20 de lucruri interesante si mai putin cunoscute despre Turcia

Turcia este una dintre cele mai apreciate destinatii de vacanta ale europenilor, iar bagajul istoric si cultural impresionant al acestei tari, alaturi de potentialul turistic fantastic, reprezinta motivele pentru care aici sosesc anual zeci de milioane de turisti. 

Daca te numeri printre cei interesati de o vacanta in Turcia sau esti curios sa afli care sunt cele mai fascinante lucruri despre aceasta tara, gasesti mai jos cateva informatii care te-ar putea surprinde.

1. Istanbul este singurul oras din lume care este asezat pe doua continente. 95% din teritoriul Turciei se afla in Asia, iar 5% in Europa. Gratie pozitiei sale geografice, Istanbul se intinde pe ambele continente, iar partea europeana si partea asiatica sunt conectate de 3 poduri suspendate, respectiv un tunel rutier construit la 106 metri adancime. 

2. Doua dintre cele 7 Minuni ale Lumii Antice se afla in Turcia. Este vorba despre Templul zeitei Artemis din Efes si despre Mausoleul din Halicarnas, aflat in Bodrum. Ruinele acestora pot fi vizitate in prezent si reprezinta unele dintre principalele atractii turistice de pe coasta turceasca a Marii Egee. 

Ruinele Mausoleului din Halicarnas

3. Turcia are unul dintre cele mai vechi centre comerciale din lume. Mai exact, bazarul din Istanbul (cunoscut si sub denumirea de Grand Bazaar), care functioneaza inca din anul 1445. In prezent, este unul dintre cele mai vizitate locuri turistice. Peste 90 de milioane de localnici si turisti trec pe aici anual. 

4. Turcii au un desert foarte cunoscut care este facut cu carne de pui. Ai incercat vreodata Tavuk Gogsu si ti s-a parut delicios, dar nu ai stiut pana acum ca are in compozitie si piept de pui? Ei bine, Tavuk Gogsu are o istorie indelungata, fiind unul dintre deserturile prezente pe mesele sultanilor otomani. Acest preparat are o textura de budinca si contine lapte, faina de orez, zahar si piept de pui maruntit, pe care ai toate sansele sa nu-l simti daca nu stii din start ce mananci. 

Tavuk Gogsu

5. Turcia a introdus lalelele in Europa. Daca te-ai fi gandit pana acum ca aceste flori superbe isi au originea in Olanda, ei bine, se pare ca Europa trebuie sa-i multumeasca Turciei pentru lalele, care au fost aduse aici in timpul secolului al XVII-lea. Insasi denumirea “tulip” s-ar trage de la cuvantul turc “tulbend”, care inseamna tifon, asociat cel mai probabil cu petalele acestor flori. 

6. Turcia este cel mai mare producator de alune de padure la nivel mondial. In Turcia este produsa o cota de 70% din totalul alunelor de padure de pe piata mondiala. Cea mai mare cantitate de alune de padure din Turcia este recoltata din provincia Trabzon, situata pe coasta Marii Negre. 

7. Turcia are cele mai multe moschei din intreaga lume. Sunt peste 82000 de astfel de edificii in intreaga Turciei, si numarul acestora creste de la an la an. Numai in Istanbul sunt peste 3100 de moschei. 

8. Leonardo da Vinci a facut un proiect pentru un pod care urma sa traverseze Stramtoarea Bosfor, in 1503. Abia 498 de ani mai tarziu insa a fost construit Galata Bridge, respectiv in anul 2001. 

10. Funicularul din Istanbul este al doilea cel mai vechi sistem de transport subteran din lume, dupa metroul din Londra. Funicularul a fost deschis in 1875, cu scopul de a face legatura intre cartierele Beyoglu si Karakoy. 

Turcia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Turcia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!

11. Turcii consuma cea mai mare cantitate de ceai pe cap de locuitor din intreaga lume. In mod normal, te-ai fi gandit poate ca tari precum China sau Marea Britanie ocupa aceasta pozitie, insa turcii consuma de regula intre 5-10 pahare de ceai pe zi, cu un procent de 96% din populatie care bea aceasta bautura zilnic. 

12. Se intampla foarte des ca strainii sa creada ca Istanbul este capitala Turciei. Chiar daca este cel mai mare oras din aceasta tara, rolul de capitala ii revine orasului Ankara, care a capatat acest statut in locul Istanbulului dupa caderea Imperiului Otoman. 

13. In Turcia se vorbesc peste 30 de limbi etnice. Chiar daca limba turca este vorbita de peste 70% din populatie, in Turcia mai sunt vorbite si alte limbi precum kurmanji, araba, zazaki, alaturi de multe alte dialecte. 

14. Aeroportul Istanbul Atatürk are conexiuni cu peste 250 de destinatii internationale. Numai compania Turkish Airlines zboara in prezent catre 50 de destinatii locale si in jur de 250 de destinatii internationale din aproximativ 120 de tari straine. Gratie pozitionarii sale centrale, Istanbul reprezinta un punct de plecare facil catre aproape toate colturile lumii. 

15. Turcii au cel mai mare consum de paine pe cap de locuitor la nivel mondial. Se estimeaza ca turcii mananca anual o cantitate de paine de 3 ori mai mare decat propria greutate corporala, adica in jur de 199 kilograme de paine pe an/persoana. 

16. Ochiul albastru (denumit si “ochiul rau” sau “nazar boncuk” in turca) este cea mai populara amuleta din aceasta tara. Superstiile spun ca acesta te apara de energii negative si de deochi si ca trebuie purtat in masina, in casa sau la birou, pentru a fi ferit de evenimente rele. Totodata, se spune ca daca amuleta se sparge, e bine sa fie inlocuita cat de repede cu una noua, iar cioburile trebuie aruncate departe de casa.  

17. Turcii au cel mai vechi desert din lume, respectiv budinca Asure. Asure ar fi fost preparata pentru prima data de catre Noe, dupa terminarea potopului, din resturile de provizii cu care ramasese pe barca. Asure are in compozitie grau, orez, naut, fasole, fructe uscate (smochine, caise), nuci, alune de padure, samburi de rodie, zahar si apa. 

Asure

18. Turcia se afla intr-o zona seismica extrem de activa. Cele mai multe dintre cutremurele Turciei au loc in partea de sud-est a tarii, respectiv in zona Izmir si langa Marea Marmara. Majoritatea cutremurelor de aici au fost de suprafata, fiind resimtite foarte puternic. In 1999 s-a inregistrat unul dintre cele mai catastrofice cutremure, la Izmit, de 7,6 grade pe scara Richter. 

19. In regiunea Marii Negre, hamsiile sunt deosebit de apreciate si gatite in peste 40 de modalitati. Pe langa hamsiile prajite sau fierte in sos de tomate, exista si placinta de hamsii, chiftele, pilaf cu hamsii sau chiar dulceata de hamsii (hamsi receli). 

20. Unul dintre obiceiurile turcesti care inca se mai practica in multe dintre zonele acestei tari este varsarea unui pahar cu apa in urma celui care pleaca intr-o calatorie. Se presupune ca acea persoana va avea o calatorie lina precum apa si ca se va intoarce cu bine.

Ti-am starnit interesul de a explora asa cum se cuvine aceasta tara? Gasesti la noi pe site cele mai bune oferte de vacanta in Turcia, cu pachete pentru toate gusturile 🙂

Alte articole care te-ar putea interesa: 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?