Cum sa previi intoxicatiile alimentare in vacanta

O vacanta este un real motiv de bucurie, de relaxare, de distractie, insa, in anumite cazuri, se poate transforma intr-o experienta mai putin placuta daca ai de-a face cu situatii care-ti pun in pericol sanatatea. Unele dintre cele mai frecvente afectiuni cu care se confrunta oamenii atunci cand calatoresc sunt intoxicatiile alimentare (food poisoning – denumire cunoscuta in mai toate destinatiile in care se vorbeste si limba engleza si care ti-ar putea fi de folos in cazul in care ai nevoie de ceva de la farmacie sau de opinia unui medic).

Desi acestea pot fi in cele mai multe dintre cazuri, situatii total neprevazute si in mod incontestabil nedorite, exista anumite masuri pe care le poti lua ca sa eviti un astfel de episod neplacut.

Ti-am pregatit mai jos o lista cu sfaturi care sa te ajute sa previi intoxicatiile alimentare, iar la noi pe site o multime de oferte vacante in destinatii apropiate de Romania, de unde sa poti selecta hoteluri bine cotate si cu impresii reale, oferite chiar de catre clientii Travel Planner.

Alege un hotel bine cotat si cu recomandari reale, eventual cu regim de cazare all inclusive

Desi poate nu esti tentat sa-i acorzi atat de multa atentie in prima faza, acest aspect poate fi esential in reusita vacantei tale si totodata pentru sanatatea ta, mai ales cand vorbim de intoxicatii alimentare.

Noi te sfatuim sa te orientezi catre un hotel cu recenzii reale si cu recomandari din partea turistilor care i-au calcat pragul.

Spre exemplu, daca alegi pentru vacanta ta un hotel cu recenzii pozitive si bine cotat, cu o cazare in regim all inclusive (unde vei lua, cel mai probabil, majoritatea meselor), sansele sa fii expus la asemenea situatii scad considerabil. De ce? Pentru ca un hotel cu un flux mare de turisti si preferat de atatia oameni va servi intotdeauna mancare fresh, preparata zi de zi acolo, in aceleasi conditii.

Pe site-ul travelplanner.ro gasesti impresii reale ale clientilor nostri, lasate in sectiunea de jos a fiecarui hotel in parte. Tot acolo vei gasi si o medie a notelor acordate de catre turistii care si-au facut vacantele in respectivul loc.

Spala-te des pe maini si poarta cu tine un dezinfectant

Mainile murdare sunt principala sursa a noastra de contact cu diferite bacterii, unele dintre acestea cauzatoare de intoxicatii alimentare. Prin urmare, a-ti pastra mainile curate poate fi primul pas pe care poti sa-l faci atunci cand te afli in vacanta si vrei sa ai grija de sanatatea ta.

In situatiile in care nu ai posibilitatea sa-ti speli mainile (nu ai in preajma un grup sanitar), e bine sa folosesti un dezinfectant pentru maini, pe care sa-l ai in mod constant la indemana.

Evita sa mananci in locuri care nu prezinta conditii minime de igiena

Daca esti un adevarat gurmand, un pasionat de street food, daca vrei sa ai o adevarata experienta culinara atunci cand te afli in vacanta, noi te sfatuim sa eviti totusi locurile care nu-ti par catusi de putin de incredere la capitolul igiena.

Uita-te cum sunt pastrate alimentele, daca ghereta respectiva are o sursa de alimentare cu apa, daca persoana care le prepara poarta manusi cand incaseaza banii sau are la indemana un dezinfectant, daca alimentele din vitrina arata bine si daca sunt multi cei care obisnuiesc sa manance acolo.

Alege restaurantul in care vei lua masa dupa anumite criterii

Daca nu vei lua toate mesele la hotelul tau si ai in plan sa explorezi orasul/statiunea in care te vei caza la capitolul restaurante, e bine sa tii cont de cateva aspecte:

  • locul in care urmeaza sa mananci este unul popular? Poti gasi pe internet recenzii/recomandari?
  • ai nevoie sa faci o rezervare pentru a prinde loc acolo? Poate insemna ca restaurantul este cunoscut si apreciat
  • mananca si localnicii acolo? Poate acesta ar fi un argument in plus ca locul este sigur
  • mancarea expusa in vitrine arata fresh? Alimentele crude sunt depozitate separat de alimentele preparate termic?
  • mesele sunt curate? Sunt dezinfectate dupa ce clientii de dinainte s-au ridicat?
cuplu manand burgeri la restaurant

Bea apa imbuteliata

Indiferent de destinatia in care alegi sa-ti faci vacanta, este bine sa eviti sa bei apa de la robinet, din motive lesne de inteles. In cele mai multe dintre cazuri, aceasta nu este potabila, iar pentru siguranta ta, e bine sa ai mereu la indemana apa plata in sticle imbuteliate.

Si daca planuiesti sa faci o excursie intr-un loc in care nu vei gasi prea multe facilitati/magazine/restaurante, iti recomandam sa iei la tine o sticla cu apa imbuteliata.

Spala bine fructele si legumele cumparate din piete, supermarketuri

Daca vrei sa testezi fructele locale si decizi sa le cumperi din piete, magazine sau supermarketuri, nu uita sa le speli inainte sa le mananci.

Exista situatii in care poti lua bacterii care sa-ti cauzeze probleme de sanatate chiar de pe coaja unor fructe nespalate, motiv pentru care te sfatuim ca oricat de mare ar fi pofta, sa le speli inainte sa le consumi.

Incearca sa-ti axezi alimentatia pe mancare preparata termic

Chiar daca pare o regula care n-ar putea functiona tot timpul, mai ales daca esti un iubitor de alimente raw, exista situatii in care e mai bine sa fii precaut – mai ales cand cumperi alimentele respective dintr-un loc mai nesigur din punct de vedere al igienei.

Asadar, evita sa consumi carne cruda, oua crude, lapte nepasteurizat si ai grija ca fructele si legumele pe care le consumi sa fie spalate inainte sa le mananci.

Acorda o atentie sporita preparatelor care contin lactate si asigura-te, pe cat posibil, ca le consumi din surse sigure

Chiar daca pot fi deosebit de tentante si delicioase, unele preparate care contin lactate pot reprezenta si o potentiala sursa cauzatoare de intoxicatii alimentare.

Spre exemplu, asigura-te ca laptele care-ti este pus in cafea este fiert/pasteurizat sau ca inghetata pe care o vei servi nu este recongelata si este pastrata in conditii optime. O inghetata care a fost topita si ulterior recongelata are un aspect diferit comparativ cu o inghetata pastrata in conditii proprii.

fete mancand inghetata pe strada

Alte sfaturi utile care te-ar putea ajuta sa gestionezi mai bine situatia unei intoxicatii alimentare

  • Ia-ti la tine o trusa cu medicamente, care sa contina tratamente si pentru astfel de situatii, recomandate de catre medicul tau
  • Incheie o asigurare de sanatate inainte sa pleci in vacanta. Iti va fi de un real ajutor in cazul in care vei avea nevoie de asistenta medicala, caci iti vei putea recupera costurile, uneori destul de piperate.
  • Tine la indemana contactul medicului tau de familie, ca in eventualitatea unei astfel de situatii, sa poti cere o opinie avizata. 
  • Nu ezita sa ceri ajutor medical in cazul in care simti ca situatia nu se amelioreaza.

Concluzionand, exista anumite aspecte de care poti tine cont atunci cand pleci in vacanta astfel incat sa poti evita o intoxicatie alimentara, printre cele mai importante fiind cele legate de igiena mainilor, de igiena locului in care iei masa si de felul in care au fost preparate alimentele.

Speram ca sfaturile de mai sus iti vor fi de ajutor, iar daca inca te afli in cautarea vacantei ideale, te asteptam la noi pe site, cu o multime de oferte in destinatii apropiate de casa si respectiv hoteluri cu recenzii reale, primite de la clientii Travel Planner.

Alte articole care te pot interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?