. Atractii si excursii optionale 

Exceptand activitatile centrate in jurul plajei, daca faci parte din randul celor mai exploratori si vrei sa vezi cat mai multe atractii ale acestui loc exotic, vei avea oricand la indemana posibilitatea de a te inscrie la excursii optionale si la diferite tururi. 

Desigur, le poti vizita si pe cont propriu, insa noi am preferat sa alegem varianta in care suntem asistati de un ghid, fapt ce ne-a usurat foarte mult organizarea, partea de transport si, in definitiv, partea in care am inteles ceea ce am vazut. 

Daca vrei sa te limitezi strict la ce are de oferit insula, pe partea sa de uscat, te poti indrepta catre una dintre propunerile de mai jos. Le-am selectat pe unele dintre cele mai cunoscute, insa la fata locului exista o multime de alte variante. 

  • Stone Town Walking Tour (un tur al centrului istoric Stone Town, la pas, pe stradutele inguste) 
  • Village Tour (excursii organizate in satele traditionale, unde ai ocazia sa observi cum decurge viata intr-o gospodarie locala, cum se pregateste mancarea, etc.)
  • Spice Tour (un tur de cunoastere a condimentelor cultivate pe insula) 
  • Jozani Forest (padurea tropicala care gazduieste simpaticele maimulte rosii colobus)
  • Pesterile insulei (Kuza Kave Jambiani, Mangapwani Coral Cave Tour)
  • Zona Pingwe si celebrul restaurant The Rock Zanzibar (devenit un simbol al insulei, gratie amplasarii sale pe o stanca, in mijlocul apei)

Asa cum spuneam si mai sus, insula mare Zanzibar este inconjurata de o multime de alte insule micute, fiecare cu peisajele sale inedite. 

Mai poti sa vizitezi usor Prison Island si Nakupenda Beach (incluse de regula in acelasi tur si aflate la o distanta mica fata de Stone Town), te poti inscrie la un Safari Blue Cruise Zanzibar (unul dintre cele mai populare tururi pe apa din Zanzibar, care are loc de regula pe o barca dhow), la un Dolphin Tour (alege varianta unui Ethical Dolphin Tour, in care operatorul sa-si dea silinita sa nu afecteze in vreun fel viata acestor mamifere). 

Pe lista vei mai observa si excursia de snorkeling la reciful de corali de la insula Mnemba, tur al insulei Chumbe, in zona insulei Tumbatu, la reciful de la Kendwa si in alte locuri. 

Nu uita sa arunci o privire si pe: Top excursii optionale Zanzibar. Care sunt cele mai populare tururi pe care le poti face pe insula

Pentru iubitorii de snorkeling si de scuba diving, optiunile sunt numeroase in Zanzibar, mai ales ca exista si avantajul cadrului natural de exceptie in care sa te poti bucura de aceste activitati. Ti-am pregatit pe blog si un articol dedicat acestor sporturi acvatice: Snorkeling si scuba diving in Zanzibar. Preturi, locuri potrivite si alte informatii utile

Despre mancare si restaurante in Zanzibar 

La capitolul mancare, e bine sa ai in vedere ca bucataria din Zanzibar este cat se poate de interesanta, asta si pentru ca include o multime de influente din alte bucatarii precum cea araba, cea indiana, cea portugheza si altele. Street food-ul si pietele sunt un adevarat spectacol de culori si de arome, iar preturile la acest tip de mancare sunt moderate. 

In Stone Town, la Gradinile Forodhani se organizeaza odata cu lasarea serii un adevarat festin al street food-ului, unde poti incerca fie caracatita, creveti, crabi sau alte fructe de mare, alaturi de frigarui din carne, Zanzibar pizza, kebab si multe altele. Sfatul nostru este sa alegi sa mananci dintr-un loc care se prezinta bine din punct de vedere al normelor de igiena si, in general, dintr-un loc in care vezi ca mananca si localnicii. 

Fructele exotice din Zanzibar merita incercate, mai ales mango, bananele mici, nucile de cocos, fructul pasiunii, curmalele, ananasul. In Stone Town, gasesti mai toate variantele la piata Darajani, unde preturile sunt deja mici si nu prea mai pot fi negociate. Iti recomandam sa le speli bine inainte sa le consumi. 

Restaurantele din Zanzibar sunt de toate felurile. Vei gasi restaurante cu preparate internationale, cu preparate locale traditionale, restaurante cu preturi acceptabile, dar si restaurante cu preturi piperate si o servire pretentioasa. The Rock Zanzibar este poate cel mai celebru restaurant de pe insula, insa daca vrei sa iei masa aici ai nevoie de o rezervare, iar preturile sunt mai mari. Atmosfera insa si cadrul in care vei lua masa sunt de exceptie. 

Daca nu stii catre ce preparate sa te orientezi in timpul vacantei tale pe aceasta insula, ti-ar putea fi utile si propunerile de aici: 10 mancaruri de incercat in Zanzibar

Cum te descurci cu transportul in Zanzibar

Cea mai comoda modalitate de transport in Zanzibar este prin intermediul excursiilor optionale, daca ti-ai propus sa vizitezi atractiile insulei. Chiar daca presupun costuri mai mari decat daca le-ai vizita pe cont propriu, in aceasta maniera esti scutit de tot ce inseamna orientarea in spatiu pe aici, de stresul transportului si esti asistat de un ghid vorbitor de engleza pe intreg parcursul experientei. 

Altfel, in Zanzibar exista taxi, dala-dala, autobuz de tip shuttle (Zanzibus), dar si posibilitatea de a inchiria o masina. 

  • Cu taxiul este destul de comod, insa e bine ca inainte sa te urci, sa te intelegi asupra pretului cu soferul. Unii dintre acestia incearca sa pluseze la capitolul cost al cursei, motiv pentru care e bine sa te interesezi din timp care este costul mediu al unei curse precum a ta. 
  • Cu dala-dala, costul unui bilet este simbolic, astfel ca din acest punct de vedere, transportul de acest tip este foarte avantajos. La capitolul confort si timp petrecut pe drum, lucrurile stau diferit, pentru ca aceste mici camionete modificate sunt, de cele mai multe ori, foarte aglomerate si au opriri dese. 
  • Cu Zanzibusul, care este un serviciu de tip shuttle ce asigura curse regulate intre principalele asezari ale insulei. Preturile sunt medii, rezervarile se pot face online, pe acest site, insa ia aminte ca acesta nu este operational pe intreg parcursul anului. 

Inchirirea unei masini in Zanzibar este posibila, insa numai dupa obtinerea unui permis local temporar. De regula, acesta poate fi eliberat si de firma de la care alegi sa inchiriezi, insa sofatul in Zanzibar nu este pentru toata lumea. 

Condusul aici se face pe partea stanga (masinile au volan pe dreapta) si e nevoie sa fii destul de experimentat ca sa te inhami la asa ceva. Mai mult, in zone precum Stone Town, strazile sunt foarte aglomerate, iar pe restul insulei exista si drumuri neasfaltate, cu marcaje si indicatoare lipsa sau neiluminate pe timp de seara. 

Sigur, la noi pe blog te asteapta si un articol dedicat exclusiv acestui capitol: Despre transport in Zanzibar. Cum poti sa te deplasezi usor pe insula si care sunt principalele mijloace pe care le ai la dispozitie

Despre shopping, preturi si bani in Zanzibar

In ceea ce priveste cumparaturile pe care le poti face in Zanzibar, lucrurile stau cat se poate de divers si de colorat. In asezarile mari, vei gasi atat magazine cu vitrina (cu bijuterii lucrate cu tanzanit, cu articole din piele – genti, sandale, etc), cat si tarabe si zona de bazar. Unele dintre stradutele inguste din Stone Town sunt ticsite de tablouri pictate manual in culori foarte aprinse, astfel ca ti se va parea ca te plimbi printr-o galerie de arta, nu pe strada. 

Mai poti lua din Zanzibar si o intreaga varietate de condimente (insa inainte sa faci asta, ti-ar putea fi util un Spice Tour pentru a invata si cum sa le folosesti), diferite articole impletite manual din frunze de palmier, statuete, materiale cu printuri colorate, palarii traditionale. Preturile nu sunt foarte mici si in general nu prea se fac reduceri, decat daca se intampla poate sa iei de la un anumit comerciant mai multe articole. 

Moneda nationala este shillingul tanzanian (1 USD =  2332 TZS), iar pentru a plati la piata sau la tarabe ai nevoie de TZS cash. Poti schimba bani la banci, la unele ghiseuri de schimb valutar sau la oficiul postal. Exista si ATM-uri in asezarile mari, cu o limita de 400000 TZS per retragere si care pot percepe diferite comisioane (in general, in jur de 3-4 dolari). 

Ia cu tine dolari cash, nu euro, caci o parte dintre plati pot fi facute aici si direct in dolari. Spre exemplu, excursiile optionale au preturile afisate in dolari si pot fi achitate astfel la operatorii locali. 

Bacsisul este foarte apreciat in Zanzibar, in unele cazuri vei observa ca acesta poate fi chiar si solicitat. 

Citeste si: Preturi Zanzibar si alte informatii utile despre moneda, exchange si plati in aceasta destinatie

In loc de concluzie, 

O vacanta in Zanzibar te poate face sa nu mai vrei sa te intorci acasa, insa succesul experientei tale consta si in alegerea zonei perfecte pentru cazare, alaturi de o cat mai buna orientare la fata locului. Speram ca toate informatiile de mai sus iti vor fi catusi de putin utile pe timpul calatoriei tale in Zanzibar, iar daca te intorci de acolo cu sugestii noi, asteptam cu mult interes si feedback-ul tau! 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Zanzibar?